BURSA MERKEZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TEFSİR DERSLERİ METİN NOTLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hüsn-ü Zan Su-i Zan.
Advertisements

Nilüfer Değerler Eğitimi Projesi (Nildep)
AHLAKİ TUTUM VE DAVRANIŞLAR
BAKARA SÛRESİNDEN SON İKİ AYETİ
BERÂT KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN
Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V.).
HZ. MUHAMMED ZAMANI İYİ DEĞERLENDİRİRDİ
- Hz. Muhammed Çalışmayı Severdi
DOĞRULUK-DÜRÜSTLÜK.
ALLAH İLE İLETİŞİM YOLLARI
GÜLÜCÜK-6 DERGİSİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ.
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
Bursa Nilüfer Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesi
GÜZEL AHLÂK Din Görevlisi:.
Sabır; darlıkta kendini tutmak demektir.
Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi Bismillahirrahmanirrahim
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi.
Hz. Muhammed (s.a.v.) Sabırlı ve Cesaretliydi
Değerler Eğitimi Hoşgörü
وَالَّذِينَ هَاجَرُواْ فِي اللّهِ مِن بَعْدِ مَا ظُلِمُواْ لَنُبَوِّئَنَّهُمْ فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَلَأَجْرُ الآخِرَةِ أَكْبَرُ لَوْ كَانُواْ يَعْلَمُونَ
AİLEM VE DİN pedagojiformasyon.com.
DEĞERLER EĞİTİMNDE SABIR KONUSU.
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
 İNSAN KİMDİR ???? Bir fabrika düşünelim çok sipariş almış ürün yetiştirmesi gerekiyor.
RABBENA DUALARI YAZILIŞI ANLAMI FAZİLETİ HAZIRLAYAN: RESUL ŞAHİNER
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ
Sorumluluk Bilinci.
Hz. Muhammed (s.a.v.) Sabırlı ve Cesaretliydi
4. İbadetlere Devamlılığı
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI AKADEMİK BAŞARI DURUMU Sınava Giren Öğrenci Sayısı Barajı Geçen Öğrenci Sayısı Tercih yapan Öğrenci Sayısı Tercihine Yerleşen.
Namaz Nedir ve Niçin Kılınır?
Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi
ZİLZAL SURESİ KELİME MEALİ
KAYNARCA TEŞVİKİYE CAMİİ İMAM HATİBİ
1 1.ÜNİTE KUR’AN’A GÖRE HZ. MUHAMMED’(sav)İN KONUMU SAYFA:
T.C. DOĞANKENT MÜFTÜLÜĞÜ MÜSLÜMAN İÇİN VAKTİN ÖNEMİ
GÜNAHTAN SAKINMAK 1.
TÖVBE VE ÖNEMİ.
T.C. BAĞCILAR MÜFTÜLÜĞÜ KAZAKKENT ALTAY CAMİİ. T.C. BAĞCILAR MÜFTÜLÜĞÜ KAZAKKENT ALTAY CAMİİ İslam mahremiyete, yani kişiler arası bedensel sınırların.
Nitelikli Kur’an Tilâveti
CAMİ VE BÖLÜMLERİ NEVİN ÖZBEY DKAB Öğretmeni
YAYGIN DİN ÖĞRETİMİ BÖLÜMÜ
Peygamberimiz ara sıra etrafında bu- lunanlara bir konuyu öğretmek için soru sorardı. Nitekim Muaz bin Cebe- l’i, Yemen’e, vali olarak gönderirken bu yöntemi.
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Cuma günü ve önemi. Müslümanlar için Cuma niçin önemlidir?  Toplanma ve cemaat olma anlamına gelen cuma, Müslümanların haftalık bayramıdır.  Cuma günü.
VAAZ HAZIRLAMA VE SUNMA İLE İLGİLİ TEMEL İLKE VE YÖNTEMLER
REGAİP KANDİLİ HAZIRLAYAN:
SALİH AMEL 1.
İBADET VE NAMAZIN MANASI
NAMAZIN BİREY VE TOPLUM ÜZERİNE ETKİLERİ
9. Sınıftan Mezun Olunana Dek Görülecek Tüm Dersler
NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR
HZ. MUHAMMED’İN KİŞİSEL ÖZELLIKLERI Peygamber Efendİmİz dürüst ve güvenİlİr bİrİsİydİ. Öyle kİ; kİmsenİn malına, mülküne yan gözle bakmaz ve asla yalan.
1.
{ HZ.Muhammed’in hayatından örnek davranışlar Hz.Muhammed Sabırlı ve Cesaretliydi.
T.C. BAĞCILAR MÜFTÜLÜĞÜ MAHREMİYET VE ÖNEMİ KAZAKKENT ALTAY CAMİİ.
Şehit Ahmet Özsoy Anadolu İmam Hatip Lisesi
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
Şehit Ahmet Özsoy Anadolu İmam Hatip Lisesi
Şehit Ahmet Özsoy Anadolu İmam Hatip Lisesi
SALİH AMEL 1.
Otokontrol Öz denetimli
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
Şehit Ahmet Özsoy Anadolu İmam Hatip Lisesi
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
إنَّ الذين آمَنُوا وعَمِلُوا الصّاَلِحاَتِ واَقاَمُوا الصَّلَوةَ وآتُوا الزَّكاَةَ لَهُمْ اَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِهِمْ وَلاَ خَوْفٌ عليهم وَلاَهُمْ يَحْزَنُونَ
Sunum transkripti:

BURSA MERKEZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TEFSİR DERSLERİ METİN NOTLARI MÜ'MINUN SURESİ 1-11 AYETLERİN TEFSİRİ اَعُوذُ بِااللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ

MÜ’MİN SÛRESİNİN 1-11 ÂYETLERİNİN TEFSİRİ قَدْ اَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ (1) اَلَّذينَ هُمْ فى صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ (2) وَالَّذينَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ (3) وَالَّذينَ هُمْ لِلزَّكوةِ فَاعِلُونَ (4) وَالَّذينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ (5) اِلَّا عَلى اَزْوَاجِهِمْ اَوْ مَا مَلَكَتْ اَيْمَانُهُمْ فَاِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومينَ (6) فَمَنِ ابْتَغى وَرَاءَ ذلِكَ فَاُولئِكَ هُمُ الْعَادُونَ (7) وَالَّذينَ هُمْ لِاَمَانَاتِهِمْ وَعَهْدِهِمْ رَاعُونَ (8) وَالَّذينَ هُمْ عَلى صَلَوَاتِهِمْ يُحَافِظُونَ (9) اُولئِكَ هُمُ الْوَارِثُونَ (10) اَلَّذينَ يَرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ هُمْ فيهَا خَالِدُونَ (11)

MÜ’MİN SÛRESİNİN 1-11 ÂYETLERİNİN TEFSİRİ 1)- Müminler gerçekten kurtuluşa ermişlerdir. 2)- Namazlarında ve dualarında huşû sahipleridir onlar. 3)- Boş ve lüzumsuz sözden yüz çevirmişlerdir onlar. 4)- Her türlü kötülükten arınmak için çaba harcarlar, çalışırlar. 5)- Cinsiyet organlarını/ırzlarını koruyanlardır onlar. 6)- Eşleri yahut akitleri aracılığıyla sahip bulundukları müstesnadır. Bu durumda kınanmış değillerdir onlar. 7)- Kim bundan ötesini isterse, işte onlar, sınırı aşanlardır. 8)- O müminler, emanetlerine, ahitlerine saygı duyup sahip çıkanlardır. 9)- Namazlarını korumaya devam ederler onlar. 10)- İşte bunlardır mirasçı olanlar; 11)- Ki, Firdevs cennetine mirasçı olurlar, onda sonsuza dek kalırlar. (Mü’minun, 1-11)

BU ÂYETLERDE GEÇEN KELİMELER MÜ’MİN SÛRESİNİN 1-11 ÂYETLERİNİN TEFSİRİ BU ÂYETLERDE GEÇEN KELİMELER قَدْ : Muhakkak ki; اَفْلَحَ : Kurtulmuştur; خَاشِعُونَ: Korkmak, Ürpermek, Titremek, Derin bir saygı; عَنِ اللَّغْوِ : Boş ve lüzumsuz sözden; مُعْرِضُونَ : Yüz çevirmişler; فَاعِلُونَ : vermek için faaliyette; لِفُرُوجِهِمْ : Cinsiyet organlarını/ırzlarını; حَافِظُونَ : Koruyanlar; اَزْوَاجِهِمْ : Eşleri; مَا مَلَكَتْ اَيْمَانُهُمْ : Sahip bulundukları, cariyeleri; غَيْرُ مَلُومينَ: Kınanmazlar; فَمَنِ ابْتَغَى وَرَاءَ ذَلِكَ: Kim bundan ötesini isterse, Kim başkasının peşine düşerse; فَاُولئِكَ هُمُ الْعَادُونَ: İşte onlar, sınırı aşanlardır, işte onlar,azgınlık, fesat çıkarmada aşırı gidenlerdir; لِاَمَانَاتِهِمْ: Emanetlerine; عَهْدِهِمْ: Ahitlerine, sözlerine; رَاعُونَ: Saygı duyup sahip çıkanlar, riayet ederler; الْوَارِثُونَ: Mirasçı olanlar; يَرِثُونَ: Mirasçı olurlar.

Sabır, müminin eskimeyen elbisesidir. - Hz. Muhammed (s.a.v.) Sabırlı ve Cesaretliydi Sabır, müminin eskimeyen elbisesidir. Sabır, şükür ve rıza desenleriyle süslüdür. Sabır, içinde şikâyet, dertlenme, sızlanma barındırmaz.

Sabır acıdır; ama meyvesi tatlıdır. - Hz. Muhammed (s.a.v.) Sabırlı ve Cesaretliydi Sabır acıdır; ama meyvesi tatlıdır. Sabır mektebinin en büyük muallimleri peygamberlerdir. “Sabır musibetin ilk anında gösterilen tahammüldür”. Hadis-i Şerif