MAGNOLIA SOULANGEANA (SARAY MANOLYASI).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
QUERCUS FRAİNETTO (MACAR MEŞESİ)
Advertisements

AĞLAYAN ÇİN SERVİSİ SARKIK SERVİ
Tsuga canadensis Kanada sugası.
Viburnum sp. Kartopu.
Ilex aquifolium (Çobanpüskülü)
LİLİUM SP..
ANTHEMIS.
Bilimsel sınıflandırma Familya: Caprifoliaceae
Juglandaceae CEVİZGİLLER.
MORACEAE(DUTGİLLER) Tür: Morus alba (Beyaz dut)
Vaccinium arctostaphylos (karamuk, avcı üzümü, ayı üzümü)
Bilimsel Sınıflandırma
Magnolia X soulangiana
DROSANTHEMUM.
ABELİA GRANDİFLORA.
Büyük yapraklı ıhlamur
Caesalpinia gilliessii
Sahil Sekoyası-Sahil Mamut Ağacı
Mahonia & Nandina (Mahonya ve Cennet Bambusu)
Broussonetia papyrifera
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
NYMPHAEA N.odorata N.odorata Güzel kokan nilüfer.
Convallaria majalis ALEM:Plantae BÖLÜM:Magnoliophyta SINIF:Liliopsida
Quercus rubra m. boylarında düzgün gövdeli serbest büyüdüğünde geniş bir tepe oluşturan bir ağaçtır. Piramidal bir yapı oluşturur. En hızlı büyüyen.
Arbutus andrachne (sandal ağacı)
BİTKİ SİSTEMATİĞİ SINIF :Magnoliatae ALTSINIF :Magnoliidae TAKIM :Magnoliales FAMİLYA :Magnoliaceae TÜR :Magnolia Grandiflora.
Campanula medium.
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
Albizia julibrissin.
Picea abies Avrupa ladini.
ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.
Maclura pomifera Yalancı portakal ağacı.
İÇERİK ; ULMUS MİNOR’ ün botanik özellikleri: Sistematiği, Habitus’u,
CISTACEAE (LADENGİLLER).
JUNİPERUS OXYCEDRUS L. SUBS OXYCEDRUS KATRAN ARDICI
THYMUS (kekik).
Portulaca grandiflora
Bilimsel Sınıflandırma
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
Buddleia (Kelebek çalısı)
Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri
Salix alba L. (Ak söğüt) Türler içinde en çok boylanabilen(25-30m) aksöğüdün en belirgin özelliği genç yapraklar, tomurcuklar ve sürgünlerin üzeri ipek.
Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Pinaceae Cins: Tsuga Tür: Tsuga mertensiana.
Campanula alliariifolia
SYRİNGA VULGARİS(LEYLAK)
Malus sylvestris (Yabani elma)
Quercus suber 6-10 (20) m ye kadar boylanabilen herdem yeşil ağaçlardır. Doğal yayılışı alanı Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'dır.
Hebe'Autumn Glory' Familyası: Scrophulariaceae Latince: Hebe vernicosa
Cıstus spp..
Herdemyeşil çok yıllık yarı çalıdırlar. İlkbaharın ortasında çiçeklenip sonbahara kadar çiçekli kalırlar. En iyi çiçeklenmesini bol güneş altında yapar,
Bilimsel Sınıflandırması
AGERATUM.
Sambucus nigra (Kara mürver).
Alyssum Maritimum.
Fagaceae (kayıngiller) familyasından m boya ula ş abilen geni ş ve yaygın tepeli bir me ş e türü Genç sürgünler sarımtrak veya kırmızımtrak olup,
PYRACANTHA COCCİNEA Pyracantha coccinea.
Iç mekan Capsicum annuum (SÜSBİBERİ).
CALOCEDRUS DECURRENS KALİFORNİYA SU SEDİRİ
LOBULARİA MARİTİMA (LEYLAK). LOBULARİA MARİTİMA Bu tür(Leylak) yayılarak ve hızlı büyüyen, geniş çapta rağbet gören, kayalık bahçe yada çiçeklik bitkisidir.
Campanula portenschlagiana. Bitkiler Alemi (Plantea) Alt Alem : Trachebionta Üst Şube : Spermatophyta Şube : Magnoliophyta Sınıf : Magnoliopsida Alt sınıf.
Chaenomeles sp. Chaenomeles japonica Chaenomeles speciosa Chaenomeles lagenaria.
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
BATAKLIK SERVİSİ.
EUONYMUS ALATUS KIZARAN TAFLAN Avrupa taflanI
GERANİUM.
KIŞ MEVSİMLİK ÇİÇEK ÇALIŞMASI
YER ELMASI.
Sunum transkripti:

MAGNOLIA SOULANGEANA (SARAY MANOLYASI)

