Öğr. Gör. Mehmet KAYAKUŞ Yrd. Doç. Dr. İsmail Serkan ÜNCÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri
Advertisements

ENERJİ VERİMLİLİĞİ.
∑ ∑ ∑ SİGMA ELEKTRİK PROJE-TAAHHÜT
∑ ∑ ∑ SİGMA ELEKTRİK PROJE-TAAHHÜT
ATLETİZM FEDERASYONU MERKEZ HAKEM KURULU FAALİYET SUNUSU 1.
OYUN VE SPOR MÜSABAKALARI
Çukurova Üniversitesi Spor Tesisleri
ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI KARTAL BELEDİYESİ Belediye Başkanı Op
Akıllı Yapı Sistemlerinin Enerji Tasarrufuna Etkileri
Spor Sakatlıklarının Nedenleri
SPOR VE ÇEVRE KAMU KURUM VE KURULUŞLARIN SPORA ETKİSİ
A C İ L A Y D I N L A T M A V E Y Ö N L E N D İ R M E
MÜSABAKA ANALİZİ VE DEĞERLENDİRME
TÜRKİYE MASA TENİSİ FEDERASYONU
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
İş sağlığı ve güvenliğiniz için vazgeçilmez çözüm. Elektrik kesintilerinde, çalışanlarınızı ve iş yerinizi riske atmayın.  Elektrik kesintilerinde otomatik.
Hastane Odaklı Enerji Verimliliği Uygulamaları
İLLER İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ  PENCERELERDE ISI YALITIMI YAPILMIŞ, BİNA ANA GİRİŞİNDE ÇİFT KAYAR KAPI MEVCUT.
BEDEN EĞİTİMİ PERFORMANS ÖDEVİ
 NEDEN LED AYDINLATMASI ?  NE KADAR TASARRUF EDERİM ?
DİNAMİK VE ADAPTİF SİSTEM TASARIMLARI İLE ALGORİTMA ÖĞRETİMİ
Yrd.Doç.Dr.Mehmet Akif Ocak.  Oyun ve oyunun özellikleri  Oyunun psikolojik ve sosyolojik incelemesi  Bireylerin gelişimsel özellikleri ve oyun ilişkisi.
IŞIKLI İLKÖĞRETİM OKULU
SPOR ENDÜSTRİSİ BÖLÜMLEME MODELİ
MESLEKLER SUDENUR ÖZYILMAZ SENANUR YILDIZ MERVE KESERCİ.
LED’Lİ AYDINLATMA SİSTEMLERİ’NİN TARAMA TEKNİKLERİ İLE VERİMİNİN
LED ve SOLAR AYDINLATMA
ATLETİZM FEDERASYONU MERKEZ HAKEM KURULU FAALİYET SUNUSU.
Isının Yalıtımı.
AKBÜK NURULLAH KOCABIYIK İLKOKULU OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ ÇALIŞMALARI.
BADMINTON FEDERASYONUNA ve FAALİYETLERİNE NEDEN SPONSOR OLMALISINIZ?
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ ÖğrenciÖğretmen Okul ATATÜRK İLKOKULU ve ORTAOKULU.
ATLETİZM FEDERASYONU MERKEZ HAKEM KURULU FAALİYET SUNUSU.
Havacılıkta Emniyetle İlgili Faktörler
HENTBOL.
BESYO.
DERS NO: 5 ANTRENMAN DEĞİŞKENLERİ (ÖĞELERİ)
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
ECZACIBAŞI TOPLULUĞU. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YAKLAŞIMIMIZ.
Acil Aydınlatma Sunumu. Acil Durum Aydınlatmasına Neden İhtiyaç Duyarız? - Acil bir durumda insanları binadan güvenle tahliye etmeye yardımcı olmak, -
Fen ve teknoloji Işık ve Ses.
Bilgi Teknolojileri Denetimi Bilgi Teknolojileri (BT) denetimi ve denetim sürecinin oluşturulması; Bilgi Teknolojileri ile ilgili unsurların güvenlik altında.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
Hem. Zerrin SAĞLAM ÜNLÜ, Dr. Hülya TOPCU ÇAĞLAR
TÜRKİYEDE VETERAN MASA TENİSİNİN GELİŞİMİ
TÜRKİYE ATLETİZM FEDERASYONU
MASA TENİSİNDE MOTİVASYONUN ÖNEMİ
YYÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
ISI VE NEM TRANSFERİ AÇISINDAN KONFORLU T-SHİRT TASARIMI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü BSÖ 103 BASKETBOL (2 2) Prof. Dr. Fehmi TUNCEL.
Çukurova Üniversitesi Spor Tesisleri
TÜRKIYE’NIN EN INCE LCD LED NEGATOSKOPU Uzaktan Kumandalı En İnce Ultra Slim Led Negatoskop.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü BSÖ 103 BASKETBOL (2 2) Prof. Dr. Fehmi TUNCEL.
FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ. GÜNEŞ ENERJİSİ Tükenmeyen tek enerji kaynağı güneştir. Güneş, hiçbir atığı olmayan temiz bir enerji kaynağıdır. İhtiyaç.
Darbe (kuvvet) sensörleri
PROJEKTÖR SIRUS-L 230W IP66 IK09 EN60598
TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
Yıldıray YALMAN Doç. Dr. İsmail ERTÜRK
Volleyboll Voleybol nedir? Nasıl oynanır? Saha ölçüleri? İbrahim koca 28 İbni sina okulu.
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU
Türk Hava Kurumu Üniversitesi
ERGONOMİ ve ANTROPOMETRİ
Voleybol nedir? Nasıl oynanır? Saha ölçüleri? SECEM ATEŞ 9/B606.
MONİTÖRLER.
Prof. Dr. Fehmi TUNCEL Basketbol Oyunu
Kural - 7 Maçın Süresi.
Sunum transkripti:

Öğr. Gör. Mehmet KAYAKUŞ Yrd. Doç. Dr. İsmail Serkan ÜNCÜ Kapalı Spor Salonlarında Led Aydınlatma Armatürleri Kullanılmasının Basketbol Aydınlatma Standartlarına göre Verimlilik Açısından Öneminin İncelenmesi Öğr. Gör. Mehmet KAYAKUŞ Yrd. Doç. Dr. İsmail Serkan ÜNCÜ

Kapalı Spor Sahalarında Aydınlatma Yılın büyük bir bölümünde uzun saatler boyunca kullanılan kapalı spor sahalarında fiziksel faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için gerekli aydınlık düzeyi değerlerinin ve ilgili parametrelerinin sağlanması gerekmektedir.

AMAÇ Basketbol spor salonlarında led aydınlatma kullanımının ekonomik verimlilik spor müsabakalarının sağlıklı yapılması açısından önemi incelenmektedir.

Kapalı Spor Salonunda Led Aydınlatmanın Önemi Led armatürlü sistemler aydınlatma verimliliğini arttırarak ekonomik getiri sağlar. Sporcu ve seyirci göz sağlığı korunur, sakatlanma ve kazalar azalır, hakemin görme koşullarına bağlı hataları azalır, sporcu, hakem ve seyircilerin görme yeteneği artar. Aydınlatma standartlara göre yapılmış salonlarda sporcuların görme kusurlarına bağlı performans kayıpları azalır.

Basketbol Salonlarını Aydınlatma Standartları Ülkemizde 09.04.2009 tarihinde kabul edilen “TS EN 12193 Aydınlatma ve Işık - Spor Aydınlatması” Avrupa’da da Aralık 2007 tarihinde kabul edilen “EN 12193, Light and Lighting - Sports Lighting” Türkiye Basketbol Federasyonunun Resmi Basketbol Kuralları 2014 “Basketbol Donanımı” Uluslararası Basketbol Federasyonunun (FIBA) “Official Basketball Rules 2012-Basketball Equipment (Basketbol Oyun Kuralları 2012 Basketbol Ekipmanları)”

