STRES FİZYOLOJİSİ Bitkilerde Stres: Olumsuz koşullar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YERYÜZÜNDE DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Advertisements

Yağış.
BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
Bitkilerde Taşıma Sistemi
Ç. GÖVDE: Gövde bitkinin kök ye yaprakları arasında kalan dal ve sürgünlerden oluşan kısımdır. Gövdenin üzerinde yaprak, çiçek, meyve ve tomurcuk gibi.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ.
Dr. Suat ERDOĞAN İçerik Trigliserdiler Beslenmedeki önemi Fosfolipidler Kolesterol Steroidler.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
3. Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları
POA.
AĞRI FİZYOLOJİSİ.
Lipitlerin sudaki davranışları
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
HÜCRENİN YAPISI.
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
STRES FİZYOLOJİSİ Bitkilerde Stres: Olumsuz koşullar
İNSAN VE ÇEVRE EKOSİSTEMLER.
HAZIRLAYAN : ARKIN KURT Fen ve Teknoloji/Fen Bilgisi Öğretmeni
Bitkisel Dokular Yüksek yapılı bitkilerin kök,gövde,yaprak ve çiçek gibi organları dokulardan oluşur.
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
MADDE DÖNGÜLERİ.
SU HALDEN HALE GİRER.
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
MADDENİN ISI İLE ETKİSİ
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Fen Ve Teknoloji Hücre Ve Organeller.
SU: YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
YAĞMURUN OLUŞUMU.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
Membran Organizasyonu
HÜCRE.
PROTEİNLER.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Yağlar (lipidler).
VİRÜSLER.
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
BOŞALTIM VE SU DENGESİ. Collembola ve Aphidoidea’da bulunmamakla beraber böceklerdeki esas boşaltım organı MALPİGİ TÜPLERİ. Collembola ve Aphidoidea’da.
LİPİTLER (YAĞLAR)
7. MİKROORGANİZMA HABİTAT TİPLERİ
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
CEPHELER YİĞİT GÜVEN.
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
SU: YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Bitkilerde Kemotaksonomi
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
SOĞUK STRESİNİN BİTKİLER ÜZERİNE ETKİLERİ VE TOLERANS MEKANİZMALARI
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Stres Fizyolojisi
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
COĞRAFYA HÜSEYİN GEÇİT
BİTKİ-RÜZGAR İLİŞKİSİ
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
BİTKİLERDE SU KAYBI (TRANSPİRASYON)
Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
İKLİM VE HAVA HAREKETLERİ
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
Sunum transkripti:

STRES FİZYOLOJİSİ Bitkilerde Stres: Olumsuz koşullar Bitkilerde Stres Fizyolojisi: Bitkilerin olumsuz koşullarda gösterdikleri tepkiler, adaptasyon ve savunma mekanizmaları

STRES Biyotik 2. Abiyotik

Bitkilerin Stres Koşullarına Tepkisi Submoleküler düzeyde Moleküler düzeyde Subsellüler düzeyde

Submoleküler düzeyde : Serbest radikaller Bitkilerin Stres Koşullarına Tepkisi Submoleküler düzeyde : Serbest radikaller Moleküler düzeyde: Sekonder bileşikler, Polisakkaritler, Proteinler Subsellüler düzeyde: Hücre duvarı ve organel zarlarında dayanım

H. membranı H. duvarı

Hücre ve organel zarlarının ana yapısı fosfolipidlerdir Hücre ve organel zarlarının ana yapısı fosfolipidlerdir. Sıcaklık artışı veya düşmesi sonucunda fosfolipidler erime ya da katılaşma şeklinde bir değişim gösterirler. Uzun süreli düşük sıcaklıklar altında doymamış yağ asitlerinin sentezi artar. Doymamış yağ asitlerinin erime sıcaklıkları düşüktür. Yüksek sıcaklıklarda doymuş yağ asitlerinin sentezi artar. Doymuş yağ asitlerinin erime sıcaklıkları yüksektir.

Ekstrem sıcaklıklarda “dayanıklı tohumlar” ya da “dinlenme” halinde. Bitkilerde stres oluşturan ekstrem koşullarda yaşamı devam ettirebilmelerinin yolları Fizyolojik Ritimleri Ekstrem sıcaklıklarda “dayanıklı tohumlar” ya da “dinlenme” halinde. Otsu bitkilerde toprak altı depo organları “yumru, rizom, soğan” Yüksek sıcaklıklarda, sıcağa dayanımı arttıran “yaprak dökümü” Yapısal Değişiklikler Yüksek-düşük sıcaklıklarda su stresine karşı “yaprak formu ve yüzey alanında” kazandıkları değişikler Kalın ve mumsu kütikula tabakası, epidermal tüylenme, stomaların yaprak içine-altına gömülmesi, yapraklarda daralma, sayıca azalma Adaptasyon Özellikleri Çöl Bitkilerinde görülen CAM tipi metabolizma Ilıman iklim kuşağı bitkileri günlerin kısalması ve sıcaklığın düşmesiyle birlikte fizyolojik olarak soğuğa adaptasyonu başlatırlar.

Soğuğa Fizyolojik Adaptasyonun Mekanizması Hücre özsuyunda (HÖS) OB değişimi Bitki hücresinde su kapsamı %90-95’dir. Donma anında bu su kristalize olmakta ve hücre zarı/organel membranlarında fiziksel parçalanmaya neden olmaktadır. Sıcaklığın düşmesi sırasında HÖS’da suda eriyebilir maddeler birikmeye başlar. Hücrenin OB’’ı yükselir, donma sıcaklığı düşer. Hücre zarı ve organel membranlarını oluşturan fosfolipidler erime sıcaklığı düşük doymamış yağ asitlerini oluştururlar. Böylece hücre ve organel memvranlarının esnekliği ve dayanıklılığı artar. Su bağlayan protein sentezi Bağlı suyun bulunduğu hücreler buz kristalleri oluşturmazlar -SH (sülfürhidril) grubu protein içeren bitkiler dona dayanıklıdırlar.