BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yağmur Gözlü Çocuk Metni Sunusu
Advertisements

NOKTALAMA İMLERİ.
TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
ÖZEL İSİMLER CİNS İSİMLER
ÖZEL VE TÜR (CİNS) ADLARI
TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM İKİNCİ SINIF
YAZIM KURALLARI.
ÖZEL VE TÜR (CİNS) ADLARI
Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
YAZIM KURALLARI.
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
YAZIM KURALLARI.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF
Soru işareti ?.
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR
YAZIM (İMLÂ) KURALLARI
Dersi mutlaka dikkatli ve sessiz izleyelim.
DERS: DİLBİLGİSİ KONU: İSİM (AD) NEDİR? İSMİN ÇEŞİTLERİ
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yoktur? A) Köydeki çocuklara okumayı Fatma Hanım öğretti.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
NOKTALAMA İŞARETLARİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLIGI(İ.Ö)
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.
CÜMLEDE ANLAM.
YAZIM KURALLARI.
Kısa Çizgi ( - ) Uzun Çizgi ( — ) NOKTALAMA İŞARETLERİ
YAZIM KURALLARI.
EŞ SESLİ (SESTEŞ) KELİMELER
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
Hakan Satılmış Türkçe Öğretmeni
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
O’ nun adı Noktaydı. Üzgündü. Ağlayarak yolda giderken öğretmenle karşılaştı. Öğretmen ona neden üzüldüğünü sordu. Noktada öğrencilerin onu unuttuğunu.
İZMİT ERENLER TOKİ İ.Ö.O 3/B SINIFI
SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİM;
BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
ZAMİR (ADIL).
YAZIM KURALLARI (İMLA)
NOKTALAMA İŞARETLLERİ
EK FİİL / EK EYLEM /.
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
Kelime Türleri.
SÖZ DİZİMİ İLE İLGİLİ İŞARETLER
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
ADLAR (İSİMLER).
DİLİMİZİ ÖĞRENİYORUM ADLAR(İSİMLER)
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
ADLAR (İSİMLER).
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
YAZIM KURALLARI Büyük Harflerin Kullanımı:
KÜLTÜRÜMÜZDE H.Z MUHHAMMED SEVGİSİ. Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi: Bir çocuğa bir ad, çocuğun o adin manasını yasaması veya o ada sahip bir şahsin.
NOKTALAMA İŞARETLARİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLIGI(İ.Ö)
YAZIM KURALLARI VE NOKTALAMA İŞARETLERİ
Sunum transkripti:

BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER

Cümlelerin ilk harfi büyük yazılır. Kitap okumayı çok severdi . Cümlelerin ilk harfi büyük yazılır. Kitap okumayı çok severdi. . Özel isimler büyük harfle başlar.Aşağıdaki açıklamalar özel adlarla ilgilidir: Kişi ad ve soyadları büyük harfle başlar. Ömer Seyfettin . Takma adlar,lakaplar,saygı,unvan ve meslek bildiren adlar büyük harfle başlar. Öğretmen Ali ve Ayşe Hanım toplantıya katılmadı.

*UYARI:Özel isimlere gelen akrabalık bildiren kelimeler eğer unvan olarak kullanılıyorsa büyük harfle, gerçek akrabalık bildiriyorsa küçük harfler yazılır. Zeynep Abla Kemal dayı mgibi. .Hayvanlara verilen özel adlar büyük harfle başlar. Annem evde Duman’la oynamama izin vermiyor. .Resmi yazılarda saygı belirten sözlerden sonra gelen makam,mevki bildiren kelimeler büyük harfle başlar Sayın Bakan ilçemizi ziyaret etti.

Mektuplarda,resmi yazışmalarda hitaplar büyük harfle başlar .Mektuplarda,resmi yazışmalarda hitaplar büyük harfle başlar. Sevgili Anneciğim, .Ülke,millet,boy isimleri büyük harfle başlar. Dünyadaki en yaygın dinlerden birisi de İslamiyet’tir. .Dil,din,mezhep isimleri büyük harfle başlar. En sevdiğim ders Türkçe dersidir 

.Kurum ve kuruluş isimlerinin her kelimesi büyük harfle başlar. .Saray,köşk,han ,kale,köprü,anıt gibi yapı isimleri büyük harfle başlar. Boğaziçi Köprüsü dün trafiğe kapatıldı. .Kurum ve kuruluş isimlerinin her kelimesi büyük harfle başlar. Türk Dil Kurumu köklü bir kurumdur. .Yer adlarından sonra gelen deniz,nehir,göl,dağ,boğaz gibi tür bildiren ikinci isimler de büyük harfle başlar. Erciyes Dağı Türkiye’nin en yüksek dağıdır.

.Yer adları (kıta,bölge,il,ilçe,köy,semt)büyük harfle başlar. Akdeniz Bölgesi ülkemizin güneyinde yer alır. Not: Özel isim olan il, ilçe, köy isimleri büyük harfle yazılır fakat sonrasında yazılan “köy, il, ilçe” kelimeleri küçük harfle yazılır. Üzümlü köyü, İstanbul ili .Yer adlarından sonra gelen cadde,sokak,mahalle,meydan,bulvar kelimeleri büyük harfle başlar. Menekşe Sokak ,Taksim Meydanı …

.Kitap,dergi,gazete ve sanat eserlerinin her kelimesi büyük harfle başlar. Yaprak Dökümü ,Reşat Nuri Güntekin’in en sevilen eserlerindendir. .Gezegen ve yıldız adları büyük harfle başlar. Merkür, Güneş’e en yakın gezegendir. .UYARI ! Dünya,güneş ve ay kelimeleri gezegen anlamı dışında kullanılırsa küçük harfle başlar. Bugün güneş içimizi ısıttı. Herkesin dünya kadar işi var. .

. Milli ve dini bayramlarla bayram niteliği kazanmış günler büyük harfle başlar. Okullar Ramazan Bayramı ile birlikte tatile girdi. .Tarihi olay,çağ ve dönem adları büyük harfle başlar. Yazının icadıyla birlikte İlk Çağ başlamıştır.