Eğitim Fakültesi 2. sınıf

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Advertisements

Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam
SÖZCÜKTE GENEL VE TERİM ANLAM
DERS: TÜRKÇE KONU: ANLAM BİLGİSİ.
SIFATLAR.
ZAMİRLER.
SÖZCÜKTE ANLAM.
TÜRKÇE SÖZCÜKTE ANLAM.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
EŞ & ZIT (KARŞIT) VE EŞ SESLİ KELİMELER
ZAMİRLER.
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
KELİME TÜRLERİ.
SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF
ANLAMLARINA GÖRE SÖZCÜKLER.
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.
türkçe performans ödevi
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
9. Sınıf Dil ve Anlatım 3-7 MART
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
YAPI BİLGİSİ.
Eş Anlamlı(Anlamdaş) Sözcükler
ANLAMLARINA GÖRE KELİMELER
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
İsmin özelliklerini belirten sözcüklere denir. İsmin önüne gelir.
SÖZCÜKLERDE ANLAM İLİŞKİSİ
Benim adım Balerin Bebek.
SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ - 1
Sıfatlar Ayşe Kızılbağlı Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
KELİME (SÖZCÜK) Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime denir.
Eş Anlamlı (Anlamdaş) Sözcükler Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
Niteleme Sıfatları Belirtme Sıfatları
SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ - 2
SÖZCÜKTE ANLAM (Mecaz-Soyut-Somut)
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR.
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ
SÖZCÜKTE ANLAM Duygu Şarvan 9/A.
BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
SÖZCÜKTE ANLAM.
Zıt Anlamlı Kelimeleri Tahmin Edelim
KELİMEDE ANLAM VE KAVRAM. Sözcükler, farklı anlamları, anlam birimlerini içinde barındıran bir yapıdır. Bunlar sırasıyla şöyledir: Kavram: Bir varlığın.
EŞ ANLAMLI KELİMELER.
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
Görev ve Anlamlarına Göre
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
Sözcükte anlam GURBET DUYMU Ş İ SMET İ NÖNÜ İ LKÖ Ğ RET İ M OKULU.
SIFATLAR.
ZAMİR (ADIL).
Soyut Anlam Soyut Anlam Beş duyu organından biriyle algılanamayan, maddesi olmayan, varlıkları inan ç la ve his ile bilinen kavram ve varlıkları karşılayan.
KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
İSİMLER Canlı cansız tüm varlık ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir. Gül Çocuk İstanbul Masa Ev Ağaç İnsan.
Sözcükte anlam: Basit sözcük:sonuna yapım eki almamış sözcüklere denir. Örnek:odun.
ADLAR (İSİMLER).
SÖZCÜK ANLAMI Anlamı olan en küçük ses birliğine sözcük denir.
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
ADLAR (İSİMLER).
HAZIRLAYAN ONUR BUĞTEKİN 5/A 232
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
SÖZCÜKTE ANLAM
Sunum transkripti:

Eğitim Fakültesi 2. sınıf Sunuindir.blogspot.com SÖZCÜKTE ANLAM 23-Fidan Çetin Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi 2. sınıf No:1090310336

Sözcükte Anlam Özellikleri Gerçek Anlam Yan Anlam Mecaz Anlam Terimsel Anlam Yansıma Sözcükler

Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam Eş Anlamlı Sözcükler Zıt Anlamlı Sözcükler Sesteş Sözcükler Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler Genel ve Özel Anlamlı Sözcükler

Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam) Gerçek Anlam: Bir sözcüğün ilk ve asıl anlamına denir. Örnek: Adamın evi yandı.(gerçek anlam) 2-Yan Anlam: Bir sözcüğün gerçek anlamı yanında kullanımına bağlı olarak kazandığı yeni anlamdır. Örnek: Dolabın gözünü açtı.(yan anlam)

Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam) 3-Mecaz Anlam: Bir sözcüğün gerçek anlamı dışında yepyeni bir anlamda kullanılmasıdır. Örnek: Bana hediye alman çok ince bir davranıştı. (mecaz) 4-Terimsel Anlam(Terim): Bilim sanat, spor, ya da çeşitli meslek dallarıyla ilgili özel kavramları karşılayan sözcüklerdir.

Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam) Örnek: Nota müziğin anahtarı gibidir.(terim) NOT 1: Bazen bir sözcük gerçekte terim değilken terim olarak kullanılabileceği gibi, gerçekte terim olan bir sözcük de terimlikten çıkabilir. Örnek: Polis bir hücre daha ortaya çıkardı. (terimlikten çıkma)

Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam) NOT 2: Bir sözcük birçok dalda terim olabilir. Örnek: Bitkiyi toprağa bağlayan kökleridir.(biyoloji terimi) Dört, kök dışına iki olarak çıkar.(matematik terimi) 5-Yansıma Sözcükler: Doğadaki seslerin insanlar tarafından taklit edilmesine denir.

Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam) Örnek: Bu sözlerim üzerine sınıfta homurtular başladı.(yansıma) 6-Eş Anlamlı Sözcükler: Yazılışları farklı ancak anlamları aynı olan sözcüklere denir. Örnekler: Siyah-kara Kırmızı-al

Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam) 7-Zıt Anlamlı Sözcükler: Anlam bakımından birbirinin tersi olan sözcüklerdir. Örnekler: Sana çirkin dediler düşmanı oldum güzelin. Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık. 8-Sesteş Sözcükler: Yazılışları ve okunuşları aynı ancak anlamları farklı olan sözcüklere denir.  

Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam) Yılanı gören at birden şaha kalktı.   Mutfaktaki pislikleri çöpe at. Not: Sesteş sözcükler genellikle halk edebiyatında cinaslı manilerde kullanılır. 9-Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler: Varlığını beş duyu beş duyu organıyla algılayabildiğimiz  kavramlar somut; beş duyu organımızla kavrayamadığımız sözcükler soyuttur.  

Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam) Örnekler: çiçek, ağaç, ses, koku, hava, göl, ev, rüzgar, ışık(somut) ruh, akıl, vicdan, akıl, acıma, üzüntü, aşk, inanç(soyut) ÖZELLİK 1:  Somut anlamlı bir sözcük, ek alarak soyut anlam kazanabilir Örnekler: anne-lik         insan-lık

Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam) ÖZELLİK 2 : Somut anlamlı bir sözcük kullanıldığı cümleye göre  soyut  anlam  kazanabilir. Buna  soyutlaştırma denir. Soyutlaştırma  kelimeye  mecaz anlam  kazandırma suretiyle olur.  Örnek: Ne kadar sıcak bakıyor değil mi?  (soyutlaştırma)

Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam) ÖZELLİK 3: Gözlemyebildiğimiz eylemler somut, gözlemleyemediğimiz eylemler soyuttur. Örnekler: Annesi, bebeğini kucağına almış seviyordu.(somut) Bu sözlerinle  arkadaşını çok kırdın. (soyut)  

Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam) 10-Nitelik ve nicelik anlamlı sözcükler: Bir şeyin nasıl olduğunu , ne gibi özellikler taşıdığını anlatan sözcüklere nitelik anlamlı sözcükler, bir şeyin   sayılabilen, ölçülebilen   ya  da  azalıp  çoğalabilen durumunu bildiren sözcüklere nicelik  anlamlı  sözcükler denir.

Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam) Örnek: Birkaç  kişi  bekliyor.   ( nicel ) Kötü bir zaman geçirdim.  ( nitel ) UYARI: Bazı  sözcükler cümlede kazandığı anlama göre nicel de olabilir nitel de. Örnek: Bu şehrin havası sıcak olduğu gibi insanları da sıcaktır.(nitel ve nicel) 

Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam) Nitelik  anlamlı  sözcükler, genellikle niteleme   sıfatı   ve  durum   zarfı  görevindedir.   Nicelik anlamlı  sözcükler ise ölçü- miktar   zarfı ,  belgisiz  sıfat veya sayı sıfatı görevindedir. 

Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam) 11-Genel ve Özel Anlamlı Sözcükler: Karşıladıkları varlığın tamamını belirten sözcüklere genel anlamlı  sözcükler, tek bir varlığı karşılayan sözcüklere özel anlamlı sözcükler denir. Örnekler: Kitap, en iyi dosttur (Genel). Ona ödünç kitap verdim (Özel).

TEŞEKKÜRLER