Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
QUERCUS FRAİNETTO (MACAR MEŞESİ)
Advertisements

Chamaecyparis lawsoniana (Lawson Yalancı servisi)
AĞLAYAN ÇİN SERVİSİ SARKIK SERVİ
Tsuga canadensis Kanada sugası.
CATHAYA Kung et Chun.
ANTHEMIS.
Bilimsel sınıflandırma Familya: Caprifoliaceae
Juglandaceae CEVİZGİLLER.
Leguminosae’nin Bilimsel Sınıflandırılması
Vaccinium arctostaphylos (karamuk, avcı üzümü, ayı üzümü)
ABELİA GRANDİFLORA.
TÜRKİYE’DEKİ ABİES ÇEŞİTLERİ
Büyük yapraklı ıhlamur
Sahil Sekoyası-Sahil Mamut Ağacı
Broussonetia papyrifera
Thuja Occidentalis Batı Mazısı
 GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ  KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ  YAPRAK VE ÖZELLİKLERİ YAPRAK.
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
Quercus rubra m. boylarında düzgün gövdeli serbest büyüdüğünde geniş bir tepe oluşturan bir ağaçtır. Piramidal bir yapı oluşturur. En hızlı büyüyen.
Arbutus andrachne (sandal ağacı)
BİTKİ SİSTEMATİĞİ SINIF :Magnoliatae ALTSINIF :Magnoliidae TAKIM :Magnoliales FAMİLYA :Magnoliaceae TÜR :Magnolia Grandiflora.
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
Albizia julibrissin.
Picea abies Avrupa ladini.
ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.
KEREVİZ.
Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte.
Maclura pomifera Yalancı portakal ağacı.
İÇERİK ; ULMUS MİNOR’ ün botanik özellikleri: Sistematiği, Habitus’u,
Quercus petraea Sapsız Meşe
CISTACEAE (LADENGİLLER).
JUNİPERUS OXYCEDRUS L. SUBS OXYCEDRUS KATRAN ARDICI
GİNKGO BİLOBA GİNKO BİLOBA
HİNTYAĞI Tak: Euphorbiales Fam: Euphorbiaceae Cins: Ricinus
(AKÇAAĞAÇ YAPRAKLI ÇINAR)
Quercus trojana P.B.Webb.: Makedonya Meşesi
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
Buddleia (Kelebek çalısı)
MAGNOLIA SOULANGEANA (SARAY MANOLYASI).
Salix alba L. (Ak söğüt) Türler içinde en çok boylanabilen(25-30m) aksöğüdün en belirgin özelliği genç yapraklar, tomurcuklar ve sürgünlerin üzeri ipek.
Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Pinaceae Cins: Tsuga Tür: Tsuga mertensiana.
KOZALAK VE ÖZELLİKLERİ
TAXODİUM DİSTİCHUM (AMERİKAN BATAKLIK SERVİSİ)
CORYLUS COLURNA L. (AĞAÇ FINDIĞI)
CHAMAECYPARİS NOOTKATENSİS
Juniperus virginiana (Kurşun Kalem Ardıçı)
RUMELİ VEYMUT ÇAMI MAKEDONYA-BALAKAN ÇAMI
Malus sylvestris (Yabani elma)
Quercus suber 6-10 (20) m ye kadar boylanabilen herdem yeşil ağaçlardır. Doğal yayılışı alanı Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'dır.
Cıstus spp..
Berberis sp. (Kadın Tuzluğu)
Bilimsel Sınıflandırması
Picea Excelsa Picea Excelsa Avrupa Ladini.
Sambucus nigra (Kara mürver).
Alem: Plantae Bölüm: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Takım: Fagales
PYRACANTHA COCCİNEA Pyracantha coccinea.
CALOCEDRUS DECURRENS KALİFORNİYA SU SEDİRİ
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Pinaceae CİNS : Pinus TÜR : Pinus brutia
Erica arborea (ağac fundası)
Platanus orientalis doğu çınarı
Atriplex sp..
SİSTEMATİK Plantea Spermatopyhta Angiospermae Magnoliatae Hamamelidae Juglandales Juglandaceae Pterocarya Pterocarya fraxinifolia.
Cotoneaster horizontalis (Yayılıcı Dağ Muşmulası) Ters yumurta biçimindeki kalın yapraklar 1-1,5 cm boyunda ve çok kısa saplıdır. Üst yüzü cilalı gibi.
JUNİPERUS comminus ADİ ARDIÇ
BATAKLIK SERVİSİ.
Kök Tütün bitkisinin kökleri kazık şeklinde olup, sağlam bir yapıya sahiptir. Tütün kökleri toprağa çok iyi tutunurlar. Oldukça derinlere iner ve toprakta.
GERANİUM.
Calluna.
YER ELMASI.
KIRMIZI ÜÇGÜL (Trifolium incarnatum L.)
Sunum transkripti:

Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri

KONULAR Alnus orientalis’ in botanik özellikleri: Sistematiği, Habitus’u, Kabuğu, Sürgünü, Yaprağı, Tomurcuğu, Çiçeği, Meyvesi, Tohumu 2) Carya ovata’ nın ekolojik özellikleri: İklim(su, sıcaklık), Işık, Toprak, Yayılışı 3) Kullanım yerleri

1) Alnus orientalis’ in botanik özellikleri: Sistematiği: Kingdom: Plantae Division: Magnoliophyta Class: Magnoliopsida Order: Fagales Family: Betulaceae Genus: Alnus Species: Alnus orientalis

Habitus: a) Boy: Ortalama 20 m’ ye kadar boylanabilen bir ağaçtır. b)Dallanma: Kalın bir dal yapısına sahip olup, dallar dağınık şekilde dallanır. Geniş, düzensiz bir tepe formuna sahiptir.

Kabuk: Yeşilimsi-kahverengi olan kabuğu düzgün ve parlak olup, ileriki yaşlarda çatlayarak gri-esmer bir renge dönüşür.

Sürgün: Sürgünler kırmızımtırak-yeşildir ve yapışkan tüylerle kaplıdır. Sürgünler üzerinde büyük lentiseller bulunur.

Yaprak: Yaprakları ters yumurta-yuvarlak veya yürek biçiminde olup 5-11 cm boyunda ve 3-7 cm genişliğindedir. Yaprak damarları belirgindir. Yaprak ucu yuvarlak, dibi simetriktir. Yaprakların üst yüzü koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzü açık yeşil ve damarlar boyunca tüylüdür.

Tomurcuk: Terminal tomurcuk 1.5-2 cm boyunda,geniş yumurta biçimindedir. Yan tomurcuklar ise daha küçüktür. Tomurcukları pullu olup, sapsızdır. Dönemsel tomurcukları 6-18 mm boyunda siyah yumurtamsı şekildedir.

Çiçek yapısı: Erkek çiçek kurulu 3 çatallı dallanmış olup, aşağıya sarkar. Etamin sayısı 3-7’ dir. Çiçeği çok küçük yeşilimsi renklidir. Nisan, haziran ayları arasında çiçekleri görünür ve yapraklardan önce açar. Dişi çiçekler, erkek çiçeklere nazaran daha kısadır ve dalların sonunda kümelenir.00

Meyvesi: Meyve 2-3 cm boyunda, 3-5 cm çapında, küre şeklindedir. Meyve ilk başta yeşil etli bir kabuğa sahiptir.Olgunlaşınca deri gibi sertleşir ve 4 parçaya ayrılarak endokarptan ayrılır. Endokarp odunsu yapıda olup, dış kısmı düzdür.

Tohum: Meyvelerin içerisinde çok sayıda tohum bulunur. Tohumlar 2-3 mm büyüklüğünde olup kahve renkli, sivri uçlu ve dar kanatlıdır.

İklim(su, sıcaklık): 2) Alnus orientalis’ in ekolojik özellikleri: Kızılağaç bir ışık bitkisidir. Hızlı büyür. Soğuğa dayanıklı olan bu ağaç 1500 m’lere kadar görülebilmektedir.

Toprak İsteği: Nemli, derin, kumlu ve balçıklı topraklarda iyi gelişir. Genellikle vadilerde biriken alüvyal toprakları tercih eder.

Yayılışı: Avrupa – Sibirya bitkisi olan bu tür ülkemizde Güney Batı Anadolu da bulunur. Isparta Yazılıkaya Milli Parkı, Antalya, Muğla yörelerinde bulunur.

3) Kullanım Yerleri: Odunu kontrplak yapımında, kaplamacılıkta kullanılır, Puro ve sigara kutuları yapımında kullanılır, Kibrit ve kurşun kalem yapımında kullanılır.

KAYNAKÇA: Ege Bölgesinde Doğal Yayılış Gösteren Ağaç Ve Çalılar Fotoğraflı Bitki Tanıma Kılavuzu Yazar : Cenk Durmuşkahya www.horh.ufl.edu/trees www.plants.usda.gov www.cnr.vt.edu/dendro/dendrology