BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM VE BİLGİYİ SUNMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
Advertisements

ENERJİ KAYNAKLARI.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
ULUSLARARASI BİYOYAKIT SEMPOZYUMU
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
MADDE DÖNGÜLERİ.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
KAYNAKLARIN TÜKENEBİLİRLİĞİ VE ALTERNATİF KAYNAKLAR
GRUP ENERJİ AYŞE SELMA DUYGULU NİHAL KURAKCI GÜLSEREN OKATAN
BİYOKÜTLE.
TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
Elektrik Enerjisi Üretimi
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Elektrik Enerjisi Üretimi
ISI VE SICAKLIK.
ISI VE SICAKLIK.
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
GİRİŞ. YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM PROJESİ KOFERMENTE, ANEOROB, BİYOGAZ ÜRETİM SİSTEMİ.
ENERJİ VE YAKMA TESİSLERİNİN SKHKKY KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
Temiz Enerji Kaynakları
BİYOKÜTLE 1 1.
FOSİL YAKITLAR Fosil yakıtlar çürüyen tarih öncesi bitki ve hayvanlardan milyonlarca yılda oluşmuş kömür petrol ve doğalgaz gibi yakıtlardır. Fosil yakıtlar.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Bitkisel kaynaklardan yakıt üretimi
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
PİROLİZ.
ISI VE SICAKLIK.
NUR KİREÇ SAN. TİC. VE PAZ. LTD. ŞTİ Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi ADANA (2014)
ELBİSTAN LİNYİTİ VE ATIKLARIN BİRLİKTE SIVILAŞTIRILMASI Prof. Dr. Hüseyin Karaca İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü,
BİYODİZEL HAZIRLAYANLAR Ufuk BAYRAK Ahmet ÇİMEN.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
Biyoyakıtlar ve Gelişim Süreçleri
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
ISI VE SICAKLIK.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
MADDE DÖNGÜLERİ Canlı yaşamının devamı için su, oksijen karbon, azot ve fosfor gibi temel maddeler gereklidir.
BİYODİZEL SUNU Bilal ENÜŞTEKİN Harran Üniversitesi
 Fosil yakıtlar, mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji kaynaklarıdır.
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
FEN BİLİMLERİ-6 ÜNİTE–6 MADDE VE ISI HALİM GÜNEŞ.
ISI VE SICAKLIK.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
MADDE DÖNGÜLERİ.
BİYOKÜTLE ENERJİSİ Bioyütle biyolojik kökenli fosil olamayan organik madde kütlesidir. Biyokütle terimi çok geniş anlamda yaşayan organizmalardan üretilen.
SUNUM; 1.ÖZET 2.G İ R İ Ş 3.B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 4.DÜNYADA B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 5.TÜRK İ YEDE B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 6.B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ SANTRAL.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
TERMIK SANTRAL. TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini.
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM VE BİLGİYİ SUNMA ELVEDA BURCU TOPAL 14041310009

BİYOKÜTLEDEN ISI VE ELEKTRİK ÜRETİMİ www.marmore.com/uygulama-alanları-biyokütle-enerji-santrali

TAKDİM PLANI Biyokütle nedir? Biyokütle’den üretilen enerjiler nelerdir? Isı enerjisi nasıl üretilir ? Pelet ve Briket’in üretim aşaması Elektrik enerjisi nasıl üretilir?

BİYOKÜTLE www.elektroport.com www.eletroport.com Ölmüş orman ürünleri,kentsel çöpler ,endüstriyel atıklar, tarımsal atıklar,alkolik yakıtlar,biodiesel vb ürünlerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan katı,sıvı,gaz gibi yakıtların tümüne ve ayrıca biyolojik mataryelden oluşan yenilenebilir enerji kaynaklarına denir. www.elektroport.com www.elektroport.com

www.nonenrji.com

Biyokütlenin en geleneksel kullanım şekli doğrudan yakılma şeklidir Biyokütlenin en geleneksel kullanım şekli doğrudan yakılma şeklidir.Orman kalıntıları,örneğin ;ölü ağaçlar dallar ve ağaç kökleri, ağaç kabuğu parçaları,talaşlar çöpler genellikle bunun için kullanılır. www.meditasyon.com www.kocaormanurunleri.com

Yakma işleminde katı,sıvı,gaz atıklar yüksek sıcaklıkta ve yeterli havalandırma ile 1 saat gibi bir süre içerisinde CO2 ve H2O’ya dönüşür.Bu sırada katı atıklardaki mevcut mikroorganizmalar olduğundan hijyenik ürünler oluşur.

Kömür ve petrol organik mataryellerden meydana gelen fosil yakıttır ve bunlar biyokütleden farklıdır.Fosil yakıtların yakılması atmosferdeki karbondioksit düzenini bozmaktadır. Fakat biyokütle madddeleri ise atmosferdeki düzenini bozmaz. www.bakimliyiz.com

Isı üretimi BİYOKÜTLE YAKITLAR ENERJİ ÜRETME YÖNTEMLERİ Katı yakıtlar:Yakacak odun, yonga, talaş, briket, pelet,odun kömürü Sıvı yakıtlar:etanol, biyobenzin,biyodizel, Gaz yakıtlar: Singaz, biyogaz Isı üretimi Elektirik üretimi Birleşik ısı güç Taşıt yakıt üretimi

ORMAN ATIKLARDAN PELET VE BRİKET YAPIMI PELET: Odun atıklarının kurutulup öğütülerek talaş haline getirildikten sonra yüksek basınçta sıkıştırılmasından elde edilen 6-8 mm çapındaki yakıt topaklarıdır. BRİKET: Odun talaşının herhengi bir katı maddesi olmadan yüksek basınçta sıkıştırılmasıyla 2,5-20 cm arasında değişen boyutlarda üretilir. Odun peleti %7-12 arasında nem içerir.Yakacak odunlara göre nem oranı az olduğu için kalarisi daha yüksektir.

