2015 Doğru Tercih Hoşgeldiniz.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANADOLU LİSELERİ TANITIM SUNUSU OKUL REHBERLİK SERVİSİ
Advertisements

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU.
ÇAĞDAŞKENT ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
Üniversiteye Geçiş (M.T.O.K)
YGS NEDİR? LYS NEDİR?.
DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS)
MAMAK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ YGS BİLGİLENDİRME VE MOTİVASYON SEMİNERİ FARUK SÜZER PSİKOLOJİK DANIŞMAN.
1. 2 YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ile üniversiteye geçiş sistemi iki aşamalı hale getirildi. YGS Nisan ayında.
KAHTA MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM MERKEZİ METAL TEKNOLOJİ ALANI
Sınavsız Geçiş Bilgilendirme Seminerine
YGS LYS BAŞVURULARI. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Başvuru Tarihleri : 2-15 Ocak 2013 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Tarihi, Saati ve Süresi :
YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ile üniversiteye geçiş sistemi iki aşamalı hale getirildi. YGS Mart ayında LYS Haziran.
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ (TEOG) TERCİH ve YERLEŞTİRME SİSTEMİ –
2013- ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
SINAVSIZ GEÇİŞ ve OBP.
D.G.S. DİKEY GEÇİŞ SINAVI REHBERİ
Ahmet SARI Rehber Öğretmen
MTOK ’ LAR VE GİRİŞ KOŞULLARI
YGS-LYS VE TERCİH İŞLEMLERİNE İLİŞKİN SIKÇA SORULAN SORULAR
PINAR BATAN REHBER ÖĞRETMEN
Tercih İstatistikleri 2014
YGS LYS TANITIMI 2015 ERCAN BAYAZİT. YGS SORU DAĞILIMI *YGS DE TOPLAM 160 SORU VAR VE AYRILAN SÜRE 160 DAKİKADIR. *En yüksek ders çarpım puanı en.
YGS & LYS ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ (2015) Yükseköğretime Geçiş Sınavı
1. D.G.S. nedir? Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, lisans eğitimine devam edebilmeleri için, yılda bir defa ÖSYM tarafından tek oturumda yapılan.
2013 YGS-LYS SINAV SİSTEMİ Testler ve Soru Sayıları Türkçe testi: 40 soru Temel Matematik:40 Soru Sosyal Bilimler:40 Soru Fen Bilimleri:40 Soru TOPLAM:
ALAN SEÇİMİ.
1 YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
1 Ö ğrenci Se ç me ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Tanıtım Sunumu.
ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi.
ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES) YEŞİLGİRESUN İLKÖĞRETİM OKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ Psikolojik Danışman FİDAN YILDIZ.
2015 YILI ÜNİVERSİTELERDE ÖZEL YETENEK PROGRAMLARI VE ŞARTLARI *Özel yetenek gerektiren programların sınavları ile seçme ve yerleştirme işlemleri yükseköğretim.
GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ ALANI MEZUNLARI
Hazırlayan: Ufuk ŞENSOY ZAİM Giresun Mimar Sinan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni ÖSYS SINAV S İ STEM İ (YGS – LYS)
ÇANKIRI GAZİ MESLEKİ VE TEKINİK ANADOLU LİSESİ NOT:Bu sunu sitesinden faydalınarak hazırlanmıştır.
YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) 1. BASAMAK SINAVI.
. TERCİH. Öğrenci & Rehber Öğretmen  Hocam, Ankara mı? İstanbul mu? Aslında Eskişehir’de fena değil…  Çift anadal, yandal ne demek?...  Hocam mimarlık.
1 YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİLERİ ALANI MEZUNLARI SINAVSIZ GEÇİŞ.
Her Noktada Maviokul.com YGS - LYS YGS - LYS Üniversiteye Giriş Sistemi Birikim Eğitim Kurumları 2009.
Her Noktada Gölge Okul… Birikim Dersaneleri YGS - LYS YGS - LYS Üniversiteye Giriş Sistemi Birikim Eğitim Kurumları 2009.
YGS – LYS SINAVLARI VE M.T.O.K.. Mezunlar: 1. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması.
Şubat 2016 İstanbul Üniversite Tercih Kursu MTOK Kontenjanları Sunumu Hazırlayanlar: Mesut Sabancı Adem Kalebaşı.
PINAR BATAN REHBER ÖĞRETMEN. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde,
YGS PUANLARıMıZ BELLI OLDU ŞIMDI NE YAPACAĞıZ?. ÖNCELIKLE PUAN ARALıĞı  Meslek liseli değilsek umutlarımız başka bir bahara kaldı   Meslek liseli isek.
ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 1. AŞAMA2. AŞAMA YGS LYS.
1 Başvuru tarihleri : ile DGS sınavı: Sınav saati: 9.30 Sınav Süresi: 140 dakika Soru sayısı: 120 (60 Sayısal 60.
ORTAÖ Ğ RET İ M KURUMLARI BÜ Ş RA ATICI REHBER Ö Ğ RETMEN.
TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ VE SON DEĞİŞİKLİKLER
DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS)
2016 – YGS ve LYS SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ!.
MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
ULUDERBNET SABANCI ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ 2016
YGS NEDİR MURAT YAŞAR OKUL REHBER ÖĞRETMENİ.
YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ile üniversiteye geçiş sistemi iki aşamalı hale getirildi. YGS Mart ayında LYS Haziran.
YENİ EK PUAN UYGULAMASI
2016/2017 ÖSYS TERCİH HAZIRLIK SUNUMU
2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
YGS LYS VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİMİZE
YEŞİLHİSAR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
SINAVA GİRMEK ZORUNLU MU?
MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI (EK MADDE 1) İLE YATAY GEÇİŞ
Kurumlararası Yatay Geçiş
ÜNİVERSİTE TERCİH KURSU OCAK 2018.
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI(YKS)
LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ
REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YGS-LYS SINAV SİSTEMLERİ SUNUSU
YKS 2018 TERCİH SÜRECİ
LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)
Sunum transkripti:

2015 Doğru Tercih Hoşgeldiniz

Tarihler ÖSYM ‘nin tahmini tarihleri: Tercihler: 6-15 Temmuz (23:59) Kayıt tarihleri: 3-7 Ağustos Ek Tercih Tarihleri: 17-21 Ağustos Ek Tercih Kayıt Tarihleri: 31 Ağustos- 5 Eylül

Senaryo:1 YGS’ye girmedik, sınavsız geçiş başvurusunu yaptık. Sınavsız geçiş hakkımızı kullanabiliriz. Başka bir tercihte bulunamayız.

Senaryo:2 YGS’ye girdik, ama 140 puanın altındayız. Meslek liseli isek sınavsız geçiş hakkımız vardır. Alanımızdaki 2 yıllık MYO’lardan tercih yapabiliriz. Farklı bir önlisans ya da lisans tercihinde bulunamayız.

Senaryo:3 140-179.9 puan aralığındayız. Meslek liseli öğrenciler sınavsız geçiş haklarını kullanabilirler. Tüm lise mezunları 2 yıllık MYO’ları tercih edebilirler. Özel yetenek sınavı ile alan 4 yıllık lisans programlarını tercih edebiliriz. Açıköğretim fakültesinin 2 ya da 4 yıllık bölümlerini tercih edebiliriz.

Senaryo:4 180 puanın üzerindeyiz. 2 yıllık MYO’ları Özel yetenek sınavı ile alan programları Açıköğretim fakültesinin 2 ya da 4 yıllık bölümlerini 4-5-6 yıllık lisans programlarını tercih edebiliriz.

Sınavsız geçiş Mesleki ve teknik lise öğrencileri için geçerlidir * Öğrenci sınava girmek zorunda değil ancak sınavsız geçişe başvurmuş olmak zorundadır. * Sınava girmiş barajı aşmış ya da aşmamış farketmez başvuru yapabilir.

Sınavsız geçişte öncelik 1.Öncelik mezuniyet yılıdır. Son mezun ilk girendir. 2.Öncelik okul türüdür. Zor girilen okul, üniversiteye giren ilk okuldur. 3.Öncelik METEB’dir. Yakın olan önce girer. 4.Öcelik OBP’dir. Okul notları yüksek olan önce girer. 5.Öncelik yaştır. Dünyaya daha sonra gelen, üniversiteye önce girer.

Önlisans tercihi İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Bölüm Puan türü Taban Puan Yerleştirme Önceliği Dış Ticaret (Ücretli) YGS-6 322 …. Dış Ticaret (Tam Burslu) 295 13,3,İ,95 Dış Ticaret (Yüzde 50) 278 13,2,D,95 Dış Ticaret (Yüzde 25) 223 11,2,İ,93

Lisans Programlarının Tercihi Bölüm Puan Türü Puan Başarı Sırası Türkçe Öğretmenliği TS-2 379 7640 Sosyoloji TM-3 Üstün Zekalılar Öğretmenliği YGS-6 ….

4 3 2 1 Kodlarına göre okul türleri Anadolu Teknik Lise Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi Ticaret ve Meslek Liseleri Çok eski yıllarda mezun veren enstitüler 4 3 2 1

Sınavsız geçişte SSS Meslek liseli öğrencisi/mezunuyum Alanım dışında sınavsız geçişten yararlanabilir miyim? Alanımda kesin yerleşir miyim? Önümüzdeki yıl girsem fark eder mi? YGS’de 135 puan aldım, sınavsız geçişe başvurabilir miyim? Hem sınavsız geçiş hem de puanımla tercih için başvurabilir miyim? Sınavsız geçiş ile yerleşirsem, önümüzdeki yıl puanım kırılır mı? …. Düz lise öğrencisi/mezunuyum Sınavsız geçişten yararlanabilir miyim? MYO’lara nasıl girerim?

Önlisans Tercilerinde bu yılki Değişiklik SGK kontenjanı: Toplam kontenjanın yüzde 60’ı YGSK Kontenjanı Toplam kontenjanın yüzde 40’ı

SGK VE YGSK dan kimler faydalanacak? SGK kontenjanı: Toplam kontenjanın yüzde 60’ı Sadece sınavsız geçiş hakkı olan ilgili meslek lisesi mezunu YGSK Kontenjanı Toplam kontenjanın yüzde 40’ı İlgili YGS puanı olan tüm öğrenciler ve yer kalması durumda sınavsız geçiş koşulları ile ilgili meslek lisesi mezunları

MTOK’lar Mesleki ve teknik öğretim yapılan liselerden mezun öğrencilerin tercih edebildiği 4 (5) yıllık lisans programlarıdır. MTOK’ları farklı alan mezunlar tercih edemezler. 1 yıl temel bilimler hazırlık dersleri alınır. Mezunlar mühendis diploması alırlar. Mühendis odalarına üye olabilirler.

Teknoloji Fakülteleri Sanat ve Tasarım Fakültesi Turizm Fakülteleri

Teknoloji Fakülteleri

DGS : Dikey Geçiş Sınavı Meslek yüksekokulu diplomasını lisansa tamamlamak.

DGS : Dikey Geçiş Sınavı Meslek yüksek okulunda öğretilenler sorulmaz. YGS tipi bir sınavdır. Kontenjanları YÖK tarafından ilan edilir. DGS: 80 Matematik + 80 Türkçe toplam 160 soru var. Her iki testin içinde 10’ar adet mantık sorusu var.

DGS : Dikey Geçiş Sınavı Unutmamak lazım! İntibak eğitimi resmi olarak yok. Ancak; Yerleşme sonunda 2+2, 2+3, 2+4 hatta 2+5 gibi ihtimaller vardır.

DGS : Yerleşmek çok zor değil DGS’ye giren 3 kişiden biri yerleşebiliyor.

Özel Yetenek Sınavı Büyük fırsat: Baraj puan ? Herkes girebilir mi? Tercih yapmayı engeller mi?

Okul puanı, ek puan… Okul puanımız (Diploma notu 80 için) Sınavsız Geçiş için: Diploma notu x 5: 400 Farklı alan tercihleri için: Diploma notu x 5 x 0,12: 48 Ek puan: Diploma notu x 5 x 0,12 + Diploma notu x 5 x 0,06: 72 (Ek Puan 2013 yılında kaldırıldı. Şu anki 11 ve 12. sınıflar için devam ediyor).

Tercihlerde püf noktalar Başarı sıraları: Tercihin anahtarı Yüzdelik dilim: Eski anahtar Puan: Yanlış anahtar

Açıköğretim tercihleri Kontenjanlı açıköğretim programları Kontenjansız açıköğretim programları

Yeni açılan bölümlerin tercihi Baraj Puanlar 140: Özel yetenekle öğrenci alan bölümler, önlisans programları ve açıköğretimin kontenjansız bölümleri 180: 4,5,6 yıllık lisans programları Yeni açılan bölümlerin tercihi Yeni açılan bölümlerin yerleştirme öncelikleri ve en küçük puan sütununda sadece …. (4 nokta) bulunur (Kontenjanı dolmayan bölümlerle karıştırılmamalıdır).

Alan sınırlamasının kaldırılması Tercihte küçük notlar Alan sınırlamasının kaldırılması ALANINDA ALANDIŞI 2014 0,12 2013 2012 2011 0,15

Okul birinciliği Bu yıl kontenjan sütununda yer verilecek! Tercihte küçük notlar Okul birinciliği Bu yıl kontenjan sütununda yer verilecek! Nasıl faydalanır? Ne zaman geçerlidir?

Özel koşulların incelenmesi Tercih ilkeleri Özel koşulların incelenmesi ÖSYM niçin kılavuz yayınlamıyor? Burs imkanları Yurtdışında eğitim şansı Devlet üniversitelerinin açtıkları ücretli programlar

Tercih ilkeleri Son kontrol Tüm tercih listeleri mümkünse temize çekildikten sonra bir kez daha gözden geçirilmelidir.

İAÜ Tercih Merkezleri İAÜ 2014 Tercih döneminde 52.000’den fazla öğrenciye tercih danışmanlığı ve rehberlik hizmeti vermiştir. Kurulan 114 Tercih merkezinde 200 rehber öğretmen ve 250 akademisyen ve 200 öğrencimiz bulunmuştur. ÖSYM verilerine göre son 8 yıldır Türkiye’nin en çok tercih edilen vakıf üniversitesi olmuştur.

İletişim Bilgilerimiz www.aydin.edu.tr www.artitercih.com İAÜ: 444 1 428 Sebahattin KUTLU GSM: 505 683 97 37 E-mail: sebahattinkutlu@aydin.edu.tr Murat Yetişir GSM: 0530 979 66 81 E-mail: muratyetisir@aydin.edu.tr

2015 Tercihlerinde Başarılar Teşekkürler… 2015 Tercihlerinde Başarılar İstanbul Aydın Üniversitesi Rehberlik Araştırma Merkezi