Niteleme Sıfatları Belirtme Sıfatları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

SIFATLAR.
SIFATLAR MERVE CEYLAN.
Sıfatlar Salim erer
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
SIFATLAR VE ÖZELLİKLERİ
SIFATLAR.
ZAMİRLER.
T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ-2
SIFATLAR ÖN AD.
1/20 Sıfat A B C D Bu adamların her iş kötüdür. Evcil hayvan yetiştirmek oldukça zordur. İstanbul’a ancak on iki saatte varabilirsiniz. Köy evinde yalnız.
ZAMİRLER.
SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
TÜRKÇE SIFAT (ÖN AD).
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
ÖZNE YÜKLEM UYGUNLUĞU Büşra Nur Gürses.
M. SERHAT KAPLAN Konu: Sıfat(Ön Ad) SIFAT(ÖN AD) İsimleri niteleyen ya da belirten sözcüklerdir. Sıfatlar ancak varlıklarla ortaya çıkar.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
KELİME TÜRLERİ SIFATLAR.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
Sıfatları Söyleyelim Ağaç Ev Pencere
BÜTÜN YARIM ÇEYREK bütün yarım yarım çeyrek bütün.
Görev ve anlam açısından sıfatlar Yapı açısından sıfatlar
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
TAMLAMALAR.
Ses Bilgisi.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
İsmin özelliklerini belirten sözcüklere denir. İsmin önüne gelir.

1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
Sıfatlar Ayşe Kızılbağlı Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
TÜRKÇE SUNUSU Gülse Tözenli 6\C.
TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Nesne) 1 1 ) N E S N E Öznenin yaptığı işten, hareketten etkilenen varlığı gösteren ögedir. Nesneler ek alıp almamasına göre.
Eğitim Fakültesi 2. sınıf
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
ÖN ADLAR (SIFATLAR) Kırmızı ceket :Ceketin rengini belirtiyor.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
Sıfatlar.
SIFAT ( ÖN AD ).
SINIF 4 İSTASYON ÖĞR. Resul RESUL
Görev ve Anlamlarına Göre
SIFAT ( ÖN AD ).
SIFATLAR.
ÖN AD (SIFAT). Adıları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi veya belirtmesi gerekir.
ZAMİR (ADIL).
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
ADILLAR (ZAMİRLER).
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
TAMLAMALAR.
 SIFATLARIN ÖZELLİKLERİ  SIFAT ÇEŞİTLERİ  SIFATLARDA PEKİŞTİRME  SIFATLARDA DERECELENDİRME  SIFATLARDA KÜÇÜLTME  YAPILARINA GÖRE SIFATLAR  FİİLİMSİ.
FULYA HOCA SIFATLAR Adları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
ADJECTIVES. Adjectives (sıfatlar): isimleri niteleyen, özelliklerini belirten kelimelerdir. Sıfatlar, ismin rengini, büyüklüğünü, yaşını, miktarını, kalitesini.
Sıfat(Ön Ad) Varlık adlarından önce gelerek onları niteleyen, biçimlerini, sayılarını, yerlerini belirten sözcüklere SIFAT(ÖN AD)denir.
Sıfatlar (ön ad).
Sunum transkripti:

Niteleme Sıfatları Belirtme Sıfatları

NİTELEME SIFATLARI Varlıkların biçimini, durumunu, rengini bildiren sözcüklerdir. Örnekler: Yuvarlak masa. Kırmızı kalem. Sessiz adam. Sözcük gruplarında yuvarlak biçimini, kırmızı rengini, sessiz durumunu bildirdiği için niteleme sıfatıdır.

BELİRTME SIFATLARI Sayı sıfatları: Belgisiz sıfatlar: Asıl sayı sıfatları Kesir sayı sıfatları: Sıra sayı sıfatları: Üleştirme sayı sıfatları: Belgisiz sıfatlar: İşaret sıfatları:

Sayı Sıfatları: Varlık adlarının sayısını belirten sözcüklere sayı sıfatları denir. Dört bölümde incelenir. Asıl sayı sıfatları. Kesir sayı sıfatları. Sıra sayı sıfatları. Üleştirme sayı sıfatları.

Asıl Sayı Sıfatları: “Üç gün içinde orada olurum.” Cümlesindeki gibi sayı sıfatlarının yalın olarak kullanılmış biçimi asıl sayı sıfatı adını alır. “Beş arkadaş, sessice bahçedeki kuşları izlediler.” “Yedi çocuk derslerinde çok başarılı.” “Yirmi öğrenci geziye katıldı.”

Kesir Sayı Sıfatları: “Yemekte ona yarım ekmek az geliyor.” Örneğinde ekmek, kesirli bir sayı olan “yarım” sözcüğü ile belirtilmiştir. Böyle sıfatlara kesir sayı sıfatları denir. “Filmin başlamasına çeyrek saat kaldı.” “Yarım elma ona az geldi.” “Fenerbahçe yarım düzine gol attı.”

Sıra Sayı Sıfatları: “Berkay, beşinci sınıfı başarı ile bitirdi.” Cümlesinde “beşinci” sözcüğü “sınıf” adını derecelendirilmiş sayı olarak belirtmektedir. Böyle sıfatlara sıra sayı sıfatları denir. “Altıncı gol Ogün’den geldi.” “Şampiyon Fenerbahçe dördüncü golle coştu.”

Üleştirme Sayı Sıfatları: “Yedişer gün tatil yaptık.” Cümlesinde “yedişer” sözcüğü “gün” adını eşit şekilde paylaşılan bir sayı olarak belirtiliyor. Bu tür sıfatlara üleştirme sayı sıfatları denir. “Üçer üçer ceviz paylaşıldı.” “Hepimize ikişer portakal düştü.”

Belgisiz Sıfatlar: “Güç durumda olan bazı insanlara yardım etmeliyiz.” “Sizin de birkaç dostunuz vardır.” Cümlelerindeki “bazı” ve “birkaç” sözcükleri “insan” ve “dost” adlarını belirtmektedir. Ancak tam belirginlik yoktur. Varlıkları belli belirsiz bildiren sıfatlara belgisiz sıfatlar denir.

Belgisiz Sıfatlar: Bazı, Kimi, Birkaç, Herhangi bir...” Sözcükleri bir adla birlikte kullanılırsa belgisiz sıfat olur.

İşaret Sıfatları: “Bu dostların sıcak davranışları beni mutlu ediyor.” “Davranışı, o arkadaşını sevindirdi.” Cümlelerindeki “bu” sözcüğü “dost” adını, “o” sözcüğü “arkadaş” adını göstererek belirtmektedir. Varlık adlarını göstererek belirten böyle sıfatlara işaret sıfatı denir.

İşaret Sıfatları: Bu, Şu, O, Sözcüklerinin işaret sıfatı olabilmesi için bir addan önce kullanılmaları gerekir.

Soru Sıfatları: “Hangi davranışı güzeldi?” “Ne kadar para biriktirdin?” “Oyunda kaç kişi vardınız?” Cümlelerinde olduğu gibi “hangi?”, “Ne kadar?”, “Kaç?” Sözcükleri “davranış”, “para”, “kişi” adlarının önünde yer alıp onları soru yoluyla belirtmektedirler. Böyle sıfatlara soru sıfatları denir.

Soru Sıfatları: hangi, kaç, neredeki, ne kadar, ne biçim... Sözcükleri bir adla kullanıldığında soru sıfatı olur.