Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.Bahçedeki ağaçları suluyor. 2.Arkadaşımın kitabı kaybolmuş. 3.Sabah erkenden balkonu temizledi. 4.Hızlı esen rüzgar mumu söndürdü. 1)Numaralandırılmış.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.Bahçedeki ağaçları suluyor. 2.Arkadaşımın kitabı kaybolmuş. 3.Sabah erkenden balkonu temizledi. 4.Hızlı esen rüzgar mumu söndürdü. 1)Numaralandırılmış."— Sunum transkripti:

1 1.Bahçedeki ağaçları suluyor. 2.Arkadaşımın kitabı kaybolmuş. 3.Sabah erkenden balkonu temizledi. 4.Hızlı esen rüzgar mumu söndürdü. 1)Numaralandırılmış cümlelerin hangisinde kullanılan eylem iş fiili değildir? A)1 B)2 C)3 d)4

2 Yanıt: B

3 2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili eylem durum fiili değildir? A)Otobüsü kaçırınca derse geç kaldı. B)Erzurum’da kışlar çok sert geçer. C)Çocuğun ateşi sabaha karşı düştü. D)Hediye ettiğim kalemi kaybetmiş.

4 Yanıt: D

5 3) Elif’in elindeki çantada fiiller vardır.Elif’in fiil sandığına ilk önce “oluş fiilini ” koyması gerekmektedir.Buna göre sandığa koyacağı ilk fiil aşağıdakilerden hangisidir? A)Alışmak B)Beklemek C)Sevinmek D)Yeşermek

6 Yanıt: D

7 4)Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinde altı çizili eylem oluş fiilidir? karardı.A)Öğle vakti hava birden karardı. esiyor.B)Açık kalan pencereden rüzgar esiyor. yürüdü.C)İki arkadaş sahile doğru yürüdü. alamıyordu.D)Akrabalarından haber alamıyordu.

8 Yanıt: A

9 5)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük iş fiilidir? olgunlaşır.A)Karpuzlar yirmi gün sonra olgunlaşır. geçiniyorlarmış.B)İki arkadaş, iyi kötü geçiniyorlarmış. gitmeyeceğimC)Ne yaparsan yap gitmeyeceğim buradan. çıktı.D)Milli takım, Avrupa Şampiyonası’nda yarı finale çıktı.

10 Yanıt: C

11 yoktur? 6)Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde durum fiili yoktur? A)Bu akşam bize misafir gelecekmiş. B)Evlerini yok pahasına elden çıkarmışlar. C)Ağaçların gölgesinde komşularla oturduk. D)Sınıfın ortasında durmuş, bakınıyordu.

12 Yanıt: B

13 7)Aşağıdakilerin hangisinin kılış, oluş, durum fiillerinin üçü de örneklenmiştir? A)Savmak, çürümek, gelmek B)İstemek, yeşermek, bükmek C)Oturmak, bakmak, atmak D)Büyümek, gözlemek, sevmek

14 Yanıt: A

15 )”Dağa dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur.” 8)”Dağa dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur.” atasözündeki her iki fiil için de aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A)Geniş zamanla çekimlenmiştir. B)İkinci tekil kişiye göre çekimlenmiştir. C)Olumlu fiildir. D)Dilek kipiyle çekimlenmiştir.

16 Yanıt: A

17 9)Aşağıdakilerden hangisinin zamanı diğerlerinden farklıdır? A)Korkulu B)Yapıştı C)Bildi D)Sayar

18 Yanıt: D

19 10)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin başlangıcı belirtilmiştir? A)İstediğin defteri ve kalemi aldım. B)Ben gideli buralara olanlar olmuş. C)Sinemaya gidelim diye ağladı, durdu. D)Onca uğraşa karşın başaramadı.

