GRİD HESAPLAMA PARALEL HESAPLAMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
Advertisements

PARALEL HESAPLAMA ŞEYMA ŞAFAK
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR NEDİR?.
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
GRİD HESAPLAMA ŞEYMA ŞAFAK
Paralel ve Dağıtık Hesaplama Grubu Prof. Dr. Cevdet Aykanat
İşletim Sistemlerine Giriş – 2 Kaynakların Paylaşımı
Burcu Musaoğlu Data Sistem A.Ş..
Mete Özay, Tuğba Taşkaya Temizel Enformatik Enstitüsü ODTÜ ODTÜ Kampüs Izgara Hesaplama Uygulaması.
Bölüm 1: Introductions (Tanıtım,Tanım)
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
Türkiye’de Yüksek Başarımlı Hesaplama
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
CLUSTER COMPUTİNG (KÜME HESAPLAMA )
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
BÜROLARDA VERİMLİLİK.
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Paralel Hesaplama Onur Temizsoylu Grid ve.
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Küme Bilgisayarlar Onur Temizsoylu Grid ve.
EGEE GRID UYGULAMALARI Dr. Burcu Akcan TÜBİTAK ULAKBİM Ankara, Şubat 2007.
Grid Nedir? Cevat Şener BMB-ODTÜ
Grid Hesaplaması Özgür Erbaş GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul.
Simülasyonların Kullanımı
DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
Küme Bilgisayarlarda PBS Kuyruk Sistemi
İşletim Sistemlerinin Türleri
MPI İle Paralel Programlama Tunahan Altıntop
BİLGİSAYARIN MİMARİSİ, TEMEL BİLEŞENLERİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI
Windows Server 2008’e Genel Bakış Microsoft Windows Server 2008, bilgi teknolojileri (BT) uzmanlarının altyapıları üzerindeki kontrollerini maksimum seviyeye.
BBY 302 Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi Bilgi Teknolojileri Altyapısı
EGEE-III INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Giriş ve Motivasyon Onur Temizsoylu BAŞARIM09.
GRID ÜZERİNDE GERÇEKLENEN MATRİS İŞLEMLERİNE BİR PORTAL ÜZERİNDEN ERİŞİM Orhan DAĞDEVİREN İlker KORKMAZ AB'09, Harran Üniversitesi,
Tanımı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm.
Türkiye’de Yüksek Başarımlı Hesaplama Prof. Dr. Cevdet Aykanat Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü.
İstanbul Teknik Üniversitesi, teknik öğretimde 239 yılı aşan parlak geçmişi, çağdaş eğitim ortamı, güçlü akademik kadrosuyla Türkiye'de mühendislik,
Bilgisayarda ölçü birimleri
2015 YAMANTÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ALAN VE BÖLÜMLER
DONANIM BİLGİSAYAR PARÇALARI.
Ağlar ve Veri İletişimi
Bilgisayar (Computer) Bilgisayar, uzun ve çok karmaşık hesapları bile büyük bir hızla yapabilen, mantıksal (lojik) bağlantılara dayalı karar verip işlem.
CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 6 -. Kapasitelerine ve Büyüklüklerine Göre Bilgisayar Türleri Makro Bilgisayarlar ( Mainframe - Ana Bilgisayar ) Mini.
BİLGİSAYAR Kendisine verilen bilgiler üzerinde aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemleri yaparak sonuçları çıktı birimlerine gönderen elektronik.
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Hafta2 Bilgisayar Donanımı Dersi
KISIM II Matematiksel Kavram ve Prosedürlerin Gelişimi
Bilgisayar Bileşenleri
Page  1 Hoşgeldiniz. TARİHODASAAT 14:00 SUNUM HAZIRLAYAN İzmir 60. Yıl Anadolu Lisesi İEÜ -EEM Konferans Salonu.
Genel Kavramlar Bölüm - 1. YAZILIM Bilgisayara işlemler yaptırabilmek ve karar verdirtebilmek için yazılan kalıplara denir. Yazılım, genel olarak donanım.
BELLEKLER Bellekler, bilgi depolama üniteleridir. Bilgisayarlar her türlü bilgiyi (resim, ses, yazı gibi) ikilik sayılar ile kullanır ve saklar. Bir bilgi.
Bilgisayar Donanımı Dersi
İÇİNDEKİLER GRID COMPUTING NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? GRID COMPUTING YAPISI
SUNUM KONU BAŞLIKLARI->
İSTATİSTİKLER Öğretmen Sayısı : 42 Öğrenci Sayısı : 597 KURUM BİLGİLERİ Derslik Sayısı : 21 Fen Laboratuarı Sayısı : 0 BT(Bilgisayar) Sınıfı Sayısı :
BİT’İN TEMEL KAVRAMLARI
SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
PARALEL HESAPLAMA Dr. Ali Evren Göksungur.
BİLGİSAYAR NEDİR?.
haZIRLAYAN: ELİF KARAOĞLU
İşletim Sistemleri Arasındaki Temel Farklılıklar
MALTEPE ÜNİVERSİTESİ Paralel Hesaplama MATLAB ve Paralel Hesaplama
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
BİLGİ İŞLEM YAPILANMASI
Yüksek başarımlı hesaplama sistemleri ve yapılan çalışmalar
Sanallaştırma Çeşitleri ve Yazılımları
PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ
Bir bilgisayar sisteminin 4 bileşeni vardır;
Neden Bilişim
Uzay ve Uzay Çalışmaları.
Sunum transkripti:

GRİD HESAPLAMA PARALEL HESAPLAMA Derya Işık 1030710476

Grid Hesaplama Birden fazla Bilgisayarın tek bilgisayar gibi çalışmasıdır.

Grid Hesaplamanın Amacı Dağıtık bilgi işleme ve veri kaynaklarının kullanmakta olduğu işlemci güçleri, ağ kapasiteleri ve depolama kapasiteleri ile tek büyük bir sistem oluşturmaktır.

Grid Hesaplamanın Çalışması Grid sistemler karmaşık problemleri küçük parçacıklara bölerek, aynı anda çözülmek üzere tek bir işlemi dünyadaki milyonlarca makineye dağıtıyor. Evlerdeki her bir makine, işlemin kendi paylarına düşen kısmını çözüyor ve merkezi makineye yine internet üzerinden geri bildirim yapıyor. Bunlar merkez bilgisayarda toplanarak baştan harmanlanıyor.Böylece grid ağlar üzerinden işlemler, yıllar yerine aylarla ifade edilen kısa bir zamanda bitmiş oluyor.

Özellikleri Grid’ler kullanıcı odaklıdırlar. Kullanıcılar bu kaynaklara kendilerine ait bir hesap ve belirli kurallar doğrultusunda erişebilirler. Grid’ler heterojen bir yapıya sahiptirler. Grid Hesaplama yoluyla yapılan işlemlerde kullanılan verilerin büyüklükleri, ağ ortamlarında işlenen Terabyte cinsindeki verilerden çok daha büyüktür.

Grid Hesaplama Sistemleri Kullanım Alanları  Yüksek Enerji Fiziği (LHC) Temel Bilimler (Fizik, Kimya, Matematik) Biyomedikal ( Biyomedikal, İlaç Araştırmaları, Tıbbi Görüntüleme) Hesaplamalı Kimya Jeofizik ve Sismoloji (SDA) Beyin Araştırmaları (HuM2S) Finansal Simulasyonlar Hava Tahmin Araştırmaları Uzay Bilimleri(Planck) Bilgisayar Bilimleri Genetik Araştırmalar

Grid'in faydaları Grid computing paylaştırılabilir bilgi işleme gücü sunar. Günümüzde bilgi işleme ortamları çabuk toparlanan, esnek ve entegre edilebilir olmaya ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle kritik iş süreçleri için grid çözümü uygulanmasının hem iş hemde teknolojik yararları olacaktır. İş yararlar ● Zamana bağlı sonuçları üretilmesini hızlandırır. ● Kalibrasyonu ve işletim esnekliğini getirir. ● İş ihtiyaçları değişkenlerine göre ölçeklenebilir. ● Üretimi arttırır. ● Ana yatırım maliyetlerini azaltır. Teknolojik yararları ● Veriye ulaşılabilirliği arttırır ● Kendini toparlayan, yüksek kullanılabilirliği olan bir altyapıya sahiptir.

Paralel Hesaplama Daha hızlı sonuç almak için bir uygulamaya ait program parçalarının birden fazla işlemcide aynı anda çalıştırılmasıdır. Intel’in kurucularından Gordon E. Moore tarafından ortaya atılmıştır. İki sayının toplanması Seri (1 işlemci) 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 3 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 6 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 10 + 5 + 6 + 7 + 8 15 + 6 + 7 + 8 21 + 7 + 8 28 + 8 36 Paralel (2 işlemci) 3 + 3 + 4 + 5 + 6 + 15 6 + 4 + 5 + 21 10 + 26 1,75 kat hızlanma sağlanır. Daha fazla işlem olursa hızlanma 2 kata kadar çıkar