İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 8.  Tamsayı Değerler (Integer) Tamsayılar, 10 tabanlı (decimal), 8 tabanlı (octal) veya 16 tabanlı (hexadecimal)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OPERATÖRLER.
Advertisements

PHP ile Lab Örnekleri Lab Çalışması.
Değişken , Veri Türleri ve Operatörler
BÖLÜM Atama Deyimi (Assignment)
mantIKSAL OPERATÖRLER
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Değişkenler ve bellek Değişkenler
JAVASCRİPT VERİ TÜRLERİ
JavaScript Birinci Hafta.
OPERATÖRLER Programlama dillerinde tanımlanmış sabit ve değişkenler üzerinde işlemler yapmayı sağlayan karakter ya da karakter topluluklarına operatör.
PHP-MySQL ile Profesyonel Web Programlama
switch - case Yapısı Döngü Yapıları
C Programlama Diline Giriş
VERİ TİPLERİ VE DEĞİŞKENLER
 Print() :  Print() : Ekrana bir değişkenin değerini veya bir metni yazdırmayı sağlar. print (“PHP Programlama”);// ekrana “PHP Programlama” yazdırır.
OOP4 LAB.
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
Operatörler.
JavaScript Javascript , Netscape firması tarafından C dilinden esinlenilerek yazılmıştır Yazılma amacı Html'in sahip olmadığı bazı özelliklerin web sayfalarında.
OPERATÖRLER.
Bilgisayar Programlama (Yrd. Doç. Dr. İbrahim ASRİ)
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 9. Tek değişkende birden fazla bilgi tutulmak istendiğinde kullanılır. Kullanım şekli: var dizi_adı= new Array(eleman1,
MANTIKSAL OPERATÖRLER
Operatörler ve Denetim Yapıları
C ile Programlamaya Giriş
DEĞİŞKENLER, VERİ TÜRLERİ VE OPERATÖRLER
MESAJ KUTUSU.
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
DEĞİŞKENLER VE VERİ TİPLERİ
DEĞİŞKENLER.
C# Programlama Dili İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme
Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları
BİL 102 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA
C Programlama Diline Giriş
VERİ TİPLERİ VE DEĞİŞKENLER
PHP’ye Giriş Akademik Bilişim 2003 Adana, Şubat 2003 Hidayet Doğan.
STRING‘LER Karakter Kütüphanesi Fonksiyonları
Değerler ve Değişkenler
Fonksiyonlar ile Çalışmak
VİSUAL BASİCTE KULLANILAN VERİ TÜRLERİ.
TEMEL php Dersleri - Ders 1 Değişgenler
PHP.
Bu Günkü Konular If yapısı ve karşılaştırma operatörleri
2. HAFTA 2. Hafta.
Algoritmalar ve Programlama I Ders 5: Operatörler
İnternet Programlama-I JAVASCRİPT. JavaScript Nedir? JavaScript web programlama dilleri arasında yer almaktadır. JavaScript, adından da anlaşılacağı gibi.
Değişkenler Programda Değişken Tanımlama. Değişken nedir? (Variables) Program içinde kullanılan veri(data)nin tutulduğu alanın adıdır. Her veri bir tür.
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2012 (3. Sunu)
Adım Adım Algoritma.
SAYISAL ANALİZ Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ.
VERİ TİPLERİ BYTE:0-255 ARASI TAMSAYI (1 BYTE)
VB’DE OPERATÖRLER. VB’DE ARİTMETİK İŞLEMLERİN BAZILARI OPERATÖRLERLE YAPILIRKEN BAZILARI DA FONKSİYONLARLA YAPILIR. VB’DE KULLANILAN ARİTMETİK VE LOJİK.
BÖLÜM 3 AKIŞ DİYAGRAMI.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ
PHP Programlama Dili GİRİŞ.
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş - IV
METHODLAR VE KOŞULLAR.
2.2. Özel Semboller ve Pascal Sözcükleri
PROGRAM KONTROL KOMUTLARI 1. if koşulu 2. if else koşulu
4. GİRİŞ/ÇIKIŞ DEYİMLERİ 4.1. Giriş
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ARDUİNO Arduino Eğitimleri Bölüm 3 Programlama Dili Temelleri
Veri Tipleri 12/4/2018.
BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-2 Değişken Kavramı ve Temel Operatörler Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş
2.2. Özel Semboller ve Pascal Sözcükleri
ALGORİTMALAR VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ
BÖLÜM 2 FORTRAN PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 8

