Utanıyorum Ama Gazeteciyim Gürkan Kirlibal & İlker Genç (cCc) Beşinci Bölüm: Gazeteciler Kolonisi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşam kalitesini korumak Alkol hakkında faydalı bilgiler
Advertisements

CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Onlara sahip olduklarınızın en iyisini veriniz.”
DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ ANABİLİM DALI
Çelebi Grubu.
Öğretmen okulun ilk gününde, 5
Sesli Dinleyiniz Bir gurup arıyla sinekleri bir şişeye koyuyorlar. Ş işenin taban tarafını ışığa doğru, açık olan ağız kısmını da karanlığa doğru yerleştiriyorlar.
“İyice Düşün...”.
Erkek Dükkanı.
tarafından yayınlanmaktadır.
AŞK NEDİR.
BİR ÖYKÜMÜZ VAR.
BOŞANMA SEBEBİ.
 Konu ve ders eksiklerinizi tamamlayın  Özellikle bilgi ve ezber gerektiren konuları sık sık tekrar edin  Deneme sınavları yaparak SBS sınav havasını.
HAMZAKOCAKOĞLU2006 KİM DAVALI KİM DAVACI BİR HİKAYE AMA BELKİ DE GERÇEK.
Günay GEÇKİN Fen Bilgisi Öğretmeni
DAHA İYİ BİR İLETİŞİM İÇİN…
Kendimizi evlenince, bir bebek sahibi olunca, sonra bir tane daha olunca yaşamın daha güzel olacağına inandırmışızdır. Sonra çocuklarımızın yeterince yetişkin.
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
1) Gazetelerin ya da dergilerin belli sütunlarında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan yazlılardır. Bu türde, yazar ele aldığı.
KÜLKEDİSİ.
Biraz moral bulalım.
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 12
Yorumla-Yansıt İfadeleri (YYİ)
DiŞ DOKTORU Diş hekiminin odasına giren genç ve güzel kadın:
NASIL GÖRÜNÜYORUM? Kazanım: Başkalarının kendisi ile ilgili görüşlerinin bireyin kendini algılama biçimini nasıl etkilediğini fark eder. 10 sınıf 23 nolu.
İSLAM DİNİNDE BAYAN ERKEK İLİŞKİSİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA İLE İLGİLİ ÖNYARGILAR
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
MASALLAR DİYARI Çocuklar masalı dinlemeye hazır mısınız?
ÇOCUKLAR İÇİN BEŞ SEVGİ DİLİ
PCcolog. Aşağıda verilen spor dallarını söyleyebilir misiniz?
EVLİLİĞİN ÇEŞİTLİ TANIMLARI Çilekeşleri bir arttırmaya, bakireleri bir eksiltmeye yarayan tören. DİNİ TANIM.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
Okul Rehberlik Servisi
HATALARIMIZ ve SONUÇLARI
1 SINAV KAYGISI Fahrettin DEMİR Kurumsal ve Kişisel Gelişim Danışmanı Tel :
40 Yaşımda ben….
ÇOCUK VE AİLE İÇİ ŞİDDET
Bremen Mızıkacıları.
KÜL KEDiSi-SINDRELLA Hazırlayan: Emine KOÇAK- 7/A
DEĞİŞEN AİLE Kazanım: Aile yaşamında değişen kadın erkek rollerini fark eder. 12. Sınıf 61 nolu kazanım etkinliği.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var. A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var.
Gazetecilik Araştırmaları Utanıyorum Ama Gazeteciyim
Utanıyorum ama Gazeteciyim – Bölüm 4 Gazeteci Kimdir?
HABER: GAZETECİNİN ASIL ÜRÜNÜ. 1) 2) 3) Medya kurumları kullandıkları haberleri üç ana kaynaktan sağlar. Curran bu kaynakları; 1) haber ajansları, 2)
4.BÖLÜM GAZETECİ KİMDİR? DUYGUNAZ ULUSU GZT3. Gazetecilik: Gerekli mi Değil mi? Toplumbilimciler bu mesleğin “Yaşamsal gereksinimleri karşılamaya yönelik”
EKRAN BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ
MERHAMET ŞEVKAT FEDAKARLIK
ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR
ADIM ADIM TÜRKİYE GÜZEL TÜRKİYE’M-2.
EVLİLİĞİN ÇEŞİTLİ TANIMLARI Çilekeşleri bir arttırmaya, bakireleri bir eksiltmeye yarayan tören. DİNİ TANIM.
BOŞANMA SEBEBİ.
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
Öfke kontrolü.
DÜZENLİ OLMAK.
BEYKOZ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU. EVLİLİK OKULU ( ) 2 Mart 2016 Çarşamba Günü Başlıyor 10 Hafta boyunca, haftada 1 gün, 3 saat.
DAHA İYİ BİR İLETİŞİM İÇİN…
İletişim zor bir süreç midir?
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
İLGEÇ (EDAT).
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
ALANYA MÜFTÜLÜĞÜ Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Tek ebeveynli ailelere yönelik rehberlik faaliyet raporu.
AİLENİN TANIMI, ÖNEMİ VE TARİHSEL GELİŞİMİ
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
Alıştırma Hocası: Mr.Muhittin KAHVECİ.  Aile psikolojisi; birey, eş ve ailelerin ilişkilerinde yaşadığı duygu, düşünce ve davranışlara odaklanır. Ve.
Sunum transkripti:

Utanıyorum Ama Gazeteciyim Gürkan Kirlibal & İlker Genç (cCc) Beşinci Bölüm: Gazeteciler Kolonisi

’’ Gazeteciler Kolonisi’’ Gazetecilerin iş dışında da bir yaşantıları, herkes gibi bir gündelik hayatları var. Gazetecilerin kendi içlerinde kapalı bir ‘’koloni’’ halinde yaşadıkları ve zamanlarının çoğunu kendi meslek gruplarından insanlarla geçirdikleri toplumca ve kendilerince kabul görülür. Gazeteciler kendi gündelik hayatlarını tanımlarken ‘’koloni’’ ya da ‘’getto’’ sözcükleriyle gazetecilerin çoğu için bir yaşam alanı ifade ettiğini kabul eder.

