NANOTEKNOLOJİ KÜBRA İSPENOĞLU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
Advertisements

KAREN 2007 yılında mühendislik ve imalat sektöründe faaliyet göstermek amacıyla kurulmuştur. Firmamızın son iki yılda gerçekleştirdiği başarılı mühendislik.
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
Türkiye’nin Ekonomik Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
Biz Kimiz? DELFİN, her türlü doküman tabanlı teknolojileri araştırmak, geliştirmek, kurum ve şirketlere fiziksel arşiv ve elektronik arşivleme hizmetlerinde.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Rekabet Politikasının Artan Önemi Güven Sak TEPAV Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Ankara, 4 Mart 2005.
1 Bilişim ve İletişim Sektörü Neden Stratejiktir ? Bilişim ve İletişim iş yapış şekillerini ve sosyal hayatı doğrudan etkileyen ana-yapıtaşı konumundadır.
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
NANOTEKNOLOJİ VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARI
TANITMA NEDİR Turizmde tanıtma; yurt içinde veya yurt dışında insanların ilgilerini bir ülkenin bölgenin ya da turistik bir yerin turistik ürünleri üzerine.
MALZEME BİLİMİ ve NANOTEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
NANOTEKNOLOJİ Nanoteknolojinin Etkilediği Alanlar Nanoteknoloji
NANOTEKNOLOJİ.
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı
NANO TEKNOLOJİ İÇİNDEKİLER 1-Nano teknoloji nedir?
HAZIRLAYAN:AHMET KUTLAY
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
Erzurum Teknik Üniversitesi Erzurum Teknik Üniversitesi’nin Misyonu Prof. Dr. Muammer YAYLALI Erzurum Teknik Üniversitei Rektörü.
Kuantum geometrisi nedir ?
NANOTEKNOLOJİ Nanoteknoloji maddenin atomik ve moleküler boyutta manipilasyonudur. Ulusal nanoteknolojinin yaptığı tanıma göre ise nanoteknoloji
Nanoteknoloji ile Kanser Tedavisinde Yeni Buluşlar
KUANTUM GEOMETRİ.
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
Nanoteknolojik Ürünler
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
NANOTEKNOLOJİ: - Sağlık sektöründeki kullanım alanları
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
Türkiye’nin Dış Ticareti
DNA NANOTEKNOLOJİSİ.
Türkiyede nanoteknoloji
TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları.
NANOMAM® a. ş www. nanomam
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası
Türkiye ve Güneş enerjisi Türkiye'de güneş enerjisi ticari faaliyetler göz önüne alındığında daha çok düzlemsel güneş kolektörleri alanında gelişmiştir.
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
NANOTEKNOLOJİ “Nano = milyarda bir” demek. Teknolojimiz geliştikçe daha küçük şeyleri daha hassas biçimde üretebilir hale geliyoruz. Yüz nanometreden küçük.
INOVASYON VE TEKNOLOJI YONETİMİ
Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
YÜZEY TEKNOLOJİLERİ.
Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü Kalkınma Bakanlığı Alt Yapı Projesi
FAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİFAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ.
Proje Hazırlama Eğitimi Dr. Necati VARDAR KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
KOBİLERDE AR-GE ve İNOVASYON
PATENT SINIFLANDIRMASI VE PATENT İSTATİSTİKLERİ M. KAAN DERİCİOĞLU.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
AB H2020 GENEL BILGILENDIRME ONUR YOLAY. TEŞEKKÜR EDERIZ.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü (EEM)
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
Nano Malzemeler Giriş.
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
TÜRKİYE’DE NANOTEKNOLOJİ Medine KILINÇ *1 Karabuk University, Department of Metallurgy and Materials Engineering, Turkey.
KONU: NANOTEKNOLOJİ.
NANOTEKNOLOJİ: - Sağlık sektöründeki kullanım alanları.
FONKSİYONEL GIDALARDA NANOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
İSTİHDAM ODAKLI MESLEKİ EĞİTİM KONSEPTİ
İSTİHDAM ODAKLI MESLEKİ EĞİTİM KONSEPTİ
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Sunum transkripti:

NANOTEKNOLOJİ KÜBRA İSPENOĞLU 12-275-014

Nanoteknoloji, maddenin atomik, moleküler ve supramoleküler seviyede kontrolüdür. Nano nano metrik bir sistemin içinde bir ölçü birimi olarak kullanılır ve milyarda bir anlamına gelmektedir."Nano" kelimesi Yunan- cadan ve Latinceden alınmış bir sözcüktür ve anlamı cüce demektir Her bir ölçüde 1 milyar nm vardır. Her bir nm sadece 3 ile 5 atom genişliğindedir yani ortalama bir insan saç kalınlığından yaklaşık 40,000 kez daha küçüktür.

