Avrupa Hun İmpartorluğu (Attila İmparatorluğu)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTAN KAZAKİSTAN
Advertisements

ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler
DOĞU CEPHESİ Asırlarca Anadolu’da kurulan Türk Devletleri’nin egemenliği altında, ulusal kültürlerini özgürce yaşayan Osmanlı Devleti’nde “Milleti Sadıka”
Mertcan SİNAN 7/A.
Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti)
Bazı Türk Devletleri Hazırlayan: Mehmet Emre ŞAHİNER Sınıfı:6/G No:186.
Avrupa Hun Devleti.
TÜRKİYE’NİN BÖLGELERİ
ADIM ADIM TÜRKİYE.
KAVİMLER GÖÇÜ SBEP
Avrupa Hun İmparatorluğu
BÜYÜK HUN DEVLETİ KAVİMLER GÖÇÜ
SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
UYGURLAR.
KAVİMLER GÖÇÜ.
Canakkale savaslari Yaprak yurdakul. Yirminci yüzyılın başlarında Avrupa sınırlarından taşıyordu. Ekonomik rekabet, sömürgecilik ve milliyetçilik akımları.
URUMQİ Müzik:Gülümcan - Köprüler Doğu Türkistan Uygur Özerk Bölgesi
Türkler ve Müslümanlık
TARİHE YÖN VEREN MUHAREBELER NAZLI EREN HTS-1 SAREN
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
İSTANBUL’UN FETHİ Recep BOZKURT SLAYTIMIZ SESLİDİR.
HUNLAR SBEP SOSYALBİLGİEVİ.
ORTA ASYA VE AVRUPA’DA KURULAN DİĞER TÜRK DEVLET TOPLULUKLARI
En Yeni 10 Ülke.
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
A İLK TÜRK DEVLETLERİ İLKÇAĞ UYGARLIKLARI.
İLK TÜRK DEVLETLERİ facebook/tarihkursu
TARİHİ RİSK! İLK TÜRK DEVLETLERİ.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
En Yeni 10 Ülke
KAVİMLER GÖÇÜ (375).
FERHAT PAŞA- İRAN BUCAŞ- LEHİSTAN İRAN
Duraklama Devri Siyasi Olayları
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
KAVİMLER GÖÇÜ SBEP
TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ
Büyük selçuklu devletİ
ASYA HUN DEVLETİ.
I. KÖKTÜRK DEVLETİ ( ).
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
3. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
Yüzölçümü bakımından Okyanusya’dan sonra en küçük kıta olan Avrupa, Eski Dünya kara kütlesinin (Avrasya), kuzeybatısında Asya’dan yarımada şeklinde ayrılan.
TARİH 9 ARİF ÖZBEYLİ
Büyük Selçuklu Devleti Kaan Tuvanç 7/D 219. Kurulduğu Yer: Horasan. Kurucusu: Tuğrul Bey. * Selçuklular, Oğuzların Üçok kolunun Kınık boyundandır. * Büyük.
TAR İ HTEK İ BÜYÜK GÖÇLER. İlk insanların yeryüzüne nasıl yayıldıkları hakkında elimizde kesin bir bilgi yoktur. Tarih Öncesi çağlarda Kuzey Kutbu’ndan.
Yapan=Mücahitnşahin Sınıf=10/A 'Numara=2622 Konu= Kavimler göçünün sonuçları.
TÜRKLERİN İLK YURDU Türklerin ilk ana yurdu Orta Asya’dır. Bu bölge batıda Hazar Denizi’nden doğuda Kingan Dağlarına, kuzeyde Altay Dağları ve Baykal.
Batı Medeniyeti Batı Roma. BATI ROMA İMPARATORLUĞU Batı Roma İmparatorluğu, Büyük Roma İmparatorluğu'nun M.S. 395 yılında İmparator Theodosius tarafından.
XVII. YY. SİYASİ ORTAMINDA OSMANLI DEVLETİ
Macarlar ve Avrupa Fin-Ugor kökenli Macarlar, IX. yüzyıl içerisinde Don Nehri’nin Hazar Denizi’ne döküldüğü bölgeye gelerek yerleştiler. Bizanslılar’ın.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GOTLAR I. ve III. yüzyıl arasında Germen kavimleri; siyasal, sosyal ve ekonomik cihetten inkişaf gerçekleştirdi. Bazı kavimler demografik, bazı kavimler.
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
Kavimler Göçü.
UYGUR DEVLETI ( ). Uygurlar, Asya Hun Devleti’ne bağlı olarak Orhun ve Selenga nehirleri kıyılarında yaşamışlardır. II. Kök Türk Devleti’nin son.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Resmi dil: Farsça Başkent: Tahran En büyük şehir: Tahran Yüzölçümü: km² Nüfusu: 75 milyon Para birimi: İran Riyali.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ORTA ASYA HUN DEVLETI om/watch?v=UEvOO...
Sunum transkripti:

Avrupa Hun İmpartorluğu (Attila İmparatorluğu) Kemal Vatansever 216 Burak Yıldırım 222

Hun İmparatorluğu, Hunlar'ın kurdugu imparatorluktur Hunlar, Avrasya kökenli bir boylar konfederasyonudur. 350 yılında Asya bozkırlarından batı yönünde harekete geçmişlerdir.