Konuşulan gazetecilerin hemen hepsi, böyle bir yaşam alanının varlığını kabul etmektedir. Gazeteciler bir grup olarak, boş zamanlarını aynı mekanlarda değerlendirmekte, aynı bar ve restoranlarda toplanmaktalar. Sürekli kendi mesleğinden insanlarla birlikte olma sonucu, diğer insanlarla konuşup, iletişim kurma yetilerini yitirdiklerinden yakınan gazetecilerde var.

Çok yakın akrabalar dışında başka insanlarla konuşmadıklarını, sohbet edecek konu bulamadıklarını belirtmişlerdir. Bu durum mesleki deformasyona, yani kişinin mesleğinden kaynaklanan bir düşünce ve davranış bozukluğu olarak ortaya çıkmaktadır. (161) G-1’e göre Türkiye ve Yunanistan’da gazetecilerin sürekli birlikte olma eğiliminin altında yatan temel neden ‘’güvensizlik duygusudur’’. Her zaman her yerde birlikte olarak birbirlerini denetlerler, birinin olası bir haber yakalayışında kendileri de o haberi atlamak istemezler.(162)

G-1’e göre gazeteciler müthiş güvensizlik içinde bir gruptur, yalnız ülke içinde değil, ülke dışında da gittikleri gezilerde birbirlerinden ayrılmazlar. Aynı yerlere gidip takılırlar. G-1 gazetecilere ilişkin yaptığı bu tanımlamanın kendisi için geçerli olmadığını,o gittiği yerlerden ayrılmayı ve kaybolmayı yeğlemektedir. Ona göre iyi bir gazeteci başkaları tarafından çekilip, götürülmeye izin vermemelidir. (163)

Bütün gün birlikte olan insanlar akşam da birlikte olmaktan ne keyif alırlar? T-1 akşam eve gidip kızıyla oynadığını ama aklının da her zaman dışarda birlikte olan arkadaşlarında kaldığını itiraf ettikten sonra, bu birlikteliği güvensizlik duygusu ile açıklanamayacağını söylüyor. Bunu da bütün gün birlikte olmalarına rağmen iş temposundan özel ilişkilerinin olmadığına bağlıyor. (164)

Yunan gazeteciler arasında, Atina’da, bu koloni yaşamının daha güçlü olduğu söylenebilir. Yunanlı gazeteciler iş çıkış saatlerinin diğer mesleklere benzemediğini, insanların evlerine çekildikleri gibi saatlerde bittiğini, bu yüzden de etrafta iki kadeh atacak gazeteciden başka kimsenin olmadığını ileri sürüyorlar. Kimileri sohbetten önce meslekten konuşmayacaklarına yemin ediyorlar, fakat bu beş dakikadan fazla sürmüyor.(165)

Gazetecilerin çoğunluğu birer haber tiryakisi haline geliyorlar ve evde oldukları boş zamanlarda da bir haber programından diğerine zaplayıp duruyorlar. Bu durum diğer aile bireyleri arasında da sorun yaratabiliyor. 24 saat haberle meşgul olmanın karısıyla arasında nasıl bir gerilim yarattığını G-12 şöyle anlatıyor; Boş zamanlarımda hiç haber duymayacağım bir yerlere gitmek istiyorum. Son yıllarda, karım benden ayda en az kez şu cümleyi duymuştur; ‘’ Çekil başımdan, şimdi haber dinliyorum. Düşünüyorum! ‘’(166)

Gazeteciler içinde oldukları bu durumu ve ruh halini yine ancak meslektaşlarının anlayabileceklerini düşünüyorlar. Sonuçta, zamanlarını daha fazla kendilerinden olan insanlarla geçirmeye başlıyorlar. Bu da koloni denen olgunun ortaya çıkmasında önemli bir rol oynuyor. (167)

Gazeteciler ve Aile Gazetecilikle ilgili bir başka klişe de klasik aile yaşamının bu meslekle birlikte yürütülemediğidir. Yunanistan’da görüşülen 21 gazeteciden 7 si henüz hiç evlenmemiş gençler. Evlenmiş 14 gazeteciden yarısı en az bir kez boşanmış,diğer yarıdakilerden biri evlenmeden bir başka gazeteciden çocuk sahibi olmuş. Türkiye’de ise gazetecilerden 5’i bekar, evli olan 16kişiden 8’i evliliklerinde hiçbir sorun olmadığını söylerken, biri boşanmanın eşiğinden dönmüş,2 çiftinde evliliklerinin sallantıda olduğunu söylemiştir. 6 Kişi ise boşanmıştır. (168)