DİSLEKSİ(ÖZEL ÖĞRENME VE ALGILAMA BOZUKLUĞU)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU DİKKAT EKSİKLİĞİ HAZIRLAYAN:Şahimerdan DURMUŞ
Advertisements

ÖĞRENMEGÜÇLÜĞÜ © Sibel EMNİYET-Psikolojik Danışman.
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLAR
SAĞLIK BAKANLIĞI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ.
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLAR ( OKUDUKLARIM, GÖZLEM VE TECRUBELERİM)
Hazırlayan: Çağlar KÜPELİ
GÖRME ENGELLİLER 1 GÖRME ENGELLİLER.
ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ NEDİR?
ETKİLİ OKUMA.
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ.
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölümü.
ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ.
DİSLEKSİ Hakkı CAN Uzm. Psikolojik Danışman
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
ÖĞRENME BOZUKLUĞU.
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLAR (ÖZGÜL ÖĞRENME BOZUKLUKLARI) kaynak:Prof
ADAPAZARI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÇOCUKLARDA ÖĞRENME ve DAVRANIŞ SORUNLARI
YETERSİZLİK Zedelenmelerin sonucu organın işlevini yerine getirememesi durumudur. Kulağında zedelenme olan bireyin işitememesi o bireyin yetersizliğidir.
Selda KUTLU Ümraniye RAM Müdürü
Öğrenme Düzeyi Araştırması 3:
ÇOCUKLARDA ÖĞRENME ve DAVRANIŞ SORUNLARI
ÖZEL ÖĞRENME BOZUKLUĞU
Yazdırma: Yazıcınız bizim yazıcılarımız gibi yazdırmayabilir; bu nedenle birkaç deneme baskısı yaptığınızdan emin olun. Hizalama yeterince doğru olmuyorsa,
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ.
BURHAN ŞENOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN. Okul öncesi dönem Çocukların çoğuna kıyasla daha geç konuşmaya başlaması Telaffuzla ilgili sorunlar yaşaması Sözcük.
KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI
arkadaş B) konuk C) öğrenci
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL GELİŞİM
KUMLUCA RAM’DA TANILANAN ENGEL TÜRLERİ VE YÖNLENDİRME
OKUMANIN İLKELERİ.
ÇOCUK ANTRENMANINDA TEMEL HAREKET EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Öğrenme Güçlüğü (Özgül Öğrenme Güçlüğü)
Dikkat Eksikliği HiperAktivite Bozukluğu (DEHB)
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
DİSLEKSİ NEDİR? Disleksi ilk kez 1881 yılında tanımlanmıştır.
D İ KKA T EKS K L Ğ Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar 3 gruba ayrılır: a) Hem dikkat sorunları hem aşırı hareketlilik ve dürtüsellik.
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ DİSKALKULİ.
Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Romen Rakamları Bu şablon bir grup ayarında eğitim malzemesi sunmak için başlangıç dosyası olarak kullanılabilir. Bölümler Bölüm eklemek için slaydı sağ.
SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİM;
Birinci Sınıf Çocuklarının Gelişim Özellikleri Fiziksel Özellikleri En az iki kaynaktan edindiği bilgileri kullanarak yeniden anlam kurmaktır. Fiziksel.
ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci.
BELEVİ İLKÖĞRETİM OKULU Özel Eğitime Gereksinim Duyan Çocuklara Yönelik Eğitim Programları Hazırlayan: Yalçın ÖNAL Türkçe Öğretmeni.
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
TÜRKÇE HARF (SES ) BİLGİSİ Hazırlayan :Güler Köse Özel Akev İlkokulu
Okuma bozukluğu olan çocuklar kelime tanıma, okuduğunu anlama ve tipik olarak da yazarken harf karıştırırlar. Bir yazıyı sözlü olarak okuduklarında yaşıtlarından.
Metinleri Okuyalım.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
RAKAM NEDİR? Rakamlar sayı sembolleridir. Her rakam bir miktarı, yani verilmek istenilen nesnenin ne kadar olduğunu belirtir.
GÖRME ENGELLİLER.
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLANÇOCUKLAR
D İ KKA T EKS K L Ğ Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar 3 gruba ayrılır: a) Hem dikkat sorunları hem aşırı hareketlilik ve dürtüsellik.
İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE AİLE ETKİSİ
OKUL ÖNCESİ GELİŞİMİN ÖNEMİ
AİLE, ÇOCUK, ÖĞRETMEN İLETİŞİMİNİN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ Uzm. Psk. Aylin İlden Koçkar
OKUL ÖNCESİ GELİŞİMİN ÖNEMİ
ÇOKLU ZEKA Hazırlayan Figen BERBER.
Tamsayılar.