20 Yanıt: B

21 11)Aşağıdaki fiillerden hangisinin zamanı farklıdır? A)Çalışırım B)İstemez C)Çıkacağım D)Seyredersin

22 Yanıt : C

23 12) 1.Şunları anneme aldım. 2.Beni buradan alacak. 3.Kardeşim bunları çok beğendi. 4.Bazıları hiç ders çalışmıyor. 5.Sırrımı sadece sen biliyorsun. Bu cümlede kullanılan eylemler çekimlendikleri kiplere göre ikişerli gruplanırda, hangisi dışta kalır? A)2. B)3. C)4. D)5.

24 Yanıt: A

25 13) İlk defa seyrettim bir eylül sonu Bir bir düşen yaprakların kopuşunu Kimi hasretle döne döne iniyor Kimi ister gibi sallanıyor Bu dizelerde aşağıdaki kiplerden hangisinin örneği yoktur? A)Duyulan Geçmiş Zaman B)Şimdiki Zaman C)Bilinen Geçmiş Zaman D)Geniş Zaman

26 Yanıt: A

27 14)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem diğerlerinden farklı bir kiple çekimlenmiştir? A)Göstermediğin ilgiden dolayı sana teşekkür ederim. B)Ameliyatımı yapan doktoru ziyaret ettim. C)Gökyüzünü kocaman bir sis kaplamış. D)Kalabalık yerlerde bağırarak konuşmayalım.

28 Yanıt: D

29 15)Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi diğerlerinden farklı kiple çekimlenmiş bir eylemdir? A)Şu mahkumu hemen hücresine götürün. B)Ağır çuvalı sen taşı. C)Saat altıya kadar beklemelisin. D)Erzakları tepeye çıkarın.

30 Yanıt: C

31 16) 1.Kırmızı ışıkta geçeyim demeyeceksiniz. 2.Kırmızı ışıkta geçmeliyiz. 3.Kırmızı ışıkta geçelim deneyeceksiniz. 4.Kırmızı ışıkta geçmeyin. Kırmızı ışık için yapılan uyarıların hangisinde gereklilik kipi kullanılmıştır? A)1 B)2 C)3 D)4

32 Yanıt: B

33 17)Aşağıdaki cümlelerin hangisi diğerlerinden farklı bir kiple çekimlenmiştir? A)Evin en küçük çocuğu şimdi ders çalışmıyor. B)Deniz, bir daha seninle oraya gitmeyecek. C)Konuşmaları dikkatini vererek dinlemelisin. D)Bol baharatlı yemeği eskiden beri beğenmez.

34 Yanıt: C

35 18)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçen altı çizili eylem farklı bir kiple çekimlenmiştir? A)Aman sabah olmasın bu karanlık sokakta. B)Sarışınlık getirir gözlerimin akşamlarına. C)İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı. D)Mevsim gibi geldim işte kapına.

36 Yanıt: A

37 19)Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili eylemlerden hangisi haber kipiyle çekimlenmiştir? A)Dinlesinler baharın neşeli şarkısını. B)İçine çekmelisin yaylanın temiz havasını. C)Ay doğarken şu tepeden iner zeybekler. D)Bırakın seyredeyim şu manzarayı.

38 Yanıt: C

39 20)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, dilek kiplerinden biriyle çekimlenmiştir? A)Geçen seneleri anmalıyım bir daha. B)Eğiliyor bulutlar engine perde perde. C)Dün akşam hep beraber şehri gezdik. D)İçimdeki fırtına elbet bir gün dinecek.

40 Yanıt: A

41 21)Aşağıdakilerin hangisinde eylemin kipinde bir anlam kayması olmuştur? A) Pazar günü gelmeye çalışacağım. B) Sabahları erken kalkmayı seviyorum. C) Yağmur yağdığı için gelememiş. D) Söz verdi, yarın buraya uğrayacak.

