SES NEDİR SES NASIL OLUŞUR SES KAYNAKLARI NELERDİR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Advertisements

SoLUNUM SİSTEMİ.
Hazırlayan :Emre GÜNDOĞAN
SOLUNUM SİSTEMİ.
HER SESİN BİR KAYNAĞI VARDIR
SOLUNUM SİSTEMİ 04/05/2006 SOLUNUM SİSTEMİ.
5. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 7. ÜNİTE IŞIK VE SES
İşitme İşitme Organımız KULAK Çevremizi tanımada gözden sonra bize en çok yardımcı olan duyu organımızdır.
BOŞALTIMDA GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR
Sindirim.
SOLUNUM SİSTEMİ Büşra AYDIN No: 88 Sınıf: 6/A
SAĞLIKLI BÜYÜYELİM Mustafa Kemal Demir.
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
SOLUNUM SİSTEMİ 1.Solunum Nedir? 2.Solunum Organlarımız
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
Solunum Sistemi
NASIL SOLUK ALIP VERİRİZ?
Özboyacı İlköğretim Okulu Hazırlayan Faruk YAVUZ.
SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
Besin maddelerinin oksijenli ve oksijensiz
İNSANDA SOLUNUM SİSTEMİ
DÜZENLEYEN İlkOkulu 4-B Sınıf Öğretmeni
Solunum Sistemi ANAHTAR KAVRAMLAR Alveol Diyafram Bronş Bronşçuk.
SOLUNUM SİSTEMİ Solunum sistemi, kandaki karbondioksit gazının oksijen gazı ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir. Solunum Sistemi Solunum sisteminde.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Solunum Sistemi -.
SOLUNUM SİSTEMİ
SES.
1.SOLUK ALIP VERMEDE GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR
FEN ve TEKNOLOJİ / SES GENLİK ve FREKANS.
SOLUNUM SİSTEMİ.
SOLUNUM.
SOLUNUM SİSTEMİ Hücrede besinlerin oksijenle parçalanarak enerji üretilmesi olayına solunum denir. Besin + oksijen karbondioksit + su +
DUYU ORGANLARI Çözümlü Konu Testi.
SOLUNUM SİSTEMİ.
Solunum Sistemi ve Yardımcı Organlar Ali Metin ÇEVİK /B
SELAMİALİ İLKÖĞRETİM OKULU
MADDEYİ TANIYALIM.
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
MADDENİN HALLERİ.
MADDENİN HALLERİ.
IŞIK VE SES.
F İ ZYOLOJ İ K SESB İ L İ M İ nsan dilinin seslerini tanıyabilmek, onların inceliklerine varabilmek için konuşma işleminin gerçekleşmesi sa ğ layan çeşitli.
NASIL SOLUK ALIP VERİRİZ?
SİNDİRİM.
SES TİTREŞİMDİR Titreşen bir nesnenin başlattığı titreşimler dizisine ses denir. Sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir.
SES.
Fen ve Teknoliş ışık ve ses.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
ORGANLARIM. Akciğer, hava soluyan omurgalılardaki temel solunum organıdır. Ana görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve dolaşımdaki karbondioksiti.
SOLUNUM SİSTEMİ
SOLUK ALIP VERME.
SES.
SOLUNUM SİSTEMİ SOLUNUM ORGANLARI
4.ÜNİTE IŞIK VE SES.
BURAYA TIKLAYINIZ Vücudumuz neden sıcaktır?
HAZIRLAYAN:Bedirhan YILMAZ
Vücudumuz.
SORULAR FEN VE TEKNOLOJİ.
Hazırlayan; EMRE BELİKIRIK FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Özboyacı İlköğretim Okulu
Ses nasıl oluşur ?   Titreşen bir nesnenin başlattığı titreşimler dizisine ses denir. Sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir.
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
Ses ile ilgili bilgilerimizi pekiştirelim
ŞİMDİ SİZDEN SUNUMU DİKKATLİCE İZLEMENİZİ İSTİYORUM…
SOLUNUM SİSTEMİ Hazırlayan; EMRE BELİKIRIK FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
LOGO SOLUNUM SİSTEMİ Hazırlayan; EMRE BELİKIRIK FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
DİL VE İLETİŞİM BOZUKLUKLARI Sağlık Bilimleri Fakültesi
1.DÖNEM FEN PROJESI SOLUNUM AD: ARDA BILGIÇ SıNıF: 8/C NO:172.
FEN BİLİMLERİ Örnek Ders Anlatımı Farklı Konulardan
Sunum transkripti:

SES NEDİR SES NASIL OLUŞUR SES KAYNAKLARI NELERDİR İNSAN SESİ NASIL OLUŞUR

1- İnsan kulağının duyduğu SES NEDİR Ses,bir objenin (cismin) titreşimleriyle oluşan bir enerji türüdür. Titreşim ise,bir cismin yaptığı ileri-foori, küçük ve çok hızlı harekettir. Bir cetveli üçte ikisi dışarıda kalacak şekilde bir masanın kenarına yerleştirin. Bir elinizle masanın üzerinde kalan kısma kuvvetle bastırın. Serbest elinizle de cetvelin boşta masa kenarından dışarıda kalan ucunu aşağıya doğru çekin ve birden bırakın. Cetvelin yukarı aşağıya hızlı hareketler düzeninde titreşim yaptığını göreceksiniz. Bu esnada vınlamayı andıran bir ses de duyulacaktır. Bu ses, cetvelin titreşimleriyle meydana gelmiştir. Ses fiziksel bir olaydır. Fizikte “ses” deyince, sesi meydana getiren titreşim hareketi anlaşılır. Daha yukarda belirtmiş olduğumuz gibi,bir cismin ses çıkarması için titreşim yapması gerekir. Gergin teller, maden levhalar,maden çubuklar en iyi ses veren cisimler arasında sayılır. Müzik aletlerinin çoğunda da ses kaynağı olarak bu cisimlerden yararlanılır. Sesler: 1- İnsan kulağının duyduğu 2- İnsan kulağının duymadığı diye iki guruba ayrılır. Sesin doğması için titreşim hareketi yetmez. Titre şen cismin sesi iletecek bir ortamda bulunması gerekir. Söz konusu ortam katı, sıvı,ya da gaz olabilir. Ancak sesi iletebilecek nitelikte,yani esnek olması şarttır. Sesi en iyi ileten ortam gazdır. Buna karşılık, su sesi iyi iletmez. Sesin bir başka özelliği boşluktan geçmeyişidir. Havası boşaltılmış kapalı yerlerde ses duyulmaz.

SES NASIL OLUŞUR Sesin nasıl oluştuğuna dair pek çoğumuzun bir bilgisi yoktur. Birçoğumuz ağzımızı açtığımızda sesin çıktığını söylerler. Boğazın ön tarafında burun ve ağızdan akciğere hava taşıyan soluk borusu, onların arka kısmında sıvı ve gıdaları mideye götüren yemek borusu yer alır. Nefes borusunun en üst kısmında ses tellerini de içerisine alan ses tellerini içine alan kıkırdak dokulu gırtlak vardır. Sağda ve solda iki tane ses teli bulunmaktadır ve bunlar hareketlidir. Bu ses telleri birbirlerine yaklaşıp uzaklaşırlar. Nefes alıp verirken yan doğru açılırlar ve konuşma sırasında veya şarkı söyleme anında birbirlerine yaklaşırlar ve titreşim yaparlar. Ses oluşurken akciğerlerden gelen hava kullanılmaktadır. Akciğerler solunum yaptıkları havayı gırtlağa doğru iter ve gırtlakta bulunan ses tellerinin arasından geçen hava sesi oluşturur. Ses ağız boşluğu, dil, diş, burun boşluğu ve sinüs ile konuşma halini alır. Ses oluşmasında akciğerler, diyafram, gırtlak ve ses teli, ağız, burun, boğaz boşluğu, sinüs, damarlar, çene, dil ve dudaklar sesin oluşmasını sağlarlar.

SES KAYNAKLARI

SES KAYNAKLARI Ses çıkaran her madde veya cisme ses kaynağı adı verilir. Ses kaynaklarının çıkardığı sesler birbirinden farklıdır. Bazı sesler doğaldır. Bazıları ise insanlar tarafından yapay olarak oluşturulabilmektedir. Kuş sesleri, deredeki suyun sesi, rüzgarın sesi, deniz kenarlarındaki dalgaların sesi doğal seslerdir. Doğal sesleri üreten varlıklara doğal ses kaynakları denir. Müzik aletlerinden çıkan sesler, taşıtların çıkardığı sesler, hoparlörün, radyonun ve televizyonun çıkardığı sesler yapay seslerdir. Yapay sesleri üreten varlıklara yapay ses kaynakları denir.

Faydalandığım Kaynaklar http://www.mailce.com/ http://www.bilgiustam.com/ Emine TANIR