PATENT ARAŞTIRMASI VE ÖNEMİ A. Bülent DALOĞLU Patent Uzmanı İstanbul, 26 Ekim 2010.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Support.ebsco.com CINAHL Plus with Full Text Temel Arama Kullanıcı Kılavuzu
Advertisements

Uluslararası Patent Başvuruları (PCT)
ULUSLARARASI PATENT BAŞVURUSU (PCT) NASIL HAZIRLANIR?
1602 TÜBİTAK PATENT DESTEK PROGRAMI
PATENTLER Patent Nedir? Ne İşe Yarar?
Cemil BAŞPINAR TTGV – ESİNKAP EĞİTİMİ PATENT HAKLARI - PATENT VERİ TABANLARI.
Dr Hüdai Kara  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı en yüksek.
1509 Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı.
Dr Hüdai Kara Temmuz  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı.
“IP Universities” Istanbul, May 16 to 18, 2012 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logo FM Ofisi – Üniversite İlişkisi Salih.
VERİTABANLARININ ETKİN KULLANIM TEKNİKLERİ
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
Teknolojik Araştırmalarda Otorite Kaynak: IHS Standarts Expert ve ASTM Digital Library Erman Karabulut.
PATENT TESCİLİ VE SÜREÇLERİ
Patent Eğitimi Destek Patent A.Ş. Göksel HASANÇEBİ Patent Uzmanı.
Amerikan Ticaret Müsteşarlığı 2013
ULUSLARARASI PATENT SINIFLANDIRMASI (IPC) A. Bülent DALOĞLU Patent Uzmanı Ankara, 09 Kasım 2010.
PATENT SİSTEMİ VE TESCİL PROSEDÜRÜ
Biz Kimiz? DELFİN, her türlü doküman tabanlı teknolojileri araştırmak, geliştirmek, kurum ve şirketlere fiziksel arşiv ve elektronik arşivleme hizmetlerinde.
EGE ÜNİVERSİTESİ «TPE BİLGİ VE DOKÜMANTASYON BİRİMİ» PATENT BİLGİ VE DOKÜMANTASYON MERKEZLERİNİN (PATLIB) YENİDEN YAPILANDIRILMASI PİLOT PROJESİ.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
Başar Bilgisayar; 1997 yılında CBS konusunda uzman bir ekip ile kurulmuştur. Başar Bilgisayar’ın ana çalışma sahası Coğrafi Bilgi Sistemleridir. Başar.
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
Sınai Mülkiyet Hakları Mustafa Güney ÇALIŞKAN
Merhaba arkadaşlar konumuz ..ÜLKELER ARASI ALIŞVERİŞ
CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ ULUSAL VERİ TABANLARI Uzman Didem AYDAN Uzman Sibel TABANLIOĞLU V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009, Antalya.
BME Eğitimi, Mezunların Durumu ve EMO’nun Rolü Çalıştayı Başkent Üniversitesi BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİNDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ B. MURAT.
. Hülya SUFRACI PSi. Dan ve Reh. Öğr YGS- LYS 2015 Fahrettin Arar Çok Programlı Anadolu Lisesi.
Engineering Village Platformu Foksiyonlar ve Arama fırsatları Tübitak - Ekual Mayıs,2008 Emre Bilinç ITS.
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
Bilişim Etiği Giriş.
SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Markalaşmanın yolu, doğru ‘den geçer.
ULULARARASI PATENT BAŞVURULARI
BÖLGESEL BAŞVURU / AVRUPA PATENTİ BAŞVURUSU
İstanbul Teknik Üniversitesi, teknik öğretimde 239 yılı aşan parlak geçmişi, çağdaş eğitim ortamı, güçlü akademik kadrosuyla Türkiye'de mühendislik,
Patent Bilgisinin Yaratıcılığı Yönlendirmek İçin Kullanımı
Araştırma-Geliştirme Destek Programı
Fatih Üniversitesi Burak Yener
LYS - YGS SINAV SİSTEMİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Cambridge Journals Online KISA KULLANIM REHBERİ Erişim Adresi:
Patent Araştırması ve Patent Veritabanlarının Ö nemi.
Üniversite-Sanayi Ar-Ge Sözleşmeleri – Türkiye Perspektifi Hande HANÇAR Partner Gün Avukatlık Bürosu.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak Güz.
TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü.
BİLGİSAYAR NEDİR?.
DERS SEÇİMİ VE ÖNEMİ VELİ SUNUMU
Mühendislikte Bilgisayar Uygulamaları Mustafa Öztürk.
DERS SEÇ İ M İ. NEDEN NASIL NE ZAMAN  Ders seçimi 9. sınıfın sonunda ders kesiminden itibaren haziran ayının son iş günü mesai bitimine kadar.
Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi TÜTED AGİM Nedir? Ar-Ge ve İnovasyon katalizör etki Firmaların Ar-Ge ve İnovasyon yeteneklerini arttırıcı ve hızlandırıcı.
BBY 368 Bilimsel ve Teknik Bilgiye Erişim 2: Mühendislik ve Sanayi Nazan Özenç Uçak.
PATENT SINIFLANDIRMASI VE PATENT İSTATİSTİKLERİ M. KAAN DERİCİOĞLU.
Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) GÖLCÜK RAM REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA BÖLÜMÜ 2016.
T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE DESTEK PROGRAMLARI İL MÜDÜRLÜKLERİ EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI.
Türk Patent ve Marka Kurumu
Marka hikayesi ERDEM OKTAY
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ Özgün Değerlerimiz Etkinliklerimiz
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
4. TSE.
Bilgi Sistemleri Hafta4
LAKPOS - 28 Kasım İstatistikleri
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
TERCİH.
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Ürün Nasıl Eklenir? Ürün Ekleme Ürün Düzenleme Ürün Gruplama.
ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ
ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ
Makine Mühendisliği nedir?
Y ÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI AKSARAY REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
Sunum transkripti:

PATENT ARAŞTIRMASI VE ÖNEMİ A. Bülent DALOĞLU Patent Uzmanı İstanbul, 26 Ekim 2010

 İşimizde karşılaştığınız teknik problemlerin çözümünü bulmayı,  Sizin teknolojiniz ile ilgili, mevcut bilgilere/patentlere ulaşmayı,  Buluşunuz var ise buluşunuzun yeni olup olmadığını, daha önceden patentlenip patentlenmediğini,  Başkasının ürününü kopyalayarak üretecek iseniz, serbestçe kullanıp kullanamıyacağınızı,  Yeni teknolojilere sahip olan kişileri/rakipleri ve ne yaptıklarını PATENT VERİTABANLARININ KULLANIMI

2007 Yılında Yayınlanan PCT Başvurularının Teknolojik Sınıfları Teknik Alan ile kıyaslanma 1.Telekomünikasyon % Enformasyon teknolojisi %9.6 3.İlaçlar, kozmetikler %0.1 4.Nükleer mühendislik % Biyoteknoloji %2.5 6.Tarımsal aletler,makina %1.7 7.Uzay teknolojisi ve silahlar %1.2

ÜcretliÜcretsiz Türk Patent Enstitüsü Avrupa Patent Ofisi Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı Google Veritabanı ABD Patent ve Marka Ofisi Patent Araştırma Linkleri

Avrupa Patent Ofisi Patent Veritabanı (  Dünyadaki gelişmiş ülkelerin ve Avrupa ülkelerinin patent başvuruları bulunmaktadır,  Kimyasal formüllerle arama yapılabilmesi mümkün değildir,  Avrupa Patent Ofisi’nin veritabanı olan ep.espacenet.com’dan patent dokümanının tamamı bilgisayara kaydedilebilmektedir.  Anahtar kelime ile yapılan patent araştırmasında 500’den fazla patent doküman bulunması durumunda, en son tarihli 500 patent başvurusu görülebilmektedir.  Avrupa patenti başvurularının ingilizce, almanca, fransızca ve ispanyolca dillerinin çevirisi otomatik olarak yapılabilmektedir.

Quick Search-Hızlı Tarama Advanced Search-Detaylı Tarama Number Search-Numara Üzerinden Tarama Classification Search-Tasnif Sınıfı Üzerinden Tarama

IPC’nin (Patentlerin Uluslararası Sınıflandırması) Yapısı A: İnsan İhtiyaçları B : İşlemsel Uygulamalar, Ulaşım C : Kimya, Metalürji D : Tekstil, Kağıt E : İnşaat F : Makine Mühendisliği, Isıtma, Aydınlatma, Silahlar, Mühimmat G : Fizik H : Elektrik Y: Yeni teknolojik gelişmeler (ECLA Sınıfı) 70 bin alt sınıf

Örnek D Tekstil, Kağıt D03 Dokuma D03D Dokuma Kumaşlar; Dokuma yöntemleri; Dokuma tezgahları. D03D 1/00 Belirlenmiş mamülleri yapmak için dizayn edilen dokuma kumaşlar D 03 D 1/00 Bölüm Sınıf Alt sınıf Ana grup

Eğirme veya burma Eğirme veya burma makinaları Halka tipi

USPTO’nun Patent Veritabanı  Sadece Amerikan patent başvuruları bulunmaktadır  Kimyasal formüllerle arama yapılabilmesi mümkün değildir  Amerikan patent veritabanında sonrası patentler mevcut olmakla birlikte bunlar “image” formatındadır ve dokümanlarda kelime araması yapılamamaktadır, “full text” patentler 1976-sonrası vardır, kelimelerle arama 1976’dan sonraki başvurularda yapılabilmektedir.  Sayfaların tek tek çıktısı alınabilmektedir.

Google Patent Veritabanı (  Sadece Amerikan patentleri bulunmaktadır.  Kimyasal formüllerle arama yapılabilmesi mümkün değildir,  Patent dokümanının pdf olarak bilgisayara kaydedilmesi mümkündür.  Anahtar kelimelerle 1976 senesinden önceki patent dokümanlarında da araştırma yapılabilir ve kelimeler renkli işaretlenmiş olarak gelir.

ANALİZ EDİLENELDE EDİLEN Başvuru sahibiFirma ile işbirliği yapılması, market liderleri, rakipler Buluş sahibiTeknoloji alanında firmanın önde gelen buluşçuları IPC sembolleriUzmanlık alanları, Ar-Ge odakları, ilgili teknolojiler Rüçhan BilgisiTeknolojinin kökeni EPC ve PCT Ülke seçimleri Ülke kodları Önemli yabancı pazarlar ve ilgili coğrafya Patent Dokümanlarında Başvuru Sahibi, Buluş Sahibi ve IPC’nın İncelenmesi İle İlgili İstatiksel Analiz:

TEŞEKKÜRLER Tel: (312) Fax: (312) A.Bülent DALOĞLU Patent Uzmanı