KÜMELER İLE İŞLEMLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KÜMELER BİRLEŞİM KESİŞİM FARK.
Advertisements

FONKSİYONLAR Hazırlayan:Ogün İçel.
KÜME DÜNYASINA GİDELİM
OLASILIK Hatırlatma : Örnek: Bir torbada 1 den 10 a kadar numaralanmış etiketler bulunmaktadır. Bir çekilişte asal sayı olan bir etiket çekme olasılığı.
BU KONUDA ÖĞRENECEKLERİMİZ
KÜMELER.
RASYONEL SAYILAR.
HAZIRLAYANLAR HATİCE MERVE ÜNAL AYŞE ESKİCİ HİLAL POLAT NURŞAH ERDOĞAN
KÜMELER.
FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
ÖĞRENCİNİN; ADI: SOYADI: ÖĞETMENİN;
BAĞINTI T ANIM: Boş olmayan A ve B kümeleri için, A×B nin her alt kümesine, Adan B ye bir bağıntı denir.A×B nin her alt kümesine de A dan A ya bir bağıntı.
RİZE ÜNİVERSİTESİ BAHAR YARI YILI MATERYAL DERSİ
MATEMATİK 6. SINIF KONU: KÜMELER.
KÜMELER.
KÜMELER.
Kümeler.
MATEMATİK SEMBOLLERİ Seher Beste Egrilmez.
ve Denklik İlişkileri Kümelerde Eşitlik HAZIRLAYANLAR:
ASAL SAYILAR VE ÇARPANLARINA AYIRMA
KÜMELERDE İŞLEMLER KÜMELERDE BİRLEŞİM İŞLEMİ KÜMELERDE KESİŞİM İŞLEMİ
KÜMELER.
KÜMELER GEZEGENİNE HOŞ GELDİNİZ.
KÜMELER KAZANIMLAR 1-Bir kümeyi modelleri ile belirler, farklı temsil biçimleri ile gösterir. 2-Boş küme ve evrensel kümeyi modelleriyle açıklar.
KÜMELER.
İŞLEM TANIM: A boş olmayan bir küme olmak üzere,A×A nın bir R alt kümesinden A ya tanımlanan her fonksiyona, işlem denir.İşlemi tanımlarken,’’
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
1/10 BÖLME İŞLEMİ Aşağıdaki kümenin elemanları 3’ er gruplandırılırsa kaç grup elde edilir? 32 4 AB C.
KÜMELERDE EŞİTLİK VE DENLİK İLİŞKİLERİ
FONKSİYONLAR.
FONKSİYONLAR f : A B.
EŞİT PARÇALAR 1 adet 1 adet
DOĞAL SAYILAR VE TAM SAYILAR
Ö.T.M.G Öğr. Gör. Özgür ŞİMŞEK Ozan Yusuf YILMAZ /B
ANASAYFA  İ yi tanımlanmış, birbirinden farklı bir tak›m nesnelerden oluşan toplulu ğ a "küme" denir.  JOHN VENN (1834 – 1923)  John Venn, kendi adıyla.
KENAN ZİBEK.
FONKSİYON TARİHİ FONKSİYON
Kümeler ve Gösteriliş Şekilleri
KÜMELER.
KÜMELER GEZEGENİNE HOŞ GELDİNİZ
HAZIRLAYAN GÖZDE ÖZGÜR KONU: KÜMELER.
KÜMELER.
HAZIRLAYAN: MURAT KULA
KÜME ÇEŞİTLERİ 2. Sonlu ve Sonsuz Küme 1.Boş Küme 3. Evrensel Küme
MUSTAFA GÜLTEKİN Matematik A Şubesi.
KÜMELER.
KÜMELER.
YEŞİMİN MUTFAĞI Malzemeler
MERAL GÜNEŞ B(GECE). KÜMELER Herkes tarafından bilinen, elemanları iyi tanımlanmış,birbirinden farklı nesnelerin veya şekillerin bir araya.
Biçimsel Diller ve Soyut Makineler
KÜMELER ERDİNÇ BAŞAR.
KÜMELER.
RASYONEL SAYILARDA TOPLAMA İŞLEMİ
KÜMELER.
KÜMELER KAZANIM:Bu konu 6. sınıf konusu olup bir kümeyi modelleri ile belirler, farklı temsil biçimleri ile gösterir.
BAĞINTI & FONKSİYONLAR.
KÜMELER.
SAYILAR.
MERHABA ÇOCUKLAR, BUGÜNKÜ DERSİMİZ KÜMELER. ŞŞŞŞimdi gelecek olan hayvanları söyleyelim.
Biçimsel Diller ve Soyut Makineler
RASYONEL SAYILAR.
Bu Ünitenin Sonunda; Öğreneceğiz. Manav meyveleri, ne ile ölçer?
Kümeler Küme, matematiksel anlamda tanımsız bir kavramdır. Bu kavram "nesneler topluluğu veya yığını" olarak yorumlanabilir. Bu tanımdaki "nesne" soyut.
KAREKÖKLÜ SAYILAR YUNUS AKKUŞ 2017.
RASYONEL SAYILAR MATEMATİK 7 A-) RASYONEL SAYILARDA ÇIKARMA İŞLEMİ
KÜMELER HAZIR MISIN?.
KÜMELERDE KESİŞİM VE BİRLEŞİM İŞLEMİ
Konu : Fonksiyonların Lİmiti
KÜMELER.
Sunum transkripti:

KÜMELER İLE İŞLEMLER

BİRLEŞİM İŞLEMİ

A ve B kümelerini inceleyelim. A KÜMESİ B KÜMESİ

A ve B kümelerini tek bir küme içerisinde yazalım A ve B kümelerini tek bir küme içerisinde yazalım . Aşağıdaki birleşim kümesinden hangisi doğrudur? A ) B )

Bir kümenin içinde aynı elemandan tane bulunabilir mi? iki A ) B )

Kümelerde birleşim işlemi için ne söyleyebilirsiniz? A ) B )

Birleşim işlemi İki kümenin elemanlarını , tek bir kümede aynı elemanları tekrar etmeden yazmaktır.

2. A U B şeklinde yazılır. A birleşim B şeklinde okunur.

BİRAZ ALIŞTIRMA YAPALIM !

A={ 1,2,3,a,b,c} ve B={ 3,4,5,a,c,d} kümeleri veriliyor. AUB= { ….. C={ N,U,R,G,Ü,L } ve D={ Z,E,L,İ,H,A} kümeleri veriliyor. C U D kümesini yazınız. 3. A={ 2,4,6,8,10,12,14 } ve B={ 3,6,9,12,15,18 } kümeleri veriliyor. AUB kümesini yazınız. 4. A= { G,İ,R,E,S,U,N } ,B={ S,İ,R,T} ve C={ O,R,D,U} kümeleri veriliyor. AUBUC kümesini yazınız. 5. A={ a,l,i,9 } ve B={ c,a,n,3} kümeleri için hangisi doğrudur? A) AUB = {a,l,i,9,c,a,n,3 } B) AUB={ } C) AUB={A,L,İ,9,C,N,3} D) AUB={a,l,i,9,c,a,n,3}

KESİŞİM İŞLEMİ A KÜMESİ B KÜMESİ A ve B kümelerinin ortak elemanlarını bir küme içinde nasıl yazabiliriz?

A ve B kümelerinin ortak elemanlarını bir küme içinde nasıl yazabiliriz? A KÜMESİ B KÜMESİ A ve B kümelerinin ortak elemanları

Kesişim işlemi için neler söyleyebiliriz? İki veya daha fazla kümenin ortak elemanlarını bir küme içinde yazmaktır. A∩B şeklinde yazılır ve A kesişim B şeklinde okunur.

BİRAZ ALIŞTIRMA YAPALIM !

1). A={ 1,2,3,4,a,b} ve B={ a,c,d,e,3,4,5} kümeleri veriliyor 1) A={ 1,2,3,4,a,b} ve B={ a,c,d,e,3,4,5} kümeleri veriliyor. A ∩ B kümesini yazınız. C={ m,e,h,t,c,a,n} ve D={ m,e,h,t,a,p} kümeleri veriliyor. C ∩ D kümesini yazınız. E={ Sınıfımızın kız öğrencileri } ve F={ Sınıfımızın gözlüklü öğrencileri} kümeleri veriliyor.E ∩ F kümesini ortak özelik yöntemi ile yazınız. 4) A={ 2,4,6,8,10,12,14,16} , B={ 3,6,9,12,15,18,21} ve C={ 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} kümeleri veriliyor. AUB kümesini yazınız. A ∩ B kümesini yazınız.