TS EN 12193 Salonların Sınıflandırılması Aktivite seviyeler aşağıdaki şekilde sınıflandırılır: Rekreasyon Amatör(Antrenman, yerel müsabakalar, ulusal müsabakalar) Profesyonel(Antrenman, ulusal müsabakalar, TV yayını yapılan ulusal ve uluslararası müsabakalar)

TS EN 12193 Aydınlatma ve Işık - Spor Aydınlatması Müsabaka Seviyesi Yatay Aydınlık Düzeyi E (lüx) Emin/Eort Renksel Geriverim Endeksi Rekreasyon  200 0.5 20 Amatör (yerel müsabakalar, ulusal müsabakalar) 500 0.7 60 Profesyonel (ulusal müsabakalar, TV yayını yapılan ulusal ve uluslararası müsabakalar)  750

Federasyonların Basketbol Salonlarının Aydınlatma Standarttı Her sınıf için belirlenen aydınlatma değerleri (parıltı düzeyi, renk sıcaklığı ve renksel geriverim) bulunmaktadır.

Kapalı Basketbol Salonunda Mevcut Aydınlatma Sistemi Antalya Kepez Kapalı Spor Salonunun mevcut yapısı incelenmiştir. Salon ulusal müsabakalar yapılacak şekilde tasarlamış olup, spor salonunda aydınlatma amaçlı 53 adet 400W Quartz Metal Halide lamba kullanılmaktadır. Aydınlatma sisteminde kullanılan lambalar 9 farklı şekilde gruplandırılarak ihtiyaca göre kullanıma açılmıştır.

Antalya Kepez Kapalı Spor Salonu Özellik Quartz metal halide lamba Lamba ışık akısı 32 500 Lm Renksel Geriverim 65 Ra Renk Sıcaklığı 4 500o K Etkinlik faktörü 72 lm/W Güç Tüketimi 23 850 W Işıksal kararlılık 20 000 Saat

Antalya Kepez Kapalı Spor Salonu

Antalya Kepez Kapalı Spor Salonu

Philips MASTER HPI Plus 400W/645

Led Aydınlatma Sisteminin Bilgisayar Ortamında Tasarlanması Kapalı basketbol salonlarındaki aydınlatma uygulamalarının test ve ölçümleri için Dialux programından faydalanılmıştır. Sistemi led ışık kaynaklı armatürlerle değiştirildiğinde 12 adet 1140W gücünde led armatürler kullanılacaktır.

Dialux Programı ile Kapalı Spor Salonu Aydınlatma Tasarımı Özellik Led aydınlatma Sistemi Lamba ışık akısı 87 000 Lm Renksel Geriverim ≥ 85 Ra Renk Sıcaklığı 5 700o K Etkinlik faktörü 76 Lm/W Güç Tüketimi 13 680 W Işıksal kararlılık 100 000 Saat

Armatür çeşitlerinin fotometrik ölçümleri Aygıt Türü Emin (lx) Emax (lx) Eort (lx) Emin/Eort Emin/Emax Quartz metal halide lamba 280 438 366 0,76 0,63 Led aydınlatma sistemi 391 620 550 0,71 Fotometrik bilgiler uluslararası standartlarla kıyaslandığında seviye 2 düzeyindeki spor salonu için quartz metal halide lamba yetersiz kaldığı gözlenmektedir. Led aydınlatma sistemi ile tasarlanan kapalı spor salonu değerleri ideal değerlere daha yakın olmuştur.

Sonuçlar Led aydınlatma % 42,64 enerji tasarrufu sağlamaktadır. Uzun ömürlü olmalarından dolayı bozulma ve değiştirme ekonomik katkı sağlamaktadır. Led aydınlatma homojen ışık dağılımı olacağı için salon genelinde ideale yakın görme koşulları yaratmaktadır. Renk sıcaklığı, renksel geriverim ve ışıksal etkinlik değerlerinin diğer aydınlatma armatürlerinden daha iyi olmasından dolayı TV yayın kalitesini arttırıcı özellikleri de vardır.

Dinlediğiniz için teşekkürler…