Dönemlerine göre çok gelişmiş silah ve donanımları, yüksek hızları ve üstün savaş taktikleriyle önlerine çıkan kavimleri sürerek ya da egemenlik altına alarak Avrupa'nın neredeyse tamamını işgal etmişlerdir. Hunların baskısıyla oluşan bu büyük hareketlilik Avrupa'nın sosyal, kültürel, demografik yapısını alt üst eden ve bugünkü yapının temellerini oluşturanKavimler Göçü'nü başlatmıştır.

Tengricilik Tengricilik ya da Göktanrı dini tüm Türk ve Moğol halklarının, şimdiki inanç sistemlerine katılmadan önceki inancıdır. Tengri'ye ibadet etmenin yanında Aminizm, Şamanizm, Totemizm bu inancın ana hatlarını oluşturur. Tengri, bugünkü Türkçedeki Tanrı sözcüğünün eski söyleniş şeklidir

Kuruluşu Kuzey Hun Devleti'nin yıkılmasının ardından dağılan ve batıya çekilen Hunlar, Ural Nehri ve İdil Nehri arasına yerleşmişlerdir. Ardından Hunlar, bu bölgedeki Türk boylarını egemenlikleri altına almıştır. 4. yüzyılın ortalarında Aral Gölü ile Hazar Denizi'nin kuzeyindeki Alan ülkesini ele geçirdikten sonra, 374 yılında Balamir komutasında İdil Nehri kıyılarında görünmüşler, Karadeniz'in kuzeyindeki düzlüklerde yaşayan Ostrogotlar'ı ve Vizigotlar'ı yenilgiye uğratmışlardır. 375 yılında Ostrogotlar ve Vizigotlar, Hunlar’ın saldırılarından dolayı batıya doğru yönelmişlerdir. Böylece Kavimler Göçü başlamıştır.

Attila Dönemi Rua'nın ölümü üzerine Attila ve Bleda, Hun İmparatorluğu'nun başına geçmiştir. Bleda’nın savaşlardaki başarısızlığı yüzünden Bleda 445 yılında Attila tarafından öldürüldü.  Attila'nın amacı Batı Roma İmparatorluğu'nu ve Doğu Roma İmparatorluğu'nu egemenlik altına alarak devleti büyütmekti. Attila 434 yılında Tuna ve Morava nehirlerinin birleştiği yerdeki Margos Kalesi önünde Doğu Roma İmparatorluğu ile Margos Antlaşması'nı imzalamıştır.

Morgos Antlaşması 1)Doğu Roma İmparatorluğu, Hunlara ödemekte olduğu vergiyi iki katına çıkaracak. 2)Doğu Roma İmparatorluğu, Hunlara bağlı kavimlerle antlaşma yapmayacak, ticari ilişkiler sınır kasabalarında devam edecek. 3)Doğu Roma İmparatorluğu, elindeki Hun esirleri iade edecek. Attila, Margos Antlaşması'ndan sonra ülkenin doğu bölgesini denetimi altına almıştır. Bu dönemde Hun İmparatorluğu en geniş sınırlarına ulaşmış ve yaklaşık 4 milyon km²'lik bir coğrafyaya hükmetmiştir.

Yıkılışı Atilla’nın 453 yılında ölmesinin ardından oğullarının taht kavgası Hunların yıkılmasına sebep olmuştur. Bu taht kavgasını fırsat bilen bazı boylar bağımsızlığını ilan etmiş, Hunların zayıflamasına sebep olmuştur. Bu olaylardan sonra zayıflayan Hun Devleti; savaşları kaybetmeye başlamış, doğuya doğru geri çekilmiştir.

Kaynakça http://g60806.wordpress.com/ http://aygunhoca.com/tarih-haritalari/91-avrupa-tarihi-haritalari/379-4-6-yyda-kavimler-gocu-haritasi.html http://tr.wikipedia.org/wiki/Hun_%C4%B0mparatorlu%C4%9Fu

Dinlediğiniz için teşekkürler.