42 Yanıt: B

43 Eşyalar yerleştirilince, otobüse yolcular da bindi. Şoför beklemeksizin kontağı açtı. O sırada oto­büs yazıhanesinden biri fırladı. Otobüse koşuyor­du; soluk soluğa yetişti. Önümüzdeki tek boş ye­re oturdu. Çevresindekileri selamladı. Otobüsteki herkesi tanıyordu anlaşılan. 22)Bu parçada bileşik zamanlı kaç fiil vardır? »A)1 B)2 C)3 D) 4

44 Yanıt: B

45 23) Aşağıdakilerin hangisinde eylemin kipin­de bir anlam kayması olmuştur? A) Yarın yanınıza gelmeye çalışacağım. B) Yazları gölgede kitap okumayı seviyo­rum. C) Bize ulaşamadığı için haber verememiş. D) Telefon açtı, bir saat sonra gelecek.

46 Yanıt: B

47 24) "Anlattıkları şeylerin niteliğine göre fiiller; kı­lış fiilleri (almak, okumak, yıkamak... gibi), durum fiilleri (yatmak, oturmak, uçmak... gi­bi), oluş fiilleri (doymak, acıkmak, büyü­mek... gibi) diye adlandırılır." Aşağıdakilerin hangisinde, yukarıda sözü edilen fiillerin tümü örneklendirilmekte­dir? A) sökmek, çizmek, yeşermek B) bakmak, yakmak, bulmak C) yolmak, ağlamak, çürümek D) ağlamak, oturmak, yaşlanmak

48 Yanıt: C

49 25) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, eylem istek kipindedir? A) Soruları dersin sonunda çözelim. B) Bugün gelmese, yarın gelse. C) Masrafları onlar karşılasın. D) Burada her hafta yarışmalar düzenlen­sin.

50 Yanıt: A

51 26)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yüklem olan fiilin kipinde anlam kayması yoktur? A)Bazı günler, iş çıkışı, arkadaşlarla buluşuyoruz. B)Masasına oturmuş, harıl harıl ders çalışıyordu. C)Hep söz veriyor, ama gelmiyorsun. D)Derginin yeni sayısı yarın çıkıyor.

52 Yanıt: B

53 27) Aşağıdakilerden hangisinin fiilinde zaman kayması yoktur?fiili zaman kayması A) İki arkadaş yabancı bir şehirde karşılaşır ve bir yerde oturup dertleşir. B) Hep böyle yapıyor, önce güler yüzle karşılıyor beni sonra yokmuşum gibi davranıyor. C) Birazdan iş görüşmesine o değil de ben gidecekmişim gibi koltukta rahat rahat oturuyor. D) Daha yol yorgunluğu üzerinden atmadan, kendine gelmeden yarın İstanbul’a uçuyor.

54 Yanıt: C

55 28)Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde anlam kayması yoktur? A) Her sabah ilk iş büroyu temizlersin. B) Olumsuzlukları da hesaba katacaksın. C) Öğleden sonraları yanımıza uğruyor. D) Bugün kitap evlerine uğramalıyım.

56 Yanıt: D

57 29) Aşağıdakilerin hangisinde yüklem istek kipindedir? A) Hayatına yeni bir yön vermelisin. B) Bu evrakları muhasebeye bırak. C) Bir de düşündüklerimiz olsa. D) Fazla gecikmeden yola koyulayım.

58 Yanıt: D

59 30) Aşağıdakilerden hangisinde eylem, sözün söylendiği anda gerçekleşmektedir?eylem A) Kahvaltıdan önce mutlaka bir bardak süt içiyor. B) Çalışma odasında yazısını bitirmeye çalışıyor. C) Kardeşiyle o günden sonra hiç görüşmüyor. D) Beş yıldır buralardan uzakta İzmir’de yaşıyor.

60 Yanıt: B


"1.Bahçedeki ağaçları suluyor. 2.Arkadaşımın kitabı kaybolmuş. 3.Sabah erkenden balkonu temizledi. 4.Hızlı esen rüzgar mumu söndürdü. 1)Numaralandırılmış." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları