İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DETAE Dr. Nuh Mehmet ŞAHİN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YENİ KEŞFEDİLEN YÖNLERİYLE VİTAMİN D
Advertisements

YAĞ DOKUSU.
LENFORETİKÜLER SİSTEM HİSTOLOJİSİ
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
Genetik ve Vücut Kompozisyonu
Glukoneogenez.
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTENİN ÖNEMİ
2. Fiziksel aktivite Yapılan her hareket belirli miktarda enerji harcamasını gerektirir. Hareketin derecesi ve süresine göre enerji harcaması değişir.
MİTOKONDRİ VE YAŞLANMA
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XI
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERLİPİDEMİYE YAKLAŞIM
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
Transplantasyon İmmunolojisi
FUTBOL ve BESLENME Dr. Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ.
Kolesterol insanlarda tüm dokularda sentezlenir,bununla birlikte karaciğerde yoğun olarak sentezlenmektedir. Vücutta önemli fonksiyonları olan bir steroldür.
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
Is premature LH surge a poor prognostic factor for IVF cycles
Enerjinin Oluşması Vücudun gereksinimi olan enerji besin ögelerinin hücrelerde oksidasyonu ile sağlanır.Besinlerdeki karbonhidrat, yağ ve proteinden belirli.
Kanatlılarda immun sistem
Yoğun Bakımda Kritik Hastada Nütrisyon
BESLENMEYLE İLİŞKİLİ DAVRANIŞLAR VE YEME BOZUKLUKLARI
YAĞ DOKU (Adipoz doku).
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Dinlenme veya Bazal Metabolik Hız
Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Yaşam
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
Protein Metabolizması
İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-100 (Erkek) İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-105 (Kadın) Obezite İdeal ağırlıktan % 20 ↑ Türkiye Toplam nüfusun %
OBEZİTE DİYABET Eğitim Hemş.:Ayşe ÖZTÜRK.
DEU Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, İnciraltı-İzmir
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
Hücresel ve Hümoral Immünite
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
Obezite Enerji Dengesizliği
Glukoneogenez.
Giriş Genel populasyondaki VKİ artışının yansıması olarak; son 20 yıl içinde doğum servislerine başvuran obez kadın oranı iki katından daha fazla artmıştır.
Evaluation of Serum Levels of Interleukin (IL)–6, IL-10, and Tumor Necrosis Factor–α in Patients with Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Nuh Mehmet ŞAHİN.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Lenfoid Doku ve Trafikler , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
Şişmanlık (Obezite) HALİL KARADERE.
Nazal Polipli Hastalarda karakteristik IL-25/IL-33 cevaplı Th2 hücreler ve mukozadaki Th1 hakimiyeti Giriş Nazal polip: mukozada kronik enflamasyon zemininde.
OBEZİTE NEDİR? NEDENLERİ,ÖNLENMESİ Çorlu Mimar Sinan Anadolu Lisesi.
Uzm. Dr. Rasim Levent KILIÇASLAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sağlıklı Beslenme / 32.
Lenfosit Ne Görür?.   Herhangi bir antijene özgül az sayıdaki lenfosit herhangi bir yerden vücuda girebilen mikropları nasıl bulabilmektedir?  İmmün.
Alkol Metabolizması.
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
ANTROPOMETRİK YÖNTEMLERLE BESLENME DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ II
Yrd. Doç. Dr. Ali Seven Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi
PROTEİNLER 2.
ÇAY ŞEKERİYLE ALDIĞIMIZ BİR KARBOHİDRAT:FRUKTOZ
Fermente Süt ÜrünleRİnİn Beslenme Değerİ
Savunma eylemcileri ve üretilmeleri
Araş.Gör.Dr. Hatice ALKAYA KOL Aile Hekimliği AD
OBEZİTE NEDİR? İNSÜLİN DİRENCİ ve BOZULMUŞ ADİPOZ DOKUNUN ETKİLERİNE GENEL BAKIŞ Uzm. Dr. Rasim Levent KILIÇASLAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç.
Dr. Ali Alkan Osmaniye Devlet Hastanesi, Tıbbi Onkoloji
KETON CİSİMLERİ Karaciğer mitokondrisinde yağ asitlerinin yıkımı sonucunda oluşan asetil-CoA’lar, sitrik asit döngüsüne girip enerji temini için metabolize.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 9. HAFTA.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Protein Metabolizması 2 -Üre Siklusu-
TEMEL İMMÜNOLOJİ (I) Prof Dr Cengiz ÇAVUŞOĞLU
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
Sunum transkripti:

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DETAE Dr. Nuh Mehmet ŞAHİN GRUP 2 DOĞAL LENFOİD HÜCRELERİN OBEZİTE ÜZERİNE ETKİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DETAE Dr. Nuh Mehmet ŞAHİN

Grup 2 Doğal Lenfoid Hücreler

İLC2 NERELERDE BULUNUR? Mezenterik lenf nodları Dalak Karaciğer Solunum yolları Payer plakları Yağ doku

