Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSLAM ALİMLERİ SUNUM: Ahmet Çetin - Ahmet Yordam.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSLAM ALİMLERİ SUNUM: Ahmet Çetin - Ahmet Yordam."— Sunum transkripti:

1 İSLAM ALİMLERİ SUNUM: Ahmet Çetin - Ahmet Yordam

2 İlim, insanlığın ortak malıdır.

3 Başlangıcı tarihin derinliklerine kadar uzanan ilim, devamlı ilerleme içersinde olmuştur. İnsanlığın atası olan Hz. Adem, Rabbi tarafından ilmin kaynağı kılınmıştı. İnsan, ilimde ilerledikçe, mucize sahibi Peygamberlerin eşyayı tanımadaki ilmine yaklaşabilmiş, gerçeği yakalayabilmiştir.

4 İlim tarihine göz attığımızda ise; ilmin, İslamiyet'le büyük bir ilerleme kaydettiğini görüyoruz.

5 Sadece din ilimleri değil, fen ilimleri alanında da parlak devirler yaşandığına şahit oluyoruz. O kadar ki, cehaletin karanlığında olan Avrupa bile, o sönmez güneşin parıltılarıyla aydınlanmış ve o ölçüde ilerleyebilmiştir.

6 Bu ilerlemede en büyük pay, hiç şüphesiz İslam alimlerinin olmuştur.

7 Bazıları her türlü keşif ve icadın Avrupalılar tarafından yapıldığını iddia eder. Oysa her icadı ve keşfi Avrupalılar yapmamış, aksine, Müslümanların açtığı ilim yolundan yürüyüp bazı keşiflerde bulunmuşlar, bazılarını da Müslüman Alimlerin eserlerinden alıp kendilerine mal etmişleridir.

8 Bir gerçektir ki, Avrupa, engizisyon adı verilen kilise mahkemelerinde ilmi ve ilim adamlarını mahkum ederken, kimyagerleri “cadı”, “büyücü” ilan edip ateşte yakarken,

9 İslam Dünyası ışıl ışıl bir medeniyetin aydınlığında, kalp ve kanser ameliyatları yapıyor,…

10 Avrupa, akıl hastalarını “ruhunu şeytana satmış” saçmalığıyla ıssız adalarda ölmeye terk ederken, …

11 …Müslüman doktorlar, her türlü akıl ve ruh hastalığını tedavi ediyordu.

12 Müslüman ilim adamları, ilmi çalışmalarında ilhamlarını Kur’an’dan ve Hadis-i Şeriften alıyorlardı. Çünkü İslamiyet daima ilerlemeyi,daima gelişmeyi emrediyordu.

13 İşte biz de şimdi, bu Müslüman İlim öncülerinden birkaç tanesinin ilme olan hizmetlerini inceleyeceğiz:

14 Beyruni : ( 973 - 1051 ) Dünyanın döndüğünü ilk bulan bilim adamı
Beyruni : ( ) Dünyanın döndüğünü ilk bulan bilim adamı. Ümit Burnu, Amerika ve Japonya'nın varlığından bahseden ilk bilim adamıdır. Beyruni Amerika kıtasının varlığını Kristof Colomb'un Keşfinden 500 sene önce bildirmiştir. Matematik, Jeoloji, Coğrafya, Tıp, Felsefe, Fizik, Astronomi gibi dallarda eserler yazmıştır. Çağın En Büyük Alimidir

15 Cabir Bin Hayyan : ( ) Atom bombası fikrinin ilk mucidi ve kimyanın babası sayılır. Maddenin en Küçük parçası atomun parçalanabileciğini bundan 1200 sene önce söylemiştir.

16 Cahiz : ( 776 - 869 ) Zooloji İlminin öncülerindendir
Cahiz : ( ) Zooloji İlminin öncülerindendir. Hayvan gübresinden amonyak elde etmiştir.

17 Farabi : ( ) Ses olayını ilk defa fiziki yönden ele alıp açıklayıp izah getiren ilk bilgindir.

18 Fatih Sultan Mehmet : ( ) İstanbul'u feth eden ve Havan topunu icad eden, yivli topları döktüren padişahtır. Fatih’in kendi icadı olan ve adı "şahi" olan topların ağırlığı 17 tondu. Bakırdan dökülmüş olup 1.5 ton ağırlığındaki mermileri 1 km ileriye atabiliyordu. Bu topları 100 öküz ve 700 asker ancak çekebiliyordu..

19 Harizmi : ( ) İlk cebir kitabını yazan ve Batıya cebiri öğreten bilgin. Adı algoritmaya isim oldu rakamları Avrupa' ya öğreten bilgin. Cebiri sistemleştiren Bilgin.

20 İbni Haldun : ( ) Tarihi ilim haline getiren sosyolojiyi kuran mütefekkir. Psikolojiyi tarihe uygulamış, ilk defa tarih felsefesi yapmış büyük bir islam tarihçisidir. Sosyolog ve şehircilik uzmanıdır.

21 İbni Macit : ( 15. yüzyıl ) Ünlü bir denizci ve coğrafyacı
İbni Macit : ( 15. yüzyıl ) Ünlü bir denizci ve coğrafyacı. Vasco da Gama onun bilgilerinden ve rehberliğinden istifade ederek Hindistana ulaştı.

22 İbni Rüşd : ( 1126 - 1198 ) Büyük bir doktor, astronom ve matematikçidir.

23 İbni Sina : ( 980 - 1037 ) Doktorların sultanı
İbni Sina : ( ) Doktorların sultanı. Eserleri Avrupa üniversitelerinde 600 sene temel kitap olarak okutulan dahi doktor. Hastalık yayan küçük organizmalar, civa ile tedavi, pastör' e ışık tutması, ilaç bilim ustasıdır. Dış belirtilere dayanarak teşhis koyma, botanik ve zooloji ile ilgilendi, Ayrıca Fizikle de ilgilendi. Jeoloji ilminin de babasıdır.

24 Mimar Sinan : ( ) Seviyesine bugün dahi ulaşılamayan dahi mimar. Mimar Sinan tam manası ile bir sanat dahisidir.

25 Sabit Bin Kurra : ( ? ) Newton' dan çok önce diferansiyel hesabını keşfeden bilgin. Dünyanın çapını doğru olarak hesaplayan ilk İslam bilgini. Matematik ve astronomi alimi.

26 Ömer Hayyam : (. - 1123 ) Cebirdeki binom formülünü bulan bilgin
Ömer Hayyam : ( ? ) Cebirdeki binom formülünü bulan bilgin. Newton veya binom formülünün keşfi ömer Hayyama aittir.

27 Piri Reis : ( ) 400 sene önce bu günküne çok yakın dünya haritasını çizen büyük bir coğrafyacıdır. Amerika kıtasının varlığını Kristof Kolomb 'dan önce bilen ünlü bir denizcidir.

28 Uluğ Bey : ( ) Çağının en büyük astronomu ve trigonometride yeni çığır açan ünlü bir alim ve hükümdardır.

29 Razi (öl: 925) Özellikle tıp ve kimya ile ilgilenmiştir
Razi (öl: 925) Özellikle tıp ve kimya ile ilgilenmiştir. Tıp alanında yazdığı el-Havi adlı ansiklopedi, 17. yüzyıla kadar en önemli başvuru kaynağı olmuştur.

30


"İSLAM ALİMLERİ SUNUM: Ahmet Çetin - Ahmet Yordam." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları