BESİN MADDELERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Advertisements

BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
MİNERALLERİN VE VİTAMİNLERİN EMİLİMLERİ
KABA YEMLER.
SU METABOLİZMASI Dr. Emre SARANDÖL.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Canlı nedir?Cansız nedir?
BİTKİLERDE KLOR.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
VİTAMİNLER.
BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
MİNERALLERİN VÜCUTTAKİ YERİ VE FONKSİYONLARI I
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Mineraller Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
ASİT,BAZ,TUZ,İNORGANİK MİNARELLER
MENOPOZ VE BESLENME.
FUTBOL ve BESLENME Dr. Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ.
Canlılarda madde ve enerji
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
BESLENME VE DİYET UZMANI
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
Bitki Besin Elementleri
Fen ve teknoloji dersi 5. Ünite MERVE YALIN 6/F 722.
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ TIP FAKÜLTESİ Biyokimya AD
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
22 Mart 2012 AB Sığır ve Dana Eti Pazar Durumu. 2 AB Büyükbaş Hayvan: Toplam (Aralık 2011) AB Üretimi.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 23 Ocak AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ VARLIĞI CANLI HAYVAN Mayıs / Haziran Araştırması CANLI HAYVAN Mayıs / Haziran Araştırması.
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 27 Ağustos 2015.
Metabolizma ve Beslenme
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
KİMYASAL REAKSİYONLAR ve HESAPLAMALAR (STOKİYOMETRİ)
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA
Süt Sığırlarında Geçiş Dönemi Beslenmesi ve Beslenme Hastalıkları
KOYUNCULUKTA PRATİK RASYON HAZIRLAMA
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Yağlar (lipidler).
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
PROTEİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
LİPİD METABOLİZMASI Prof. Dr. Ayşe CAN 2015.
12. İNORGANİK VE ORGANİK KİRLETİCİLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Sığır Besiciliği.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
SICAKLIK STRESİNDE İNEĞİN BAŞINA NELER GELİR?
Beslenme İlkeleri - 7.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
Kendi genomunda başka bir organizmaya ait rekombinant bir geni taşıyan hayvanlara transgenik hayvanlar denir Gen transferi bir hücreli dönemdeki fertilize.
Sunum transkripti:

BESİN MADDELERİ

SU Canlı hayvan ve bitki organizmasının büyük kısmını oluşturur. 1/10 su kaybı ölümle sonuçlanır. Hayvan vücudunda bulunan su İntraselüler su + Ekstraselüler su + Transselüler su Ergin insan % 60  % 62 İntraselüler + % 38 Ekstraselüler

Buzağı / İki aylık çocuk Vücuttaki Su Miktarı Embriyo Yeni doğmuş yavru Buzağı / İki aylık çocuk Ergin İnsan 93 72 70 65 Sığır 90 80 55

Bazı doku ve organların su miktarı, % Kıl 10 Pankreas 78 Depo yağı 15 Akciğer 79 Kemik 22 - 45 Kalp Bağ doku 50 Böbrek 83 Kıkırdak 55 Kas 70 - 78 Kornea 99 Kan 80 Diş 0,2 Kan plazması 91 Lenf 96 Tüm vücut 55 - 85 Karaciğer 70 Beyin Sindirim suları, gözyaşı, ter 98 - 99,5 Deri 72 Süt 75 - 90 Bağırsak 77 Dışkı 60 - 90

Suyun organizmadaki görevleri Su iyi bir çözücü ve taşıyıcıdır. Organizmadaki tüm biyokimyasal olaylar suya gereksinim gösterir. Su, hücrelerdeki reaksiyonları hızlandırır. Açığa çıkan sıcaklığı dağıtarak hücrelerde denatürasyonu önler. Vücut sıcaklığının ayarlanmasını sağlar. Artık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Vücuda şekil verir, dokuların görev yapmasını sağlar. Organik besin maddelerinin enzimatik reaksiyonlarında rol oynar.

Suyun kaynağı İçme suyu Yemlerdeki su Metabolik su Karbonhidratlar % 60 C6H12O6 + 6 O2  6 CO2 + 6 H2O Yağlar % 108 Proteinler % 42

Su emilimini etkileyen faktörler Suyun fiziksel durumu Rasyonda bulunan karbonhidrat türü

Su gereksinimini etkileyen faktörler Dışkı + İdrar + Ter + Solunum havası + Verimler Havanın sıcaklığı 5°C → 3 lt 27°C → 5,2 lt 15°C → 4,4 lt 32°C → 7,4 lt Hayvanın verim yönü ve fizyolojik durumu Rasyondaki mineral ve protein miktarı Yemin fiziksel formu (Kuru ot  Pelet ↓ - Silaj ↑) Hayvanın sağlık durumu

Yonca yedirilen süt ineğinde (500 kg) günlük su dengesi Laktasyonda olmayan, lt Laktasyonda, lt Su alımı İçme suyu 26 (% 90) 51 Yemdeki su 1 2 Metabolik su 3 Toplam 29 56 Su atımı Dışkı 12 19 İdrar 7 11 Terleme-solunum 10 14 Süt

Sığırların su ihtiyacı (lt/gün-baş) Süt verimi kg/gün Canlı ağırlık kg Çevre sıcaklığı (°C) Ortalama su ihtiyacı (1/2 içme suyu + 1/2 yem) (-17) - (+10) 11 - 20 20 - 27 600 57 63 77 32 350 43 46 56 23 10 78 86 105 52 58 70 29 20 88 98 119 49 62 69 84 35 30 99 109 133 55 40 120 147 60

Hayvanların günlük içme suyu gereksinimleri Hayvanın türü Günlük içme suyu gereksinimi (lt) Sığır, 2 yaşlı 40 İnek, kuruda 25 İnek, laktasyonda 25 + (süt miktarı x 4) Koyun 4 Koyun laktasyonda 6 At 40-50 Tavuk, 100 baş 20-25 Hindi, 100 baş 40-60 Tavşan, 2.5 kg 0.35

Suyun kalitesi Mikrobiyolojik durumu → E. coli bulunmamalı ve Coliform bakteri sayısı 5000/100 ml aşmamalı Sertlik → Mg ve Ca tuzları konsantrasyonu Tuzluluk → Suda çözünen tuzların miktarı 1000 mg/lt’den fazla olmamalı (Ca, Mg, Na, H2CO3, Cl, SO4) Toksik elementler → Pb, Hg, Al, Br, Be, Cr, Cu, Co, I, Mn, Mo, Zn, Se, arsenik, kadmiyum, flor, kurşun, civa, nikel, vanadyum, nitrat-nitrit

Suyu kısıtlamanın pratikteki etkileri Yem tüketimi düşer. Alınan besin maddelerinin metabolizması özellikle genç hayvanlarda azalır. Canlı ağırlık artışı yavaşlar. Hayvan çok duyarlı, sinirli veya ürkek olur.