FATİH SULTAN MEHMET Tarihte idari yönü yanında ilmî yönü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAVGA sk - per KONTROL İZLEYİCİDE.
Advertisements

TARİHTE ZAMAN VE TAKVİM ÇEŞİTLERİ.
İSLAM ALİMLERİ SUNUM: Ahmet Çetin - Ahmet Yordam.
Fatih Camii.
Alman Prof. Naumark‘ın İtirafları: “İstanbul Üniversitesi'nde öğretim üyesi Alman asıllı Prof. Naumark ile bir kısım talebesi Boğaziçinde geziye çıkarlar.
OSMANLI’DA VAKIF SISTEMI
Hiperkitap Kullanıcı Kılavuzu. Kütüphane web sayfanızda yer alan arama kutusunu kullanarak istediğiniz bir aramayı gerçekleştiriniz. Örneğin; fizik. Fizik.
Türkçülük akımının nazariyatçısı / sosyolog / fikir adamı/ eğitimci
Vakıf Nedir? Vakıf, kurumlaşmış bir YARDIM ANLAYIŞI ‘nı ifade eder.
Tarih 2 sorularI FATİH DEVRİ ( ).
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
-TÜRK BİLİM İNSANLARI-
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
Yaratıcı Düşüncelerimizi Ortaya ÇIKARALIM
Karahanlılar’da Eğitim Kurumları Ve Özellikleri
OSMANLIDA EĞİTİM MEDRESELER
İstanbul’un fethi İstanbul'un Fethi, 29 Mayıs 1453'te, şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusunun, şimdi İstanbul olarak bilinen, o.
ATEŞLİ SİLAH YARALARI Doç. Dr. Nadir ARICAN
Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki Mimari Eserleri.
Hazırlayan Adı: Ercan Soyadı: Aşkan No:
OSMANLI’ DA EĞİTİM.
İBNİ SİNA . Doğum:Ağustos 980 Afşana Köyü, Buhara, Samanî Devleti(bugün Özbekistan) Ölüm :21 Haziran 1037 Hamedan, İran.
Hazırlayan:Celalettin KÜÇÜKÇINAR Hazırlayan:Celalettin KÜÇÜKÇINAR 2 TÜRKİYE GÜRCİSTAN ERMENİSTAN İRAN IRAK SURİYE YUNANİSTAN BULGARİSTAN.
DEĞERLER EĞİTİMİ AZİM VE KARALILIK
OSMANLI DEVLETİ.
OSMANLIDA DEVLETİNDE BİLİM VE BİLİM ADAMLARI
Nedim’in Hayatı.
Ünlü Türk Matematikçilerden Bazıları
ANADOLU SELÇUKLULARI VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET.
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
Türklerin Bilime Katkıları
OSMANLI MİMARLIĞI.
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
İSTANBUL’UN FETHİ Recep BOZKURT SLAYTIMIZ SESLİDİR.
,.
Türklerde Eğitimin Kısa Tarihi. İ slamiyeti kabul etmeden önce Türk toplulukları göçebe ve yarı göçebe biçimde yaşamlarını sürdürmekteydi.
TÜRK İSLAM DEVLETLERİ ÖSS- YGS SORULARI.
Hicri Dördüncü ve Beşinci Asırlar
İSTANBUL’ UN FETHİ.
Taç kapı üzerinde yer alan kitabesine göre 1271 yılında İlhanlı Veziri Sahip Şemsettin Mehmed Cüveyni tarafından yaptırılmıştır. Medrese süslemeli taç.
* Türkçe testinde dil bilgisinden, Temel Matematik testinden geometriden ne kadar soru geleceği net olarak belli değildir. Dil bilgisinden ortalama 5-6,
Uluğ Bey
İSTANBUL'UN FETHİ 29 MAYIS 1543
Kuvvet ve CİSİMLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Osmanlı Padişahlarının yedincisi. İstanbul’un fatihi, II.Murad Han’ın oğlu. 30 Mart 1431 Pazar günü Edirne’de dünyaya geldi. Babası II.Murat, annesi Hümâ.
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
Babalar ve anneler adaletlidir! Peki tanıdığınız en adil kim? Sizce öğretmeniniz adaletli mi? Peki siz adaletli misiniz.
LALE DEVRİ
Hadis Tarihi Dersinin Konusu, Kaynakları ve Temel Terimleri
Prof. Dr. İhsan Süreyya SIRMA. (10 Temmuz 1944, Siirt, Pervari)10 TemmuzSiirtPervari fikir adamı, öğretim görevlisi, İslâm tarihi uzmanı ve yazar.İslâm.
ATATÜRK MATEMATİK KİTABI GEOMETRİ KİTAP İNCELEMESİ.
Kazanım 4. Osmanlı Devleti'nin fetih ve mücadelelerini Osmanlıda ticaretin ve denizlerin önemi açısından değerlendirir.
İstanbul’un Fethi.
İSTANBUL'UN FETHİ 29 MAYIS 1453.
İSLAM MEDENİYETİ VE EĞİTİM
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Darülfünundan Üniversiteye
Türk-İslam Bilim Adamlarının Astronomiye Katkıları
FATİH VE SÜLEYMANİYE MEDRESELERİ
TÜRK – İSLAM BİLGİNLERİ
Türklerin Bilime Katkıları
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
Eğitim, toplumun tüm kesimleri için gereklidir. Çünkü eğitim olmazsa mutluluğa ve mükemmelliğe ulaşmak mümkün değildir. Bununla birlikte toplumu oluşturanlar.
ADI : EFEKAN TALHA SOYADI : CAN SINIFI : 7/E NO : 624.
İslam kültür ve medeniyetinde yönetim anlayışının esasları.
EMEVİLER * İlk İslam hanedanı * 90 yıl * 7. ve 8. yüzyıllar
Osmanlı’da Eğitim-Öğretim
HAZIRLAYAN : EDANUR BİZAN. Ali Kuşçu'nun Hayatı Ali Kuşçu asıl adı Ali Bin Muhammed (d. 1403, Semerkant – ö. 16 Aralık 1474, İstanbul), Türk. gökbilimci,
ÜNLÜ MATEMATİKÇİLER HAZIRLAYAN:EFE ERKESKİN SINIF:6/A.
Fatih Sultan Mehmet ve İlimseverliği. Osmanlı’da Bilim 1.Bölü Türk tarihinin en büyük dönüm noktası olan, 3 kıtada hüküm süren cihan imparatorluğu Osmanlı.
Cam göz. Mimar sinan Yeniçeri ordusunda bir asker olarak değil, istihkâm işlerinin idare ve tasarımından sorumlu olarak görev yapan Mimar Sinan’ın ilk.
Sunum transkripti:

