2014/15 DÖNEMİ ORTA ANADOLU BÖLGESİ HUBUBAT ÖNGÖRÜLERİ HUBUBAT ÖNGÖRÜLERİ GENİŞLETİLMİŞ SEKTÖR TOPLANTISI ‘HASAT ÖNCESİ BUĞDAY PİYASALARINDA YAŞANAN GELİŞMELER’

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

“YUKARIYA TAŞINIYORUZ” UZAKTAN ALGILAMA İNTERNET MOBİL MESAJLAŞMA BİLGİSAYAR.
TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
TARSİM ÇİFTÇİ EĞİTİMİ SARAY İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
TÜRKİYE TOPRAKLARININ AŞINIMA DUYARLILIKLARI
Kazanım 1. Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik faaliyetlerini ilişkilendirerek bunların ülke ekonomisindeki yerini ve önemini değerlendirir.
İÇ ANADOLU BÖLGESİ.
İÇ ANADOLU BÖLGESİ.
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
TÜRKİYE’DE TARIM.
KIRŞEHİR’DE TARIM VE HAYVANCILIK
ÜLKEMİZDEKİ TARIM ÜRÜNLERİ
DÖRT MEVSİM TÜRKİYE.
FASULYE.
BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
MAKARNALIK BUĞDAY KALİTE ÇALIŞMALARI KALİTE VE DEĞERLENDİRME BÖLÜMÜ
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
Bölgemizi Tanıyalım.
Ücretli Çalışan ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Ankara Bölgesel Kurultayı Hazırlık Toplantısı 13 Haziran 2009 Gündem 1- Kurultay Sunuşu 2-
NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR BAHAR KİRŞAN
İZMİR METEOROLOJİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ YAĞIŞ ve SICAKLIK RAPORU
Heteroptera:Scutelleridae
TÜRKİYEDE YETİŞEN TAHIL ÜRÜNLERİ
İÇ ANADOLU BÖLGESİ.
No Konu Ürettiklerimiz
TÜRKİYENİN EKONOMİK COGRAFYASI
TÜRKİYE’DE TARIM.
Tarla Bitkileri Yetiştirme
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
HAZIRLAYAN ŞÜKRİYE KALKAN 6/B 526
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
HAZIRLAYAN:ELİF SİNEM BİRCAN VE RABİA KALKAN
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
Hacı Bektaş Veli.
2014/15 SEZONU ÖNCESİ KARADENİZ BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
TOPLAM DÜNYA 10/11 11/1212/1313/1414/1515/16 Geçen dönem ile fark DEVREDEN STOK ÜRETİM
Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ.
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Prof. Dr. Veysel EROĞLU Orman ve Su İşleri Bakanı 1 Şubat Ankara SON HAFTALARDA YURDUMUZU.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI TARIM SEKTÖRÜ ADANA TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL
MAMASIN BARAJ GÖLÜ HAVSASINA DAİR GENEL SOSYO- EKONOMİK TESPİTLER Ağırlıklı ekonomik geçim tarım ve hayvancılık: Yem bitkileri, tahıl, baklagiller, yumrulu.
ANADOLUNUN TÜRK YURDU OLMASI
Ahi Evran.
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
Hava ve İklim ile Tarım Arasındaki İlişkiler
İç ve Dış Ticaret Müdürü
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
Türkiye Ekonomisini Etkileyen Faktörler;
HASAT SONRASI HUBUBAT PİYASALARI Ticaret Dairesi Başkanı
TÜGVA YURTLAR ŞAMPİYONASI BÖLGE MÜSABAKALARI SONUÇLARI
İÇ ANADOLU BÖLGESİ. Coğrafi Konumu İç Anadolu Bölgesi, Anadolu'nun orta kısmında yer alan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Bu konumu sebe­biyle.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
-Çocuklar içinizde beni tanıyan var mı? -Ben Neşet ERTAŞ bu gün öğrenecek olduğunuz güzel şehirlerimizden KIRŞEHİR’de doğdum büyüdüm. -Şimdi hep birlikte.
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
Bitki-hayvan Hastalık ve Zararlıları
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Türkei mit Koch International
Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı
Sunum transkripti:

2014/15 DÖNEMİ ORTA ANADOLU BÖLGESİ HUBUBAT ÖNGÖRÜLERİ HUBUBAT ÖNGÖRÜLERİ GENİŞLETİLMİŞ SEKTÖR TOPLANTISI ‘HASAT ÖNCESİ BUĞDAY PİYASALARINDA YAŞANAN GELİŞMELER’ İSTANBUL MAYIS 2015

BÖLGEMİZ YAĞIŞ ve SICAKLIK DURUMU 31 Nisan 2015 tarihi itibari ile bölgemize düşen yağış uzun yıllar ortalamasının %22 üzerindeyken 2014 üretim sezonun % 65 üzerinde gerçekleşmiştir. Bölge de ekim alanları yeterli kar yağışı almış, belirli bir süre bitki örtüsünün üzerini kaplamıştır. Sıcaklık uzun yıllar ortalaması düzeyinde seyretmiştir.

