Türkler ve Müslümanlık

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
11.Ve 12. yüzyıllarda İslamiyet ve Türk Kültürü
Advertisements

BATTALNAME Seyyid Battal Gazi'ye ait kahramanlık hikâyelerini içine alan bir eserdir. Battal Gazi, 8. yüzyılda Emevilerin Anadolu'da Bizanslılara karşı.
HZ. MUHAMMED VE DÖRT HALİFE DEVRİ
Çark-ı Sosyal Oyunu Sorular Mehmet Kuraz
MISIR’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ Abbasi halifelerinin merkezi otoriteyi kaybettikleri dönemde merkezden uzak eyaletlerde asayişi sağlamak için geniş yetkilerle.
ORTA VE BATI AFRİKA’DA KURULAN MÜSLÜMAN DEVLETLER
Tarih bilimi araştırmayı ve öğretimi kolaylaştırmak amacıyla,
İSLAMİYET VE TÜRKLER TÜRKLERİN İSLAMİYETİ KABUL SÜRECİ
İSLAMİYETİN YAYILIŞI SOSYAL B. PERFORMANS GÖREVİ
TÜRK DİLİNİN TARİHİ GELİŞİMİ
TÜRK - İSLAM DEVLETLERİNDE EKONOMİ
2. ESKİ HİNT ETKİSİ: Hint kültürünün, İslam uygarlığının gelişmesine etkisi özellikle matematik ve astronomi konularında olmuştur.
İlköğretim DKAB Dersi 6. Sınıf 6. Ünite Sunusu
Bazı Türk Devletleri Hazırlayan: Mehmet Emre ŞAHİNER Sınıfı:6/G No:186.
HZ. Muhammed ve Dört Halife Devri
İLK TÜRK-İSLAM DEVLETLERİ
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
ATATÜRK İNKILAPLARI.
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İNLİCE AHMET NAZİF ZORLU ORTAOKULU 6.SINIF BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ…
Abbasiler Dönemi.
ATATÜRK İNKILÂPLARI Atatürk, askeri bir dahi ve karizmatik bir lider, aynı zamanda büyük bir inkılâpçıydı. O dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş.
Atatürk inklapları Atatürk, askeri bir dahi ve karizmatik bir lider, aynı zamanda büyük bir inklapçıydı. O dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti ‘ nin çagdas.
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU
İlk Müslüman Türk Devletleri
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
İTİKADÎ MEZHEPLER İslam dininin ilk dönemlerinde Müslümanlar arasında itikadi konularda herhangi bir şüphe ve farklı düşünce bulunmuyordu.
TASAVVUFÎ YORUMLAR Tasavvuf: İslam dininde yer alan ahlakî esasları hayata geçirmeyi amaçlayan, Peygamber Efendimizin sünnetine dayalı bir hayat tarzını.
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
TÜRKİYE TARİHİ (11-13 YÜZYIL)
TÜRK İSLAM DEVLETLERİ ÖSS- YGS SORULARI.
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
Bu kavramlardan oluşan bir paragraf
Emevi Tarihi Berat Köse.
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
Abbasi Tarihi Berat Köse.
Emevi Tarihi Berat Köse.
TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ
Emeviler Döneminde Mimari Bagül Hudeyberdiyeva Büşra Kaim Elif Ünal
TÜRK İSLÂM DEVLETLERİ Türklerin İslam'la Tanışma Süreçleri
EMEVİLER DÖNEMİNDE SOSYAL TABAKALAR.
Büyük selçuklu devletİ
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLER
TÜRKLERİN İSLAMİYETİ BENİMSEMESİ TÜRK İSLAM DEVLETİ.
MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
Türklerin Müslüman Oluşu
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
Çark-ı Sosyal Oyunu Sorular Mehmet Kuraz Öğretmenimizin katkıları ile hazırlanmıştır.
Büyük Selçuklu Devleti Kaan Tuvanç 7/D 219. Kurulduğu Yer: Horasan. Kurucusu: Tuğrul Bey. * Selçuklular, Oğuzların Üçok kolunun Kınık boyundandır. * Büyük.
Bir İnsan, Tüm İnsanlık Tarihini Ne Kadar Değiştirebilir?
TÜRKLERİN İSLÂMİYET’İ KABULÜ
 Ahmed Yesevi, İslamiyet’in Türkler arasında yayılmasında önemli bir rol oynamış olan, büyük alim ve sufilerden; Türk illerinin manevi hayatında, asırlar.
İslam kültür ve medeniyetinde yönetim anlayışının esasları.
ORTA ASYA’DAN ANADOLUYA
EMEVİLER * İlk İslam hanedanı * 90 yıl * 7. ve 8. yüzyıllar
İSLAMIYET ÖNCESI ARAP YARıM ADASıNDA HANGI INANÇLAR BULUNUR. Putperestlik,hanifilik,Yıldızlara tapma,Mecusilik,hıritiyanlık.
Abbasi İhtilalı’nın Sosyo-Politik Arka Planı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İçindekiler İslamiyet’ten Önce Arap Yarımadası Hz. Muhammed Dönemi
UYGUR DEVLETI ( ). Uygurlar, Asya Hun Devleti’ne bağlı olarak Orhun ve Selenga nehirleri kıyılarında yaşamışlardır. II. Kök Türk Devleti’nin son.
EMEVİLER Hz. ALİ TARAFTARLARI.
Türk Egitim Tarihi 1 Prof.Dr.İsmail Güven.
 Türklerin İslamiyet’i kabul etmeleri, İslam tarihi ve dünya tarihi açısından neticeleri itibariyle çok önemlidir. Çünkü Türkler İslamiyet’i küçük bir.
İSLAM TARİHİ I.
GAZNELİLER ( ).
Kazanım SB İslamiyet’in ortaya çıkışını ve beraberinde getirdiği değişimleri yorumlar.
Sunum transkripti:

Türkler ve Müslümanlık

Türklerin Müslüman Olmasına Etki Eden Faktörler İslam dinin sahip olduğu hoşgörü ve sosyal anlayışı İslamiyet’in Türklerin mizacına uygun olması Türklerin inançları ile İslamiyet’in birbirine yakın esaslar içermesidir

Türklerin Müslüman Araplarla ilk karşılaşmaları, M. S. 7. yüzyılda II Türklerin Müslüman Araplarla ilk karşılaşmaları, M.S. 7. yüzyılda II. Halife Hz. Ömer zamanında gerçekleşti. Bu dönemde Müslüman Araplar fetihler yoluyla Türk sınırlarına kadar gelmişlerdi. Emeviler zamanında ise Araplar Maveraünnehir'e kadar ilerlediler.

. .

Burada Emeviler ve Türkler karşılaştı Burada Emeviler ve Türkler karşılaştı. Türkler İslam dinini daha yakından tanıma fırsatı buldu. Türklerin Araplarla iyi ilişkiler kurmaya başlaması ve İslam dinine geçişlerinin hızlanması ise Abbasiler döneminde olmuştu

. .

Türklerin Müslüman Oluşu 750 yılında Emevi Devleti'ne son veren Abbasiler, bir yıl sonra Çinliler'le Talas Savaşı'nı yaptılar (751). Bu savaşta Türkler Abbasiler'e büyük destek verdiler ve böylece Çinliler yenilgiye uğratıldı. Bu savaş Türk tarihi açısından bir dönüm noktası oldu.

Talas Savaşı'nda Türklerin gösterdiği büyük askeri başarılar Abbasilerin dikkatini çekti. Böylece Abbasiler ile Türkler arasında bir yakınlaşma oldu . Bu durum da Türklerin İslam dinine girmesini hızlandırdı. Türkler gruplar halinde İslamiyet'i kabul etmeye başladılar.

Türklerin kitleler halinde Müslüman olması 9. ve 10 Türklerin kitleler halinde Müslüman olması 9. ve 10. yüzyıllarda gerçekleşmiştir Talas Savaşı'ndan sonra Karluk, Oğuz ve Karahanlı Türkleri arasında İslamiyet hızla yayılmıştır

İslam dinini devlet olarak kabul eden ilk Türk devleti ise 10 İslam dinini devlet olarak kabul eden ilk Türk devleti ise 10. yüzyılda  Karahanlılar olmuştur.  Daha sonra Gazneliler, Selçuklular ve Osmanlılar ile bu durum devam etmiştir.

. .

1- Türklerin önceki inançları olan Göktanrı inancı ile İslam dini arasında birçok özellik benzerlik gösteriyordu. Örneğin Göktanrı dininde İslam'daki gibi tek tanrı inancı, cennet-cehennem, ölümden sonra yaşam, ruhun ölümsüzlüğü inançları vardı.

2- Müslüman Arapların Türk bölgelerine yaptığı fetihler, Müslüman tüccarların, alimlerin ve dervişlerin İslam dinini Türkler arasında anlatmaları ve Türkistan bölgesine giden sahabelerin tebliğ (İslam'ı yayma) faaliyetleri, Türkler arasında İslam'ın hızla yayılmasında etkili olmuştur

3- Türklerin hayat tarzının, mizacının ve ahlak esaslarının İslam dinine yakın olması da Türkler arasında İslam'ın hızla yayılmasında etkili olmuştur.

Türklerin İslam dinini kabul etmesinde etkili olan faktörler:

. .

. .

Türkler Arasında İslam'ın Yayılmasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler