UMS 11 İnşaat Sözleşmeleri Tanımlar Birleştirme ve Ayırma

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖRNEKLER Önce, eğilim yüzdeleri tekniğinin bilanço ve gelir tablosunun bütününde uygulanışı ve aralarında ilişki kurulabilecek kalemlerin eğilimlerinin.
Advertisements

Kobitsa KOBİ Ticari Satın Alma Grup Hizmetleri 1 Copyright © Kobitsa KOBİ Ticari Satın Alma Grup Hiz.| Tüm Hakları Saklıdır.
TMS 11 İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ
TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ
TMS 18 HASILAT Rashad KAZIMOV
TESMER KOCAELİ ŞUBESİ KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER KOBİ TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI EĞİTİMLERİ Eğitmen Yeminli Mali Müşavir Adem ÖZZAİM.
BİLANÇO GELİR TABLOSU.
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ İLK UYGULAMASI
KUR DEĞİŞİMİNİN ETKİLERİ
FİNANSAL ANALİZ.
FİNANSAL TABLOLARIN FARKLI PARA BİRİMİNE ÇEVRİLMESİ (DÖNÜŞTÜRÜLMESİ)
TMS – 23 BORÇLANMA MALİYETLERİ
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
HESAP KAVRAMI VE ÖZELLİKLERİ
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
FİNANSAL ANALİZ.
MUHASEBE I DERSİNİN KAPSAMI
IAS-1 Finansal Tabloların Sunumu
Prof. Dr. Rüstem HACIRÜSTEMOĞLU TC. Galatasaray Üniversitesi
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Ias 18 Hasılat Kapsam Mal veya hizmet satışı
3. HAFTA KONULARI TEST VE BİLGİ SORULARI. TEST SORULARI #1 Bir işletmenin mal ve hizmetlerinin sonradan ödenmesi karşılığında satılmasıyla ne oluşur?
MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
MUHASEBE UYGULAMALARI
AVANS DEPOZİTO ve TEMİNAT
(TMS 21) Kur Değişiminin Etkileri Çevrim İşlemleri
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Duran Varlık İşlemleri ve Muhasebeleştirilmesi
MALİYET MUHASEBESİ.
FİNANSAL MUHASEBE, DR MURAT ERDOĞAN
UMS 12 Kurum Kazancı Üzerinden Ödenen Vergiler Temel ilkeler
25-MADDİ DURAN VARLIKLAR
19-DİĞER DÖNEN VARLIKLAR
UMS 18 Hasılat Kapsam Genel İlkeler Ölçüm Riskler ve Getiriler
FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ
Dikey yüzdeler analizi
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
TDMS DE SIK KULLANILAN RAPORLAR
YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN
Av. Prof. Dr. Mustafa AKKAYA. VERGİ HUKUKU TİCARET HUKUKU.
TİCARİ MAL HAREKETLERİ ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
25-MADDİ DURAN VARLIKLAR
GELİR-GİDER HESAPLARINI KAPATILMASI
Karşılaştırmalı Tablolar Tekniği. Analizi yapan kişi analiz tekniklerini uyguladıktan sonra, mali tablolardaki değişimleri ve nedenlerini ortaya koymalıdır.
Eğilim Yüzdeleri Tekniği. İncelenen dönemde işletmenin muhasebe, değerleme ve fiyat politikalarındaki değişiklikler, fiyatlar genel düzeyinin yükselmesi.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi Maliyet ve Unsurları Dr. Can Öztürk.
Alacak ve Stok Yönetimi
GELİR - GİDER HESAPLARI ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ. MALİ TABLOLAR MALİ OLAYLAR.
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
MUHASEBEDE KULLANILAN FİNANSAL TABLOLAR
Devlet Muhasebe Standartları
MUHASEBE I DERSİNİN KAPSAMI
Devlet Muhasebe Standartları
STOKLAR İLGİLİ HESAPLAR
Örnek.
HESAP KavramI.
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Konaklama İşletmelerinde Finansal Yönetim
II. Duran Varlıklar ( ) Duran varlıklar: işletme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmak amacıyla edinilmiş, ilke olarak bir yıl ve.
İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAP PLANI.
KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri.
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Maddi Duran Varlıklar ve Amortisman
Sunum transkripti:

UMS 11 İnşaat Sözleşmeleri Tanımlar Birleştirme ve Ayırma Muhasebeleştirme – sabit fiyatlı sözleşmeler Muhasebeleştirme – maliyet artı sözleşmeler Kamuya açıklama

Tanımlar Birbirleriyle yakın ilişkisi olan veya birbirleriyle bağlantılı varlık veya varlık gruplarının inşası ile ilgili anlaşması yapılan sözleşmeler. Köprü, baraj, boru hatları vb. Yıkım veya restorasyon Gemiler Rafineriler Bir varlığın inşası ile bağlantılı hizmetler Binalar

Birleştirme ve Ayırma Birleştirme Ayırma CONTRACT Birleştirme Tek bir paket halinde yapılan anlaşmalarda Birbirleriyle çok yakın ilişkisi olan, aslında tek bir proje olan sözleşmelerde Art arda veya sürekli olarak tekrar eden sözleşmelerde CONTRACT Ayırma Her varlık için ayrı teklif verildiğinde Her biri ayrı görüşmelere tabi olan varlıklarda Her varlığın maliyet ve gelirleri ayrı olarak belirlendiğinde

