1.Soru 1-Aşağıdaki cümlelerdeki sıfat tamlamalarını bulunuz. A) Filmdeki olaylar, Bulgaristan sınırında geçiyor. B) Sanatçı, ilk sergisini önümüzdeki.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Advertisements

1/20 Tamlamalar A B C D “ Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü.... Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü.” Yukarıdaki beyitte kaç tane belirtili.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Ali Burak YOLAŞAN.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
ZAMİRLER.
FİİLLERDE ÇATI.
1/20 Sıfat A B C D Bu adamların her iş kötüdür. Evcil hayvan yetiştirmek oldukça zordur. İstanbul’a ancak on iki saatte varabilirsiniz. Köy evinde yalnız.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
ZAMİRLER.
TAMLAMALAR.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
TAMLAMALAR.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
TAMLAMALAR.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
TAMLAMALAR Bir ismin başka bir isimle ya da sıfatla oluşturduğu söz öbeğine tamlama denir. Tamlamalar iki grupta incelenir. A. Sıfat Tamlamaları B. İsim.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
TAMLAMALAR.
KONULAR İSİM TAMLAMALARI EDAT GRUBU SIFAT TAMLAMALARI BAĞLAMA GRUBU
Ders kitabımızda ömrü anlatan metin vardı.Hangi ses olayları vardır?
YAPI BİLGİSİ.
1 CÜMLENİN ÖGELERİ Öge: Bir cümleyi oluşturan sözcük veya sözcük gruplarına öge denir. Ögeler bulunurken önce temel ögeleri (yüklem, özne), daha sonra.
TAMLAMALAR.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Evlerin bölümleri odalardır; cümlenin bölümleri de öğelerdir. Cümle öğeleri, cümlenin parçaları demektir. Evin bölümleri odalar, salon,
TAMLAMALAR İSİM VE SIFAT TAMLAMALARI HAZIRLAYAN:SÜNDÜS ÇELİK
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
A) Barış Manço’lar kolay mı yetişir sanıyorsun?
TAMLAMALAR.
Tarafından yayınlanmaktadır
CÜMLENİN ÖĞELERİ /ÖZNE
TÜRKÇE DERSİ TAMLAMALAR.
İSİM TAMLAMALARI Bir ya da birden çok adın bir araya gelerek oluşturduğu söz öbeklerine isim tamlamaları denir. İsim tamlamalarında tamlayan ve tamlanan.
Tamlamalar sorular.
TÜRKÇE PERFORMANS ÖDEVİ
1)Aşağıdaki tamlamalardan hangisinin çeşidi farklıdır?
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
YAĞMUR İclal AYDIN Ses Düğmesini Açınız.
TAMLAMALAR.
SÖZCÜK TÜRLERİ.
DİLBİLGİSİ BAKIMINDAN ANLATIM BOZUKLUKLARI-2
CÜMLE TÜRLERİ.
ADIN DURUMLARI (İSMİN HALLERİ)
İSİM TAMLAMALARI.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
İSİM TAMLAMALARI              İki veya daha fazla ismin, yeni bir anlam meydana getirecek şekilde birlikte kullanılmasıyla oluşan söz gruplarına isim tamlaması.
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
Çocuklar gibi sevindi kadıncağız. (durum zarfı) Nermin gibi güzel bir kızım var benim de. (sıfatın zarfı) Küçük kızım dün hasta gibiydi. (yüklem) Senin.
İSİM (AD) İSİM ÇEŞİTLERİ İSİM TAMLAMALARI
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
-Hey çocuklar! Bakın Kermit’in Türkçe defterini buldum.Bazı notlar almış. -Anlatım bozuklukları var mı içinde? -Tabi ki vardır, İbo… -Sanırım bize.
Mustafa DİNÇ Türkçe Öğretmeni
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
Kelime Grupları. KELİME GRUPLARI Birden çok sözcükten oluşan,aralarında anlamca bağ kurulduğu için cümlede sadece bir öğe olarak ele alınan dil birliklerine.
1 D ERSİMİZ T ÜRKÇE. 2 İSİM TAMLAMALARI Aralarında anlamca ilgi bulunan iki ya da daha çok ismin belirli kurallar çerçevesinde bir araya gelmesiyle oluşan.
CÜMLENİN ÖGELERİ TEMEL ÖGELER YARDIMCI ÖGELER NESNE YER TAMLAYICISI
Tarafından yayınlanmaktadır
İSİMLER GÖKHAN ATALAY 9/B 12.
KONU KAVRAMA SORULARI İSİM TAMLAMALARI.
ADILLAR (ZAMİRLER).
TAMLAMALAR.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Yüklem Özne Nesne Dolaylı Tümleç Zarf Tümleci.
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
Sunum transkripti:

1.Soru 1-Aşağıdaki cümlelerdeki sıfat tamlamalarını bulunuz. A) Filmdeki olaylar, Bulgaristan sınırında geçiyor. B) Sanatçı, ilk sergisini önümüzdeki hafta İstanbul’da açacak. C) Belediye kaçak yapıya izin vermez. D) Gittiğiniz yer çok kalabalıkmış. E) Kış günleri sazlı sözlü eğlenceler düzenleniyor burada.

