SÖZ ÖBEKLERİ (GRUPLARI)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

Nilüfer Değerler Eğitimi Projesi (Nildep)
Betül gürlek SÖZCÜKTE ANLAM.
DERS: TÜRKÇE KONU: ANLAM BİLGİSİ.
Atasözlerindeki tezat
ÇİVİ METNİ İŞLENİŞ SUNUSU
CÜMLE TÜRLERİ.
İsmail KAHRAMAN GERÇEK VE MECAZ ANLAM İsmail KAHRAMAN
Deyimler ve Atasözleri
DEYİMLER VE ATASÖZLERİ
Hazırlayan: Enes Karaağaç Bilgisayar I Onuncu Grup.
SÖZCÜKTE ANLAM.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
SÖZCÜK ÖBEKLERİ.
DERSİMİZ TÜRKÇE.
 ANLAMI PEKİŞTİRMEK GÜÇLENDİRMEK VE ÇEKİCİ KILMAK İÇİN DEĞİŞİK YOLLARLA OLUŞTURULAN SÖZCÜK GRUPLARINA İKİLEME DENİR.
KELİME ANLAM.
Sıfatlar Sıfatlar.
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
9. Sınıf Dil ve Anlatım 3-7 MART
TÜRKÇE / Sözcükte Anlam
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
İkilemeler.
Hazırlayan Yasin ŞİMŞEK
ANLAMLARINA GÖRE KELİMELER
ANLAM ÖZELLİKLERİNE GÖRE CÜMLELER
CÜMLEDE ANLAM.
Simay Ertaş Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe öğr. Bölümü
CÜMLEDE ANLAM İLİŞKİLERİ - 1
Yansıma sözcükler İkilemeler SÖZCÜKTE ANLAM
SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ - 1
İKİLEMELER.
TÜRKÇE DRAMA ÖRNEĞİ.
EKLER.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
TÜRKÇE / Fiillerde Soru ve Olumsuzluk / Anlam Kayması
CÜMLEDE ANLAM Ahmet Eren Köksal.
SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ
TÜRKÇE / Sözcükte Anlam
TÜRKÇE Birey ve Toplum.
Eğitim Fakültesi 2. sınıf
Ebru SEVİM Meltem DEMİR Ders: Türkçe Sınıf: 5
SÖZCÜKTE ANLAM Duygu Şarvan 9/A.
TÜMCE(CÜMLE) Duygularımızı, düşüncelerimizi, tam olarak anlatan sözcük ya da sözcük öbeklerine TÜMCE denir.
DEYİMLER.
TÜRKÇE TÜRKÇE DERSİ SUNUMU.
Sözcüklerin taşıdıkları anlamları maddeler hâlinde görelim.
ATASÖZLERİ VE DEYİMLER
Söz öbekleri.
İKİLEMELER Anlamı güçlendirmek, pekiştirmek ve anlatımı daha etkili hale getirebilmek için oluşturulan sözcük grubuna İkileme denir. Not 1: İkilemeyi.
DEYİMLER
ANLAM BİLGİSİ SÖZCÜK ANLAMI SUNUSU. İÇİNDEKİLER » Sözcükte Anlam ÖzellikleriİÇİNDEKİLER » Sözcükte Anlam ÖzellikleriSözcükte Anlam ÖzellikleriSözcükte.
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
SELÇUK TÜREYEN 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
Kelimenin ek almamı ş hali KKÖ LER Çokluk bildiren eklerden biri.
SÖZCÜK ANLAMI Anlamı olan en küçük ses birliğine sözcük denir.
Atasözlerİ.
SÖZCÜKTE ANLAM Tek başına bir anlamı olan ya da anlamı cümlede sezilen, cümle kurmaya yarayan anlatım araçlarına sözcük ( kelime ) denir. Kalemlik,
ANLAM BİLGİSİ SÖZCÜK ANLAMI SUNUSU
HAZIRLAYAN ONUR BUĞTEKİN 5/A 232
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
1 FİİLLER (EYLEMLER) TÜRKÇE / Fiillerde Soru ve Olumsuzluk / Anlam Kayması.
Hazırlayan:Süleyman Duman s_4
SÖZ ÖBEKLERİ 1. Kal ı p cümleler 2 Yazılı veya sözlü iletişimimizde karşımızdakine bir şeyler anlatmak için cümleler kurarız. Cümleleri kendi kelime.
Sunum transkripti:

SÖZ ÖBEKLERİ (GRUPLARI) TÜRKÇE / Söz Öbekleri SÖZ ÖBEKLERİ (GRUPLARI)

TÜRKÇE / Söz Öbekleri SÖZ ÖBEKLERİ

Atasözleri TÜRKÇE / Söz Öbekleri Gülme komşuna, gelir başına. Geçmişten gelen, söyleyeni belli olmayan, kalıplaşmış, öğüt veren ya da değerlendirme bildiren özlü sözlerdir. Örnekler Gülme komşuna, gelir başına. Öfkeyle kalkan, zararla oturur.

