FİİLLER. 1. I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II. Behçet Necatigil’in şiirlerini okuyorum. III. Yaz tatilin de boyun nasıl da uzamış? IV. Hastalıktan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİLEK KİPLERİ.
Advertisements

EYLEMDE KİP.
FİİLLERDE ZAMAN
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
HABER KİPLERİ.
Hazırlayan: ömer faruk özer.
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER

EK FİİL ÇEKİMİ VE GÖREVİ
Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE.
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
1/20 Cümle Bilgisi A B C D İşine her sabah erkenden giderdi. Çocuklar akşama kadar bizde kalırdı. Bahçeye gözü gibi bakardı. Evinin her köşesi tertemizdi.
DİLEK KİPLERİ.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
EKLER.
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
DİLEK (TASARLAMA) KİPLERİ
Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır? A) İri yapılı bir ağacın gövdesine yaslandım. B) Kolu sarılı.
Ek-Fiil Ek -Fiil Nedir?.
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
Soru 1 I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II. Behçet Necatigil’in şiirlerini okuyorum. III. Yaz tatilin de boyun nasıl da uzamış? IV. Hastalıktan.
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
Dersi mutlaka dikkatli ve sessiz izleyelim.
EK FİİLLER.
YEŞİM ÇAKIR 8/A 535.
FİİLDE KİP (ANLAM) KAYMASI
FİİLLER.
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
ZARF (BELİRTEÇ).
FİİL (EYLEM).
FİİLLER.
Filde Anlam Kayması Fiilde Kipler.
FİİL ÇATISI.
FİİLLER Erciyes Üniversitesi Türkçe Eğitimi
Fiiller.
1. I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II
1. Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş
1. I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
Fiillerde Anlam (Zaman) Kayması
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
1.Soru Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş?
Yukarıdaki cümlede yapım eki almış kaç sözcük vardır
FİİLLER.
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
1.Bahçedeki ağaçları suluyor. 2.Arkadaşımın kitabı kaybolmuş. 3.Sabah erkenden balkonu temizledi. 4.Hızlı esen rüzgar mumu söndürdü. 1)Numaralandırılmış.
Fiilimsiler (Eylemsiler)
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
SÖZCÜKTE YAPI VA EKLER.
SÖZCÜK YAPISI.
YAPISINA GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ
Fiil matik.
FİİLLERDE ZAMAN GELECEK Z. FİİLLER ŞİMDİKİ Z. GENİŞ Z. GEÇMİŞ Z.
Fiiller (Eylemler).
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
Kılış (İş) Eylemleri : Öznenin kendi iradesiyle bir nesne üzerinde gerçekleşen ve bu eylemden nesnenin etkilendiği tüm eylemler iş-kılış anlamlıdır. Kadın.
FİİLLERDE KİP.
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
EK FİİL / EK EYLEM /.
GURBET DUYMUŞ FİİLLER (EYLEMLER).
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
Hazırlayan Zahide KURT 9/A -23
DERSİMİZ TÜRKÇE.
Hakan Satılmış /Türkçe Öğrt. İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
Neden kitap okuyoruz.
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

FİİLLER

1. I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II. Behçet Necatigil’in şiirlerini okuyorum. III. Yaz tatilin de boyun nasıl da uzamış? IV. Hastalıktan iyice sararmış zavallıcık. V. Buraya geldiğini neden söylemedin? Yukarıdaki cümlelerden hangi ikisinin yüklemi kılış bildirmektedir? A) I ve IV B) II ve III C) I ve II D) II ve V

CEVAP D SEÇENEĞİDİR,II VE V NUMARALI CÜMLELERİN YÜKLEMİ KILIŞ BİLDİRMEKTEDİR.

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi dilek kipinde çekimlenmiştir? A) Tatilde yurt dışına çıksam. B) Tatilde yurt dışına çıkmış. C) Tatilde yurt dışına çıkacak. D) Tatilde yurt dışına çıktı.

