Hürriyet Özel Ödülü 2015 “Cinsiyetçi Söylemlere Son Projesi” Brief

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Aslı DİNÇMAN İzmir, 22 Aralık 2006 Son zamanlarda, ülkemiz için kaygılanan herkesin dilindeki şu ifade, tüm gerçekliğine rağmen, beni çok endişelendiriyor:
Advertisements

Özürlüler Destek Programı Hibe Programının Konusu:
ÜÇ FİLTRE SOKRATES. ÜÇ FİLTRE SOKRATES SOKRATES (M.Ö ) “Kendi kendini tanı" özdeyişinin felsefesinin temel kuralı olduğuna inanmış, “Hiç bir.
TÜRKÇE’Yİ GENÇLER ????????? ALGILAYABİLİYOR MU ? Aslı DİNÇMAN
Toplumsal Cinsiyet Etki Değerlendirmesi
DiLDEKi CiNSiYETÇiLiK
YENİ KOOPERATİFÇİLİK HAREKETİ
KASIM AYI DEĞERİMİZ DOĞRULUK
Spor Sosyolojisi Nedir? İlgili Temel Kavramlar
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü
Nazım Hikmet diyor ki;.
Aktif Gelişim Derneg ̆ I I ̇ letis ̧ im Briefi. Amaç Sosyal medyanın hayatımızın önemli bir parçası haline gelmesi, sosyal ilişkilerimiz ve günlük yaşamdaki.
Y I K I N H E Y K E L L E R İ M İ “Ey Milletim, Ben, Mustafa Kemal’im…
EKO- OKULLAR.
Toplumsal cinsiyet Kadın ve erkeklere biçilen cins kimlikleri toplumsal yapınıtlardır.
ASKERLİĞİMİZİ YAPTIK MI ?
Ne senden vazgeçeriz ATAM , Ne senin eserinden...
Zor insanla başa çıkma yolları
Maria Montessori.
Beni görmek demek yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi anlıyor ve hissediyorsanız bu yeterlidir.
Kadın Erkek Eşitliği ve Toplumsal Cinsiyet Psikolog Yasemin Taşkın
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF
Serap Şahinoğlu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
Dr. Hasan Özder Hizmetiçi eğitim
İzmir İktisat Kongresi 30 Ekim – 1 Kasım Ekonomik büyüme tek başına kadınları da kapsayıcı kalkınma için yeterli değil Örnek: Türkiye Ekonomik.
Yaratıcı Düşünme.
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
Kadının Toplumdaki Yeri
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
BİR ORGAN BİR HAYAT.
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
Çoğu konuşma “katli” kasıtsız ve kalıcıdır Çünkü “KATİL” sorunun farkında bile değildir.
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
GENÇ KIRMIZI 2014 YARIŞMA BRİEFİ
=>CÜMLEDE ANLAM<=
YIKIN HEYKELLERİMİ.
EDATLAR.
FARKLILILAR.
BARIŞ İLE DOĞA YARIN KIYAMET KOPACAĞINI BİLSENİZ DAHİ AĞAÇ DİKİNİZ. HZ. MUHAMMED ORMANLARIMIZI NASIL KORUMALIYIZ?
AİLE İÇİ ŞİDDET.
HALK KÜTÜPHANESİ VE SOSYAL HİZMET BOYUTU Bu sunumdaki bilgiler Susan M. Currier’in «Public Libraries as Social Service Agencies: Birthright or Future Trend»
Kadin Haklari.
SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU
DİL-DÜŞÜNCE-DUYGU İLİŞKİSİ
DAHA İYİ BİR İLETİŞİM İÇİN…
ICF Aylık Üye Toplantısı 11 Aralık 2012 Didem Şen Pamuk.
NE ZAMAN YAŞLI OLUNUR?.
FEMİNİST TERAPİSİ.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği. Toplumsal Cinsiyet Kavramı Neyi Açıklar? Cinsiyet, erkekler ve kadınlar arasındaki evrensel ve değişmez biyolojik farklılıkları.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
Küresel okur-yazarlık oranı yetişkin
MEDYA VE ÇOCUK
SOSYAL BİLGİLER DEĞER ÖĞRETİMİ.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin, kadın erkek kimliklerinin kuruluşunda ciddi bir etmen de okuldaki iş bölümü ve hiyerarşidir. Kadın öğretim.
GENÇLERDE UYUM.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ E ĞITIM Ş UBE M ÜDÜRLÜĞÜ WWW. ASM. GOV. TR.
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
Y I K I N H E Y K E L L E R İ M İ “Ey Milletim, Ben, Mustafa Kemal’im…
SHB-114 SOSYAL HİZMETTE EŞİTLİK VE ÇEŞİTLİLİK EŞİTLİK, ÇEŞİTLİLİK VE SOSYAL HİZMET DOÇ.DR.FİLİZ YILDIRIM.
TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ. TOPLUMSAL CİNSİYET-1 Toplumsal cinsiyet, bireyin belirli bir cinsten olduğuna ilişkin bilgiye, bu bilgi dahilinde olmak üzere.
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
CEDAW Her iki cinsten birinin aşağılığı veya üstünlüğü fikrine veya kadın ile erkeğin kalıplaşmış rollerine dayalı ön yargıların, geleneksel ve diğer.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MEDYA OKUR YAZARLIĞI ve Temel İlkeler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DİRENİYORUM O HALDE VARIM!
SOS407 – Kadın Çalışmaları
Sunum transkripti:

Hürriyet Özel Ödülü 2015 “Cinsiyetçi Söylemlere Son Projesi” Brief Mart 2015

Hürriyet Özel Ödülü – Cinsiyetçi Söylemlere Son Projesi İşin Tanımı Günümüzde cinsiyet ayrımcılığı, kadına yönelik şiddet gibi konularda bilinç yaratmak ve davranış değişikliği sağlamak adına birçok çalışma yapılıyor. Fakat, iş hayatı, aile yaşamı ve sosyal çevre boyutlarının ötesinde, öncelikle cinsiyet ayrımcılığını toplumun kültür ve fikirlerinin bir yansıması olarak gördüğümüz dilimizden çıkarmamız gerekiyor. Çünkü günlük hayatta farkında olarak veya olmayarak kullandığımız birçok söylem aslında son derece cinsiyetçi anlamlar içeriyor ve özellikle kadınlara yönelik ayrımcılığı körüklüyor. Örneğin, “Saçı uzun aklı kısa” gibi deyimler, argo olarak nitelendirilen cümleler ve özellikle küfürler, kadın erkek, genç yaşlı fark etmeksizin “normal” kabul ediliyor. Bu algı, aslında farkında olmadan ne kadar da cinsiyetçi olabileceğimizi gösteriyor. Özellikle kadına karşı uygulanan ayrımcılık ve şiddetin de meşrulaşmasını kolaylaştırıyor. Bu davranışlara dil mi sebep oluyor, yoksa davranışlar kendine dilimizde yer mi buluyor kısır döngüsünü düşünmek önemli. Fakat ne olursa olsun, herkesin kullandığı dilin ne anlama geldiğinin farkında varması ve buna bir son vermesi gerekiyor. Bu amaçla, “Cinsiyetçi Söylemlere Son Projesi” olarak, günlük hayata yerleşmiş cinsiyetçi söylemler hakkında farkındalık yaratacak bir iletişim çalışması hazırlayacağız.

Hürriyet Özel Ödülü – Cinsiyetçi Söylemlere Son Projesi Hedef Kitle Hedef Kitlenin İçgörüleri Hedef kitlemiz hayatında cinsiyetçi söylemlere (kasıtsız veya bilinçli) bir şekilde yer veren, ağırlıklı olarak erkeklerden oluşan grubu kapsıyor. *Küfür etmeden kendimi (sinirimi, sıkıntımı) nasıl ifade edeceğim? *Ben onu kast etmiyorum ki, lafın gelişi. *Kimseye zararı yok ki. *Cinsiyet eşitliği ne demek tam bilmiyorum. *O dilimize oturmuş bir kalıptır. *Atalarımız bile “at, avrat, silah” diyor.

Hürriyet Özel Ödülü – Cinsiyetçi Söylemlere Son Projesi Mesaj Dilindeki ayrımcılığın farkına var. Mesajın Desteği … Düşüncelerine dikkat et, kelimelerine dönüşür, Kelimelerine dikkat et, eylemlerine dönüşür, … M. Gandhi Hislerimizi ifade etmek için kullandığımız araçların amacımızı da etkilediği düşüncesi / Sociolinguistics Zaten derin kökleri olan ve toplumsal kültür sebebiyle değişmesi zor olan bir normu pekiştirmenin sorunu yalnızca daha da büyütmesi Gün içinde alakasız bir konuda sinirlenildiğinde bile kadını aşağılayıcı cümlelere başvurulması

Hürriyet Özel Ödülü – Cinsiyetçi Söylemlere Son Projesi İletişimin Dili Mecra Çarpıcı Düşündürücü Doğal, hayatın içinden (tanıdık) (Kullanılan dil, iletişimin çarpıcılığını arttırmak amacıyla günlük hayattan izler taşıyabilir. Ancak bunun ülke genelinde yayınlanacak bir iletişim olduğu unutulmamalı.) İlan (Gazete / Dergi) İmza: Cinsiyetçi Söylemlere Son Projesi