FATİH SULTAN MEHMET Tarihte idari yönü yanında ilmî yönü de bulunan pek çok sultan vardır. Fatih Sultan Mehmed (1451-1481) de ateşli silahlar ve İslamî ilimler gibi pek çok alanda söz sahibidir.

II. Mehmet sadece ‘İstanbul’un Fatih’i değildir’ II. Mehmet sadece ‘İstanbul’un Fatih’i değildir’.Oysa hem fatihtir hem de gayet iyi derecede Arapça, Latince, Farsça, Yunanca bilen önemli bir bilim adamıdır.

Tarihte bu zamana kadar görülmemiş büyüklükte kuşatma topları döktürmüştür. Havan toplarını tarihte ilk defa kullanarak görünmeyen hedefleri vurmada bir ilki gerçekleştirmiştir.

FATİH’ın kendi icadı olan ŞAHİ toplarının sık ateş edebilmesi için Topların içlerini yağlattığını, böylelikle 8 saatte bir ateş edebilen topların 4 Saatte bir ateş edebildiğive bu yöntemle %100 verimi sağlar

Bu bilgiler, onun ateşli silahlar, balistik, geometri ve matematik gibi ilimlerde çığır açan bir yere sahip olduğunu göstermesi bakımından mühimdir.

Fatih, ülkedeki ilim adamlarının sayısının arttırılmasına önem vermiştir. Bunu için çevre ülkelerdeki ilim adamlarını ülkesine davet etmiştir. Semerkant Rasathanesi müdürlerinden Ali Kuşçu bunlardan sadece birisidir.

İslam dünyasındaki ilim adamlarını ve yazılmış eserleri toplar. önceki medeniyetlere ait eserleri Arapça ve Türkçeye tercüme ettirir.

Gayrimüslim ilim adamlarını etrafında tutarak onların da ilminden istifade etme yolunu seçmiştir. Böylece İstanbul, kısa sürede “mec’ma’u’l-ulemâ=âlimlerin toplandığı yer” olmuştur

Sultan Mehmed, çok sayıda medrese, daruşşifa, kütüphane inşa etmiş; İstanbul’da o zamana kadar eşine rastlanmamış olan Sahn-ı Seman Medreselerini kurmuştur.