Quercus petraea Sapsız Meşe

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FATSİA JAPONİCA Japon çınarı, japon aralyası olarak bilinir.
Advertisements

YURDUMUZDA BULUNAN AĞAÇLAR.
QUERCUS FRAİNETTO (MACAR MEŞESİ)
Chamaecyparis lawsoniana (Lawson Yalancı servisi)
AĞLAYAN ÇİN SERVİSİ SARKIK SERVİ
Tsuga canadensis Kanada sugası.
Viburnum sp. Kartopu.
Ilex aquifolium (Çobanpüskülü)
Bilimsel sınıflandırma Familya: Caprifoliaceae
Juglandaceae CEVİZGİLLER.
Leguminosae’nin Bilimsel Sınıflandırılması
MORACEAE(DUTGİLLER) Tür: Morus alba (Beyaz dut)
Vaccinium arctostaphylos (karamuk, avcı üzümü, ayı üzümü)
Bilimsel Sınıflandırma
ABELİA GRANDİFLORA.
TÜRKİYE’DEKİ ABİES ÇEŞİTLERİ
Büyük yapraklı ıhlamur
AYVA VE ARMUT ÇEŞİTLERİ
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
Quercus rubra m. boylarında düzgün gövdeli serbest büyüdüğünde geniş bir tepe oluşturan bir ağaçtır. Piramidal bir yapı oluşturur. En hızlı büyüyen.
Arbutus andrachne (sandal ağacı)
BİTKİ SİSTEMATİĞİ SINIF :Magnoliatae ALTSINIF :Magnoliidae TAKIM :Magnoliales FAMİLYA :Magnoliaceae TÜR :Magnolia Grandiflora.
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
Albizia julibrissin.
ALEM: Plantae BÖLÜM:Pinophyta SINIF:Pinopsida TAKIM:Pinales
Picea abies Avrupa ladini.
ABİES GRANDİS BÜYÜK SAHİL GÖKNARI.
ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.
Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte.
Maclura pomifera Yalancı portakal ağacı.
İÇERİK ; ULMUS MİNOR’ ün botanik özellikleri: Sistematiği, Habitus’u,
CISTACEAE (LADENGİLLER).
BİLİMSEL SINIFLANDIRMA: Alem: Plantae (Bitkiler)
GİNKGO BİLOBA GİNKO BİLOBA
(AKÇAAĞAÇ YAPRAKLI ÇINAR)
Bilimsel Sınıflandırma
Quercus trojana P.B.Webb.: Makedonya Meşesi
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri
MAGNOLIA SOULANGEANA (SARAY MANOLYASI).
Salix alba L. (Ak söğüt) Türler içinde en çok boylanabilen(25-30m) aksöğüdün en belirgin özelliği genç yapraklar, tomurcuklar ve sürgünlerin üzeri ipek.
Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Pinaceae Cins: Tsuga Tür: Tsuga mertensiana.
TAXODİUM DİSTİCHUM (AMERİKAN BATAKLIK SERVİSİ)
CORYLUS COLURNA L. (AĞAÇ FINDIĞI)
 Meşeler; çoğunlukla ağaç, az olarak ta ağaçcık ve boylu çalı görünüşünde, kışın yaprağını döken ya da herdem yeşil, bir cinsli bir evcikli odunsu bitkiler.
CHAMAECYPARİS NOOTKATENSİS
Juniperus virginiana (Kurşun Kalem Ardıçı)
Bilimsel Sınıflandırma
RUMELİ VEYMUT ÇAMI MAKEDONYA-BALAKAN ÇAMI
Malus sylvestris (Yabani elma)
Quercus suber 6-10 (20) m ye kadar boylanabilen herdem yeşil ağaçlardır. Doğal yayılışı alanı Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'dır.
Cryptomeria japonica Cryptomeria japonica Kadife Çamı.
Cıstus spp..
Herdemyeşil çok yıllık yarı çalıdırlar. İlkbaharın ortasında çiçeklenip sonbahara kadar çiçekli kalırlar. En iyi çiçeklenmesini bol güneş altında yapar,
Bilimsel Sınıflandırması
Berberis sp. (Kadın Tuzluğu)
Bilimsel Sınıflandırması
Alem: Plantae Bölüm: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Takım: Fagales
Fagaceae (kayıngiller) familyasından m boya ula ş abilen geni ş ve yaygın tepeli bir me ş e türü Genç sürgünler sarımtrak veya kırmızımtrak olup,
PYRACANTHA COCCİNEA Pyracantha coccinea.
CALOCEDRUS DECURRENS KALİFORNİYA SU SEDİRİ
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Pinaceae CİNS : Pinus TÜR : Pinus brutia
Erica arborea (ağac fundası)
Platanus orientalis doğu çınarı
 MEŞELER:Çoğunlukla ağaç, az olarak ta ağaçcık ve boylu çalı görünüşünde, kışın yaprağını döken ya da herdem yeşil, bir cinsli bir evcikli odunsu bitkiler.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BİTKİ TÜRLERİ
KIŞ MEVSİMLİK ÇİÇEK ÇALIŞMASI
7. Türkiye’nin Doğal Angiospermae Taksonlarına Ait Örnekler
YER ELMASI.
Bereketli Ülkemizde Her Çeşidi Var: Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri.
Sunum transkripti:

Quercus petraea Sapsız Meşe

Yaprağını Döken Meşeler: Ak Meşeler: Leucobalanus subgenusu,yaprak lobları dikensizdir. Q. robur - Saplı Meşe Q. petraea - Sapsız Meşe Q. hartwissiana - Istranca Meşesi Q.frainetto - Macar Meşesi Q.vulcanica - Kasnak Meşesi Q. pontica - Doğu Karadeniz Meşesi Q. infectoria - Mazı Meşesi Q. pubescens - Tüylü Meşe Q. macranthera - İspir Meşesi Q. virgiliana - Yalancı Tüylü Meşe Kırmızı Meşeler: Erythrobalanus subgenusu, yaprak lobları dikenlidir. Q. libani - Lübnan Meşesi Q. trojani - Makedonya Meşesi Q. cerris - Saçlı Meşe (Türkiye Meşesi) Q. brantii - İran Palamut Meşesi Q. ithaburensis - Palamut Meşesi

Herdem Yeşil Meşeler: Ilex subgenusu Q. coccifera - Kermez Meşesi Q. ilex - Pırnal Meşesi Q. aucheri - Boz Pırnal

YEREL Yetiştiği bölgelerde bazen pelit bazen de palamut ağacı diye nitelendirilir. Meşe ağacı yüzyıllardır kutsal bir ağaç olarak bilinir. Meyvesi olan palamudun da bu sebepten dolayı, özel güçlere sahip olduğu düşünülür. Meşe palamudundan yapılan ilaçların, kolera gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılmaktadır. Meşe ağacının uzun olan ömrünün, insanlara yansıyacağı düşüncesi ile, uzun yaşamayı temsil ettiğine ve üzerinde meşe palamudu taşıyan kimselerin hiç yaşlanmayacağına inanılır.

ÖZELLİK - Yurdumuzda bolca bulunan meşelerdendir. Dış görünüş olarak saplı meşeye benzer ; ancak palamutları sapsız,yaprak dipleri kulaksızdır. Saplı meşe ile hibrit yapıp karışık özellikte ağaçlar oluşturulabilir. - Her yıl yapraklarını döker - 1000 ve daha fazla yaşlara ulaşabilir. - Yaprağını döken sınıfına girer ama bu tam da yeni filizlerini vermeden önce, ilkbahar başında olur. 3- 4 haftada yeşile döner. - Meşe ağaçları 50 yaşına gelmeden palamut üretmez. - Mart-nisan aylarında çiçek, ekim aylarında da meyve verirler. - Tohum toplama zamanı Ekim-Kasım aylarıdır.

- Tohumlar toplandıktan sonra en geç 10 gün içinde ekilmelidir. - Meşe ağaçları 400’ün üzerinde türü bulunan, yaprak döken yada her dem yeşil ağaçlardır. - Güzün hoş bir renklenme oluştururlar. - Meşelerin pek çok türü ülkemizde tabi olarak yayılım gösterir. - Meşeler iyi bir bahçe ağacıdır. - Derin, fazla azgın olmayan kök sistemleri ve fazlaca yayılan dalları vardır. - Hafif gölge verdiklerinden alt kısımlarında çimler ve fazla bitkiler yetişebilir. - Park ve bahçede kitle ağacı olarak kullanılabilirler. - Rüzgara dayanıklıdır. İyi yol ağacı olur.

boylanabilen bir orman ağacıdır. Kışın yaprağını döken, 30 m’ye değin boylanabilen bir orman ağacıdır.

kırmızımsı kahverengi ve çıplaktır. Genç sürgünler kırmızımsı kahverengi ve çıplaktır.

Yapraklar uzun saplı, dibe doğru daralır ve kama biçiminde sonuçlanır.Genellikle simetrik olan yaprakların lobları düzenli ve fazla derin değildir. Yaprağın üst yüzü çıplak,koyu yeşil ve alt yüzü genellikle dağınık , seyrek yıldız tüylerle örtülüdür.

Dişi çiçekler sürgünlere ya doğrudan doğruya otururlar, ya da çok kısa bir sapla bağlıdır. Sapsız meşe adı da bu Özelliğinden kaynaklanmaktadır. Kupula 1-2 cm çapındadır. Genç palamudun üstünde belirgin çizgiler yoktur.

Gövde ince çatlaklıdır.

Yetişme yeri istekleri açısından kanaatkardır. Gölgeye dayanıklı, nem istemi azdır. Bu nedenle tepelik kesimlerde,kurakçıl alanlarda da yetişebilir. Altta dolgu ağaçları bulunduğundan sapsız meşeler çok düzgün gövde yapabilirler.

KULLANIM ALANLARI - Fransızlar şarap fıçılarının yapımında kullanır. - Meşe ağacı en iyi kazık materyalidir. - Meşe ağacı kabuklarından yapılan çay, mide ve bağırsak kanamalarını iyileştirir. - Travers, kaplama, yapı malzemesi, mobilya, doğrama, ev ve süs eşyaları, alet sapları, odun kömürü, ağaç kabuğu, meyve üretimi.

GENEL YAYILIŞI : Batı ve Kuzey Britanya, Batı Avrupa, Kuzeybatı Anadolu, Trakya, Marmara Bölgesi, İç Anadolu ve Güney Anadolu.