Sabit Fiyatlı Sözleşmelerin Muhasebeleştirilmesi Sözleşmenin sonucunu güvenilir bir şekilde tahmin edebiliyorsanız tamamlama yüzdesi yöntemini kullanın. Sözleşme 1 Tahmini toplam gelir 100 Şimdiye kadarki maliyetler 48 Tamamlama maliyetleri 32 Toplam tahmini maliyetler 80 Tamamlama yüzdesi %60 Hakedişler 58 Tahsilatlar 50 Gelir Tablosu Gelirler 60 Satışların Maliyeti (48) Kar 12 %60 Bilanço Sözleşme için müşterilerden alacakların brüt tutarı 2 Ticari alacaklar (58-50) 8 Sözleşme için müşterilerden alacakların brüt tutarı: Maliyetler artı oluşan karlar (48+12); eksi Oluşan zararlar ve hakedişlerin toplamı (0+58).

Sabit Fiyatlı Sözleşmelerin Muhasebeleştirilmesi Sözleşmenin sonucunu güvenilir bir şekilde tahmin edebiliyorsanız tamamlama yüzdesi yöntemini kullanın. Sözleşme 2 Tahmini toplam gelir 100 Şimdiye kadarki maliyetler 44 Tamamlama maliyetleri 36 Toplam tahmini maliyetler 80 Tamamlama yüzdesi %55 Hakedişler 60 Tahsilatlar 50 Gelir Tablosu Gelirler 55 Satışların Maliyeti (44) Kar 11 %55 Bilanço Sözleşme için müşterilere borçların brüt tutarı (5) Ticari alacaklar(60-50) 10 Sözleşme için müşterilere borçların brüt tutarı: Maliyetler artı oluşan karlar(44+11); eksi Oluşan zararlar ve hakedişlerin toplamı (0+60).

Sabit Fiyatlı Sözleşmelerin Muhasebeleştirilmesi Sözleşmenin sonucunu güvenilir bir şekilde tahmin edemiyorsanız kar oluşmaz. Sözleşme 3 Tahmini toplam gelir 100 Şimdiye kadarki maliyetler 10 Tamamlama maliyetleri 60 Toplam tahmini maliyetler 70 Tamamlama yüzdesi %10 Hakedişler - Tahsilatlar - Gelir Tablosu Gelirler 10 Satışların Maliyeti (10) Kar - Bilanço Sözleşme için müşterilerden alacakların brüt tutarı 10 Ticari alacaklar - Sözleşme için müşterilerden alacakların brüt tutarı: Maliyetler artı oluşan karlar(10+0); eksi Oluşan zararlar ve hakedişlerin toplamı (0+0).

Sabit Fiyatlı Sözleşmelerin Muhasebeleştirilmesi Eğer sözleşmenin sonucunda zarar etmeyi bekliyorsanız, zararı hemen kaydetmelisiniz. Sözleşme 4 Tahmini toplam gelir 100 Şimdiye kadarki maliyetler 72 Tamamlama maliyetleri 48 Toplam tahmini maliyetler 120 Tamamlama yüzdesi %60 Hakedişler 58 Tahsilatlar 50 Gelir Tablosu Gelirler 60 Satışların Maliyeti (72) Brüt Kâr (Zarar) (8) Zarar (20) %60 Bilanço Sözleşme için müşterilere borçların brüt tutarı (6) Ticari alacaklar(58-50) 8 Sözleşme için müşterilere borçların brüt tutarı: Maliyetler artı oluşan karlar(72+0); eksi Oluşan zararlar ve hakedişlerin toplamı (20+58).

Maliyet Artı Sözleşmelerin Muhasebeleştirilmesi Maliyet artı sözleşmelerde, inşaatı gerçekleştiren işletmeye maliyetleri artı maliyetlerin belirli bir yüzdesi veya sabit bir tutarda ödeme yapılır. Sözleşme 5 Şimdiye kadarki maliyetler 100 Maliyetin yüzdesi %20 olarak anlaşılan kar Hakedişler 80 Tahsilatlar 60 Gelir Tablosu Gelirler 120 Satışların Maliyeti (100) Kar 20 +%20 Bilanço Sözleşme için müşterilerden alacakların brüt tutarı 40 Ticari alacaklar (80-60) 20 Sözleşme için müşterilerden alacakların brüt tutarı: Maliyetler artı oluşan karlar (100+20); eksi Oluşan zararlar ve hakedişlerin toplamı (0+80).

Açıklamalar Dönem içinde gerçekleşen sözleşme gelirleri Dönem içinde gerçekleşen sözleşme gelirlerinin belirlenmesinde kullanılan yöntemlerin detayları Sürmekte olan sözleşmelerdeki tamamlama yüzdesinin belirlenmesinde kullanılan yöntemlerin detayları O tarihe kadar oluşan ve kaydedilen sözleşme maliyetleri ve karları Sözleşme için müşterilerden oluşan alacakların brüt tutarının varlık olarak yazılan bölümleri Sözleşme için müşterilere olan borçların brüt tutarı borç olarak yazılan bölümleri Alınan avansların tutarı Alınan kaporalar