CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAŞAMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
Advertisements

Besin olarak tüketilen en önemli karbohidrat kaynakları;
Genetik Bilgi Taşıyan Moleküller DNA’ NIN YAPISI- REPLİKASYONU
ÜNİTE : GENETİK GÜLSEN BAYKAL /A BU ÜNİTE İLE ÖĞRENCİLERİN ;
KARBONHiDRAT METABOLİZMASI
Fosfor Döngüsü.
Canlıların Temel Bileşenleri
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
NÜKLEİK ASİTLER DNA RNA.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ VE ORGANİK MOLEKÜLLER
Doç. Dr. Ufuk Çakatay Doç. Dr. Hakan Ekmekçi
SINAVI BAŞLATMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ
CANLI VE ENERJİ İLİŞKİSİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
KARBONHİDRATLAR carbohydrates (CHO)
NÜKLEİK ASİTLER NELERDİR? SEDANUR KARAKAYA 9/E 3004.
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
DNA VE RNA (DEOKSİRİBONÜKLEİKASİT VE RİBONÜKLEİK ASİT) PC KOPAT
CANLILARI OLUŞTURAN TEMEL BİLEŞENLER KARBONHİDRATLAR
HAZIRLAYAN MİNE HATİPOĞLU
NÜKLEİK ASİTLER.
BİYOKİMYA I (2. DERS).
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
2. Karbohidratlar.
NÜKLEİK ASİT.
KARBONHİDRATLARIN YAPISI
HÜCRENİN KİMYASAL YAPISI
Karbonhidratlar.
BASİT ŞEKERLER.
Metabolizma ve Beslenme
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
HİDROKARBONLAR VE YAYGIN ORGANİK BİLEŞİKLER
Karbonhidratlar Öğr. Dyt. Şenol YILDIZ
ATP (Adenozin Trifosfat)
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Yağlar (lipidler).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
NÜKLEİK ASİTLER Nükleik asitler ilk olarak hücre çekirdeğinde bulundukları için nükleik asit olarak adlandırılmışlardır. Daha sonraki araştırmalarda hücrenin.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
Karbonhidratlar II Disakkaridler ve Polisakkaridler
Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Aslı UÇAR
KARBONHİDRATLAR
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ.
portali.com NÜKLEİK ASİTLER DNA portali.com.
GENETİK MATERYAL Prof.Dr. Davut ALPTEKİN.
Yapısında C, H, O bulunduran kimyasal bileşiklere Organik Bileşikler denir. Bazı organik bileşiklerde N, P, S gibi maddelerde bulunabilir. (Proteinler.
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
ATP (ADENOZİN TRİFOSFAT)
NÜKLEİK ASİTLER RNA
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit) DNA, deoksiribonükleik asit denilen çok karmaşık bir kimyasal maddenin kısa yazılımıdır. Deoksiribo (D), nükleik (N),
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
GENETİK MATERYAL Prof.Dr. Davut ALPTEKİN. Genetik Materyal  Kromozomlar hem nükleik asit hem protein içerdiklerinden 1944’lü yıllara kadar genetik bilgiyi.
Biyoloji dersi proje ödevi
GENDEN PROTEİNE Nükleik Asitlerin Keşfi ve Önemi
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
Karbonhidratlar Monosakkaridler
Sunum transkripti:

CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER Organik Kimya: Karbon ve karbonlu bileşikleri inceleyen bilim dalına denir.

Organik bileşikler yapılarında; C, H, O atomu taşıyan bileşiklerdir. . Bazılarının yapısında; atomu bulunabilir. AZOT (N), KÜKÜRT (S), FOSFOR (P)

KARBONHİDRATLAR YAĞLAR (LİPİTLER) PROTEİNLER ENZİMLER VİTAMİNLER HORMONLAR NÜKLEİK ASİTLER ATP olarak sıralayabiliriz. Canlılardaki organik bileşikleri:

Organik bileşikler, ototrof (üretici) canlılar tarafından inorganik maddeler kullanılarak doğrudan üretilir.

Enerji verici olma, Yapı maddesi olma, Düzenleyici olma Organik bileşikler, kompleks (karmaşık) bileşiklerdir ve canlı vücudunda üretilebilirler. Organik bileşiklerin hücredeki bazı görevleri şunlardır; Enerji verici olma, Yapı maddesi olma, Düzenleyici olma

Organik bileşiklerin hücrede enerji verici olarak kullanım sırası: 1. Karbonhidratlar 2. Yağlar (lipitler) 3. Proteinler

Organik bileşiklerin hücrede yapı maddesi olarak kullanım sırası: 1. Proteinler 2. Yağlar (lipitler) 3. Karbonhidratlar

1. Yağlar (lipitler) 2. Proteinler 3. Karbonhidratlar Organik bileşiklerin 1’er gramları yakıldığında verdikleri enerji miktarı bakımından sıraları: 1. Yağlar (lipitler) 2. Proteinler 3. Karbonhidratlar

Düzenleyici olarak bulunan organik bileşikler: Vitaminler Enzimler Proteinler

Yönetici molekül olarak: Nükleik asitler (DNA ve RNA) Enerji molekülü olarak: ATP (Adenozin tri fosfat) görev alır.

KARBONHİDRATLAR

Özellikleri: Yapılarında; C, H ve O atomu bulundururlar. Genel formülleri: (CH2O)n’dir. I. Dereceden enerji verici olarak kullanılırlar. Canlıda yapı maddesi olarak da görev alırlar. ÖR: DNA ve RNA’nın yapısında, ATP’nin yapısında karbonhidrat bulunur. [ DNA’da deoksiriboz; RNA ve ATP’de riboz şekeri bulunur.]

Glikoz + lipit glikolipit Glikoz + protein glikoprotein Hücre zarının yapısında yağ ve proteinlere bağlı olarak bulunurlar. (glikolipit ya da glikoprotein şeklinde) Glikoz + lipit glikolipit Glikoz + protein glikoprotein

Hücre çeperinin yapısında karbonhidrat bulunur. Ör: Bitki hücrelerinin çeperinde SELÜLOZ; Mantar hücrelerinin çeperinde KİTİN bulunur.

Eklembacaklıların (böcek, örümcek vb…) dış iskeletini oluşturan kitinde bir karbonhidrattır.

Karbonhidratlar, fotosentez yapan klorofilli canlılar tarafından üretilirler.

. Karbonhidratların fazlası yağa dönüştürülerek depolanır.

Karbonhidratlar, 3 grupta incelenir: Monosakkaritler (tek şekerler) Disakkaritler (Çift şekerler) Polisakkaritler (çok şekerler)

a) MONOSAKKARİTLER (Tek şekerler) Basit şekerler olarak da bilinirler. Karbonhidratların monomerleridir (yapıtaşları). Monomer: Sindirim ile kendinden daha küçük birimlere ayrılamayan maddelere denir. Karbonhidratlar sindirim monosakkaritler (Monosakkaritler, su ile daha küçük birimlere ayrılmazlar.)

Karbon sayıları 3-8 arasında değişir Karbon sayıları 3-8 arasında değişir. Biyolojik açıdan önemli monosakkaritler: TRİOZLAR 3 C’ lu (C3H6O3) GLİSERALDEHİT PENTOZLAR 5 C’lu (C5H10O5) Riboz (C5H10O5) Deoksiriboz (C5H10O4) HEKSOZLAR 6 C’lu (C6H12O6) Glikoz (kan ya da üzüm şekeri) Fruktoz (meyve şekeri) Galaktoz (süt şekeri)

Deoksiribozun ribozdan farkı; bir oksijen atomunun eksik olmasıdır. Riboz: RNA ve ATP’ nin yapısına, Deoksiriboz: DNA’nın yapısına katılır.

GLİKOZ, FRUKTOZ VE GALAKTOZUN her üçünün de formülü aynıdır. (C6H12O6) Ancak, moleküllerin yapısındaki atomların dizilişleri farklı olduğundan farklı özellik gösterirler. Böyle bileşiklere İZOMER BİLEŞİKLER denir.