Deyimler TÜRKÇE / Söz Öbekleri En az iki sözcükten oluşan, durum veya duyguları kısa ve özlü biçimde anlatmaya yarayan, kalıplaşmış söz öbekleridir. Örnekler Sınavdan geçeceğime adım gibi eminim. (adı gibi emin olmak) Herkes akıl veriyor, yardım eden yok. (akıl vermek) Çalış, ekmeğini kazan, başkasından bekleme. (ekmeğini kazanmak)

Atasözü ve Deyimlerin Ortak Özellikleri TÜRKÇE / Söz Öbekleri Atasözü ve Deyimlerin Ortak Özellikleri • Kalıplaşmış ifadelerdir. Değiştirme, ekleme, çıkarma yapılamaz. • Çoğunlukla mecaz anlam ifade ederler. • Söyleyeni belli değildir. • En az iki sözcükten oluşurlar.

Atasözü ve Deyimlerin Farkları TÜRKÇE / Söz Öbekleri Atasözü ve Deyimlerin Farkları Atasözleri Deyimler Cümle şeklindedir. Çoğunlukla söz grubu şeklindedir. Vakit nakittir. vaktini almak, vakit kazanmak… Öğüt verir, öğretici, uyarıcıdır. Öğüt ve ders vermez. Öfkeyle kalkan zararla oturur. Öfkeden deliye dönmüş.

Atasözü ve Deyimlerin Farkları TÜRKÇE / Söz Öbekleri Atasözü ve Deyimlerin Farkları Atasözleri Deyimler Genel anlamlıdır, kural niteliği taşır. Genel değildir, yerine göre söylenir. Bugünün işini yarına bırakma. İş işten geçmiş, yapacak bir şey yok. Emir veya geniş zaman kipindedirler, kişiye göre çekimlenmezler. Kişiye göre çekimlenirler. Bal tutan parmağını yalar. Onun hakkında atıp tutuyormuşsun. Ayağını sıcak tut, başını serin. Kimse hakkında atıp tutmamalısın.

Özdeyişler (Vecizeler) TÜRKÇE / Söz Öbekleri Özdeyişler (Vecizeler) Düşünce, duygu ya da ilkeleri özlü bir biçimde anlatan, söyleyeni belli olan sözlerdir. Örnekler Bencillik dostluğun zehridir. BALZAC Milli benliğini bilmeyen milletler, başka milletlere yem olurlar. ATATÜRK Cennet anaların ayakları altındadır. HZ. MUHAMMED Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz. HZ. ALİ Para ile satın alınan sadakat, daha fazla para ile de satılır. SENECA

İkilemeler TÜRKÇE / Söz Öbekleri Anlamı pekiştirmek, güçlendirmek, anlatımı daha çekici hale getirmek için oluşturulan sözcük grubuna “ikileme” denir. Örnekler Anlatılanları tek tek not aldı. Kimse hakkında ileri geri konuşma. Çoluk çocuk toplandık, pikniğe gittik.

İkilemeler farklı şekillerde oluşabilir. TÜRKÇE / Söz Öbekleri İkilemeler farklı şekillerde oluşabilir. 1 ) Aynı sözcüğün tekrarı yoluyla: hızlı hızlı, ikişer ikişer, tatlı tatlı… 2 ) Eş anlamlı sözcüklerin tekrarı yoluyla: şan şöhret, ses seda, laf söz… 3 ) Yakın anlamlı sözcüklerin tekrarı yoluyla: eş dost, ağrı sızı, doğru dürüst… 4 ) Zıt anlamlı sözcüklerin tekrarı yoluyla: az çok, acı tatlı, iyi kötü… 5 ) Biri anlamlı, biri anlamsız iki sözcükle: eğri büğrü, boy pos, eski püskü… 6 ) İkisi de anlamsız sözcüklerin tekrarıyla: abur cubur, paldır küldür… 7 ) Yansıma sözcüklerin tekrarı yoluyla: horul horul, vızır vızır, kütür kütür…

Yansıma Sözcükler TÜRKÇE / Söz Öbekleri Doğadaki canlı ve cansız varlıkların çıkardığı seslerin taklit edilmesiyle oluşan sözcüklerdir. Örnekler gıcır/gıcırdamak hav/havlamak miyav/miyavlamak hor/horlamak me/melemek hapşu/hapşırmak

TÜRKÇE / Söz Öbekleri SÖZ ÖBEKLERİ