Yeni YGS - LYS Sınav Sistemi. Özetle yeni sınav sistemi 1- Geçmiş yılların ÖSS'si ve ÖYS'si gibi bu sınav sistemi de temelde 2 aşamada gerçekleşiyor.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KESİNLİK KAZANAN BİLGİLER TAHMİNİ DEĞERLENDİRMELER
Advertisements

2009 Sunum, Ankara 22 Temmuz ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi.
YGS - LYS (YENİ SINAV SİSTEMİ)
YGS - LYS (YENİ SINAV SİSTEMİ)
ÇAĞDAŞKENT ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
YGS NEDİR? LYS NEDİR?.
YETKİN LEVENT ÖZEL YENİ SINAV SİSTEMİ YGS-LYS.
Okan Üniversitesi – İstanbul, 20 Şubat 2009 ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler.
ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler.
2010 YENİ ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ (YGS ve LYS).  Yeni sistem 2010 yılından itibaren uygulanacaktır,  2010 üniversite giriş sınavı 2 aşamalı bir sistem.
Murat Kaya / Rehber Öğretmen
2010-ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi. 1.AŞAMA: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2.AŞAMA: Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)
2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ
75. Yıl şehit üsteğmen murat erdem çok programlı LİSESİ
Yeni Sınav Sistemi  Genel Amaçlar:  Adayların Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri gibi ders grupları başarısı yerine Tarih, Coğrafya, Fizik, Kimya,..gibi.
Yerleştirme Sistemindeki
ÖSS Portalınız - # Gelecek Rehberiniz, 20 Şubat 2009 Yeni Sınav Sistemi  Genel Amaçlar:  Adayların Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri.
SALİHLİ KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ
YGS / LYS RAHMİ SİNANKILI.
YGS - LYS Üniversite Girişte İki Aşamalı Sınav Sistemi.
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA
Üniversite Seçerken... Akademik/ Profesyonel Kadro Burslar (OSYM/ Başarı Bursları) Kent/ Kampüs Üniversitesi Yabancı Dil Eğitimi Akademik Olanaklar o Bölüm.
Sait Gürsoy’la Başarıya Doğru
2013- ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
“Başarının zeka ile bir ilgisi yoktur.” Albert Einstein
2013 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
PSİKOLOJİK DANIŞMAN PINAR ATAKUL 2012 ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ.
MESLEKLER.
2013 ÖSYS Ö Ğ RENC İ SEÇME VE YERLEŞT İ RME S İ STEM İ.
BEYŞEHİR ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
1 YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
FINDIKLI MESLEKİ ve TEKNİK EĞİTİM MERKEZİ
YGS-LYS SUNUMU.
2010-ÖSYS Sunum, İstanbul 29 Ağustos 2009 Üniversiteye Girişte İki Aşamalı Yeni Sistem.
ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI.
YGS YÜKSEKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI.
YGS VE LYS FAT İ H SULTAN MEHMET ANADOLU L İ SES İ PS İ KOLOJ İ K DANIŞMA VE REHBERL İ K SERV İ S İ.
Yusuf URHAN-Uzm.Psikolojik Danışman
2012 YGS-LYS SINAV SİSTEMİ AKHİSAR ZEYNEP GÜLİN ÖNGÖR KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
Üniversiteye girişte iki aşamalı yeni sistem, 29 ocak 2009 tarihli YÖK toplantısında kararlaştırılarak 21temmuz 2009 tarihinde kesinleştirildi.
Hazırlayan: Ufuk ŞENSOY ZAİM Giresun Mimar Sinan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni ÖSYS SINAV S İ STEM İ (YGS – LYS)
 Üniversiteye giriş sınavı; -YGS(Yükseköğretime geçiş sınavı) -LYS(Lisans yerleştirme sınavı) Olmak üzere iki sınav şeklinde yapılacaktır. YGS ve LYS.
Üniversite Yolunda N asıl Üniversiteli Olurum. LYS.
YGS & LYS Yükseköğretime Geçiş SınavıLisans Yerleştirme Sınavı ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ ( 2013 )
YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) 1. BASAMAK SINAVI.
2013 ÖSYS Ö Ğ RENC İ SEÇME VE YERLEŞT İ RME S İ STEM İ.
CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ
ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ 1.
1 YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır.
Her Noktada Maviokul.com YGS - LYS YGS - LYS Üniversiteye Giriş Sistemi Birikim Eğitim Kurumları 2009.
Her Noktada Gölge Okul… Birikim Dersaneleri YGS - LYS YGS - LYS Üniversiteye Giriş Sistemi Birikim Eğitim Kurumları 2009.
ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 1. AŞAMA2. AŞAMA YGS LYS.
ATA ANADOLU LİSESİ. TEK KİTAPÇIKLI 160 SORULUK BİR SINAV SORU BAŞINA 1 DAKİKA SÜRE KONULAR AĞIRLIKLI OLARAK 9.SINIF KAZANIMLARI SORULAR ANLAMA VE YORUMLAMAYA.
Sınav Tarihi: Nisan ayının ilk yarısında Testler ve Soru Sayları Türkçe testi: 40 soru Temel Matematik Testi : 40 Soru Sosyal Bilimler Testi : 40 Soru.
ATA ANADOLU LİSESİ. TEK KİTAPÇIKLI 160 SORULUK BİR SINAV SORU BAŞINA 1 DAKİKA SÜRE KONULAR AĞIRLIKLI OLARAK 9.SINIF KAZANIMLARI SORULAR ANLAMA VE YORUMLAMAYA.
TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ VE SON DEĞİŞİKLİKLER
2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SİSTEMİ
Yükseköğretim Kurumları Sınavı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı
YEŞİLHİSAR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
İlk oturumda, adaylar Temel Yeterlilik Testi’ni alacaklardır
ÇANAKKALE REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
Y ÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI(YKS)
REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YGS-LYS SINAV SİSTEMLERİ SUNUSU
Sait Gürsoy’un Özgeçmişi 1954 yılında doğan Sait Gürsoy, ilk ve orta öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamlamış, ardından da Galatasaray Yabancı Diller.
Sunum transkripti:

Yeni YGS - LYS Sınav Sistemi

Özetle yeni sınav sistemi 1- Geçmiş yılların ÖSS'si ve ÖYS'si gibi bu sınav sistemi de temelde 2 aşamada gerçekleşiyor. – Sınavın birinci aşaması eski adıyla ÖSS yeni adıyla YGS; (Yükseköğretime Geçiş Sınavı), – ikinci aşaması ise eski adıyla ÖYS, yeni adıyla LYS (Lisans Yerleştime Sınavı) olarak adlandırılıyor. - YGS tüm derslerin ortak müfredatı baz alınarak yapılan genel bir testtir. LYS birinci aşamanın aksine her dersin başarısını ölçmeye dayalı branş testleri topluluğudur.

2- YGS'de YGS , LYS'de MF , TM-1-2-3, TS-1-2 ve DİL olmak üzere tam 12 ayrı puan türü bulunmaktadır. Bu puan türleri, öğrencilerin üniversite tercihlerinde etkin rol oynayacak, aldıkları puan türlerine göre farklı tercihler yapabileceklerdir.

3- YGS ve LYS puan aralığı 100 ile 500 arasıdır

4- AOBP (Ağırlıklı orta öğretim başarı puanı) en büyük değeri 500 iken en düşük değeri 100 şeklinde hesaplanmaktadır.

5- Uzun süren tartışmalar sonucu belirlenen son duruma göre – AOBP alan içi tercihlerde 0.15, – alan dışı tercihlerde de bu katsayı 0.12 olarak saptandı. – Mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumu mezunları, AOBP x 0.06 katsayı işlemi sonucunda elde ettikleri puanı yerleştirme puanlarına ekleyerek YÖK tarafından belirlenen bir branşa yerleştirilir.