BİTKİ GELİŞİMİ Mayıs ayının ilk haftasına kadar başaklanma öncesine rast gelen kritik süreç; yağışlı ve serin geçmiştir. Bu süreç rekoltenin geçen yılın üzerinde olmasını sağlayacaktır. Mayıs ayında düşen yağışlar ve sulama ilavesi yapan çiftçiler, üstten azotlu gübre uygulaması yaparak, ekinlerin olumlu gelişimini devam ettirmektedir.

HASTALIK VE ZARARLILAR Lokal olarak görülen Zabrus, Pas Hastalıkları ve Septorya zararları dışında, hastalık ve zararlılardan kaynaklanan önemli bir olumsuzluk şu an itibari ile görülmemiştir. Geçen yılın aksine bölgenin yüksek kesimleri hariç şu an itibari ile önemli bir soğuk ve kış zararı da tesbit edilmemiştir.

ORTA ANADOLU ARPA EKİM ALANLARI VE TAHMİNİ REKOLTE Ekilen Alan(dekar)Verim (Kg/dekar)Üretim(Ton) Ankara Çankırı Eskişehir Kayseri Kırşehir Konya Nevşehir Niğde Sivas Yozgat Aksaray Karaman Kırıkkale TOPLAM

ORTA ANADOLU EKMEKLİK BUĞ. EKİM ALANI VE TAHMİNİ REKOLTE Ekilen Alan(dekar)Verim (Kg/dekar)Üretim(Ton) Ankara Çankırı Eskişehir Kayseri Kırşehir Konya Nevşehir Niğde Sivas Yozgat Aksaray Karaman Kırıkkale TOPLAM

ORTA ANADOLU MAKARNALIK BUĞ. EKİM ALANI VE TAHMİNİ REKOLTE EkilenAlan(dekar)Verim (Kg/dekar)Üretim(Ton) Ankara Çankırı Eskişehir Kayseri Kırşehir Konya Nevşehir Niğde Sivas Yozgat Aksaray Karaman Kırıkkale TOPLAM

8

EĞİTİM ÇALIŞMALARI KONYA TİCARET BORSASI ÖNCÜLÜĞÜNDE, DERNEĞİMİZİN İLE PAYDAŞ KURUM VE KURULUŞLARLA BİRLİKTE ÖNEMLİ EĞİTİM ÇALIŞMALARI YÜRÜTMEKTEDİR. ÇİFTÇİLERE YÖNELİK EĞİTİM ÇALIŞMALARI SONUCUNDA DOĞRUDAN EKİM MODELİNDE ARTIŞ GÖZLENMİŞTİR. GÜBRELEME, SULAMA EĞİTİM ÇALIŞMALARI YAPILMIŞ; ÖZELLİKLE ÜSTTEN AZOTLU GÜBRE UYGULAMA BİLİNCİ OLUŞMAYA BAŞLAMIŞTIR.

EĞİTİM ÇALIŞMALARI İZLİ TARIM MODELİ İLE İLGİLİ EĞİTİM ÇALIŞMALARINA BAŞLANMIŞ. EĞİTİM VE KAMU SPOTU İLE YAPILAN ÇALIŞMLAR NETİCESİNDE SERTİFİKALI TOHUM KULLANIMI GEÇEN SENEYE ORANLA %10 ARTMIŞTIR.

SONUÇ OLARAK: DOĞA ŞARTLARINDA OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM OLMADIĞI TAKDİRDE, BÖLGEDE BUĞDAY ÜRETİMİNİN UZUN YILLAR ORTALAMASININ %16 ÜZERİNDE GERÇEKLEŞECEĞİ ÖNGÖRÜLMEKTEDİR.

Mevlana’ların, Hacı Bektaş Veli’lerin Yunus’ların, Hacı Bayram Veli’lerin, Ahi Evran’ların Yurdu Anadolu’dan Sevgi, Saygı ve Hoşgörü Dileklerimizle … TEŞEKKÜR EDERİZ.