“Takımınızı destekleyebilirsiniz,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYEDE VETERAN MASA TENİSİNİN GELİŞİMİ
Advertisements

Sanat ve Sanat Dalları Hazırlayan:İ.Uhut.YILDIZ
BETT IN LONDON.
ŞARKİKARAAĞAÇ KAYMAKAMLIĞI
Seydi Ali Reis Kupa Yarışları :
BAŞLICA SPORLAR FUTBOL BASKETBOL VOLEYBOL
Futbol Gelişim Direktörlüğü Futbolda Fair Play ve Etik Değerler
HAZIRLAYAN: ELİF ÖZDEMİR
SPOR VE ÇEVRE KAMU KURUM VE KURULUŞLARIN SPORA ETKİSİ
Erzurum Masa Tenisi İl Temsilciliği Faaliyet Sunumu
Adı : Büşra Soyadı :KARAŞAHİN Sınıf : 9-A No : 1267 Ders: Beden Eğitimi Konu: Olimpiyatların Tarihçesi Adı :Gülizar Soyadı :KORKMAZ Sınıf : 9-A No : 1257.
TÜRKİYE MASA TENİSİ FEDERASYONU
LEYLA ERSİN İSTANBUL DRESAJ ŞAMPİYONASI 1.Sİ
Uluslararası Gençlik Ödülü yaş arasındaki gençlerin katılabilece ğ i, onların bireysel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefleyen gönüllülük.
İLETİŞİMDE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ ROLÜ
ÇOKLU YARIŞMALAR.
Hentbol Oyun Kuralları
Sağlıklı Nesil, Sağlıklı Gelecek Projesi Ödül Törenine Hoş Geldiniz
KAZANIM: RASYONEL SAYILARI TANIR VE SAYI DOĞRUSUNDA GÖSTERİR.
Stock Car Challenge İstanbul İstanbul.
KORFBOL.
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ.
Akademik Danışmanı Yrd.Doç.Dr. Aslan KAPLAN Topluluk Başkanı
Bocce Beden Egitimi Dersi.
EMİNE DİLAVER NİSA GÜRBÜZ.  Pekin aralarından 2008 yaz olimpiyatları ve parlimbik oyunlarında da olduğu pek çok spor etkinliğine ev sahipliği yapmıştır.1990.
MICHAEL JORDAN Muhammet Can 5\B 430 Hazırlayan: Sınıfı: Numarası:
Badminton Nedir?.
Barbell. A ğ ırlık kaldırma esasına dayanan bir spor dalı. Demir veya tahta bir sapla birleştirilen yuvarlak veya yassı iki kütlenin meydana getirdi ğ.
 DÜNYA'DA ATLETİZM Düzenli sporların en eskisi olan atletizmin temel dalları olan koşma, atma ve atlama ilk beslenme yolu olan avcılığın önemli birer parçalarıydı.
HAYDİ GELİN ÇOCUK OLALIM
Teknik Kurulun Görevleri
DOPİNG.
KANO.
ÜNİVERSİTE İÇİ SPOR ŞENLİKLERİ İŞLEMLERİ İŞ AKIŞ SÜRECİ.
1922 SALİHLİ GENÇLİK ve SPOR KULÜBÜ
HENTBOL.
DERS NO: 5 ANTRENMAN DEĞİŞKENLERİ (ÖĞELERİ)
ANTRENMAN BİLGİSİ DERS NO 4 ANTRENMANA HAZIRLIK.
ONDALIK KESİRLERİ KULLANAN SPOR DALLARI
OLİMPİYATLAR.
ÖZEL FENERBAHÇE KOLEJİ MÜNAZARA KULÜBÜ İsmet DİŞLİ Özlem ERGÜN GÜLMEZ.
BAHAR ŞENLİKLERİ. 4x400 BAYRAK YARIŞLARI SINIFLAR ARASI FUTBOL TURNUVASI SINIFLAR ARASI PENALTI ATIŞLARI MASA TENİSİ TURNUVASI HEMSBALL TURNUVASI SATRANÇ.
Deniz Lisesi Komutanlığı. -Yarışmaya 43 proje ile iştirak edilmiş, -İstanbul Asya Bölgesi çapında 7 proje sergilenmeye değer görülmüş, 3 dalda (Biyoloji,
ENGELLİLER VE SPOR  Bilindiği gibi spor, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için gerekli bir uğraştır ve tüm insanlar için önemlidir. Ancak sporun, engelli bireyler.
Doç. Dr. Gülten HERGÜNER. EĞİTİMDE OYUNUN KULLANILMASI  Oyun, bir eğitim aracıdır. Öncelikle temel eğitimin bütün dallarında ve beden eğitimi ve sporda.
KIŞ SPORLARI BEĞÜM ŞEVVAL ÜNAL.
DÜNYA'DA ATLETİZM DÜNYA'DA ATLETİZM Düzenli sporların en eskisi olan atletizmin temel dalları olan koşma, atma ve atlama ilk beslenme yolu olan avcılığın.
TÜRKİYEDE VETERAN MASA TENİSİNİN GELİŞİMİ
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Sanat, Spor ve Atatürk
TÜRKİYE ATLETİZM FEDERASYONU
MASA TENİSİ OYUN KURALLARINI ÖĞRENELİM
 Kış sporları olimpiyatlarda dalı bulunan, karlı zemin yada kapalı salonlarda buzlu zeminde takımlar halinde yada gösteri amaçlı (buz pateni dansı gibi)
BATMAN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
Yusup MAMETKULYYEV. SEĞİRTMENLİK SPORU
SEVGİLİ ARKADAŞLAR; TAE; Ayak, KWON; El anlamına gelmektedir. DO ise, ahlak ve fazilete ulaşmak için takip edilmesi gereken düşünce ve davranış biçimidir.
BASKETBOL BASKETBOL TARİHİ BASKETBOL SAHASI ÖLÇÜLERİ
Triatlon Nedir? 1. Triatlon Atletizm spor dalları arasında gösterilen bir spor dalı olup üç yarışın birlikte yapıldığı spor anlamına gelmektedir. Triatlon.
Triatlon Nedir? :HAZIRLAYAN: ROJHAT DEMİR 1. Triatlon Atletizm spor dalları arasında gösterilen bir spor dalı olup üç yarışın birlikte yapıldığı spor.
Volleyboll Voleybol nedir? Nasıl oynanır? Saha ölçüleri? İbrahim koca 28 İbni sina okulu.
Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
SPORDA MÜSABAKA ANALİZİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ
ATLAMALAR. UZUN ATLAMA Uzun atlama, atletizmin atlama branşına ait bir daldır. Atlet, yaklaşık metre mesafeden hızlanarak, 30 cm genişliğindeki.
Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi
Spor Faaliyetleri Dolayısıyla İşlenen Suçlar
NAIM SÜLEYMANOĞLU NAIM SÜLEYMANOĞLU KİMDİR?. Naim Süleymanoğlu ■ Dünya halterinin efsane ismi, olimpiyat şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu,
 Vücudumuzun gücünü artıran, zi­hin güçlerimizi geliştiren, aynı zamanda eğ­lendiren, hoş vakit geçirten işlerdir. Deniz­cilik, avcılık, binicilik, kayak,
Voleybol nedir? Nasıl oynanır? Saha ölçüleri? SECEM ATEŞ 9/B606.
Kural - 13 Serbest Vuruşlar.
ATLETİZM.
PLAJ HENTBOLU IHF Oyun Kuralları (1 Ağustos 1997) Plaj Hentbolu oyun kurallarının çok önemli bir parçasıdır. Gerekli farklılık ve ayrıntılar aşağıdaki.
Sunum transkripti:

“Takımınızı destekleyebilirsiniz, ama karşı takıma hakaret etmeye hakkınız yoktur.”

Fair-Play, sporda kurallara uymaktan da öte belli bir davranış tarzını sergileyen bir terimdir.

Rakibe saygı ve ona fizyolojik ve psikolojik açıdan zarar vermeme özentisidir. Rakip, bir düşman olarak değil, oyunun bir parçası olarak görülür ve yoğun mücadelede bile rakibin onuruna saygı duyulur.

Fair-Play, oyunda hileye ve şiddete başvurmamak anlamına da gelmektedir.

Fair-Play’in başlıca kuralları şöyledir: Oyun kurallarına uymak Rakibi oyunun bir parçası olarak görmek Oyun koşullarında şans eşitliğini kollamak Kazanınca zaferi kötüye kullanmamak, yenilince sonuca ve kazanana saygı göstermek Kazananı tebrik etmek

Fair Play’in kullanım kökeni 15. yüzyıla kadar uzanır Fair Play’in kullanım kökeni 15. yüzyıla kadar uzanır. Şövalyelerin yarışmalarda centilmenlik dışı davranışları için "Foul Play" tabiri kullanılmıştır. Fair Play bunun tam aksidir. 16. yüzyılda ünlü yazar William Shakespare Eserlerinde Fair Play tabirini kullanmıştır.

Spor diline Fair Play 18. yüzyılda İngilterede girmiş iyi oyun anlamında kullanılmış,uluslararası bir deyim olmuştur. 20. yüzyılın sonuna doğru Fair Play’i bir toplumsal eğitim sloganı olarak kullanan kuruluşlar ortaya çıkmıştır.

Türkiye’de Fair-Play Türkiyede Fair Play Ödülleri Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin bünyesinde bulunan Türkiye Fair Play Konseyi tarafından verilmektedir. Bu Ödüller her yıl Mayıs ayı içinde Olimpiyatevinde yapılan bir törenle verilir. Türkiye Fair Play Ödülleri Toplumsal ve Sportif olarak iki dalda verilir.

Her iki daldada Ödüller( Davranış,Kariyer ve İletişim)bölümlerine ayrılır. Bölümlerde:Büyük Ödül, Şeref Diploması ve Kutlama mektubu olarak anılan, Ödüller bulunur. Kazananlara ödülün derecesine göre bir heykel veya plaket ve birde diploma verilir.

FAIR-PLAY ÖRNEKLERİ 1965 ‘de ABDde yapılan Salon Atletizm Müsabakalarında uzun atlamada İngiliz Şampiyonu Mary Rand yerdeki çizgileri karıştırınca üçüncü hakkında elenir. Willie White ise onun haksızlığa uğradığını söylerek hakem heyetine bir şans daha verilmesi talebinde bulunur.Dördüncü atlayışında Rand daha iyi bir derece yaparak yarışmayı kazanır. Burada White, rakibinin cezalandırılması sonucu galip gelmeyi reddetmiştir.White 1965 Fair Play ödülünü aldı.

1964 Innsburg Kış Olimpiyatlarında Bobsleigh çiftler yarışmasında en iyi dereceyi İtalyan Monti yapar. Sıra İngiliz Tony Nash ve eşine geldiğinde, kızağının bir parçasının kırık olduğu görülür. Monti, kendi kızağından o parçayı söker ve yarışacak olan Nashe verir.Ve Nash, Mnotinin verdiği parça ile tamir ettiği kızağında olimpiyat şampiyonu olur. Monti ise yarışmadan şampiyonluğu geri çevirmiştir.

1967 yılında Fransa Atletizm Şampiyonasında 200 metre yarışında Sylvie Telliez altın madalyayı Cabrielle Mayere bıraktı. çünkü, o yarışının bitimine çok az kala düşmüştü. 23 Agustos 1967da Zdenka Zarubnicka paraşütle atlama yarışında paraşütü açılmayan rakibine yardımda bulundu ve onun hayatını kurtardı. İtalya Su Kayağı yarışında Cianni Lonzi rakibinin hayatını boğulmak üzereyken kurtardı. İsveçli oto yarışcısı Beat Fehr Casserta diğer yarışmacıların hayatını kurtarmak isterken kendi hayatını kaybetti.

KAYNAKÇA http://www.frmtr.com/fair-play-kulubu-odasi/3234645-fair- play-ornekleri.html www.fairplayturkiye.com Burak GENÇ Hande YILMAZ