Yeni sınav sisteminin öğrencilere sağlayacağı avantajlar

- Bu sistem gerçekten bilgi sahibi olan öğrenciyi ön plana çıkaracak bir yapıya sahip. Bu sebeple bilgi bu yıl her zamankinden çok daha değerli olacak. - Meslek liselerini başarılı şekilde bitiren öğrenciler, bilgi ve becerilerini çok daha iyi bir zeminde kullanacakları bir sisteme kavuştular. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. - Yeni sistem öğrencinin meslek seçimi konusunda net karar vermesine olanak tanıyor. Dolayısı ile klasik programlar yerine ders odaklı bir program uygulanması çok mantıklı. ESÜYEM bu noktada gerekli desteği hedef odaklı eğitim sistemi ile öğrencisine veriyor.

sınav sistemi öğrencinin bilgi ve başarısını sağlıklı şekilde ölçme olanağı sağlıyor. Buna bağlı olarak başarı değerlendirmesi ve gerekli yönlendirmeler artık daha kolay ve net. Sınav sonuçları ülke çapında daha objektif bir ölçüme olanak tanıyor.. - Bu sistemde öğrenciler test sürelerini daha verimli kullanıyor, olası sınav stresinden doğabilecek yanıt kaydırma vs problemlerden oluşacak sorunlar, öğrencinin geleceğini değil sadece ilgili sınavı etkiliyor. Böylece oluşabilecek zararlar minimize ediliyor. - Zengin puan çeşitliliği ve ek sınav alabilme özgürlüğü sayesinde öğrenci daha fazla yerleşme seçeneğine sahip oluyor, bu da üniversitelerin kapılarını aralıyor.

YGS ve LYS sınav şeması, soru içerikleri ve sınav süreleri YGS ve LYS sınav şeması, soru içerikleri ve sınav süreleri

LYS puan türleri ve girilebilecek okullar MF - TS ve TM puan türlerinden sınava girecek adayların alması gereken sınavlar ve ders konuları yukarıdaki şemada kolaylıkla incelenebilir. Örneğin MF puan türü ile öğrenci alan Yükseköğretim lisans programlarından birine yerleşmek için öğrenci sırasıyla:

sorudan oluşan 160 dakikalık YGS (eski adıyla ÖSS) sınavına girmesi gerekir 2- LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına girmesi gerekir

Aynı şekilde TM puan türüne göre Yükseköğretim lisans programlarından birine yerleşmek için öğrenci yine önce YGS ve ardından LYS-1 ve LYS-3 sınavlarına Aynı şekilde TM puan türüne göre Yükseköğretim lisans programlarından birine yerleşmek için öğrenci yine önce YGS ve ardından LYS-1 ve LYS-3 sınavlarına, TS puan türü ile öğrenci alan Yükseköğretim lisans programları için de yine YGS'nin ardından LYS- 3 ve LYS-4 sınavlarına girmesi gerekmektedir.

MF - TM - TS - DİL grubu puan türleri ve yüzdelik dağılımları

Puan Türü MF GRUBU TESTLERİN YÜZDELİK AĞIRLIK PUANTAJLARI YGSLYS-1LYS-2 TürkçeSosyal Bilimler T emel Mate. Fen Bilimle ri Mate.Geom.FizikKimyaBiyoloji MF MF MF MF

Puan Türü TM GRUBU TESTLERİN YÜZDELİK AĞIRLIK PUANTAJLARI YGSLYS-1LYS-3 TürkçeSosyal Bilimler T emel Mate. Fen Bilimleri Mate.Geom.Türk Dili ve Edebiya tı Coğrafy a (2) TM TM TM

Puan Türü TS GRUBU TESTLERİN YÜZDELİK AĞIRLIK PUANTAJLARI YGSLYS-3LYS-4 TürkçeSosyal Bilimler T emel Mate. Fen Bilimle ri Türk Dili ve Edeb. Coğraf ya (1) TarihCoğraf ya (2) Felsefe Grubu TS TS

Puan Türü DİL GRUBU TESTLERİN YÜZDELİK AĞIRLIK PUANTAJLARI YGSLYS-5 TürkçeSosyal Bilimler Temel MatematikFen Bilimleri Yabancı Dil DİL DİL DİL