Monosakkaritler; * Tatlıdırlar. * Suda çözünürler. * Hücre zarından kolayca geçerler.

Hücrede enerji verici olarak glikoz kullanılır. Fruktoz ve galaktoz, KARACİĞERDE glikoza çevrilir ve kana karışır. İnsanda, 100 ml kanda 70-110 mg glikoz vardır. Beynin en önemli yakıtı, GLİKOZDUR. Kandaki glikoz düzeyi en düşük olduğunda bile önce beyni besler.

b) DİSAKKARİTLER (ÇİFT ŞEKERLER) İki molekül monosakkaritin aralarında bir molekül su açığa çıkararak oluşturdukları şekerlerdir. Bu olayda, monosakkaritler arasında kurulan bağa GLİKOZİT BAĞI denir. Kapalı formülleri: C12H22011’ dir. Tatlıdırlar, suda çözünebilirler.

Başlıca disakkaritler: * Maltoz ( Arpa şekeri ) bitkiseldir. Monosakkarit + monosakkarit disakkarit + su Başlıca disakkaritler: * Maltoz ( Arpa şekeri ) bitkiseldir. * Sakkaroz (Çay şekeri ) bitkiseldir. * Laktoz ( Süt şekeri ) Hayvansaldır.

Glikoz + Glikoz Maltoz + su Glikoz + Fruktoz Sakkaroz + su Glikoz + Galaktoz Laktoz + su

Dehidrasyon reaksiyonu: * Küçük moleküller (monomer) birleşip büyük moleküller (polimer) oluşurken açığa su çıkar. Bu olaya denir. POLİMER: Monomerlerin birleşmesiyle oluşan yapıya denir. Polimerlerin oluşması olayına POLİMERLEŞME (POLİMERİZASYON) denir. * Dehidrasyon olayında enerji harcanır. Ör: Glikoz + Glikoz Maltoz + su

Hidroliz reaksiyonu: * Büyük moleküllerin (polimer) su kullanılarak küçük birimlere (monomer) ayrılması olayıdır. * Ör: Maltoz + su Glikoz + Glikoz * Disakkaritler, parçalanmadan (sindirilmeden) hücre zarından geçemezler.

c) POLİSAKKARİTLER (Çok şekerler) Çok sayıda (n) monosakkaritin glikozit bağı ile bağlanması sonucu oluşan karbonhidratlardır. n(Monosakkarit) Polisakkarit + (n-1)su Kompleks şekerler olarak da bilinirler. Temel yapı birimleri (monomer): GLİKOZDUR. POLİSAKKARİTLER sindirim Glikozlar

Glikozit bağı sayısı= Açığa çıkan su sayısı (n-1) Başlıca polisakkaritler şunlardır: Nişasta Selüloz Glikojen Kitin

NİŞASTA Bitkilerde DEPO polisakkaritidir. Kök, gövde, meyve ve tohumda bulunur. Suda çözünmezler. Nişasta + iyot ya da lugol Mavi-mor renk Glikoz + Benedict çözeltisi ısı Kiremit kırmızısı Fehling çözeltisi

GLİKOJEN Hayvanlardaki DEPO polisakkaritidir. Hayvanlarda, KARACİĞER ve KASLARDA depolanır. Suda çözünürler. MANTARLAR ve BAKTERİLERDE glikojen depo ederler.

NOT: Karaciğerdeki glikojen, vücudun ihtiyacı olduğunda glikozlara dönüştürülerek tekrar kana verilir. Ancak, kaslardaki glikojen kana verilmez, kaslarda kullanılır.

SELÜLOZ Bitkilerde hücre çeperinin yapısına katılır. Suda çözünmez. Selülozun omurgalı hayvanlarda sindirimi olmaz. Çünkü, bu canlılarda selülozu sindirecek SELÜLAZ enzimi yoktur. Otçul hayvanlarda ise sindirim sistemlerinde yaşayan bazı bakteriler selülozu sindirirler.

KİTİN Azotlu bir polisakkarittir. Böcek, örümcek gibi eklembacaklıların dış iskeletini oluşturur. Suda çözünmez. Canlıda su kaybının önlenmesinde görev alır.