ALEM: Plantea(Bitkiler) BÖLÜM: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular) SINIF: Magnoliopsida(İki çenekliler) TAKIM: Magnoliales FAMİLYA:Magnoliaceae (Manolyagiller) CİNS:Magnolia TÜR: Magnolia saulangeana

Bir hibrit olan bu tür Paris'te Soulange Bodin tarafından Magnolia denudata ve Magnolia liliiflora adlı iki türün çaprazlanmasiyla 1826, yılında elde edilmiştir. Genellikle bahçelerde çok yaygın olarak kullanılan en güzel manolya türlerinden biridir 4-6 metre veya daha fazla boy yapabilir. Geniş ve lale şeklindeki çiçekler beyaz ve gül moru beneklerle süslüdür. Fakat genellikle tohumdan üretilen bir çok formu içinde Lennei olarak adlandırılanı böyle renkli değildir .

ilkbahar mevsiminde çiçek açar ilkbahar mevsiminde çiçek açar. Bahçe veya park dekorasyonlarında kullanılmaktadır. Kirli kent havasına ve değişik toprak türlerine dayanabilirse de kireçli topraklarda iyi gelişemez Üretim şekli daldırma metodu ile olur. Bol ışıklı veya yarı gölgeli ortamlar yetişmesi için uygundur. Asıllı, hafif ve rutubetini koruyabilen toprakları sever. İlk dikim periyodunda düzenli sulama gerekir. Toprak asla kuru bırakılmamalıdır Çalı formundaki ağaç yavaş büyüyen enli bir taç a sahiptir. 4 - 6 m kadar boylanır. Ağaç kabuğu düz ve kahverengi yeşilimsidir. Taze sürgünleri erguvan rengindedir. .

Yapraklanmadan lale biçiminde pembe çiçek açar Yapraklanmadan lale biçiminde pembe çiçek açar. İlkbaharda ilk çiçek açan bitkilerdendir. Bahçede muhteşem bir çiçek gösterisi sunar. Soğuğa dayanıklıdır. Bol güneş alan yerlere dikilmelidir. Yapraklanma çiçek geçtikten sonra başlar.

Morfolojik özellikleri Çalı formundaki ağaç yavaş büyüyen enli bir taç a sahiptir. 4 - 6 m kadar boylanır. Ağaç kabuğu düz ve kahverengi yeşilimsidir. Saçak kök yapısına sahiptirler. Çok kalın değildir. Genç sürgünler, tomurcuk ve agregat meyve pas rengi tüylerle sık bir biçimde örtülmüştür. Çok çatlaklı değildir. Yaşlandıkça çatlaklar oluşur. Kahverengindedir. Ucu küt ya da hafif sivri, dip tarafı kama şeklinde sonuçlanır.

Dağılımı Manolya türlerinin tabii alanı oldukça dardır. Kuzey Amerika'nın doğusu, Orta Amerika, Batı Hindistan ve de Doğu ve Güney doğu Asya'yı içerir. Bugün manolyanın çok türü ve herhangi bir zamanda artırılan miktarı, Kuzey Amerika'nın büyük bir kısmında, Avrupa, Avustralya ve Yeni zellanda'da süs ağacı olarak bulunabilir. .

mevcut alt varyeteleri Magnolia soulangeana 'Alba Superba' - Büyük çalı formunda veya kısa gövdeli küçük ağaççık şeklinde olup, yazları yeşildir. - Eni 6 m’ ye kadar yayılır. - Dik büyür ve taç enine iyi gelişir. -Çiçek rengi kırmızı beyazdır. -Çiçeklenme dönemi Mart-Nisan ayları arasındadır

Magnolia soulangeana 'Lennei' - Büyük çalı formunda olup 6 m. boy ve 6 m. ene kadar ulaşır. Kışın yapraklarını döker. - Yaprakları oval ve 15 cm uzunluğa kadar ulaşır. - Çiçekleri çan şeklinde pembemsi-lila rengindedir. - Çiçeklenme Nisan-Mayıs arasındadır

Magnolia soulangeana 'Susan' - Büyükçalı şeklinde 3 m. boy, 4 m’ e ene ulaşır. - Yaprakları oval açık yeşil ve 10-15 cm kadardır. - Çiçekleri pembe olup hafif kokuludurlar. Çiçeklerde 6 adet taç yaprağı vardır. - 2-3 yaşından sonra çok güzel bir çiçeklenme yapar.

Magnolia soulangeana 'Nigra' - Büyük çalı formunda olup 3 m boy, 3 m’ e ene kadar ulaşır. - Yapraklar 15 cm ve ters yumurta şeklindedir. - Çiçekler çan şeklinde olup 12 cm büyüklüğe ulaşır ve çiçeklerin rengi erguvandır. - Çiçeklenme Mayıs-Hazirandır.