ÇEKUD Kimdir ? 1999 yılında çeşitli meslek gruplarından oluşan Çevre Gönüllüleri tarafından kurulan, Çevreye duyarlı bir kamuoyu oluşturmaya çalışan, 

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TARLADAN SOFRAYA DEĞER ZİNCİRİ
Advertisements

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ORGANİK TARIM.
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
HALKBANK ENERJİ KREDİLERİ KOBİ Pazarlama Daire Başkanlığı
ÇAMLIDERE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
“Tüketim Alışkanlıklarımız”
PROJE DEĞERLENDİRME VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Bülent Şenver Etik Liderlik Bülent Şenver
PAKET SİGARA FİYATI 1 ADET SİGARA FİYATI
EKMEK İSRAFI.
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
SİBEL KURNAZ SERAP ARIMAN YAKUP ARSLAN
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
Ülkemizin Doğal Kaynakları
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
Hastane Odaklı Enerji Verimliliği Uygulamaları
AÇLIK SORUNU Elif AVCI.
Performans Göstergeleri
ADEM EROL BAFRA 30 AĞUSTOS İLKÖĞRETİM OKULU
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI ZİRAİ ÜRETİM İŞLETMESİ PERSONEL VE MAKİNE EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ SAFER 2009 AÇILIŞ TOPLANTISI.
EKMEK İSRAFININ ÖNLENMESİ
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİ
CELAL AVŞAR ORTAOKULU EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİ
Lezzet, Sağlık ve Güven..
TÜRKİYEDE ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLENME DESENİ VE KOOPERATİF DIŞI ÖRGÜTLENME MODELLERİ Prof.Dr.Murat YERCAN.
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
VAN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ARGE BİRİMİ
Adı: Soyadı: Sınıfı: Numarası: Fakirlere yardım edelim Öğretmenin adı: Yusuf Ziya Öğretmenin soyadı: Kınacı 1.
“TEMİZ İNSAN TEMİZ TOPLUM ”
BÖLÜM 3 TARIMIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ ÖNEMİ
TEMA HAZIRLAYAN :OZAN DORUK YAVUZ. Varoluş Nedeni Toprak...Toprak...Toprak... Ülkemiz yılda 743 milyon ton toprağını erozyonla kaybediyor. Oysa yaşam.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Hacettepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi STRATEJİK AMAÇLARIMIZ Vizyon ve misyonumuza dayalı olarak oluşturulan.
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
“PROJECT RED KAMPANYASI IŞIĞINDA KÜRESEL FON ÖRNEĞİ”
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi
YASAMA FAALİYETLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ SEKTÖRÜ
HAYATIMIZI GÜZELLEŞTİREN NE ÇOK ŞEY VAR
ECZACIBAŞI TOPLULUĞU. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YAKLAŞIMIMIZ.
GJHBGHJJ
Milyon Ne Kadar Büyük?. Işık bir saniyede yaklaşık olarak (üç yüz bin) kilometre yol alır.
Su Yönetiminde STK’lar ile İşbirliği Çalıştayı 19 Temmuz 2012.
ANDROİD TABANLI MOBİL UYGULAMA İLE ARAÇ KARBON SALINIM HESABI İsmet Faruk YAKA* Abdülkadir KOÇER** Afşin GÜNGÖR* *Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,
TURKCELL SIR BAŞLIK ALANI Yiğit Kulabaş Turkcell Genel Müdür Yardımcısı.
TOPLUM İÇİN ÇALIŞANLAR
BATUHAN YILDIRIM HAYDAR KARA. TEMA NEDİR ? TÜRKİYE EREZYONLA MÜCADELE VE AĞAÇLANDIRMA VAKFI…
MÜKEMMELLİĞE DOĞRU TÜRKİYE İsrafın Önlenmesinde Durum Tesbiti ve Çözüm Önerisi: 80/20 Prensibi ve 6 Sigma Yönetim Sistemi Prof. Dr. Aziz Akgül Türkiye.
Gıda ve Tarım da buna uymalı
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
TASARRUF Hikmet SIRMA.
Logo nedir? ARDA KIRTASİYE. Logo ticaretin başladığı yıllardan beri ürünleri, kuruluşları ya da hizmetleri birbirinden ayırt etmeyi sağlayan bir ya da.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
Ekonomik Bir Değer Olarak “TEKİRDAĞ BAĞCILIĞI VE ÜZÜM”
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
İSRAF VE İKTİSAT.
YAYGIN EĞİTİM.
Deneyim Paylaşımı: Temiz Hava Hakkı Platformu
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarız?
YILDIRIM BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ. ÇÖP ve ÇEVRE İnsanlar her gün, boşalan, kırılan, eskiyen, bozulan veya artık istenmeyen her şeyi çöpe atar.
KONU:SOSYAL ÖRGÜT, RESMİ KURUM ÖZEL ANTAKYA ATA KOLEJİ
Tarım sektörünün önemi
Ahmetcan Beyin Tümörü İle Mücadele Derneği
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

ÇEKUD Kimdir ? 1999 yılında çeşitli meslek gruplarından oluşan Çevre Gönüllüleri tarafından kurulan, Çevreye duyarlı bir kamuoyu oluşturmaya çalışan,  15 Bölge, 81 İl, 8 Yurtdışı temsilcisi ve binlerce gönüllüsü ile, Kamu yararına çalışan dernek statüsünde hizmet veren bir sivil toplum kuruluşudur.

VİZYONUMUZ Doğa-insan arasında bozulan uyum ve dengenin yeniden kurulmasına çalışan uluslararası düzeyde etkin bir kurum olmak

MİSYONUMUZ Kritik ve analitik düşünce yapısında, yüksek çevre ve ahlak bilincine sahip bir toplum yapısı oluşumuna katkıda bulunmak.    Hedef kitlemiz 8 milyar insanlık ailesi

Ağaçlandırma Kampanyaları FAALİYETLERİMİZ Ağaçlandırma Kampanyaları 43 İl 535.697 fidan Minik Ellerden Büyük İşler Tohumdan Fidana Projesi 20 il 441 Okul 165.565 Öğrenci

Enerji Verimli Gezici Ev Projesi ÇEKUD – Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği, İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile enerji tasarrufu, enerji verimliliği ve temiz enerji uygulamalarının yaygınlaştırılması ile İstanbul’un enerji yoğunluğunun ve sera gazı salınımının azaltılması genel hedefiyle; İstanbul’da 70 Lise ve 38 ilçe meydanında ‘Enerji Verimli Gezici Ev Projesi’ eğitimleri uygulanmaya başlanmıştır.

Akademik Etkinlikler MEB Hizmetiçi Eğitim Enerjinin Stratejik Önemi Konferans /Panel /Seminer /Kurs MEB Hizmetiçi Eğitim Enerjinin Stratejik Önemi Yeşil Pazarlama ve Tüketim Farkındalığı Türkiye'nin Gözü Nükleerde Siyanürlü Altın Gerçeği İstanbul’un Çevre Sorunları Ulusal Çevre Politikamız Türkiye’nin Çevre Sorunları Su ve Çevre

Disiplinler Arası Çevre Kongresi 2011 Sakarya Üniversitesi Tüketim Toplumu Ve Çevre Sempozyumu 2012 Karabük Üniversitesi

Ulusal Çevre ve Ahlak Sempozyumu 2013 Gaziantep Üniversitesi Hasan Kalyoncu Üniversitesi Uluslararası Katılımlı Çevre Sempozyumu 2013 Gümüşhane Üniversitesi

Uluslararası Çevre ve Ahlak Sempozyumu 2014 Adıyaman Üniversitesi Çevre Vakfı

1 Milyon Öğrenciye Çevre Eğitimi 2015 DÖNEMİ HEDEFİMİZ 1 Milyon Fidan 1 Milyon Tohum 1 Milyon Öğrenciye Çevre Eğitimi

SOFRADA SIFIR ARTIK KAMPANYASI

YEDİĞİNİ BİTİR ÇÖP OLMASIN ; NİMET ÇÖPE DOLMASIN. SLOGANIMIZ YEDİĞİNİ BİTİR ÇÖP OLMASIN ; NİMET ÇÖPE DOLMASIN.

Öğrencileri israf konusunda bilinçlendirerek, PROJENİN KONUSU Öğrencileri israf konusunda bilinçlendirerek, İsrafın azaltılmasının sağlanması

PROJENİN AMACI Yanlış tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik bireysel ve toplumsal farkındalık oluşturmak.

Eyüp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı; PROJE HEDEF KİTLESİ İSTANBUL Eyüp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı; 28 Ortaokul 12 Lise Toplam 40 Okul

PROJE ORTAKLARI

Sofrada Sıfır Artık Kampanyası Nedir ? Gelecek nesillere israfı önlemeyi anlatmak, İsraf konusunda toplumu bilinçlendirmek, Dünyada yaşanan kaynak yetersizliği ve ekonomik krizlerin israf ve tüketim dengesizliğinden kaynaklandığını öğretmek,

İsraf Nedir ? İsraf, malı helak etmek, faydasız hâle getirmek, dine ve dünyanın mübah olan işlerine faydalı olmayacak şekilde sarf etmektir.

İSRAF

İsrafın Nedenleri Nelerdir ? -Eğitimsizlik, -Düşük kaliteli üretim, -Lüks hayat anlayışı, gösteriş düşkünlüğü, -İhtiyacın önüne modanın geçmesi, -Gereksiz olan şeylerin ihtiyaç olarak algılanması,

Neleri israf ediyoruz ? Çöpe dökülen yemekler, Ekmek, Su, Kağıt, Enerji, Zaman,

Çöpe dökülen yemekler : GIDA İSRAFI

Ekmek : Ekmek çok sayıda insan için en önemli besin kaynağıdır. Bunun sebebi ise en az parayla sağlığımız için gerekli olan en önemli besinlerin yerini tutabilmesidir. Ekmek olmasaydı insanların sağlıkları için yumurta, süt ve meyve gibi daha pahalı besinlerden çok miktarda tüketmesi gerekirdi. Ekmekle en yoksul insanlar bile yaşamlarını devam ettirebilirler.

Ekmeğe atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen, gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürününün de ekmek olduğu bilinmektedir. Üretilen ekmeğin önemli bir kısmı ne yazık ki, gıda olarak tüketilmeyip çöpe atılmakta ya da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.

İsraf edilen sadece ekmek değil; çiftçinin emeği, alın teri, milli servetimiz ve dünyadaki aç insanların haklarıdır.

Türkiye’de Ekmek İsrafı Araştırmasına göre kişi başı ekmek israfı günlük 20 gr’dır. İSRAF Kötü Bir şey…

Ekmek israfı günde 5 milyon, yılda 1,8 milyar adet

Günde israf edilen 5 milyon ekmeğin; 3 milyonu fırınlarda (% 51.4),

2,3 milyonu evlerde (% 37.9),

0,6 milyonu yemekhane, lokanta ve otellerde (% 10.7)

1,8 milyar TL ile; 100 yataklı 80 hastane, Yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 havaalanı, 16 derslikli 500 okul, 300 öğrenci kapasiteli 250 yurt, 500 kilometrelik bölünmüş yol yapılabilmektedir.

Ekmek İsrafını Önlemek İçin Evde Neler Yapılmalı? İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır. Dilimlenerek tüketilmesi israfı azaltacaktır. Bayat ekmekler, galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde, uygun yemeklerde kullanılabilir.

Gıda israfını önlemek için neler yapabiliriz ? Planlı alışveriş yapın, Sık alışverişe çıkın, Toptan alışverişten kaçının, Porsiyonları biraz küçültmeye ne dersiniz? Çöp değil, doğal gübre, Çöpe gideceğine ihtiyacı olan birisine gitsin, Dışarıda yediğinizde artanları paketletin.

SU :

Kağıt:

Enerji: Kalkınmakta olan ve nüfusu hızla artan bir ülke olan Türkiye’nin enerji tüketimi hızla artmaktadır. Bu da doğal kaynaklarımızın bilinçsizce tüketilmeye başlanmasına neden olmuştur.

TÜRKİYE’DE ISITMA VE AYDINLATMADA KULLANDIĞIMIZ ENERJİNİN %35’İNİ İSRAF EDİYORUZ.

Zaman:

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? Gelişmekte olan ülkelerde yılda 150 milyon ton buğday heba oluyor. Bu kaybın, tüm fakir ülkelerdeki açlığı ortadan kaldırabilecek buğday miktarının altı katını oluşturduğunu? Tahıla dayalı beslenmenin hâkim olduğu ülkemizde her yıl yaklaşık 44 milyar adet ekmek üretilmektedir. Üretilen ekmeğin yaklaşık 40 milyarının tüketilip, 4 milyarının israf edildiğini?

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? Türkiye'de yaşayan 70 milyon kişinin sofrasından çöpe atılan sadece bir pirinç tanesi ile (2,5 ton) 30 bin kişinin açlığının bir nebze olsun giderilebileceğini? Bir milyardan fazla insan açlık sınırında yaşıyorken, dünyada üretilen gıdanın üçte birinin sofralara bile ulaşamadan çöpe  atıldığını?

Teşekkür Ederiz…