FONKSİYONLARI Metabolik homeostaz Anti helmintik yanıt

Yağ Doku

ILC’LER İNSAN BEYAZ YAĞ DOKUSUNDA BULUNUR MU? Obez olmayan insan donörlerinden→ abdomidal subkutan beyaz yağ dokusu CD25( IL-2Rα) +ve CD127( IL-7Rα) + hc ler tanımlandı. Bu hücreler GATA binding protein 3 ( GATA-3) ve IL-33 reseptörü ( IL33-R) eksprese etti. Daha önceden farelerin epididimal beyaz yağ dokularında tanımlanan bu hücreler, farelerde olduğu gibi IL-5 ve IL-13 sentezlemiştir.

OBEZLER İLE OBEZ OLMAYANLARDA ILC2 ORANLARI FARKLI MIDIR? Abdominal subkutan beyaz yağ doku Obez donörlerin beyaz yağ dokusunda, olmayan- lara göre azalmış ILC2 frekansları belirlenmiş.

FARELERDE? Kontrol diyeti (cd) / Yüksek yağlı diyet (hfd) Hfd ile indüklenen farelerde epididimal beyaz yağ dokuda ↓ ILC2 frekans ve sayıları

ENDOJEN IL-33 ÜN ILC2 YANITLARI ÜZERİNDEKİ ROLÜ IL-33 ten yoksun fareler Epididimal beyaz yağ doku ve inguinal beyaz yağ dokuda ILC2 seviyesi↓

REKOMBİNANT MÜRİN IL-33 Bu farelerde kontrollere kıyasla; yağlanma ↓ yağsız kitle ↑ PBS ile muamele edilen HFD ile beslenen fareler/rmIL-33 ile muamale edilen HFD fareler; azalmış vücut ağırlığı Epididimal beyaz yağ dokuda ILC2 seviyesinde↑ Düzelmiş glikoz hemostazı IL-33 → metabolik regülatör

ENERJİ HOMEOSTAZI 7 gün boyunca rmIL-33 ile muamele edilen fareler/ kontrol grubu: Harcanan kaloride artış Kahverengi yağ doku Enerji substrat oksidasyonunu kalorilerin tüketildiği termojenik bir süreç olan uncoupling protein 1’ e bağlı olan ATP sentezinden ayırarak ısı üretirler.

IL-33’ ÜN BEJLEŞME ÜZERİNE ETKİSİ IL-33 +/ IL-33 – farelerin beyaz yağ doku morfolojisi: IL-33 + grup: UCP1 + stoplazmasına sahip olan bej asdipozitlerle birlikte uniloküler beyaz adipositler IL-33 – grup: Daha az sayıda bej adipozit Artmış beyaz adiposit

Rag2 yc ILC2 -, Rag2 yc + fareler → IL33 Epididimal beyaz yağ dokuda ILC2 ↑ UCP1 ekspresyonunda rmIL-33 ile indüklenen artışlar, ILC2 ile yeniden düzenlenen Rag 2 yc farelerde geri kazanılmıştır. IL-33 ile indüklenen bejleşme bir yc bağımlı popülasyon gerektirir. IL-33 ile indüklenen bejleşme büyük ölçüde ILC2 lere bağımlıdır.

PROHORMON KONVERTAZ 1( PC 1) Hedefi: Proenkefalin AA IL33→ ILC2 MetEnk peptitlerinin üretimi artmıştır. MetEnk→ bejleşme artışı, inguinal beyaz yağ doku azalışı

OPİOİD RESEPTÖR(Oprd1)/ OPİOİD BÜYÜME FAKTÖRÜ RESEPTÖRÜ(Ogfr) Oprd1 beyaz adipoz dokuda ↑, kahverengi yağ dokuda ↓ Ogfr beyaz adipoz dokuda ↓, kahverengi adipoz dokuda ↑

MATERYAL- METOD Fareler İnsan örnekleri Diyetle indüklenen obezite İn-vivo sitokin ve enkefalin peptit tedavileri Türe göre pürifikasyon ve ILC2 lerin transferi In-vivo metabolik fenotipleme Histolojik analiz Adiposit alanını ölçme İmmün hücrelerin izolasyonu ve akım sitometrisi İntrasellüler sitokin analizi Realtime PCR Microarray analizleri Primer adiposit kültürü İstatistiksel analizler

SONUÇ ILC2’ ler aktive makrofaj yanıtlarını düzenleyebilmektedirler. Beyaz yağ dokusunda tanımlanmışlardır. IL-33/ ILC2 uyumu, beyaz adipoz dokunun bejleşmesini artırır. Enkefalin peptitlerinin üretimi( metabolik hemostaz) Beyaz yağ dokuda bozulmuş ILC2 yanıtları obeziteye yol açar. Obezite ve ilişkili hastalıkların tedavisi için IL33/ ILC2 yolu?

Teşekkürler…