YAZIM KURALLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
BAĞLAÇLAR.
DİLİMİZDE İKİ TÜRLÜ “DE” VARDIR:
BAĞLAÇLAR.
ZAMİRLER.
BAĞLAÇLAR
VURGU CÜMLEDE VURGU.
‘’De’’nin Yazımı.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
ŞEYMA ÖZÇELİK 8-A 541 ÖZEL SEVGİ KOLEJİ SELMA ERASLAN
Da,De Ve Ki Lerin Yazımı.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM İKİNCİ SINIF
YAZIM KURALLARI.
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
ZAMİRLER.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
EKLER VE KELİME YAPISI.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
SÖZCÜK GRUPLARI.
TÜRKÇE SÖZCÜK.
Beni hiç sevmedi ki yüzüme gülsün.
YAZIM KURALLARI.
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
Kİ BAĞLACININ YAZIMI Ki bağlacı anlam bakımından iki cümleyi birbirine bağlar. Ki sözcüğü iki cümleyi birbirine bağlıyorsa ayrı yazılır. Not: Cümleden.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
Past tense ● Time expressions
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
ZAMİR (ADIL).
‘’de’’nin Yazımı.
“DE “EKİ İLE “DE” BAĞLACININ YAZILIŞI.
Yazım Bilgisi Soru Eki mi’nin Yazılışı Bağlaç Olan ki’nin Yazılışı
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
BAĞLAÇ.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
‘’De’’nin Yazımı Türkçe Dersi Ödevi
BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
Her cümlede işi yapan bir varlık ya da varlıklar mutlaka vardır. Cümlede işi yapan bu varlığa denir. özne Özne, cümlenin bazen başında bazen de ortasında.
Günlük hayatta kullandığımız cümlelerde yapılan işi anlatan bir kelime mutlaka olmalıdır. Aşağıdaki cümlelerde yapılan işi, hareketi ve olayı anlatan kelimeleri.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
Ek Olan de’nin Yazılışı Bağlaç Olan de’nin Yazılışı
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
Çocuklar gibi sevindi kadıncağız. (durum zarfı) Nermin gibi güzel bir kızım var benim de. (sıfatın zarfı) Küçük kızım dün hasta gibiydi. (yüklem) Senin.
YAZIM KURALLARI (İMLA) 1) Büyük Harflerin Yazımı 2) Birleşik Kelimelerin Yazımı 3) Yön Adların Yazımı 4) Gün ve Ay Adlarının Yazımı 6) “Mi” nin Yazımı.
ZAMİR (ADIL).
YAZIM KURALLARI (İMLA)
EDAT(İLĞEÇ) Yalnız başına anlamı olmadığı halde kullanıldığı cümlelere anlam katan ve kavramlar arasında çeşitli anlam ilgisi kurmaya yarayan sözcüklere.
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
Beyza KARTALCI tarfından hzaırlanmıştır.
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
Bağlaç Olan da, de’nin Yazımı
EDATLAR Hikmet SIRMA.
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
Sunum transkripti:

YAZIM KURALLARI

DE ‘ NİN YAZIMI . -de eki (-de, -da, -te, -ta) Ektir. Sözcüğe bitişik yazılır. Çıkardığımızda anlam bozulur. ÖRNEK: Okulda olanları unutamam. Sınıfta çok başarılı öğrenciler var. Kalemim Ali’de kalmış. Yarın akşam yemekte buluşalım.

de BAĞLACI (de, da) Bağlaçtır. Sözcükten ayrı yazılır. Çıkardığımızda anlam bozulmaz. Fakat daralabilir. ÖRNEK: Sen de benimle gel. O da bizimle gelsin. Ayşe de bu konuyu iyi anlamış. Hakan da arkadaşına iyi davranıyor.

ALIŞTIMALAR Çantamı evde unuttum D Y Bu problemi kardeşimde çözebilir. D Y Geçen yıl bir iş bulduda çalışıyor. D Y Necati Cumali’yi de kaybettik. D Y Bu film hiçte güzel değil. D Y Sinop ta Karadeniz kıyısındadır. D Y Zonguldak da Karadeniz’dedir. D Y Ben yemekte bulunamayacağım. D Y Ankara’da bir hafta kalacağım. D Y Tarık Buğra da iyi bir öykücüdür. D Y Bu öyküyüde okudum D Y Bu işi güç te olsa yapacağız. D Y Seninki bugünde gelmedi. D Y

Ki’nin Yazımı: Formül: ki’den önceki kelimemize «ki»den sonra «–ler, -lar» eki eklenir. Kelimemiz düzgün, anlamlı bir kelimeyse birleşik; anlamlı değilse ayrı yazılır. Örnek: Evdeki televizyon bozulmuş. Evdeki + ler: Evdekiler Anlamlı bir kelime Birleşik yazılır. Örnek: Okula geç kaldı ki yok yazıldı. Kaldıki + ler: Kaldıkiler Anlamlı bir kelime değil. Ayrı yazılır.

Kİ BAĞLACI Öncesindeki kelimeden ayrı yazılır. NOT: İstisna olarak aşağıdaki kelimlerde «ki» her zaman birleşik yazılır. SANKİ OYSAKİ MADEMKİ BELKİ HALBUKİ ÇÜNKÜ MEĞERKİ Kİ EKİ: Öncesindeki kelimeye birleşik yazılır.

ALIŞTIRMALAR Çalışki başarılı olasın D Y Bu ev bizimkinden daha geniş D Y Benim ki bugün okulda kaybolmuş. D Y Madem ki gelecektin neden beni aradın? D Y Akşamki yemeğe mutlaka gelin D Y Bahçede ki çiçekleri sulayın. D Y Bu seneki artışlar çok kötü. D Y