Zihinsel Yetersizliği Olanların Değerlendirilmesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
Advertisements

Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
Öğrenen Kişi ve Bağlam Analizi
3.Hafta: Erken Çocukluk ve Okul Öncesi Dönemlerinde Özel Eğitim
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
ÖĞRENME STİLLERİ.
ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
Çoklu Zeka Kuramı (Theory of Multiple Intelligences)
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI VE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA
DEĞERLENDİRME ARAÇLARININ GELİŞTİRİLMESİ
OKUL ÖNCESİ DÖNEM: İnsan hayatının her döneminde olduğu gibi
ZEKA KURAMLARI VE ÇOKLU YAKLAŞIMLAR
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROĞRAMI
PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Öğretim Modeli : Çoklu Zeka
ZEKA ZEKA: Problem çözme, öğrenme ve soyut düşünme yeteneği.
ÖZEL EĞİTİM NEDİR? Çoğunluktan farklı ve özel gereksinimli çocuklara sunulan, üstün özellikleri olanları yetenekleri doğrultusunda kapasitelerinin en üst.
ERKEN ÇOCUKLUK ÖZEL EĞİTİMİ
DESTEK EĞİTİM ODASI VE ÖZEL EĞİTİM SINIFLARI AÇILMA SÜRECİ VE BU SINIFLARDA DERSE GİRECEK ÖĞRETMENLER Destek eğitim odası: Kaynaştırma uygulamaları yoluyla.
Erken Eğitim Şeyda Altuntaş
Zeka. Zekanın ne olduğu ve nasıl tanımlanacağı yüzyıllardır insanoğlunu meşgul etmiş olan bir konudur. Zeka, öğrenme gücü ya da yeni durumlar karşısında.
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR
Öğretim İlke ve Yöntemleri
20 - PSİKO-MOTOR DAVRANIŞLARIN ÖLÇÜLMESİ
Zihin Engellilerin Eğitimi-2
Zihinsel Yetersizlik Tanım ve Sınıflandırma
GÜNÜMÜZDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA
Eğitsel Rehberlik. Rehberlik hizmetlerinin önemli bir işlevi de öğrenmeyi kolaylaştırmak, başarıyı artırmaktır. Bu amaca yönelik yapılan rehberlik hizmetleri.
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
BURDUR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
DİĞER TUTUMLAR.
YANLIŞSIZ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ Öğr. Gör. Fidan Özbey
Kişisel Rehberlik.
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
Zihinsel engelliliğin tanılanması. Zeka geriliği gösteren çocukların tanılanmaları ve uygun özel eğitim programlarına yerleştirilebilmeleri için öncelikle.
SERCAN ERTÜRK GÜNÜMÜZDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME. Ölçme ve Değerlendirmenin İlkeleri Amaçlar ilkesi Devamlılık ilkesi Genişlik – kapsamlılık ilkesi Kendi.
2 .BÖLÜM ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ MEB PROGRAMI Hazırlayanlar: Ahmet Ataç Gülenaz Selçuk Cihan Çakmak İhsan Yılmaz.
Gündem  Eşzamanlı İpucuyla Öğretim (EİÖ)  EİÖ’de karşılaşılan olası öğrenci tepkileri  EİÖ ile öğretilebilen davranışlar  EİÖ’nün basamakları 6/2/2016.
ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİM DUYAN ÇOCUKLAR VE ÖZEL EĞİTİM
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
Ders 14: Eğitsel ve Davranışsal Değerlendirme
TANILAMA.
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
EDD DERS 4: GÖNDERME SÜRECİ VE FORMAL-İNFORMAL DEĞERLENDİRME
AZE216 KÜÇÜK ADIMLAR ERKEN EĞİTİM PROGRAMI
ERKEN ÇOCUKLUK ÖZEL EĞİTİMİ
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
Özel Gereksinimli Çocuklar
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA
ÇOKLU ZEKA Hazırlayan Figen BERBER.
Öğretimin Planlanması
ÖZEL EĞİTİMDE TEMEL KAVRAMLAR
YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM
Zeka Testleri.
ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN ÇOCUKLAR
Zeka Dr. Ege Akgün.
İlköğretime Hazır Bulunuşluğun Değerlendirilmesi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Bireyi tanıma ve teknikleri
ZEKA (Dilsel, Görsel, Müziksel, Matematiksel) ve YARATICILIK Hazırlayan:İrem Yürük- ÇOMÜ (Sınıf Öğretmenliği) 1.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Sunum transkripti:

Zihinsel Yetersizliği Olanların Değerlendirilmesi Öğretim Görevlisi Özge ELİÇİN Uludağ Üniversitesi Üniversitesi

DEĞERLENDİRME Zihinsel değerlendirme Uyumsal değerlendirme Gelişimsel değerlendirme Alanlara yönelik değerlendirme Eğitsel Değerlendirme

ZİHİNSEL DEĞERLENDİRME Öğrencinin eğitim sisteminde en etkin şekilde yer alması için zeka testleri kullanılmaktadır. ZEKA NEDİR?

ZEKA Amerikan Zihinsel ve Gelişimsel Yetersizlikler Birliği’nin 2002 yılında yaptığı tanıma göre zeka “akıl yürütmeyi, planlama yapmayı, problem çözmeyi, soyut düşünmeyi, karmaşık düşünceleri anlamayı, hızlı öğrenmeyi ve deneyimlerden öğrenmeyi kapsayan genel bir zihinsel yetenektir.

Zeka Testleri Zekanın ne olduğuna ilişkin yürütülen çalışmaların sonucunda yapılan zeka tanımları iki temal grupta toplanabilir: Tek Boyutlu Çok Boyutlu

Çok boyutlu zeka kuramları Gardner Çoklu Zeka Kuramı Das ve arkadaşları PASS Greenspan ve arkadaşları Üçlü Zeka Kuramı

Çoklu Zeka Kuramı Gardner’a göre zekanın sekiz bileşeni vardır; Dilsel zeka Mantıksal-Matematiksel Uzamsal zeka Müziksel zeka Bedensel-kinestetik zeka Kişisel zeka Kişiler-arası zeka Doğasal zeka

Çoklu Zeka Kuramı Zeka testleriyle ölçülemez Uzun süreli gözlemlerle değerlendirilir Bilimsel dayanağı yoktur

PASS Dass ve arkadaşları zekanın dört bileşeninden baseder: Planlama süreci (problem çözme, durumsal değerlendirme için bilgi kullanma) Dikkat süreci (odaklanma, az ilişkili uyaranları dikkate almama) Eşzamanlı işlemleme (uyaranları anlama) Aşamalı işlemleme (uyaranları sıralama)

Üçlü Zeka Kuramı Greenspan ve arkadaşları zekanın bileşenlerini; Kavramsal zeka (genel zeka yeteneği) Pratik zeka (uyumsal davranış ölçeği) Sosyal zeka (sosyal ve kişiler arası beceriler)

Günümüz Zekanın genel bir yetenek olduğu ve zeka testleri ile ölçüldüğü görülmektedir. Ülkemizde: Standford-Binet Zeka Testi Wisc-R Çocuklar için Zeka Ölçeği Letier Zeka Testi Porteus Labirentleri Testi Kohs Küpleri Testi Goodenough-Harris İnsan Resmi Çizme Testi kullanılmaktadır.

UYUMSAL DEĞERLENDİRME Zeka testleri ağır derece zihin engeli bulunan çocuklar için güvenilir sonuçlar vermeyebilir dolayısıyla kesin zeka bölümü yerine puan aralıkları kullanılmlıdır (DSM-IV).

Uyumsal Davranışlar Bireylerin günlük yaşamda işlevde bulunabilmek için öğrenmiş oldukları kavramsal, sosyal ve pratik becerilerdir. Uyumsal davranışlar anne-babalarla ve öğretmenlerle yapılan görüşmelerle ve kontrol listeleriyle belirlenebilmektedir.

Uyumsal Davranış Ölçekleri Vineland Uyum Davranış Ölçeği (VABS-II) İletişim becerileri Günlük yaşam becerileri Sosyalleşme Becerileri Devinsel Beceriler Uyumsuz Davranışlar

Uyumsal Davranış Değerlendirme Sistemi (ABAS-II) Kavramsal Sosyal Pratik beceriler alanını kapsar Her iki ölçek de hem tanılamaya hem de eğitimi planlama ve değerlendirmeye yarar.