 Tamsayı Değerler (Integer) Tamsayılar, 10 tabanlı (decimal), 8 tabanlı (octal) veya 16 tabanlı (hexadecimal) olabilir.  8 tabanındaki sayıları belirtmek için önüne 0 koyulur.  16 tabanındaki sayıları belirtmek için önüne 0x koyulur. 16 tabanındaki sayıları yazarken 9’dan sonra A,B,C,D,E ve F harfleri kullanılır. Örneğin, decimal 45, octal 045, hexadecimal 0x45F gibi  Kesirli Değerler (Float) Sayıların ondalık kısmı ile tamsayı kısmı arasında nokta kullanılır. Örneğin,  Mantıksal Değerler (Boolean) Mantıksal değerler true veya false şeklindedir. Javascript true değerini 1 ile false değerini 0 ile tutar. Yapılan bir işlemin sonucunun doğru olduğu durumda true, yanlış olduğu durumda false değerini alır. Değişkenler 2

 Karakter Kümeleri (String) Javascript içerisinde çift tırnak veya tek tırnak arasına yazılan değerlerin tamamı string ifadedir. String ifade içerisinde harf olabileceği gibi rakamda olabilir.  Özel Karakterler Karakter kümesi içerisinde çeşitli komutlar verilmek istendiğinde kullanılan karakterlerdir. Bu karakterlerin kullanıldığı bir bilgi sayfaya yazdırılacağı zaman … etiketleri arasında olması gerekir. \b Backspace tuşunun görevini yapar. \n İmlecin yeni satıra geçmesini sağlar. \r Enter tuşunun görevini yapar. \t Tab tuşunun görevini yapar. \\ Yazıya ters-bölü işareti koydurur. \’ Yazıya tek-tırnak işareti koydurur. \”Yazıya çift-tırnak işareti koydurur. Değişkenler 3

UYGULAMA : Javascript’te özel karakter kullanımı. 1.Verilen kodları yazıp tarayıcı sayfasında görüntüleyiniz. 2. etiketini kullanmadan aynı ekran çıktısını oluşturunuz. Değişkenler 4

 Aritmetik Operatörler Aşağıdaki tablo aritmetik operatörleri ve kullanım şeklini göstermektedir. b++ kullanıldığı zaman b değişkeni üzerinde işlem yapılır ve daha sonra b değişkeni bir artırılır. ++b kullanıldığında ise b değişkeni artırılır ve daha sonra işlem yapılır. Operatörler 5 OperatörGöreviKullanımı +Toplamaa=b+3 -Çıkarmaa=b-3 *Çarpmaa=b*3 /Bölmea=b/2 %Bölme işleminden kalana=b%4 ++Artırma++b veya b++ (b=b+1) --Azaltma--b veya b-- (b=b-1)

Not: + operatörü ile işlem yapılan iki değişkenden birisi karakter türünde ise sonuç karakter türünde çıkacaktır. Yani toplama işlemi değil birleştirme işlemi yapılacaktır.  Atama Operatörleri Bir değişkene değer atamak için kullanılır. Operatörler 6 OperatörÖrnekEşdeğeri =a=b +=a+=ba=a+b -=a-=ba=a-b *=a*=ba=a*b /=a/=ba=a/b %=a%=ba=a%b

 Karşılaştırma Operatörleri Bu operatörler genellikle if gibi şarta bağlı işlemlerde kullanılır. Operatörler 7 OperatörGöreviAçıklama ==Eşit(a==b) a ve b değişkenlerinin eşitliğini kontrol eder. ===Denk(a===b) a ve b değişkenlerinin tip ve değer olarak eşitliğini kontrol eder. !=Eşit değil(a!=b) a ve b değişkenlerinin eşit olup olmadığını kontrol eder. <Küçük(a<b) a değişkeninin b’den küçüklüğünü kontrol eder. <=Küçük veya Eşit (a<=b) a değişkeninin b’den küçük veya eşitliğini kontrol eder. >Büyük(a>b) a değişkeninin b’den büyüklüğünü kontrol eder. >=Büyük veya Eşit (a>=b) a değişkeninin b’den büyük veya eşitliğini kontrol eder.

 Mantıksal Operatörler Bu operatörler birden fazla karşılaştırmanın veya karşılaştırmanın olumsuzunun yapılacağı durumlarda kullanılır. Operatörler 8 AND Operatörü (&&) Koşul 1Koşul 2Sonuç (False) 1 (True) OR Operatörü (||) Koşul 1Koşul 2Sonuç (False) 1 (True) NOT Operatörü (!) KoşulSonuç (True) 0 (False)

 Koşula Bağlı Operatör Bu operatör iki değişken arasında karşılaştırma yapmanın en kısa yoludur. ? ve : karakterleri kullanılır. Karşılaştırmanın sonucu bir değişkene atanarak istenildiği gibi kullanılabilir. Kullanım şekli: sonuc=degisken_1 [karşılaştırma operatörü] degisken_2 ? degisken_3:degisken_4 Bu kullanım şeklinde, karşılaştırma işleminin sonucu doğruysa “sonuc” değişkenine “degisken_3”, doğru değilse “degisken_4” değeri atanır. Operatörler 9