ATATÜRK’Ü ANLAMAK. ATATÜRK’Ü ANLAMAK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Atatürk’ün Müzik İle İlgili Sözleri
Advertisements

Laiklik Laiklik yalnızca devlet ve dinin birbirinden ayrılması anlamına gelmez ayrıca eğitim, kültür ve yasama alanlarının da dinden bağımsız olması.
SONBAHARIN YAPRAKLARI EL SANATLARI SERGİSİ
KAZANIMLAR 25. Onuncu Yıl Nutku'ndan hareketle yapılan inkılapları, Atatürk'ün geleceğe yönelik hedeflerini ve Türk milletinin özelliklerini değerlendirir.
BAYRAMLARIMIZ Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz.
HazIrlayan:Vecİhe –PInaR AVCI 4/a 138
ATATÜRK ile YAŞAMAK Aslı DİNÇMAN. ATATÜRK ile YAŞAMAK Aslı DİNÇMAN.
BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK’TEN ÖZDEYİŞLER
Baş Öğretmen Atatürk.
Ne kadar zengin ve müreffeh olursa olsun, istiklâlden mahrum bir millet, medenî insanlık karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye lâyık sayılamaz.
ATATÜRK VE SANAT SANAT.
ATATÜRK VE SANAT.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HER ŞEY GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN
HAKLARIMIZ Kazanım: Sahip olduğu haklarını belirtir.
Prag’dan çok çok küçük bir örnekleme!
Lider dediğin; Hedefleri gibi Zafer zafer benimdir diyebilenin, muvaffakiyet, muvaffak olacağım diye başlayanın ve muvaffak oldum diyebilenindir.
- Bilgi Taassubu Önler BİLGİ TAASSUBU ÖNLER.
Ne senden vazgeçeriz ATAM , Ne senin eserinden...
TÜRK EDEBİYATINDA HİKAYE
PARAGRAFTA ANLAM. Soru 1 Aşağıdaki cümlelerde bir paragraf oluşturulursa hangisi ilk cümle olur? A)Hatta halk arasında hikâye denilince masal akla gelir.
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
Beni görmek demek yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi anlıyor ve hissediyorsanız bu yeterlidir.
BAYRAMLARIMIZ.
SANATSIZ KALAN BİR TOPLUMUN HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR.
BüyüyünCE NE OLSAM? Berin BÜYÜKBODUK
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
ATATÜRK VE MÜZİK Atatürk insan hayatında müziğin çok önemli bir yeri olduğuna inanıyordu. 14 Ekim 1925'te İzmir Kız Öğretmen Okulu'nu ziyaretlerinde öğrencilerin.
BAŞÖĞRETMENİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ÖZLÜ SÖZLERİ VE FOTOĞRAFLARIYLA ÖĞRETMENLERLER GÜNÜNDE BİZLERLE....
Dr. Cengiz ÖZDİKER.
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
TARİHİ OLAYLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
OKUMANIN İLKELERİ.
ATATÜRK’ÜN SANAT İLE İLGİLİ SÖZLERİ
ATATÜRK İLKELERİ ve İNKILAPLAR
BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK’TEN ÖZDEYİŞLER
CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
ÜNİTE:2.ADIM ADIM TÜRKİYE
Sizlere saldırmanızı değil, ölmenizi emrediyorum
CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
ATATÜRKÜN GELECEĞE YÖNELİK HEDEFLERİ
KONTROL İZLEYİCİDE Her şeye rağmen muhakkak bir Nur’a doğru yürümekteyiz. Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletim hakkındaki.
ATATÜRK’ün İLKELERİ.
‘’……eski dönemin hurafelerinden ve doğuştan var olan özelliklerimizle hiç de ilişkisi olmayan yabancı fikirlerden, doğudan ve batıdan gelebilen etkilerden.
29 Ekim 1933 TÜRKİYE CUMHURİYETİ 10 YAŞINDA
Öğretmenler Günü.
Tarih Sunumu Tarihi Olayların Değerlendirilmesi
10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı
ATATÜRKÇÜLÜK.
Tarih Sunumu Tarihi Olayların Değerlendirilmesi
1.
MİLLİ (ULUSAL ) BAYRAMLARIMIZ
BAYRAMLARIMIZ Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz.
Ders:Türkçe Konu:Atatürk’ün Sanata ve Sanatçıya Verdiği Önem Öğretmen:Afife Köseoğlu Yolmaz Öğrenci:Yasemin Yitik Sınıf :4/A Okul No:364.
SANAT TARİHİ Nurdan Gül Kökten.
ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI
ATATÜRK’ÜN İNSAN HAK VE HÜRRİYETLERİNE VERDİĞİ ÖNEM
HANGİ İLKEYİM? MUSTAFA TONBUL BOZKURT ORTAOKULU HANGİ ALANDAYIM?
KÜLTÜR VE KÜLTÜRÜN ÖĞELERİ
Babaeski Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
ATATÜRK’ÜN SANAT ANLAYIŞI
Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz. Vatanımızı,milletimizi çok severiz. BAYRAMLARIMIZ.
Milli Birlik, Vatan Sevgisi Ve Cumhuriyetin Önemi.
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Sanat, Spor ve Atatürk
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
SANAT DALLARI.
10 KASIM 1938.
Hazal Kulat
 Büyük Önder Atatürk, Cumhuriyet’in kuruluşunun ardından, toplumsal dehasını bir kez daha göstererek Türk Ulusunun kültürel alanda da gelişiminin şart.
Sunum transkripti:

