Isınma ve Soğuma Sıcak bir yaz gününde bastığımız kumun sıcaklığını hissedebiliriz. Kum,güneşin etkisiyle ısınır ve sıcaklığı artar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ISI MADDELERİ ETKİLER Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
Advertisements

Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı
ISI VE SICAKLIK Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
MADDENİN HALLERİ VE ISI
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
MADDE VE ISI BÜŞRA KARACA 6-E 2097.
HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR
HAL DEĞİŞİMİHAL DEĞİŞİMİ YOĞUNLAŞMA  gaz halindeki bir maddenin ısı enerjisi vererek sıvı ale dönüşmesine yoğunlaşma denir.  Şekildeki çaydanlığın.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞMESİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA
Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir.
C. ISI MADDELERi ETKiLER
Maddenin şekli ve durumu ısı aldığında yani ısıtıldığında
Hal Değişimi.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
Maddelere verilen ısı, sıcaklığı artırırken maddelerin boyutlarında da değişime neden olur. Isının etkisiyle maddelerin boyutlarındaki bu değişime genleşme.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
1. Isı alır genleşir, ısı verir büzülür
Maddenin Isı Etkisiyle Değişimi Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı vardır
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
MADDENİN HALLERİ.
MADDE VE ISI.
ISI MADDELERİ ETKİLER Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına neden.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI&SICAKLIK SICAKLIK
ISI VE SICAKLIK. YAZ MEVSİMİNDE GÜNDÜZ HAVA SICAK GECE İSE ILIKTIR.
ISI VE SICAKLIK.
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN HALLERİ Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir. Çeşmeden akan.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE HAL DEĞİŞİMİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Isı ve sıcaklık Sıcaklık duyularla algılanmakta ve genellikle “sıcak” ve “soğuk” kavramlarıyla ifade edilmektedir. Ekleyen: Netlen.weebly.com.
SU HALDEN HALE GİRER.
Isı maddeleri etkiler.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
ISININ MADDELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
MADDENİN ISI ETKİLEŞİMİ
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
ÇOK ISI VERDİM BİRAZ ISI VERDİM ÇOK AZ ISI VERDİM SIVI GAZ KATI.
HAL DEĞİŞİMİ.
Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur. Sıcaklığı yüksek olan maddeden düşük olan maddeye doğru bir.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ. 1. Isınma ve soğuma Maddelerin hangisinin sıcak, hangisinin soğuk olduğunu anlayabiliriz. Fakat dokunma duygusu, sıcaklık.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
B. ISI VE SICAKLIK Karların erimeye başladığı ilkbahar mevsiminde
Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur.
ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDELERİ TANIYALIM.
E-MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
HAL DEĞİŞİMLERİ Maddeler bir halde diğerine geçebilirler.
Maddenin Halleri ve Isı
Esra AYDİNFen ve Teknoloji ISI VE SICAKLIK. Esra AYDİNFen ve Teknoloji Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde.
MADDENİN HALLERİ. Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir.
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına.
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
Sunum transkripti:

Isınma ve Soğuma Sıcak bir yaz gününde bastığımız kumun sıcaklığını hissedebiliriz. Kum,güneşin etkisiyle ısınır ve sıcaklığı artar.

Çaydanlıkta kaynamakta olan su yeni doldurulmuş bir fincan çayın ve bir bardak buzlu meyve suyunun sıcaklıkları hakkında ne söyleyebiliriz?

Maddelerin hangisinin sıcak, hangisinin soğuk olduğunu anlayabiliriz Maddelerin hangisinin sıcak, hangisinin soğuk olduğunu anlayabiliriz. Fakat dokunma duygusu, sıcaklık ölçmek için yanıltıcı olabileceği gibi kesin de değildir.

Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır. Termometre bir hazne ve ona bağlı cam borudan oluşur. Hazne içinde cıva veya renklendirilmiş alkol bulunur.

Termometrenin bulunduğu ortam ısıtılırsa haznedeki sıvı, cam boruda yükselmeye başlar; ortam soğutulduğunda ise ilk konumuna doğru geri döner. Sıvı seviyesinin karşısındaki sayılar ölçülen sıcaklık değerlerini gösterir.

Soğuk hava, vücudumuzla temas edip ondan ısı alır Soğuk hava, vücudumuzla temas edip ondan ısı alır. Isı veren vücudumuz soğur. Üşümemek için, hava ile vücudumuzun temasını azaltmaya çalışırız. Bunun için eldiven, atkı gibi giysiler kullanırız. içinde su kaynatmış olduğumuz çaydanlık da havaya ısı vermektedir.

Hal Değişimi Maddeler katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç hâlde bulunur. Buzluktan çıkardığınız buzu ya da severek yediğiniz dondurmayı bir süre beklettiğinizde ne olur? Suyu ısıttığınızda, ısıtılan suda ne gibi değişmeler gözlemlersiniz? Su buharı çıkar mı? Su miktarında bir azalma olur mu? Suyu ısıttığımızda açığa çıkan su buharı, suyun gaz hâlidir. Buzlukta bekletilen su, katı hâle geçerek donar.

Cam, mum ve altın gibi maddeler eritilip kalıba dökülerek soğutulduklarında içinde bulundukları kabın şeklini alır. Diş hekimi, kuyumcu ve heykeltıraşlar kullandıkları malzemelere bu yöntemle şekil verirler.

Örneğin kuyumcular, altını eriterek kalıba dökerler Örneğin kuyumcular, altını eriterek kalıba dökerler. Bir süre sonra sıvı altın donar ve kalıbın şeklini alır. Kalıbın şeklini alan altın işlenerek kullanıma hazır hâle getirilir. O hâlde, maddeler ısı etkisiyle bir hâlden diğer hâle geçerler diyebilir miyiz? Isıtılan her katı madde erir mi? Merak Ediyorum!!!!!

Bozunma Isı, maddelerin hâl değişiminde önemli bir etkendir. Bazı katı maddelerin ısıtıldığında eriyerek sıvı hâle geçtiğini öğrenmiştik. Çay şekeri ve un gibi katı maddeler ısıtıldıklarında sıvı hâle geçmez, bozunur.

Örneğin çay şekerini ısıttığımızda rengi ısının etkisiyle önce sarıya sonra da kahverengiye dönüşür. Isıtmaya devam ettiğinizde şeker kömürleşir ve koku yayar. şekerin bu değişimi bozunma olarak adlandırılır. Kâğıt, ekmek gibi maddeler de ısıtıldıklarında erimeyerek tıpkı şeker gibi bozunur.

SON