Bir milyon nanometre Binlerce nanometre Nanometre  

Niçin nanoteknoloji? Örnek olarak bilgi depolama Dünyada her yıl on milyar ‘bit’ bilgi yaratılmaktadır. Bu bilgiyi depolamak için gerekli DVD’ler üstüste konulsa 1000 km’lik bir sütun elde edilir. Aynı bilgiyi nanoteknoloji sayesinde bir kesme küp şeker içinde depolamak mümkündür.

Nanoteknolojideki Temel Kavramlar Nanoteknolojide iki ana yaklaşım kullanılmaktadır. 1) Aşağıdan yukarı yaklaşımı 2) Yukarıdan aşağı yaklaşımı Diğer yaklaşımlar; Fonksiyonel Yaklaşımlar Biyobenzeşimsel Yaklaşımlar Teorik Yaklaşımlar

Nanoteknolojinin Sağlayacağı İmkanlar Kısaca Söyle Sıralanabilir Her atomu tam istenilen yere yer- leştirme imkanı. Fizik ve kimya kurallarının mümkün kıldığı hemen hemen her şeyi atom seviyesinde üretebilme imkanı. Üretim maliyetlerinin hammadde maliyetlerini geçmediği ekonomik üretim imkanı.

Nanoteknolojini Amaçları *Nanometre ölçekli yapıların analizi, *Nanometre boyutunda yapıların fiziksel özelliklerinin anlaşılması, *Nanometre ölçekli yapıların imalatı * Nano hassasiyetli cihazların geliştirilmesi * Uygun yöntemler bulunarak nanoskopik ve makroskopik dünya arasındaki bağın kurulması. * Canlı ve cansızların bir arada ki işlevsel- liğini arttırmak.

Nano teknolojinin faydaları nelerdir? Nano teknoloji sayesinde daha az yer kaplayan, daha az enerji harcayan ürünler daha az maliyetle daha fazla üretilebilmektedir.

Nanoteknolojinin Hammaddeleri Karbon, Elmas, grafit, karbon siberler, amorf , sıvı karbon, camsı karbon, siyah karbon ve karbolitler. Karbon atomu izotopları

Nanoyapılar ve Özellikleri Nano ölçekli metaryeller külçe metaryellere göre daha farklı ve üstün nitelikli mekanik, elektrik, ısıl, optik ve kimyasal özelliklere sahip olduklarından son yılların en dikkat çekici çalışma alanlarını oluşturmaktadırlar DNA tarafından kontrol edilen nano yapılar, mikroskobik boyut- larda kargo taşımacılığı ve iletişim yapabilecekler.

Nanoteknolojinin Kullanım Alanları

Otomobilde nanoteknoloji Nanotıp

Bayanlar için nano… Kendini temizleyen ve ışığı ayarlayan gözlükler Nanotüpler ile güçlendirilmiş Raket Daha iyi güneş kremi Leke tutmayan ve buruşmayan kumaş Koku gideren çoraplar Eskimeyen ayakkabılar

Ve baylar için!! Şoka dayanıklı kask Geçirgenliği ayarlanan Gözlükler Su tutmayan kumaş Vücut Isıtıcı Akıllı yelek Yakıt katkılar Kendini temizleyen yüzeyler

Sihirli Metamalzemeler

Nanoteknolojinin Gelişmesi Ekonomistler ve bilim insanları nanoteknolojinin yeni bir sanayi ve bilgi devrimi olarak 21. yy damgasını vuracağına inanıyorlar. Yakın bir gelecekte, bir ülkenin nanoteknolojideki seviyesi o ülkenin gücünün bir göstergesi olabilecek.