ATATÜRK’Ü ANLAMAK

Tarih; hayal mahsulü olamaz Tarih; hayal mahsulü olamaz. Tarih yazarken gerçek olayları bulmaya çalışmalıyız. Eğer bunları bulamazsak meçhuliyeti ve bu noktadan cehlimizi itiraf etmekten çekinmeyelim."  Efendiler, tarih, milletlerin yükselme ve gerileme sebeplerini ararken bir çok siyasi, askerî, sosyal sebepler bulmakta ve saymaktadır...(17.11.1923, İzmir İktisat Kongresini Açış Söylevi.) Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır. (1931)  Tarih; hayal mahsulü olamaz. Tarih yazarken gerçek olayları bulmaya çalışmalıyız. Eğer bunları bulamazsak meçhuliyeti ve bu noktadan cehlimizi itiraf etmekten çekinmeyelim. (10 Kasım 1935, Ulus.) 

ATATÜRK VE TÜRK DİLİ

Atatürk, Türk dilini geliştirmek için bazı çalışmalar yapmıştır.

Harf İnkılabı

2.Güneş Dil Teorisi……………………..

 

Atatürk ve Gençlik

*Bir gün ulusu sizin gibi beni anlamış gençliğe bırakacağımdan çok memnun ve mesudum. *Her kafanın anlamaktan aciz olduğu yüksek bir varlıktır gençlik.

Her şeye rağmen muhakkak bir ışığa doğru yürümekteyiz *Her şeye rağmen muhakkak bir ışığa doğru yürümekteyiz. Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletimin hakkındaki sonsuz sevgim değil, bugünün karanlıları, ahlâksızlıkları, şarlatanlıkları içinde sırf vatan ve hakikat aşkıyla ışık serpmeye ve aramaya çalışan bir gençlik görmemdir. *Arkadaşlar, Gençliğe bakın, Türk millî bünyesindeki asil kanın ifadesine dikkat edin. *Sizin gibi gençlere malik bulundukça, bu vatan ve milletin, şimdiye kadar elde etmeği başardığı zaferlerin üstüne çok daha büyük zaferler koyabileceğine şüphe etmiyorum.

ATATÜRK VE SANAT ANLAYIŞI Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür. İnsanlar olgunlaşmak için bazı şeylere muhtaçtır. Bir millet ki resim yapmaz, heykel yapmaz, tekniğin getirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.

.……………KÜLTÜR………….. Kültür okumak, anlamak görmek, görebildiğinden anlam çıkarabilmek, ders almak, düşünmek, anlama yeteneğini eğitmektir. Kültür, tabiatın insanlara verdiği yüksek vasıfları, kendi çocuklarına ve geleceğine vermesi demektir.

Milli kültürle………………. Milli kültürü, o milletin eseri olan dil, edebiyat, mimari, müzik, gelenek görenek ve her türlü el sanatları oluşturur. Milli kültürün her çığırda açılarak yükselmesini, milli kültürün temel direği olarak temin edeceğiz.

Sanatkar el öpmez; sanatkarın eli öpülür! Sanatçı, esaslı kültür sahibi olmalı ve tarihi iyi bilmelidir. Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz… Hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatkar olamazsınız. Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir.

Aydın ve dindar olan milletimiz, ilerlemenin sebeplerinden biri olan heykeltıraşlığı en üst derecede ilerletecek ve memleketimizin her köşesinde atalarımızın ve bunlardan sonra yetişecek evlatlarımızın hatıral arını güzel heykellerle dünyaya ilan edecektir. Dünyada medeni olmak, ilerlemek ve olgunlaşmak isteyen herhangi bir millet mutlaka heykel yapacak ve heykeltıraş yetiştirecektir.

Güzel sanatların hepsinde, ulus gençliğinin ne türlü ilerletilmesini istediğinizi bilirim. Bu yapılmaktadır. Ancak bunda en çabuk, en önde götürülmesi gerekli olan Türk musikisidir. Bir ulusun yeni değişikliğinde ölçü, musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir.

Müzeyyen Senar Türk musikisinin ünlü ses sanatçısının yeteneği Atatürk’ün de dikkatini çekmiştir. Sanatçı bir çok kez onun huzurunda ve meclislerde şarkı okudu.