. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "tehdit etme" anlamı vardır?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER
Advertisements

BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
Yağmur Gözlü Çocuk Metni Sunusu
BİZİM GEZEGENİMİZ Aralarındaki benzerlik ve farklılıklara rağmen bütün insanlar aynı gezegeni paylaşırlar ve iyi bir dünyada yaşamak için her bireyin üzerine.
Benim biricik Canım Babacığım
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
ZAMİRLER.
1) Gazetelerin ya da dergilerin belli sütunlarında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan yazlılardır. Bu türde, yazar ele aldığı.
CÜMLE ANLAMI HAZIRLAYAN:BUKET MAMAHAR AÇIKGÖZ
PARAGRAFTA ANLAM.
EYLEMİN ÇATISI 20 SORU.
Kar ve Hüzün Ahmet Ünal ÇAM.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
ZAMİRLER.
Cümlede anlam.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
EKLER.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
Cümlede Anlam 1.Hangi cümlede anlatım bozukluğu yoktur?
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ZİYA EREN EĞİTİM FAKÜLTESİ
CÜMLEDE ANLAM.
SÖZCÜĞÜN YAPISI SORULAR.
KONU CÜMLEDE ANLAM.
Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş?
1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS GÖREVİ KONU: CÜMLEDE ANLAM
Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
Cümlede Anlam.
FİİL (EYLEM).
MÜLAKAT (GÖRÜŞME) Ünlü kişileri çeşitli yönleriyle tanıtmak veya toplumu ilgilendiren önemli bir konuyu aydınlatmak için ünlü kişi yahut uzmanlarla.
Sözcükte anlam Soru 1- Aşağıdakilerden hangisinde “kurtulmak” kelimesi mecaz anlamıyla kullanılmıştır ? A)Bu yaz bolca sebze kuruttuk B)Güneş karları erittiği.
Türkçe Öğretmenliği Bölümü
1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
CÜMLEDE ANLAM SORULAR.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
CÜMLEDE ANLAM.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.
Konuş sevdiğim Yüreğinin şarkısını söyle bana Gece karanlık,
GiTTiĞiN YeR.
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR.
TÜRKÇE 7.SINIF SORULARIDIR
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM Ahmet Eren Köksal.
CÜMLE TÜRLERİ.
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.
CÜMLEDE ANLAM.
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
ÖZNEL VE NESNEL GÖRÜŞ HAZIRLAYAN Zişan Hakverdi
PARÇADA ANLAM Parçada anlam şiir ve paragraftan oluşur.
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
SESLİDİR Sen Hiç..? MR CAN AKIN Sen; mehtaplı yaz gecelerinde sevginin coşkusuyla, yıldızlara dokunabildin mi hiç..? Sen; güneşli ılık bahar günlerinde.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
Düşünceyi Geliştirme Yolları
ANLATIMDA TEMA VE KONU TEMA KONU Ana Düşünce.
GENEL TEKRAR - 7 CÜMLE ÇEŞİTLERİ FEM DERSHANELERİ
Düşünceyi Geliştirme Yolları
Sebep-Sonuç (Neden-Sonuç) Cümleleri
Sunum transkripti:

. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "tehdit etme" anlamı vardır? A)   Bundan böyle kepçe temiz iken önce hoşafları dağıt. B)   Çok çile çektik vesselam! C)   Neyi, nerede arayacağımı bilemiyorum. D)   Hele bir söylediklerimi yapma da görüşürüz

CEVAP:D ÇÜNKÜ; SÖYLEDİKLERİNİ YAPMASA ONA ZARAR VERECEĞİNİ SÖYLEDİĞİ İÇİN CEVAP D DİR

2.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, gerçekleşmemiş bir beklenti söz konusudur? A)   Öğrencilerimizin başarılı olması için her şeyi yaparız. B)   Kabak benim başıma patladı. C)   Bunca olaydan sonra aklın başına gelir sanmıştık. D)   Kendisiyle mücadele edebilen insan, en değerli insandır

CEVAP:C ÇÜNKÜ; C ŞIKKINDA ``SANMIŞTI K`` KELİMESİ GERÇEKLEŞMEMİŞ BİR CÜMLE OLUŞTURDUĞU İÇİN CEVAP C DİR

Yukarıdaki cümleye anlamca yakın olan aşağıdakilerden hangisidir? 3.  Yalınlaştırılmış bilgiden başka bir şey vermeyen bir edebiyat yapıtını, bu bilgiyi öğrendikten sonra, her salt bilgisel kitap gibi, bir yana atmamız gerekirdi. Ama atmayız. Yukarıdaki cümleye anlamca yakın olan aşağıdakilerden hangisidir? A)   Kullandıktan sonra ilişiğimizi kestiğimiz bir gereçtir edebiyat yapıtı. B)   Pek çok edebiyat yapıtı yalnızca bilgi vermektedir. C)   Kitaplarından bilgi sağlanan her yazar, yalnızca bilgi vermek amacıyla yazmamıştır kitabını. D)   Edebiyat yapıtı herhangi bir bilgi içermez

CEVAP:C ÇÜNKÜ; YUKARIDAKİ CÜMLENİN ANLAMI MANTIKÇA C ŞIKKINI VERMİŞTİR.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisi tanım cümlesidir? A)   Lale o haberle gönlünü dağladı. B)   Külhan, hamamlarda suyun ısıtıldığı bölümdür. C)   Sonbaharı, eski adıyla hazanı, divan şairleri "hüzün" ile birlikte anar. D)   Gül bülbüle, bülbül güle gülmedi gitti.

CEVAP:B ÇÜNKÜ; B ŞIKKINDA KÜLHAN YERİ TANIMLANDIĞI İÇİN CEVAP B DİR

Yukarıdaki cümleye hâkim olan duygu aşağıdakilerden hangisidir? 5.  Hangi güzel yüzdür ki toprak olmadı, hangi güzel gözdür ki yere akmadı! Yukarıdaki cümleye hâkim olan duygu aşağıdakilerden hangisidir? A)   Güzelliğin verdiği hüzün B)   Ölüm karşısında çaresizlik C)   Vurdumduymazlık D)   Bencillik

CEVAP:B ÇÜNKÜ; CÜMLEDE A,C,D ŞIKLARINDAKİ HİÇ BİR ŞEY CÜMLEYLE İLGİLİ DEĞİLDİR.SADECE ÖLÜM KARŞISINDAKİ ÇARESİZLİĞİ ANLATIR.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusu değildir? A)   Gelincik baharın sonlarına doğru açarken çiğdem baharın hemen başında açar. B)   Bahar mevsimi, beni yaz mevsiminden çok mutlu eder. C)   Meltem bu yağmurları yaz yağmurlarına tercih ediyor. D)   Nevruz çiçeği baharın müjdecisidir

CEVAP:D ÇÜNKÜ; A) ŞIKKIINDA ÇİÇEKLER B) ŞIKKINDA MEVSİMLER KAŞILAŞTIRILMIŞ C) ŞIKKINDA YAĞMURLAR KARŞILAŞTIRILMIŞ D) ŞIKKINDA İSE KARŞILAŞRIRMA YOK

9. "İlk hata saflığın fakat sonrakiler suçun ürünüdür." sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A)   Hata yapanlar cezalandırılmalıdır. B)   Yapılan bütün hatalar saflıktan ileri gelir. C)   Önemli olan hata değil, insanı hata yapmaya iten nedendir. D)   Yapılan ikinci hata suçun göstergesidir.

CEVAP:D CÜNKÜ; CÜMLEDE , YAPILAN İKİNCİ HATANIN SUÇ OLDUĞUNU ÇAĞRIŞTIRIYOR

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisi genel bir yargı bildirmemektedir? A)   Sanatçı dün gece sevenleriyle buluştu. B)   insan yedisinde neyse, yetmişinde de odur. C)   Yazar dediğin okurunu dikkate almalıdır. D)   Resim, boyaları konuşturma sanatıdır

CEVAP:D ÇÜNKÜ; A,B,C NESNEL YARGI BİLDİRİRKEN D ŞIKKINDA ÖZNEL BİR YARGI VARDIR.

Aşağıdaki cümlelerden hangisi "önyargı" bildirmektedir? A)   Bir pamuk şekerini andırıyor bulutlar. B)   Gül bahçesine varmak isterken yolundaki papatyaları ezdin. C)   Gidiyorum, bütün aşklar yüreğimde. D)   Sen iki ay sonra da gelmezsin.

CEVAP:D ÇÜNKÜ;BİR KONUDA ÖNCEDEN BİR GÖRÜŞ BELİRTİLMİŞTİR.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "varsayım" söz konusudur? A)   Bu eşsiz manzara karşısında dilim tutuldu. B)   Doktor oldun diyelim, bu mesleğin zorluklarına hazır mısın? C)   Sevdasına kurban olduğum, bilsen ne zor geceler yaşarım. D)   işte biz de o gün tükeneceğiz

CEVAP:B ÇÜNKÜ; DOKTOR OLDUN DİYELİM CÜMLESİNDE ,DOKTOR OLMADIĞI HALDE DOKTOR OLDUĞUNU KABUL ETMİŞ.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "amaç sonuç ilişkisi" vardır? A)   Gözleri görmediğinden okula gidememiş. B)   Ece onu sevdiği için bu zorluklara katlanıyor. C)   Seni görmek için dağ tepe aştık. D)   Hastalandığı için arayamamış.

CEVAP:C ÇÜNKÜ; SENİ GÖRMEK AMAÇ , DAĞ TEPE AŞTIK SONUÇ OLDUĞU İÇİN CEVAP C DİR

Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "dolaylı anlatım" söz konusudur? A)   Hayat öğrenme hırsıyla birleşmezse, yaşamaya değmez, der. B)   Sana kaç kez, beni bir daha arama, dedim. C)   "Herhalde Ankara'dan vazgeçecek değiliz." dedi. D)   Gözlerin yalan söylemediğini sen mi söylüyorsun?

CEVAP:D ÇÜNKÜ; SÖYLEYEN KİŞİNİN SÖZÜNE EK GETİRİLMİŞTİR.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir varlığın hem olumlu hem de olumsuz yönü bir arada verilmiştir? A) Babam Ankara’da küçük ama kullanışlı bir ev aldı. B) Amcamın köyde geniş ve güzel bir bahçesi var. C) Uçurtmama renkli ve uzun bir kuyruk taktım. D) Romanın sade ve akıcı bir dili okuyucuyu büyülüyor.

CEVAP:A ÇÜNKÜ; EVİN KÜÇÜLÜĞÜ OLUMSUZ , KULANIŞLI OLMASI OLUMLU OLDUĞU İÇİN CEVAP A DIR

. Aşağıda dizelerin hangisinde şarta bağlı bir durum vardır? Kederimin sebebini söyleyeceğimi zannetmeyiniz. B) Git ama karanlık olmadan geri dön. C) Tüm bu olan bitenleri unutalım. D) Onu bu halde görmek beni kahrediyor.

CEVAP:B ÇÜNKÜ;İZİN VERMESİNE RAĞMEN UYARI YAPIYOR BU YÜZDEN CEVAP B DİR

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tanımlama yapılmıştır? Masal çocukların hayallerini geliştirmektedir. B) Şiir, insanlara bir duygu zenginliği katabilmelidir. C) Hikaye,olmuş ya da olması mümkün olan olayları anlatan bir yazıdır. D) Anı, hatırlandıkça insanlarda duygu değişimi yapabilmelidir.

CEVAP C ÇÜNKÜ; C ŞIKKINDA HİKAYEYİ TANIMLADIĞI İÇİN CEVAP C DİR