Arama Motorlarını Kullanmanın Püf Noktaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HTML.
Advertisements

KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI
Araştırma platformlarından yararlanmak için öncelikle ne aradığımıza karar vermemiz gerekiyor. Eğer aradığımız kaynak bir makale ise Elektronik Kaynaklar.
İnternet Tarayıcı Programlar
Sinem USLU.
Hazırlayan Ebru SIRMACI
Support.ebsco.com CINAHL Plus with Full Text Temel Arama Kullanıcı Kılavuzu
PHP ile Lab Örnekleri Lab Çalışması.
Bu veri tabanı üzerinden size veri tabanlarında nasıl arama yapılacağı gösterilecektir. Kolay gelsin İlk olarak basit arama seçeneği ile başlayalım.
Tablolar Tablolar etiketi ile belirtilir. Bir tablo etiketi satırlara bölünür ve her satır da etiketi ile sütunlara bölünür. etiketinin anlamı "table.
Arama motorları; internette aradığımız bir bilgiye ulaşmayı kolaylaştıran ve internetteki bilgileri mümkün olduğunca indeksleyen web sayfalarıdır. Günümüzde.
Google’da Arama Teknikleri
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
E-İçerik Arama, Bulma ve Seçme
RAID Nedir?.
İNTERNET PROGRAMLAMA - 1
ARAMA MOTORU KULLANIMI
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
İnternet Programcılığı II
“Sunum Tuzaklarını Önleme”
FERHAT KADİR PALA SACİDE GÜZİN MAZMAN
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Burcu Yılmaz – İ brahim Mert Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
Yrd. Doç. Dr. Emre SÜMER Aralık-2011
Slayt (PowerPoint) Hazırlama
Bilgisayarda Ofis Programları
Dosya, Klasör ve Sürücüler
ARAMA MOTORU KULLANIMI
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
Bizde Hyde Park vardı da biz mi konuşmadık diyen Martılar’ın yeri MARTILAR’A FORUM KULLANMA DERSLERİ Ders 2. Kullanıcı adım var, şifreyi de biliyorum
STiL ŞABLONU (CSS) TEMELLERİ
DERECELİ PUANLAMA ANAHTARLARININ HAZIRLANMASI
NOTEPAD++.
BİT’ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
Bilgiye ulaşma ve biçimlendirme yöntemleri
Oturum aç butonuna tıklayın.
ARAMA MOTORLARI Öğreneceklerimiz 1-Arama motoru nedir?
BİT’İNİ KULLANARAK BİLGİYE ULAŞMA VE BİÇİMLENDİRME
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 8.  Tamsayı Değerler (Integer) Tamsayılar, 10 tabanlı (decimal), 8 tabanlı (octal) veya 16 tabanlı (hexadecimal)
İNTERNETTE ARAMA MOTORLARI
Otomata Teorisinin Uygulama Alanları
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Ayşe AK İ DA Ğ I Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
Arama Motoru Nedir?.
Dosya, Klasör ve Sürücüler
2-Hafta Temel İşlemler * Html Komutlarının Yapısı * Açıklamalar
ADIM ADIM STAJ Değerli öğrenciler, sizlere okulumuzda ki zorunlu staj da yapacağınız işlemleri sırasıyla açıklamaya çalışacağım. *Her şeyden önce staj.
Adım Adım Algoritma.
Sayfa Ayarlari Projelerimizde uzerinde yogunlasacagimiz dosyalar Java ve XML dosylari olacaktir.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri Çağlar Gülcek.
ANAHTAR KELİMELER Arama Robotları, günümüzde en çok kullanılan arama sistemleridir. Bu tip sistemlere girildiğinde, ilk önce, anahtar kelimeleri yazabileceğimiz.
GOOGLE NASIL İNDEKSLER. iNDEKSLEME İndeksleme, sitemizin içeriklerinin arama motorlarına, yani Google, Yahoo, Bing gibi sitelerin veri tabanlarına kayıt.
Akademik Bilgiye ulaşım
Globalpiyasa.com’da Firma Web Sitesi Nasıl Oluşturulur?
MATURA Bettina Pakoy.
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
Full Text Finder Publication Finder Genel Bakış
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş - IV
Yeni Medya Kültürü ve Sanal Kimlik
Dosya, Klasör ve Sürücüler
EBSCO Discovery Service (EDS) Akademik Arama Motoru/Keşif Aracı
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
Ürün Nasıl Eklenir? Ürün Ekleme Ürün Düzenleme Ürün Gruplama.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri. Bu derste...  İnternet nedir?  İnternetin kısa tarihi  İnternet adresi nedir?  Webde arama  Yer işaretleri/imleri.
INTERNET nedir? Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
“Sunum Tuzaklarını Önleme”
Full Text Finder Publication Finder Genel Bakış
Tasarım: Ali Topal.
“Sunum Tuzaklarını Önleme”
Sunum transkripti:

Arama Motorlarını Kullanmanın Püf Noktaları

Google,yahoo,bing v.b. arama motorlarında araştırma yaparken genelde hepimizin yaptığı bir kaç kelime yazıp arama butonuna basmak oluyor. Peki internet gibi uçsuz bucaksız bir bilgi havuzunda aradığım bir bilgiyi rahatlıkla bulabilecek miyim?

Öncelikle şunları belirtmekte fayda var; Aramalarda küçük yada büyük harf kullanma sonuçları değiştirmiyor. Aradığınız sayfada bu kelimeler nasıl yazılmış olabileceğini düşünerek arama yapmalıyız. Mümkün olan en az açıklayıcı kelime ile arama yapmayı tercih etmeliyiz.

Soruyu Doğru Yazın Ödev yapmak için internette kaynak arıyorsunuz. Diyelim ki ödev başlığınız “Sindirim Sistemi” olsun. Bu ödev başlığını doğrudan aratabildiğiniz gibi, sizin yoğunlaşmak istediğiniz örneğin “Mide” gibi özel bir detay varsa, arama motoruna “Mide Sindirim Sitemi” yazmanız sizi konuyla ilgili pek çok kaynağa ulaştırır.

Soruyu Doğru Yazın Aynı zamanda arama motorlarına doğrudan sorunuzu da yazabilirsiniz. Örneğin: Sabit diskinize format atmak istiyor fakat bunun nasıl yapılacağını bilmiyorsunuz. Böyle bir durumda, “sabit diskime nasıl format atarım” cümlesini yazmanız sizi bu konuyla ilgili sayfalara ulaştırabilir.

İngilizceye Dikkat Edin *İnternetteki bilgi kaynaklarının çok büyük bir kısmı tamamen İngilizce olarak hazırlanmıştır.Bu nedenle Türkçe arama seçenekleri her zaman yeterli sonuç vermeyebilir. * Özellikle görsellerde arama yaparken anahtar kelime ya da cümleleri bir de İngilizce olarak yazmanız sonuçları değiştirecektir.

Kelime Çıkartın Bir arama sırasında çıkacak sonuçlar arasında ihtiyacımız olmayan bazı sayfaları görüntülememek için kelime çıkarma yolunu deneyebilirsiniz. Arama motorlarında “-”(eksi) işaretiyle kullanabileceğiniz bu özelliği bir örnekle açıklayayım:

Kelime Çıkartın Diyelim ki, Sindirim Sistemini inceliyor fakat “mide” ile ilgili bir içerik istemiyorsanız, arama satırına “Sindirim Sistemi -mide” yazmanız yeterli olacaktır. Hangi kelimeden önce “-” işareti kullanırsanız o kelimenin bulunduğu sayfalar görüntülenmez.

" " ÇİFT TIRNAK Bir kelimeyi veya kelime öbeğini tırnak içinde yazdığınızda o kelime grubunun tamamının yan yana, tırnak içinde verildiği gibi içeren sayfalar yer alır. Not: Bu yöntemi yalnızca tam olarak bir kelimeyi veya kelime öbeğini arıyorsanız kullanın. Aksi takdirde, birçok yararlı sonucu yanlışlıkla hariç tutarsınız. Örnek: "bütün dünya kardeş olsa"

“+”,”and”,”&” Parametreleri Arama motorlarına taşıtlar anahtar kelimesi girilerek arama yaptırılırsa, hem kara hem hava hem de deniz taşıtları ile ilgili milyonlarca sayfa ile karşılaşılır. Sadece hava taşıtları ile ilgili sayfalara ulaşmak için arama motoruna anahtar kelimeler yazılırken hava+taşıt veya Hava and taşıt ya da hava&taşıt şeklinde yazılması gerekir.

“|” işareti Ÿ Anahtar kelimelerden hepsinin ayrı listelenmesi isteniyorsa kelimelerin arasına “|” işareti konmalıdır. Anahtar kelimeler yazılırken tekil yazılmalıdır. Örnek: hava|taşıt

.. İKİ NOKTA Tarihler, fiyatlar ve ölçümler gibi belirli bir ölçüt aralığındaki sayıları içeren sonuçları görmek için sayıları boşluksuz iki noktayla (..) ayırabilirsiniz. Örnek: kamera 50 TL..100 TL

# Diyez İşareti Popülerliği artan konular için popüler hashtag'leri(başlık etiketi) bulabilirsiniz. Örnek: #heygidigünler

Teşekkür EDERİM