PELET YAPIM AŞAMASI Hammadde deposu Ayrıştırıcı Değirmen Fırın Ara depo Karıştırıcı Pelet pres Soğutucu Elek Silo

ÖZELLİKLER PELETLER BRİKETLER Isıl değeri 4.500-6.000 kcal/kg 5.500-5.800 kcal/kg Yoğunuk 650-700 kg/m³ Çap 6-16 mm 65mm Uzunluk 20-30 mm 25-200 mm Kül içeriği % 0,4 -1,0 % 1,81 Nem % 7-12

www.kahramanlar.com www.Ahsap.pordap.com

Odun peleti doğalgaza kıyasla 4 kat fuel-oil’e kıyasla 5 kat çevre dostu,temiz enerji kaynağıdır.Bu nedenle 2008 yılında 442 pelet tesisle 14,5 milyon ton pelet üretilmiştir. http://uludaglarenerji.com.tr/img/PeletveElektrikUretimi.pdf

BİYOKÜTLENİN KULLANIM FAYDALARI Ormanda çürüyen atıkların evimizde yakacak olarak evimize girmesi. Doğalgaz kadar temiz ve yenilebilir bir gaz olan biyogazın(singaz) yakıt olarak kullanılması temiz çevre için kazançtır. Biyoyakıtların temin edilebilirliği ve tüketimi güçlendikçe Biyoenerji genişleyerek yeni iş sahaları açılacaktır. Biyoyakıtların başarılı bir şekilde fosil yakıtların alternatifi olarak kullananılmasıyla petrol ürünlerinin kullanılması azalacaktır. www.mesmarket.com

BİYOKÜTLEDEN PİrOGAZLAŞMAYA DAYALI ELEKTİRİK ÜRETİMİ www.enerjiportalı.com BİYOKÜTLEDEN PİrOGAZLAŞMAYA DAYALI ELEKTİRİK ÜRETİMİ Odunun elektirik üretimin en büyük kaynağı kağıt sanayinin atık olarak ürettiği ^siyah likör^ dür. Dünya üzerinde 2000’den fazla biyikütle santrallerinde enerji üretilmektedir.

Gelişi güzel toprağa atılan atıkların toprakta aşırı besin İçme sularında kontaminasyon Yüzey sularında ötrofikasyon,amonyak emisyonu,nitrifikasyon ve süzülme yoluyla toprak asitleştirme 4. Biyogüvenlik tehlikeleri 5. Kötü koku gibi büyük çevre sorunu yaratan atıklardan pirogazlaştırmaya dayalı teklonojiler ile elektirik üretimi mümkündür.

Bu teknoloji ,kullanılan biyokütle/üretilen kW enerji oranı ile biyokütleden yenilenebilir enerji üretim teklonojileri arasında en iyisi olarak kabul edilir. Pirogazlaşmada elektirik üretmek için 4 ana ünite içerir. Ham madde hazırlama Yağ ve gaz üretimi Kül işleme Elektrik üretimi

PİROGAZLAŞTIRMAYA DAYALI ELEKTİRİK ÜRETİM ŞEMASI www.marmore.com

www.marmore.com

HAMMADDE HAZIRLAMA Atık havuzuna boşaltılan farklı türdeki atıklar istenilen oranda karıştırılır ve uygun boyutlara parçalanırlar. Peletleme prosesinde pelet haline getirilen hammmadde sıcak gazlarla ısıtılan kurutucuya alınarak burada pirogazlaşma reaksiyonuna uygun nem değerine getirilerek ‘biomass enerji kapsülü’ olarak depolanır. www.enerjiportalı.com

PİROGAZLAŞTIRMA ÜNİTESİ (Biyogaz üretimi ve Pirolitik gaz üretimi) Bu reaksiyon, reaktör içinde sadece katı karbon ve inorganik içerikleri kalıncaya kadar devam eder. Atmosferik şartlarda sıvılaşmayan hafif hidrokarbon gazları ve diğer gazlar elektrik üretiminde kullanılmak üzere gaz tanklarına gönderilir. Sıcaklık etkisiyle enerji kapsülündeki tüm organik moleküller parçalanarak alifatik ve aromatik hidrokarbon moleküllerine dönüşürler ve en hafifinden başlayarak reaktörü terk ederler.

KÜL İŞLEME ELEKTRİK ÜRETİMİ Reaktördeki piroliz işleminin sonunda reaktör dipinde inorganik maddelerle kül kalır.Bu karışım kapalı ortamda alınır ve doğaya zarar vermeyecek şekilde atılır. ELEKTRİK ÜRETİMİ Yüksel ısıl değere sahip ve gaz tanklarında jeneretörün ihtiyaç duyduğu debiye ve rejime ulaştığında biyogaz jeneretöre gönderilerek elektrik üretilir.

Biyokütle enerjisinin kullanılması gelecek vaat eden bir enerji kaynağıdır.Dolayısıyla dışa bağımlılığı azaltılabileceği düşünülerek,biyokütle kulllanımının yaygınlaştırılmasının yararlı olabileceği bir enerji kaynağıdır. Enerjiuretimsistemleri .blogspot.com

REFERANSLAR www.marmore.com.tr Orman genel müdürlüğü sunu www.elektrikport.com http://www.eie.gov.tr/yenilenebilir/biyokutle_enerjisi.aspx http://uludaglarenerji.com.tr/img/PeletveElektrikUretimi.pdf

TEŞEKKÜRLER