12-275-004 HATİCE TAŞPINAR GREGOR MENDEL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
A. HÜCRE YAPI VE CANLI OLAYLARININ YÖNETİMİ NASIL SAĞLANIR?
Advertisements

K A L I T I M.
Johann Mendel 1822 yılında, Orta Avrupa’daki Heinzendorf köyünde, köylü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi Olomouc Felsefe Enstitüsü’nden.
Günay GEÇKİN Fen Bilgisi Öğretmeni
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
K A L I T I M A.Ç.
MAYOZ BÖLÜNME
2. KALITIM Hazırlayan Gökçe FORTACI
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
Homozigot Yuvarlak tohum bezelye…………..
KALITIM Hazırlayan: Tuncay AYDEMİR Zonguldak /Devrek İSTİKLAL İ.Ö.O.
GELİŞİMİN TEMEL KAVRAMLARI
ÖZNUR KARAELOĞLU.
KALITIM.
KALITIM - GENETİK.
KALITIM.
KALITIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR
Büyük adamların hedefleri, diğerlerinin ise istekleri vardır.
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım
CANLININ KENDİNE BENZER CANLILAR OLUŞTURABLMESİ-ÜREME
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
CANLILARDA ÜREME.
ADAPTASYON, EVRİM, VARYASYON, DOĞAL SEÇİLİM
5. BÖLÜM 0-18 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
8.SINIF PROJE GÖREVİ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ SEMA NUR HACI 8/F 849.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME
GELİŞİM PSİKOLOJİSİ.
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
ÇEVRENİN KALITIMA ETKİLERİ
KALITIM İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Mayoz bölünme.
Hibritler ve Mendelizm Genel Biyoloji Dersi Dr. Bülent ÇAVAŞ
GENET İ K.  ANNE, BABA VE O Ğ UL DÖLLER ARASINDAK İ BENZERL İ KLER İ VE FARKLILIKLARI AÇIKLAYAN B İ L İ MDALINA GENET İ K DEN İ R.
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ GÜNDÜZ 2-A
KALITIM.
Türünün Devamlılığını Sağlayan Canlılık Olayı(Üreme)
KALITIMIN KROMOZOMAL TEMELİ
8. Sınıf fen ve teknoloji MİTOZ BOLÜNME.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
BİREYİN GELİŞMESİ Yrd. Doç. Dr. İhsan SARI
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
MONOHİBRİT ÇAPRAZLAMA
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
[ ] - Moleküler Biyoloji / Nihat Dilsiz
Hazırlayan: Arş. Gör. Ayşenur YAZICI
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
YENİ NESİL SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR.
Mendel Kuralları.
POPULASYON GENETİĞİ.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım Konular MitozKalıtımMayozDNA Genetik Kod.
Ultraviyole,ani sıcaklık
Gen Bağlılığı Crossing Over Kromozom Haritaları
ÜREME Canlıların nesillerini devam ettirmesi için kendilerine benzer canlı oluşturmasına denir. üreme, canlıların ortak özelliklerinden biridir. ÜREME.
KALITIM. KALITIM KALITIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR.
DNA 2 Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Bir canlıya ait tüm özellikler DNA’da saklanır. Bir canlıya ait tüm.
TEMEL GENETİK KAVRAMLAR-VI
Yard.Doç.Dr. Mehmet AKSÜT
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME GAMET HÜCRELERİ ve SOMATİK HÜCRELER Üremek için özelleşmiş hücrelere gamet hücreleri denir.Gamet hücreleri haploit (n)
[ ] - Moleküler Biyoloji / Nihat Dilsiz [ ] - Moleküler Biyoloji / P.C. Turner; A.G. McLennan, vd. ; çev. Muhsin Konuk [ ] - Genetik.
TEMEL GENETİK KAVRAMLAR-V
GENETİK.
TEST.
Sunum transkripti:

12-275-004 HATİCE TAŞPINAR GREGOR MENDEL

GREGOR JOHANN MENDEL 20 Temmuz 1822 tarihinde Avusturya’da dünyada gelen Gregor Johann Mendel KALITIMIN BABASI olarak tanınır. Çocukluğu boyunca bir bahçıvan olarak çalışır. Mendel Palacky üniversitesindeki öğreniminden sonra bir din adamı olarak Moravya’da yaşamını sürdürdü 1854 yılında Brünn’ e dönerek bir teknik lisede öğretmenlik yapmaya başladı Mendel 6 ocak 1884 yılında hayatını kaybetti.61 yaşında öldüğünde parlak araştırmaları neredeyse unutulmuş ve bu araştırmalarla ilgili en ufak bir övgü bile almamıştı.

19. yy da bilim adamları canlılarının özelliklerinin dölden döle aktarımı konusuna ağırlık vermeye başladı. Mendel öncelikle bütün canlı organizmalarda , bugün gen adı verilen temel birimler olduğunu ve kalıtsal özelliklerin nesilden nesile bunlarla aktarıldığını bulmuştur. Bu dönemde bu konuyla ilgilenenlerden biride Mendel’di ve Mendel 8 sene bezelyelerle çalışarak bu konuya açıklık getirdi. Mendel 8 yıl çalıştıktan sonra bezelyelerin uzun-kısa, düzgün-buruşuk ve yeşil-sarı özelliklerinden zıt karakterlerden birini bezelyelerde oluşturmayı başarmıştır. Ayrıca canlılarda oluşan her özellikte anne ve babadan gelen gen çiftlerinin etkisi olduğunu bulmuştur.

NEDEN BEZELYE? Mendel yaptığı çalışmalarda genellikle bezelye kullanmayı tercih etmiştir. Yaptığı testlerin daha çabuk sonuç vermesi ve çalışmalarını hızlandırarak sonuca ulaşmak istemiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda en iyi bezelyelerin sonuç vereceğini biliyordu bu yönden tercihi olmuştur. Bunları maddeler halinde sıralayacak olursak şöyle; Kolay yetiştirilmeleri olmalıdır. Çok çeşitli olup farklılıkları bulunur. Çabuk çoğalma olup yıl boyunca 3 veya 4 kez ürerler. Kendi kendine eşeysiz üreme yapabilirler.

Mendel’in bağımsız çeşitler diye bilinen yasasına göre döllenmede iki cinsiyetten gelen tek faktörler birbirleriyle bağımsız ve rastgele birleşirler.( Bu da çeşitliliğe neden olur.) Mendel’in ve başka bilim adamlarının farklı canlılar üzerine yaptıkları deneylerde Mendel in teorisini doğrulamıştır. Bu saydığımız alanlarındaki başarılardan dolayı Mendel KALITIMIN BABASI olarak nitelendirilir

KAYNAKLAR 1.)Hart,M.(Şubat2008).Dünya Tarihine Yön Veren En Etkin 100.İstanbul:Neden Kitap Yayıncılık 2.)Can,Ç.(Şubat 2010).Kolay,Kısa,Keyifli Bilim.İstanbul: CarpeDiem Yayıncılık 3.) http://www.denkbilgi.com/mendel-calismalari-neden-bezelye-bitkisi-uzerinde-yapmistir.html 4.) http://www.bilgiustam.com/gregor-mendel-kimdir/ 5.) http://www.biyografi.info/kisi/gregor-mendel 6.) http://www.huzursayfasi.com/biyografi-sayfasi/9843-johann-gregor-mendel-kimdir-calismalari-ve-buluslari-s1.html