Ülkemizde kullanılan bir diğer uyumsal değerlendirme aracı, Uyumsal Davranış Skalasıdır (ABS). Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Dairesi tarafından yayımlanmıştır ve bireysel olarak uygulanan kağıt kalem testidir. İlköğretim çağı çocuklarına yöneliktir.

Zihinsel Yetersizlik Tanısı Nasıl Konur? Bireyin yaşına uygun zeka testi ve uyumsal davranış ölçeği uygulanmalıdır. Süreç dikkatli şekilde uzmanlar tarafından uygulanmalıdır. Her iki değerlendirme sonucu da ortalamanın altında olduğunu gösterir nitelikte olmalı ve 18 aydan önce ortaya çıktığı ailesi tarafından onaylanmalıdır.

Gerektiğinde klinik destek alınmalıdır, çünkü Başka bir dil konuşuluyorsa Ek özür söz konusuysa Birey çok küçük ya da sınırlı performansa sahipse testlerin sonucu doğru çıkmayabilir.

Zihin Engeli Tanısı Koyma İlkeleri Zihin engeli tanısı koymak, çoğu durumda değerlendiricileri zorlayıcı bir süreç olmaktadır. Bu sancılı süreci kolaylaştırmak amacıyla şu ilkeler dikkate alınmalıdır;

Bireyin yaşına ve özelliklerine uygun bir zeka testi ve uyumsal davranış ölçeği uygulanmalıdır. Zihinsel ve uyumsal değerlendirmeler, deneyimli klinisyenler tarafından, farklı değerlendirme süreçlerinin gerektirdiği tüm hususlar dikkate alınarak yürütülmelidir.

Her iki değerlendirmenin sonuçları da çocuğun ortalamanın oldukça altında performans gösterdiğine işaret etmelidir. Ayrıca, bireyin yetersizliğinin 18 aydan önce var olduğu, bireyin yakınları tarafından doğrulanmalıdır.

Gerektiğinde klinik yargıya başvurulmalıdır Gerektiğinde klinik yargıya başvurulmalıdır. Klinik yargı, zihin engelli alanında deneyimli klinisyenlerin, zeka testleri ve uyumsal davranış ölçekleri sonuçlarının yanı sıra bireyin yakınlarıyla görüşme, bireyin davranışlarını gözleme vb. veri kaynaklarından gelen tüm verileri dikkate alarak ulaştıkları sonucu ifade etmektedir.

Klinik yargı özellikle şu durumlar söz konusu olduğunda gereklidir; Birey içinde yaşadığı toplumdan farklı bir kültürden geliyorsa ve farklı bir dil konuşuyorsa Bireyin geçmiş yaşantılarına ilişkin yeterli bilgi elde edilemiyorsa Bireyin konuştuğu dil, değerlendirme araçlarının dilinden farklıysa Birey çok küçükse ya da çok sınırlı performansa sahipse

GELİŞİMSEL DEĞERLENDİRME Zeka testi uygulanamayan durumlarda ya da ek bilgiye gereksinim duyulduğunda gelişimsel değerlendirme yapılır. Bayley Bebek Gelişimi ölçeği alanda en yaygın kullanılan ölçektir. Hem bebeklerde hem de ileri derecede zihin engeli olan çocuklar için kullanılmaktadır.

Tarama amaçlı ülkemizde kullanılan gelişimsel değerlendirme testleri Denver Gelişimsel Tarama Testi Ankara Gelişim Tarama Envanteri

ALANLARA YÖNELİK DEĞERLENDİRME Dil gelişimi ve iletişim – Peabody Resim-Kelime Testi Görsel-devinsel beceriler – Bender-Gestalt Motor Testi

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME Ne öğretilecek Nasıl öğretilecek Öğretim amaçları belirleme Ne düzeyde ve hangi süreçler yer alacak Öğretimsel planlama nasıl olacak

Neler Yapılabilir Aile üyeleri ile görüşme Doğrudan gözlem Öğretimsel etkileri değerlendirme Dosya hazırlama Günlük tutma Kayıt teknikleri kullanma

Program ve etkinlik kılavuzlarına dayalı değerlendirme yapma: Küçük adımlar gelişimsel geriliği olan çocuklara yönelik erken eğitim programı