CEVAP A ŞIKKIDIR,DİLEK KİPİNE ÇEKİMLENMİŞTİR.

3. I. Hafta sonu tiyatro izleyelim. II. Bir daha geri dönemem. III. Eksikliğini çok hissedeceğiz. IV. Özgürlük emek ister. V. Saat on iki kez gonklardı. Yukarıdaki cümlelerde aşağıdaki fiil kiplerinden hangisi yoktur? A) Emir kipi B) Görülen geçmiş zaman C) İstek kipi D) Geniş zaman

CEVAP A ŞIKKIDIR,EMİR KİPİ YOKTUR.

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yükleminde zaman anlamı yoktur? A) Halikarnas Balıkçısı’nın romanlarında kişiler, bildiğimiz kişilere benzemezler pek. B) Eleştirmen, eleştirilerinde kendinden bahsettiği zamanlarda bile tarafsızlığını korumalı. C) Yolculuğa çıkmadan önce ilk olarak yolda okuyacağım kitapları alırım yanıma. D) Kitaplarında anlatacağı mekânları belirledikten sonra o mekânları uzun süre incelermiş.

CEVAP B ŞIKKIDIR,ZAMAN ANLAMI YOKTUR.

5. Aşağıdakilerden hangisinin fiilinde zaman kayması yoktur? A) İki arkadaş yabancı bir şehirde karşılaşır ve bir yerde oturup dertleşir. B) Hep böyle yapıyor, önce güler yüzle karşılıyor beni sonra yokmuşum gibi davranıyor. C) Birazdan iş görüşmesine o değil de ben gidecekmişim gibi koltukta rahat rahat oturuyor. D) Daha yol yorgunluğu üzerinden atmadan, kendine gelmeden yarın İstanbul’a uçuyor.

CEVAP C ŞIKKIDIR,ZAMAN KAYMASI YOKTUR.

6. Aşağıdakilerden hangisinde “-miş” eki başkasından duyma anlamı taşımaktadır? A) Kendini bir deri bir kemiğe çevirmişsin. B) Dersin sonlarına doğru bir an dalmışım. C) Konser, yağışlardan dolayı ertelenmiş. D) Kurutulmuş sebzelerle aram yok benim.

CEVAP C ŞIKKIDIR,DUYMA ANLAMI TAŞIMAKTADIR.

7)Aşağıdakilerden hangisinde fiil basit zamanlı değildir? A) İlk ödülünü on sekiz yaşında almış. B) İkinci kitabını bu yıl çıkaracakmış. C) İnceleme yazıları da yayımlanacak. D) Kendini yinelemiyor, yeniliyor o.

CEVAP B ŞIKKIDIR,FİİL BASİT YAPILI DEĞİLDİR.

8. Aşağıdakilerin hangisinde yüklem istek kipindedir? A) Hayatına yeni bir yön vermelisin. B) Bu evrakları muhasebeye bırak. C) Bir de düşündüklerimiz olsa. D) Fazla gecikmeden yola koyulayım.

CEVAP D ŞIKKIDIR,YÜKLEM İSTEK KİPİNDEDİR.

9. Aşağıdakilerden hangisinde yüklemi birleşik zamanlıdır? A) Hangi otobüs önce kalkarsa ona binecekti. B) Arkadaşlarını arada sırada da olsa arıyor. C) Mesleğe çok erken yaşlarda adım attı. D) Gömleği, doğum gününde hediye edilmiş.

CEVAP A ŞIKKIDIR,YÜKLEMİ BİRLEŞİK ZAMANLIDIR.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem emir kipindedir? A) Bahçedeki gülleri sulamalıyım. B) Geç olmadan işe koyulalım. C) Yarın bu kadar geç kalmasın. D) İş olsa da sürekli çalışsak.

CEVAP C ŞIKKIDIR,YÜKLEM EMİR KİPİNDEDİR.