Türkiye ve Nanoteknoloji Sanayi devrimine büyük ölçüde uzak kalmış veya bu sürecin içerisine geç girmiş bir ülke olarak gelecekte kilit bir öneme sahip olacak nanoteknoloji alanında bu nispeten başlangıç sürecinde yetkinlik kazanmak ve doğru adımları atmak, Türkiye’de güvenlik ve refah seviyesinin yükseltilmesi, rekabetçi ve sürdürülebilir bir kalkınma hedefi doğrultusunda çok önemli bir adım teşkil edecektir. Ülkemizde sadece Gebze İleri teknoloji Enstitüsü, Sabancı, Bilkent, ODTÜ ve ITÜ ‘de küçük çaplı çalışmalar var.

Vizyon 2023 Strateji Belgesi 2000’li yılların başında itibaren çeşitli adımlar atılmaya başlanmıştır. Bunların en önemlilerinden biri ise ortaya koyduğu 2023 yılı Türkiye vizyonu çerçevesinde nanoteknolojiyi bu vizyona ulaşılmasında gerekli ve öncelikli teknolojik faaliyet alanlarından biri olarak tanımlayan “Vizyon 2023 Strateji Belgesi’ dir. Bu belge, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin yol ayrımına getirdiği Türkiye’yi geleceğin önemli teknolojilerinde egemenlik sağlayarak uluslararası toplumun önemli bir üyesi olmasını sağlayacak ve yarınlarını garantiye alacak teknoloji ve bilim politikaları için stratejik bir yol haritası ortaya koymaktadır.

Vizyon 2023 Strateji Belgesine ek olarak Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı’nın katkısıyla Bilkent Üniversitesi tarafından sunulan ve 3 yıla yayılan bir projeyle UNAM Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi kurulmuştur. Sanayi ürünlerimizin katma değerinin yükselip dış pazarda rekabet gücü kazanması için kamu, özel sektör ve diğer üniversitelerle birlikte nanoteknoloji geliştirmeyi ve bu yeni teknolojileri uygulamayı hedeflemektedir

Dünyada Nanoteknoloji ABD’de mevcut teknolojiler doyum noktasına yaklaşırken ve uluslararası rekabet karsısında kâr marjları düşerken, nanoteknolojide oluşabilecek pazar ve elde edilecek kârı çok iyi değerlendirebilen ekonomistler nanoteknolojiyi öncelikli alan olarak ilan ettiler. Günümüzde ABD dışında Japonya, Avrupa Birliği ülkeleri, İsrail, Çin ve Kore’de de nanoteknolojiye önem verilmekte. Çin’de nanoteknoloji konusunda bir milyon uzman ve araştırmacı yetiştirmek üzere yeni bir program başlatılmış durumda. Avrupa Birliği 2010 yılında ABD ve Japonya’yı yakalamak için 6. Çerçeve Programında nanoteknolojiyi öncelikli alan ilan etti. Nanoteknolojide Son Gelişmeler Nanoteknolojinin önümüzdeki 10- 15 yıl içinde yeni bir teknoloji devrimi olarak ortaya çıkacağına inanılıyor

Nanoteknoloji pazarı Nanoteknoloji pazarı 2008: $28,7 billion yıllık %30,6 büyüme hızı 2015: $1 Trilyon 2025: $3 Trilyon

Sağlık ve Çevre Endişeleri Nanofiberler; uçak kanadından tenis raketine kadar değişik ürünlerde ve bazı alanlarda kullanılmaktadır. Uçuşan nanoparçacıkları ve nanofiberleri içine çekmek fibröz gibi birçok akciğer hastalığına sebep olabilir. Araştırmacılar, deney farelerinin nanoparçacıkları içine soluduğunda bu parçacıkların beyine ve akciğere yerleştiğini ve bunun da stres tepkisi ve iltihaplanma için biyo-işaretlerde önemli artışa sebep olduğunu bulmuşlardır. Ayrıca kanser, kalp rahatsızlığı, nörolojik rahatsızlık ve yaşlanma gibi insan için ölümcül olan durumlara sebep olacak şekilde DNA ve kromozom hasarı görülmüştür.

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM