Kızılderili Reisi Seattle’ın, kabilesinin yaşadığı toprakları satın almak isteyen ABD başkanı’na

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
‘’ O Mahur Beste …..’’.
Advertisements

KIZILDERİLİLER. KIZILDERİLİLER 2-4 Temmuz 1999 tarihleri arasında Denizli’de yapılan “Yedinci Türk Dünyası Dostluk Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı”na.
CANLILAR DÜNYASI CANLILAR DEĞİŞİYOR CANLILARIN ETKİLEŞİMİ
EKOSİSTEM İBRAHİM İMANCI FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ.
IŞIK.
“ANNELER GÜNÜ” İÇİN DERS SUNUMU
KAİNATIN NERESİNDEYİZ?
Aşka Dair.
BİZİM GEZEGENİMİZ Aralarındaki benzerlik ve farklılıklara rağmen bütün insanlar aynı gezegeni paylaşırlar ve iyi bir dünyada yaşamak için her bireyin üzerine.
O Mahur beste çalar…..!!.
Müzik: Apache, Tatanka Fotoğraf ve sunum: Ö y k ü c ü Apache’lar Gelmişlerdi…
Hazırlayan : Rabia KÖSE
BİLMECELER.
ORMAN HAFTASI AĞAÇLAR NASIL BÜYÜR ?.
Geliyor Boğaziçi'nden doğru Bir iskeleden kalkan vapurun sesi, Mavi sular üstünde yine Bembeyaz Kızkulesi.
SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR… LÜTFEN TIKLAMAYINIZ… SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER… Sesli İzleyiniz.
Bahar, yalvarırım çek git isine!..
Bir Kutu Dolusu Yaşam Gönderiyorum Sana...
SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR… LÜTFEN TIKLAMAYINIZ… SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER… Sesli İzleyiniz.
MURATHAN MUNGAN’ DAN.
/ Metin Yazarı : Aslı DİNÇMAN Grafik/Animasyon : E.Nurhan KÖROĞLU.
Şimşek ve yıldırımın oluşması için gerekli şartlar nelerdir
Pes ettim... Daldaki yapraktım yaşamda, Hayat denilen ağacın dallarından, En yalnız olanında bir küçük yaprak, Yalnızdı üzerinde bulunduğum dalım,
Merhaba çocuklar, benim adım Minik. Bende sizler gibi daha küçüğüm. Her geçen gün büyüyeceğiz ama ben büyümekten korkuyorum. Sizinle birkaç arkadaşımı.
Korkmuyorum Seni Sevmekten
4. SINIF II. ÜNİTE: TEMİZ OLALIM
ANLAMLARINA GÖRE SÖZCÜKLER.
Mert Güller - İTÜ │ Çevre Mühendisliği Ayşe Dilara Sur - Galatasaray Üniversitesi │ İşletme Z. Esra Oktay - MSGSÜ │ Mimarlık Cansu Üstündağ - İTÜ │ Çevre.
Çevremizdeki Canlılar-Hayvanlar
Ülkü yılmaz füsun kayaoğlu D.
SENI SEVIYORUM HATICEM
ÇİRKİN ÖRDEK YAVRUSU …
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
I h l a m u r l a r Ç i ç e k A ç ı n c a G e l Ses Düğmesini Açınız.
Yalnız sana borçluyum bugün dünyada varsam:
HAZIRLAYANLAR SERKAN ÖZTÜRK KADİR HASKIRIŞ
mavi Parlak, mavi bir sabah; sakin, sessiz...
Doğal afetler birden meydana gelip büyük can ve mal kayıplarına neden olduğu için, yazılı ve sözlü olarak sanatçılara konu olmuştur.
DAYANIŞMA VE YARDIMSEVERLİK
ORGANLAR KONUŞUYOR Ben olmasaydım, hiçbir şeyi tutamaz ve hiçbir yere dokunamazdınız. Bıcır bıcır yıkanmaya bayılırım. Yumuşacık havlularla kurulanırım.
DEĞERLER EĞİTİMİNDE BU AY (MART 2013)
A:Asıl kök ve öz derinliklerdedir
Kendini tanıyınca; ağaçları, kuşları tanırsın, sonbaharları, altın sarısı yaprakları, uzaktan gelinliği giymiş kızlara benzeyen, karlar düşmüş dağları,
Hazırlayanlar Müge Çagman G. Pınar Sıdal
ARKADAŞLIK İyi dostu olanın aynaya gereksinimi yoktur. Mevlana.
Şsg y.b.o rehberlik servisi
Gece gökyüzünü incelediniz mi? Neler gördünüz?
Sesi AçınızAkışına Bırakınız Önümde bir beyaz kağıt, Özlemini yazıyorum satırlara. Yokluğunda yanan bir ağıt, Gözyaşlarını asıyor duvarlara. Bugün.
KRAL VE HALKI. Yıllar yıllar önce çok güzel bir ormanda kral ve halkı yaşarmış.
DERS :ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME KONU :KARIN OLUŞUMU
Çevreyi Korumak.
Eğitim Fakültesi 2. sınıf
Sevgin yoksa, dost arama. (Sadi)
EDİP CANSEVER’İN ŞİİRİNDE HAZ NESNESİ OLARAK KADIN
IŞIK Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İlköğretim Okulu
Ruhumu eritip de kalıpta dondurmuşlar; Onu İstanbul diye toprağa kondurmuşlar. İçimde tüten bir şey; hava, renk, eda, iklim; O benim, zaman, mekan aşıp.
BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI
Uzak bir ormanın yamacında bir ördek yaşarmış
BENCİL İNSANLAR Bencil insan , yalnız kendini düşünen , kendi çıkarını her şeyden üstün tutan insandır. Yalnız kendilerini düşünenler, olayları ve fikirleri.
BETİMLEME (TASVİR.
SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR… LÜTFEN TIKLAMAYINIZ… SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER… Sesli İzleyiniz.
BENİM GÜZEL EVİM.
HEDEF VE HEDEF DAVRANIŞLAR KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRME.
EMİR KAYA -2B. Toprak Neden Çok Değerlidir? Tüm canlıların besin kaynağı bitkilerdir. Hayvanların yediği otlar, insanların yediği sebze ve meyveler toprakta.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
BİR KAYISI AĞACI ABDÜLKADİR MERİÇBOYU.
MAVİ GEZEGEN.
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
Sunum transkripti:

Kızılderili Reisi Seattle’ın, kabilesinin yaşadığı toprakları satın almak isteyen ABD başkanı’na 1885’te yazdığı mektup..

19.yüzyıldan, 21.yüzyılı gören mektubun özeti...

Çam ağaçlarının pırıldayan iğneleri, Gökyüzünü, toprağın sıcaklığını nasıl satın alabilir ya da satabilirsiniz? Bunu anlamak bizler için çok güç... Çam ağaçlarının pırıldayan iğneleri, Vızıldayan böcekler, ak kumsallı kıyılar, karanlık ormanlar ve sabahları çayırları örten buğu, Halkımın anılarının ve yüzlerce yıllık deneyimlerinin bir parçasıdır.

Ormanlardaki ağaçların damarlarında dolaşan su, atalarımızın anılarını taşır.Biz buna inanırız... Washington’daki büyük reis bizden toprak istediğini yazıyor.Bu bizim için çok büyük bir özveri olur... Çayırların ve ırmakların suyu bizim için yalnızca akıp giden su değildir; atalarımızın kanıdır aynı zamanda.

Biz çayırları ve ırmakları kardeşlerimiz gibi severiz... Bu toprakları size satarsak,bu suların ve toprakların kutsal olduğunu çocuklarınıza da öğretmeniz gerekecek. Biz çayırları ve ırmakları kardeşlerimiz gibi severiz... Biliyorum, beyazlar bizim gibi düşünmezler. Beyazlar için bir parça toprağın ötekinden ayrımı yoktur. Beyaz adam topraktan almak istediğini almaya bakar ve sonra yoluna devam eder. Çünkü toprak beyaz adamın dostu değil, düşmanıdır...

Beyaz adamın kurduğu kentleri de anlamayız biz Kızılderililer. Beyaz adam anası olan toprağa ve kardeşi olan gökyüzüne, alınıp satılacak şeyler gözüyle bakar. Onun bu ihtirasıdır ki toprakları çölleştirecek ve her şeyi yiyip bitirecek. Beyaz adamın kurduğu kentleri de anlamayız biz Kızılderililer. Bu kentlerde huzur ve barış yoktur.Bir çiçeğin taçyapraklarının açarken çıkardığı tatlı sesler, bir kelebeğin kanat çırpışları duyulmaz...

Biz yalnızca yaşayabilmek için öldürürüz hayvanları. Ben bir vahşiyim. Başka türlü düşünemiyorum.Yaylalarda cesetleri kokan binlerce buffalo gördüm. Beyaz adam trenle geçerken vurup vurup öldürüyordu bunları. Dumanlar püskürten bir demir atın buffalodan daha değerli sayılışına aklım ermiyor. Biz yalnızca yaşayabilmek için öldürürüz hayvanları. Tüm hayvanları öldürecek olursanız nasıl yaşayabilirsiniz?

Canlıların yok edildiği bir dünyada insanın ruhu yalnızlıktan ölür gibi geliyor bize. Unutmayın, bugün canlıların başına gelen yarın insanların başına gelir... Birgün bakacaksınız ki; göklerdeki kartallar, dağları örten ormanlar yok olmuş. Yabani evcilleştirilmiş ve her yer insan kokusuyla dolmuş.

İşte o gün insanoğlu için yaşamının sonu ve varlığını sürdürebilme savaşımının başlangıcı gelip çatmış olacak.

Kızılderili reisi Seattle’ın mektubu, dünyanın içinde bulunduğu durumu BM’nin raporundan çok daha acı ve gerçekçi biçimde anlatmaya yetiyor.

Temiz bir atmosfer edinebilir misiniz?” Reis Seattle, BM raporunu duyduysa bulutların üzerinden acı acı gülümseyip söylenmiştir: “Gidecek başka dünyanız var mı? Doğayı yok etme pahasına kazandığınız milyarlarla bir gezegen satın alabilirmisiniz, Temiz bir atmosfer edinebilir misiniz?”