1.Cevap A) Filmdeki olaylar (ki eki sıfat yapan ki) B) İlk sergisini (ilk sergiyi nitelediğinden), önümüzdeki hafta ( ki eki zaman yönünden nitelediğinden) C) Kaçak yapı (kaçak, yapıyı niteliyor) D) Gittiğiniz yer(yeri niteliyor) E) Sazlı sözlü eğlenceler (eğlenceyi niteliyor)

2.Soru 2- Aşağıdaki cümlelerdeki adlaşmış sıfatları bulunuz. A) Ahmet Bey, eskilere saygı duyan biridir. B) Zenginlerle arkadaşlık etmek hoşuna giderdi. C) Büyükler gençlerden çok şey bekliyor. D) Sıcaklar bastırmadan okullar tatile girdi. E) Orhan Veli şiirlerinde garipleri ele almıştır.

2.Cevap A) Eskilere(eski insanlar) B) Zenginler (zengin insanlar) C) Büyükler-gençler (yaşça büyük olanlar ve yaşça küçük olanlar) D) Sıcaklar (sıcak havalar) E) Garipleri (garip insanlar)

3.Soru 3- Aşağıda verilen kelimeleri karşısında belirtilen tamlamalarda cümlede kullanınız. Örnek: güzel (sıfat tamlaması): Hilal güzel saçlarını kestirmek istemiyordu. A) Korku (belirtisiz isim tamlaması): B) Hangi (sıfat tamlaması) C) Yorgun (sıfat tamlaması) D) Televizyon (belirtili isim tamlaması) E) Savaş (belirtisiz isim tamlaması) F) Çelik (takısız isim tamlaması)

3.Cevap A) Dün gece korku filmi seyrettim. B) Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım. C) Yorgun gözlerim uykusuzluktan kapandı. D) Televizyonun kumandası yere düştü. E) Savaş Meydanı çok karışıktı. F) Çelik tencere aldım.

4.Soru Aşağıdaki cümlelerdeki altı çizili tamlamaların çeşidini yazın ve cümlede hangi görevde kullanıldığını belirtiniz. A) Macera romanlarının okuyucusu her yıl biraz daha artıyor. B) Bu işi yapan onun kardeşidir. C) Bahar gelince, köşkün büyük bahçesinde çiçekler açardı. D) En büyük arzusu salonu geniş bir eve sahip olmaktı. E) Yardımları dağıtırken fakir insanları düşünelim.

4.Cevap A)Zincirleme isim tamlaması- cümledeki görevi öznedir. B) Belirtili isim tamlaması - cümledeki görevi yüklemdir C) Zincirleme isim tamlama - cümledeki görevi dolaylı tümleç. D) Her ikisi de sıfat tamlaması – Belirtili nesne, dolaylı tümleç. E) Sıfat tamlaması – Belirtili nesne

5.Soru 5- Aşağıdaki cümlelerdeki isim tamlamalarının bulup çeşitlerini yazınız. A) Akıllılık, başkalarının sözüyle hareket etmediğini bilmektir. B) Telefon numaralarını aklımda tutamam. C) Vatan sevgisinin yüceliğini herkes benliğinde duyar. D) Yörük çadırında yemekler tahta kaşıkla yeniyordu. E) Ayağının altına muz kabuğu koymuşlar.

5.Cevap A) Başkalarının sözü – belirtili isim tamlaması B)Telefon numaraları – Belirtisiz isim tamlaması C) Vatan sevgisinin yüceliği – Zincirleme tamlama D)Yörük çadırı, tahta kaşık - belirtisiz isim tamlaması, takısız isim tamlaması E)Ayağının altı, muz kabuğu – belirtili isim tamlaması,belirtisiz isim tamlaması

6.Soru 6- “Tencere” kelimesiyle yapılan tamlamaların çeşidi ile bu tamlamaların cümle içindeki görevini yazınız. a) Tencere kapağı bir türlü kapanmıyordu. b) Tencerenin dibi çok fazla kararmış. c) Annem yeşil tencereyi eskiciye sattı. d) Pazarlamacıdan aldığı çelik tencereyi geri vermek istedi. e) Tencerenin siyah kulpu düşmüş.

6.Cevap A) Belirtisiz isim tamlaması – Özne B) Belirtili isim tamlaması – Özne C) Sıfat tamlaması – Belirtili nesne D) Takısız isim tamlaması – Belirtili nesne E)Zincirleme tamlama - Özne