1 /A Sınıfı Veli Toplantısına HOŞGELDİNİZ Ramazan SERİNOĞLU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

DİSLEKSİ(ÖZEL ÖĞRENME VE ALGILAMA BOZUKLUĞU) Zekâları normal ve ya normalin üstündedir. Fakat zekâsına göre okulda beklenen başarıyı gösteremezler

Disleksi (okuma bozukluğu) Okuma bozukluğu (disleksi) bireyin yaşı, zekâ düzeyi dikkate alındığında doğru şekilde okuma, okuduğunu anlamam ve okuma hızında yaşının altında başarı göstermesi olarak ifade edilir.

Yazma güçlüğü(disgrafi) Yavaş yazma Yazarken hatalar yapma Okunamayan yazılar yazma(okunamayan el yazısı)

Harfleri, rakamları ve sözcükleri ters yazma Örn: b harfini d olarak p harfinin q olarak o harfini ö olarak s harfini ş olarak karıştırma Rakamlardan 6 rakamını 9 olarak yani ters algılamak

Sözcükler arasında aralık bırakmadan ya da sözcüğü parçalara ayırarak yazma Yazarken harf atlama Yazmaya karşı isteksizlik

Matematik güçlüğü(diskalkül) Matematiği anlayamama ve çarpım tablosunu öğrenmede sınıftaki öğrencilere göre oldukça geri kalma Toplama ve çıkarma işlemini karıştırma Sayıları tanıyamama ve karıştırma(6-9,3-8,4-7 gibi)

Belirtileri (0-6 yaş ) Konuşmada gecikme yaşama Kelimeleri yanlış söyleme Bir şeyi anlatırken hangi kelimeyi kullanacağını bilememe Sayı sayarken sırasını karıştırma

Renkleri öğrenmede zorluk, renkleri karıştırma Sağını solunu karıştırma Ellerinden birinin baskınlaşmaması İnce motor becerilerde zayıf olma Sözcüklerin harflerini değiştirme(portakala porkatal deme gibi) Oyunlardan çabuk bıkma

Şekilleri, harfleri, sayıları tersten yazmak Şekilleri kopyalayamama Ayakkabısını ve giysilerini ters giyme

İlkokul çağı Zekâ normal veya normalin üstündedir. Fakat okul başarısı düşüktür. Okuma gerektiren derslerde daha az başarı gösterir. Yavaş ve heceleyerek okuma va yazma Harfleri ve heceleri karıştırma(eli-ile… gibi) Yazarken kelimeleri ters yazma, okurken ve yazarken hece atlama

Başkasının okuduğundan daha iyi anlama Bozuk yazı kullanma Ödevlerini eksik alam Dört işlem hataları yapma; -,+ işaretlerini, karıştırma yani çıkarma yerine toplama, toplama yerine çarpma yapma Sayıları tersten okuma(31-13 gibi) Günleri, ayları sırasıyla sayamama ya da saymakta zorlanma

Yolunu bulmakta zorlanma Alfabeyi sayarken sırasını karıştırma Sakarlık Dikkat sorunu yaşama Bu çocuklar sözlü sınavlarda daha etkin olurlar. Çünkü sınav sorularını çabuk okuyamaz ve cevapları yazamazlar. Test cevaplamada daha başarılıdırlar.

Tespiti: 5-7 yaş aralığında tespit edilebilir bir durumdur. Bu yüzden çocuk erken tanı ile okula başladığından okulda yaşaması muhtemel sorunları yaşamayacaktır. Yukarıdaki belirtilerden bir kaçını gösteren çocuğa destek eğitim verilmelidir. Bu çocuklar özel yetenekleri konusunda desteklenmelidir. Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Tom Crouse bu konuda akla gelen ünlülerdir.

Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuğun hikayesi Ben bir öğrenme güçlüğü yaşayan çocuğum .sürekli ders çalışırdım ama kafam bir türlü dersleri anlamaya çalışmazdı.Öğretmenim sürekli kapıyı kilitlemem için anahtarını bana verirdi ama ben bir türlü açamazdım.Üstüne bir de azar yerdim.Evde de annem ve babam azar yerdim. Ama kafam yine bir türlü çalışmazdı.Başkası anlatırken daha iyi anlardım. Artık büyüdüm.Şimdi anladım ki ben normalmişim ve zekam normalmiş.

HAZIRLAYAN DEMET TAŞDAN