ALTINCI HAFTA Şampuanlar ve sabunlar. Diş beyazlatıcılar. Ciklet. 1.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BOYAMA İŞLEMLERİNDEN SONRA KULLANILAN TEKSTİL KİMYASALLARININ VE DİĞER TERBİYE İŞLEMLERİNİN HASLIK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Prof. Dr. Abbas YURDAKUL.
Advertisements

KİMYASAL TEMİZLİK MALZEMELERİ VE DOĞRU KULLANIMI
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
EMÜLSİYON POLİMERİZASYONU
Yüzey Aktif Maddeler.
SABUN ve DETERJAN KİRLERİ NASIL TEMİZLER?
İyon Yükü ve Yükseltgenme Basamağı
I.BÖLÜM TEMİZLİK MADDELERİ.
KOPOLİMERİZASYON.
ORTAÖĞRETİM 12.SINIF KİMYA 3. ÜNİTE: ORGANİK REAKSİYONLAR
TEMİZLİK MADDELERİNİN KİMYASI
KOPOLİMERİZASYON.
Bölüm-1 Temizlik Malzemeleri.
ONUNCU HAFTA Plastik torbalar, PVC su boruları ve penler.
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası
HAZIRLAYAN: MESUT ŞENTABURLAR.
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
ÇÖKELTİ POLİMERİZASYONU
İKİNCİ HAFTA Limon tuzu, sentetik tatlandırıcılar,
Öğr.Gör.Mehmet DEĞER ŞAMPUANLAR.
9.SINIF KİMYA BÖLÜM-5 HAYATIMIZDA KİMYA.
ONÜÇÜNCÜ HAFTA Böcek öldürücüler, havuz kimyasalları. 1.
Hayatımızda Kimya Temizlik Maddeleri.
YEDİNCİ HAFTA Deterjanlar, asitler ve temizleme tozları. 1.
ECZ436 FARMASÖTİK NANOTEKNOLOJİ EMÜLSİYON SİSTEMLER-I
ONİKİNCİ HAFTA Doğal gaz, motor yağı, karbonun önemi.
HAZIRLAYAN: TUBA DALĞA
DÖRDÜNCÜ HAFTA Asit ve bazların iyonlaşma sabitleri. Ortak iyon etkisi. Tampon çözeltiler. 1.
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER III
Günlük Yaşantımızdaki Kimyasallar
ONBİRİNCİ HAFTA Dericilik ve deri işleme kimyasalları. 1.
Sabun Deterjan Çamaşır Sodası Çamaşır Suyu
ONDÖRDÜNCÜ HAFTA Havai fişekler, zımpara kağıdı 1.
BEŞİNCİ HAFTA Sağlık ve vücut dış görüntü
Yüzey Aktif Maddeler.
ÜÇÜNCÜ HAFTA Asitler ve bazlar. Asit baz tanımları.
BİRİNCİ HAFTA Mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri.
ASİTLER VE BAZLAR.
DETERJAN NEDİR Petro-Kimya ürünlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma gibi işlemlerde kullanılan, toz, sıvı ya da krem şeklinde olabilen kimyasal maddelere.
İLKİN ŞİİR BAYMIŞ 10-A -168.
ASİTLER VE BAZLAR.
ASİT VE BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
Çökelme tepkimeleri Çökelme tepkimelerinde belirli katyon ve anyonlar birleşerek çözülemeyen iyonik bir katı oluştururlar. Oluşan katı ÇÖKELEK olarak isimlendirilir.
BÖLÜM 8 İYON DEĞİŞTİRME. BÖLÜM 8 İYON DEĞİŞTİRME.
LİPİTLER (YAĞLAR)
ewa
(HİDROLİZ).  Bir bileşiğin su vasıtası ile bölündüğü kimyasal bozunma reaksiyonu. Bu reaksiyonda su da bölünmeye uğrar. Hidroliz reaksiyonunun genel.
Temizlik Malzemeleri. Temizlik Malzemeleri(1) Bedenimiz, kullandığımız araç-gereçler ve yaşadığımız mekanlar zamanla kirlenir. Kir, suda çözünmeyen, yağ.
Deterjan, “temizleyici” anlamına gelir. Bu ad altında piyasaya sürülen ürünlerde, sabundakine benzer şekilde, bir ucu hidrofil, diğer ucu hidrofob olan.
Temizlik Malzemeleri (1) Bedenimiz, kullandığımız araç-gereçler ve yaşadığımız mekanlar zamanla kirlenir. Kir, suda çözünmeyen, yağ ve benzeri maddelerin.
Kimya dilinde yağ asidi tuzlarına genel olarak sabun denir. Piyasada yaygın olarak bulunan sabun, yağın NaOH ile etkileşmesinden elde edilir. Yani kalıplar.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
ALKOLLER (ROH).
SODYUM KARBONAT Na 2 CO 3. Sodyum karbonat halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen kimyasal bir üründür. Formülü Na 2 CO 3 olan bu kimyasal bir.
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
Kozmetikler
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası -Çamaşır suyu.
Sunum transkripti:

ALTINCI HAFTA Şampuanlar ve sabunlar. Diş beyazlatıcılar. Ciklet. 1

ŞAMPUANLAR Saçları kıvıcık, düz, hacimli ve kuvvetli yapmak şampuanlarla yıkayarak mümkün olmaktadır. Şampuan bir yüzey aktif madde, köpük yapıcı, bir temizleyici, bir olgunlaştırıcı (poli alkol, oleil alkol, veya kuaterner amonyum tuzu) bol su içinde karıştırılarak hazırlanabilir.

Yüzey aktif maddeler Şampuan hazırlamada en önemli rolü üstlenirler. Yüzey aktif maddeler anyonik, katyonik, noniyonik veya amfoter olabilirler. Anyonik yüzey aktif maddelere sodyum lauril eter sülfat örnek verilebilir ve şampuanın başlıca köpük yapıcı ve temizleyici ajanıdır. Katyonik yüzey aktif maddeler saça bir olgunluk verir. Aynı zamanda şampuanın vizkozitesini artırır. Olealkonyum klorür, distearil dimonyum klorür katyonik yüzey aktif maddelerdendir.

Amfoter yüzey aktif maddeler, kokamidopropil betain örnek verilebilir, köpük dayanıklılığını artırıcı ve viskoziteyi artırıcı olarak etki ederler. İyonik olmayan yüzey aktif maddeler, polietilenglikol stearat ve laurat esterleridir. Vizkozite artırıcı ve yıkama etkisini artırıcı etkileri vardır. Şampuana katılan olgunlaştırıcılar aynı zamanda elektriklenmeyi de önlerler. Şampuanın pH sı 5.5 ile 6.5 arasında olmalıdır.

SABUN Yağ asidi sodyum tuzu. Trigliserit olan yağların bazik ortamda hidroliz edilmesiyle elde edilir. Sodyum oleat-bir sabun örneği

DİŞ BEYAZLATICILAR Diş minesi vücudun en sert kısmı olup hidroksi apatitten oluşmuştur. Sararan dişleri sürtünme etkisi ile temizlemede diş macunu içine alüminyum oksit, kalsiyum fosfat, silis, kalsiyum karbonat katılır. Diş tabakasının içine kadar beyazlatma etkisini sağlamak için hidrojen peroksit kullanılır.

CİKLET Ağaç özsularından oluşan reçinemsi maddenin sakız olarak çiğnenmesi çok öncelerden bilinmektedir. Günümüzde sakızın üç ana bileşeni var: bir polimerik madde, tatlandırıcı ve meyankökü. Polimerik madde olarak halen daha ağaç özsuyundan elde edilen reçineler kullanıldığı gibi sentetik polimerler de kullanılmaktadır. Sentetik polimer olarak stiren-butadiyen kauçuğu, polietilen, poli vinil asetat kullanılmaktadır.