A={ 1,2,3,4,5,6,8} ve B={ 2,4,6,8,9} kümeleri veriliyor * A={ 1,2,3,4,5,6,8} ve B={ 2,4,6,8,9} kümeleri veriliyor.AUB ve A ∩B kümelerini venn şeması üzerinde gösteriniz. A B .2 .2 .1 .6 .6 .4 .4 .9 .3 .5 .8 .8 B A AUB={1,2,3,4,5,6,8,9} A ∩B={ 2,4,6,8}

FARK İŞLEMİ Aşağıda kek ve kurabiye için verilen malzemeleri inceleyiniz. Kek 3 yumurta 1 su b. Sıvıyağ 1 su b. Yoğurt 3 su b. Un 2 su b. şeker Bir fincan fındık içi Bir fincan damla çikolata 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Kurabiye 3 su b. Un 1 paket margarin 2 su b. Şeker Bir fincan damla çikolata 1 paket kabartma tozu 1paket vanilya Verilen malzemelerden her ikisinde de ortak olanlar hangileridir?

FARK İŞLEMİ Aşağıda kek ve kurabiye için verilen malzemeleri inceleyiniz. Kek 3 yumurta 1 su b. Sıvıyağ 1 su b. Yoğurt 3 su b. Un 2 su b. şeker Bir fincan fındık içi Bir fincan damla çikolata 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Kurabiye 3 su b. Un 1 paket margarin 2 su b. Şeker Bir fincan damla çikolata 1 paket kabartma tozu 1paket vanilya Verilen malzemelerden kekte olup kurabiyede olmayanlar hangileridir?

FARK İŞLEMİ Aşağıda kek ve kurabiye için verilen malzemeleri inceleyiniz. Kek 3 yumurta 1 su b. Sıvıyağ 1 su b. Yoğurt 3 su b. Un 2 su b. şeker Bir fincan fındık içi Bir fincan damla çikolata 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Kurabiye 3 su b. Un 1 paket margarin 2 su b. Şeker Bir fincan damla çikolata 1 paket kabartma tozu 1paket vanilya Verilen malzemelerden kurabiyede olup kekte olmayanlar hangileridir?

Fark işlemi için ne söyleyebiliriz? Fark işlemi A\B şeklinde gösterilir.A fark B şeklinde okunur. A kümesinin elemanları olup B kümesinin hiçbir elemanını içermeyen kümedir. A B .1 .2 .3 .d .3 .a .a .c Hem A kümesinde hem de B kümesinde olan elemanlar hangileridir?

Fark işlemi için ne söyleyebiliriz? Fark işlemi A\B şeklinde gösterilir.A fark B şeklinde okunur. A kümesinin elemanları olup B kümesinin hiçbir elemanını içermeyen kümedir. A B .1 .2 .3 .d .3 .a .a .c Sadece A kümesinde olan elemanlar hangileridir?

Fark işlemi için ne söyleyebiliriz? Fark işlemi A\B şeklinde gösterilir.A fark B şeklinde okunur. A kümesinin elemanları olup B kümesinin hiçbir elemanını içermeyen kümedir. A B .1 .2 .3 .d .3 .a .a .c Sadece B kümesinde olan elemanlar hangileridir?

Fark işlemi için ne söyleyebiliriz? Fark işlemi A\B şeklinde gösterilir.A fark B şeklinde okunur. A kümesinin elemanları olup B kümesinin hiçbir elemanını içermeyen kümedir. A B .1 .2 .3 .d .3 .a .a .c A B

BİRAZ ALIŞTIRMA YAPALIM !

A={ 1,2,3,x,y,z} ve B={ 3,4,5,y,z} kümeleri veriliyor A={ 1,2,3,x,y,z} ve B={ 3,4,5,y,z} kümeleri veriliyor.A\B ve B\A kümelerini yazınız. C={ n,a,z} ve D={ s,a,f,i,n,z} kümeleri veriliyor.C\D ve D\C kümelerini yazınız. A={ 2,3,5,7,9,11,13,17} , B={ 2,4,6,8,10 } ve C={ 1,3,5,7,9} kümeleri veriliyor. AUB={…. A∩B={…. A\B={……… B\A={………