SU HALDEN HALE GİRER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU.
Advertisements

Suyun Serüveni Hava bazen yağmurlu, sisli veya karlı olur. Yağmurun, sisin ve karın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR
HAL DEĞİŞİMİHAL DEĞİŞİMİ YOĞUNLAŞMA  gaz halindeki bir maddenin ısı enerjisi vererek sıvı ale dönüşmesine yoğunlaşma denir.  Şekildeki çaydanlığın.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
SU HALDEN HALE GİRER.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU DÖNGÜSÜ Yeryüzündeki suyun buharlaşıp havaya karışması, bulutları oluşturması ve yağış olarak yeryüzüne dönmesi sürecinde izlediği yola su döngüsü.
SU NEREYE GİDİYOR? 2 TALİA YAŞAR BAKDUR İLKÖĞRETİM OKULU
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
NEM VE YAĞIŞ şubat.
Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su damlaları ağırlaşır.
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
Suyun Serüveni Sis Yağmur Dolu Kar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
SUYUN SERÜVENİ.
İnceler Atatürk İlköğretim Okulu
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ EREENGGHFGG ERİME-DONMA DOĞADA SU DÖNGÜSÜ
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
Bir Su Damlası Neler Yaşar?
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
A K M Y İ.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
5. SINIF 2. ÜNİTE: MADDE VE DEĞİŞİM
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz.
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
MADDENİN ISI İLE ETKİSİ
Maddenin değişimi ve tanınması
Maddenin değişmi ve tanınmasın
01 SU HALDEN HALE GİRER. 02 MADDE NEDİR?? MADDE NEDİR?? Madde;kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeydir Madde;kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her.
SU HALDEN HALE GİRER SU HALDEN HALE GİRER.
HAL DEĞİŞİMİ.
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer. Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner. Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle.
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
ISI,MADDELERİ ETKİLER.
YAĞMURUN OLUŞUMU.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale ge ç mesine YOĞUŞMA denir.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN HALLERİ. Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir.
 Su, canlıların ihtiyaç duyduğu ve onların yaşamasını sağlayan en önemli maddelerdendir. Havadaki su buharına nem adı verilir. Su, katı, gaz ve sıvı.
Suyun Yolculuğu.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
KONULAR Maddenin Ayrıt Edici Özellikleri Suyun Serüveni.
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
İKLİM VE HAVA HAREKETLERİ
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Sunum transkripti:

SU HALDEN HALE GİRER

Su ve diğer sıvılar buharlaşarak gaz haline geçer Su ve diğer sıvılar buharlaşarak gaz haline geçer.Bunun nedenini biliyor musunuz? Su ve diğer sıvılar buharlaşarak gaz haline geçer.Buharlaşma olayına günlük hayatınızdan örnek verebilir misiniz? Su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma adı verilir.

Çay doldurmak için çaydanlık üzerinden demliği kaldırdığımızda altından damlayan suları gördünüz mü? Peki kışın evinizdeki camların buğulaştığını fark ettiniz mi?

Çaydanlığın kapağında su damlacıklarının oluşma nedeni su buharının soğuk havayla temas edip soğuması,yoğuşmasıdır. Aynı şekilde kışın evimizdeki havada bulunan su buharı soğuk camla temas ettiğinde yoğuşarak buğlanmaya neden olur.

Yeryüzündeki akarsular, göller ve denizlerdeki sular sıcaklığın etkisiyle ısınır ve buharlaşır.Buharlaşan su havaya karışır.Su buharı içren hava atmosfere yukarıya doğru yükselir. Yükselen hava soğur ve çok küçük damlacıklar halinde yoğuşmaya başlar.

Havadaki su buharını küçük damlacıklar şeklinde gözle görülebilir hal almasına bulut adı verilir.

Sis çok küçük su damlacıklarından oluşan yere yakın bulutlardır Sis çok küçük su damlacıklarından oluşan yere yakın bulutlardır.Soğuk havalarda,yere yakın yerlerde su buharı yoğuşarak sisi oluşturur.

Su damlacıkları içinde bulundukları hava tarafından taşınır Su damlacıkları içinde bulundukları hava tarafından taşınır.Öyle bir an gelir ki artık hava damlacıkları taşıyamaz olur.İşte o zaman su tanecikleri yağmur halinde yer yüzüne iner. Bulutları oluşturan su taneciklerinin yeryüzüne düşmesi yağmur olarak adlandırılır.

BİLİYOR MUSUNUZ? Yağmur damlaları yere düşene kadar birbirine çarpmaz.Yağmur damlaları sabit hızla yeryüzüne düşer.Ayrıca bir yıl boyunca Dünya yüzeyine düşen yağmur miktarı her yıl “aynı” dır.

Bulutları oluşturan su damlacıkları atmosferin üst katmanlarından soğuk havayla karşılaştığında buz kristallerine dönüşür. Böylelikle kar ve dolu olayı meydana gelir.Yağmur, kar ,dolu şeklinde gerçekleşen yağışlar;buharlaşma ile yer yüzünden ayrılan suyun tekrar yeryüzüne dönmesidir.