Ünlü düşmesi (hece düşmesi, ses düşmesi)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SES BİLGİSİ.
Advertisements

SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
TÜRKÇE’DE SES BİLGİSİ=
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
SES OLAYLARI.
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
ЕKLER VE EK TÜRLERİ.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
SES BİLGİSİ.
BİRLEŞİK KİPLİ FİİLLER
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ Hazırlayan Gülgün BAKKAL.
6. SINIFLAR SES BİLGİSİ.
Sesleri Tanıyalım, Okuyalım
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
Ses olayları Ünlü (hece) düşmesi Ünlü türemesi Ünsüz yumuşaması
SES BİLGİSİ.
Türk çocuğu atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde güç bulacaktır. x.
D ERSİMİZ T ÜRKÇE  Ağaça çıkmış. ğaca çıkmış. PÇTKBCD G, Ğ.
ZARF (BELİRTEÇ).
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
SESLİ UYUMLARI BÜYÜK SESLİ UYUMU KÜÇÜK SESLİ UYUMU.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
İLETİŞİM KURMAMIZI SAĞLAYAN SES VE İŞARETLERİN TÜMÜNE DİL DENİR.
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
“l" sesinin verilmesi 1- Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “l” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin Bir dünya bırakın şarkısı söylenirken.
YAPI BİLGİSİ.
Ses bigisi soruları.
SES BİLGİSİ.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
SES BİLGİSİ.
Sesleri (Harfleri) Öğreniyoruz
ÜNLÜ DÜŞMESİ (hece düşmesi)
YAZIM BİLGİSİ İle’nin Yazılışı Pekiştirmeli Sözlerin Yazılışı
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI.
İMLÂ KURALLARI Yazıda doğabilecek karışıklıkların önüne geçmek, yanlış okumayı önlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, herkesin aynı şekilde yazıp.
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
SES BİLGİSİ KONU ANLATIM M. UÇAR TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
TÜRKÇE TÜRKÇE DERSİ SUNUMU.
HECE BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ AÇ.
Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.
SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİM;
Akciğerlerden çıkan havanın nefes borucu aracılığıyla yukarı çıkarak, gırtlaktaki ses tellerine çarpmasıyla oluşan titreşimlere ses denir. Bir dilin en.
DİL İnsanların duygu,düşünce ve isteklerini anlatmaya yarayan,insanlar arasında anlaşma sağlayan seslerin ve işaretlerin tümü dildir. Her milletin bir.
ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci.
Ünlü türemesi Dilimize yabancı dillerden giren kimi sözcüklerde görülür: station (stasyon) —— * istasyon, Slav ——» islav.
SES BİLGİSİ MUSTAFA DEMİRCAN.
SES OLAYLARI. a)Ünsüz değişikliği: Türkçe sözcüklerde “b” dudak ünsüzünden önce “n” ünsüzü kullanılmaz. “b” ünsüzü “n” ünsüzünü “m”ye çevirir. ÖRNEKLER:
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
TÜRKÇE HARF (SES ) BİLGİSİ Hazırlayan :Güler Köse Özel Akev İlkokulu
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci.
TÜRKÇE Doğacan Özdemir.
SES BİLGİSİ Büyük Ünlü Uyumu
(KALINLIK – İNCELİK UYUMU)
SES BİLGİSİ 2 Not: Evde ders tekrarı yaparken defterinize konuya uygun görseller çizebilirsiniz. Görsel alanlarını şimdilik boş çerçeve çizerek belirtebilirsiniz.
1. TÜRETME SIRASINDA ÜNLÜ DÜŞMESİ
ADI: ECE SOYADI:ARSLAN SINIFI-NO:6/K   Dilimizde 8 tane ünlü harf vardır. Bunlar ;  A,e,ı,i,o,ö,u,ü ÜNLÜ HARFLER.
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
KONUMUZ 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK, KİTABIMIZIN 4. ÜNİTESİDİR
Dil Nedir? Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan, kendisine özgü yasaları olan ve ancak bu yasalar çerçevesinde gelişen, temeli bilinmeyen zamanlarda.
SES OLAYLARI.
TÜRKÇE - SES OLAYLARI CİHANGİR ÇAĞLAR.
Ünlü Düşmesi
Dersimiz.Com SES OLAYLARI Ünsüz yumuşaması(sert sessizlerin yumuşaması): P,ç,t,k harfleriyle biten sözcüğe ünlüyle başlayan ekler gelirse kelime sonundaki.
Sunum transkripti:

Ünlü düşmesi (hece düşmesi, ses düşmesi) İki heceli bazı kelimelere ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde, kelimenin son hecesindeki ünlü düşer. Buna ses düşmesi denir. Ünlü düştüğünde hece sayısı da azaldığından bu kurala ünlü düşmesi yanında hece düşmesi, hece azalması da denir. Ses düşmesi genellikle kelime yapım ve çekimine bağlı olarak ortaya çıkar. Ünlü düşmesinden bir de başka bir ünsüz düşmesi vardır.

Türkçe'de hece düşmeleri aşağıdaki çeşitlere ayrılır: 1 Türkçe'de hece düşmeleri aşağıdaki çeşitlere ayrılır: 1. İkinci hecesinde dar ünlü (ı,i,u,ü) bulunan bazı kelimelere, sesli harfle başlayan bir ek gelirse, ikinci hecedeki dar ünlü düşer.   sıyır-ıl→ sıyrıl savur-ul→savrul ağız-ı→ağzı

2. Sesli harfle biten bazı isim köklerinden –la, -le eklerini kullanarak fiil türetildiğinde ses düşmesi görülür. Koku-lamak → koklamak

3. Bazı renk isimlerine –ar, -er ekleri getirilerek fiil türetildiğinde, ismin sonundaki ünlü düşer. Sarı-armak → sararmak Not: Kızarmak ve yeşermek kelimelerinde bir ünlü, bir ünsüz düşer. Kızıl-armak → kızarmak

4. İkinci hecesinde dar ünlü bulunan bazı fiillere yapım eki getirilip isim yapıldığında ünlü düşmesi görülür.   Ayır-ım→ayrım 5. Bazı fiillerden fiil türetildiğinde ünlü düşmesi görülür. Çevir-il → çevrilmek 6. Bazen iki kelime birleşirken ünlü düşmesi olur. Kayıp-olmak → kaybolmak

Türkçe'de bazı kelimeler iki şekilde yazılabilir Türkçe'de bazı kelimeler iki şekilde yazılabilir. Aşağıda verilen kelimelerin her iki yazılışı da doğrudur. İkinci tür yazılışta ünlü düşmesi vardır. Ünlü Düşmesi Yok                    Ünlü Düşmesi Var Nerede                                    Nerde Nereden                                  Nerden Burada                                    Burdan

Burada   Burdan Şurada, Şuradan                        Şurda , Şurdan Orada,      Orda         Oradan, Ordan İçeride, içeriden, dışarıda     dışardan İçerde, içerden, İleride , İlerde, ileriden, ilerden, yukarıda yukardan 5/C SINIFI Cevdetiye Ortaokulu/OSMANİYE