Süleyman hacIfettahoğlu Ayşe Özer

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çankaya Üniversitesi-İİBF Güz Yarıyılı
Advertisements

İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
TDMS UYGULAMA HATALARI
Bireysel Emeklilik Sistemine Yönelik Vergi Düzenlemeleri İstanbul 2002.
GELİR VERGİSİ BEYANI İ.Halil BAĞDINLI Eski Gelirler Başkontrolörü, YMM
Çankaya Üniversitesi-İİBF Güz Yarıyılı
GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ Öğretim Görevlisi & YMM
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
Örnek 1: Mehmet DÖNMEZ, eczacılık faaliyeti ile ilgilenmekte olup DÖNMEZ Eczanesini işletmektedir. Mükellefin 2009 yılına ait ticari kazancı TL’
STOK BEYANI-DÜZELTMESİ
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI (1)
Vergi Ödeme Gücü ve Ulaşma Yolları
Menkul Sermaye İradı.
DİĞER KAZANÇ VE İRATLAR
BEYAN VE ÖZELLİKLİ DURUMLAR İbrahim Burak ASLANOĞLU
2013 YILINDA UYGULANACAK YENİ YASAL DÜZENLEMELER
NEDEN AYRI BİR GVK VE KVK VAR?
Zirai Kazançlar.
HOLLANDA KURUMLAR VERGİSİ GENEL ÖZELLİKLER
GELİR VERGİSİ KANUNU SEMİNERİ
GELİR VERGİSİ BEYANINA İLİŞKİN ÖRNEKLER
MENKUL SERMAYE İRATLARI.
Şirketlerin Vergilendirilmesi
SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE FAALİYETTE BULUNAN MÜKELLEFLERİN DİKKAT E T MES İ G EREKEN HUSUSLAR.
TÜRK VERGİ SİSTEMİ Hazırlayan Sevda AKAR Copyright©
ENFLASYON MUHASEBESİ NEDEN TALEP EDİLİYOR?. Enflasyonun başlıca zararları.
VERGİ (devam).
GELİR VERGİSİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI MODEL ÖNERİSİ YABANCI DANIŞMAN GÖRÜŞLERİ VERGİ KONSEYİ 30 Haziran 2006 İSTANBUL.
Gelir Vergisi.
 GVK 94 üncü maddesi GENEL TEVKİFAT uygulaması olmakla birlikte 2006 yılı başından itibaren uygulamaya giren GVK Geçici 67’inci maddesi de SPESİFİK-KISMİ-
KOOPERATİFLERDE VERGİLENDİRME
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Gelir Vergisi Yasa Tasarısı Hazırlayan Mehmet Çağlar BÜYÜK 11/2013
TİCARİ KAZANCIN TESPİTİ ÜYELER (Alfabetik Sıra) Şinasi AYDEMİR Erdal ÇALIKOĞLU Can DOĞAN (Koordinatör) Sait ÖCAL Hayati ŞAHİN Kürşad ŞAHİN İbrahim YELMENOĞLU.
Ar-Ge FAALİYETLERİNE İLİŞKİN VERGİSEL TEŞVİKLER
ÜCRETLER.
Gayrimenkul Sermaye İradı
Menkul Sermaye İradı.
Gelir Vergisi.
Diğer Kazanç ve İratlar
ELEKTRONİK TEBLİGAT ve UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ TEBLİĞLERİ.
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI
Av. Prof. Dr. Mustafa AKKAYA. VERGİ HUKUKU TİCARET HUKUKU.
TÜRK VERGİ SİSTEMİ 1. ÜNİTE:
TÜRK VERGİ SİSTEMİ Doç. Dr. İrfan TÜRKOĞLU 5. ÜNİTE: KURUMLAR VERGİSİ
TÜRK VERGİ SİSTEMİ 4. ÜNİTE: GELİR VERGİSİNİN TARHI
TÜRK VERGİ SİSTEMİ 3. ÜNİTE: ÜCRETLER, SERBEST MESLEK KAZANÇLARI, GMSİ, MSİ, DİĞER KAZANÇ ve İRATLAR Doç. Dr. İrfan TÜRKOĞLU Zirve Üniversitesi.
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANI
2015 YILI ŞAHSİ GELİRLERİNİN BEYANI VE VERGİLENDİRİLMESİNDE VE VERGİLENDİRİLMESİNDE ÖZELLİKLİ KONULAR Bölüm 2 1 A. Murat YILDIZ Yeminli Mali Müşavir.
FİNANS YÖNETİMİ.
TÜRMOB - TESMER 2014 YILI ŞAHSİ GELİRLERİNİN BEYANI ve veVERGİLENDİRİLMESİNDE ÖZELLİKLİ KONULAR Bölüm 1 – 1 1 A. Murat YILDIZ Yeminli Mali Müşavir.
Rize RTEÜ Pedagojik Formasyon Programı Muhasebe ve Finansman Bölümü
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
SMMM SELAHATT İ N Ş AH İ N.  Katma De ğ er Vergisi yani KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödedi.
ADI : RİFAT ÇABAS SINIF :MALİYE BÖLÜMÜ ŞUBE :E NO : DERS : EĞİTİMDE TEKNOLOJİ KULLANIMI DERSİN ÖĞRT:SUAT ÇAPUK MUHASEBE VE FİNANSMAN VERGİ.
Türk Vergİ Sİstemİ 2. Kısım
Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
GAYRİMENKUL YATIRIM FONLARI VE VERGİLENDİRİLMESİ
BÖLÜM 3-GELİR VERGİSİ & VERGİ MATRAHININ TESPİTİ
FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LİMİTED ŞİRKETİ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
SERVET VERGİLERİ Servet; -Gerçek veya tüzel kişi
GELİR VERGİLERİ -Kişiler -belli zaman -elde edilen kazanç ve iratlar
2018 YILI GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ DÜZENLEME SEMİNERİ 01 MART 2018
Ersin GÖKGÜN / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Oda Sekreteri
TVS’NİN ANALİZİ Prof. Dr. Selda AYDIN.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
BÖLÜM – Kurumlar Vergisi
Sunum transkripti:

2011473043 - Süleyman hacIfettahoğlu 2011473110 - Ayşe Özer Maliye Sosyolojisi 2011473043 - Süleyman hacIfettahoğlu 2011473110 - Ayşe Özer

Gelir Vergileri Sedüler Gelir Vergisi Toplam(Üniter) Gelir Vergisi Birleşik Gelir Vergisi

Gelir Vergisi Niteliği Konusu gelir olan vergileri gelir ve kurumlar vergisi oluşturmaktadır . Gelir vergileri gerçek kişilerin gelirlerini ,kurumlar vergisi ise kurumların kazançlarını vergilendirir . Türkiye de gelirlerin vergilendirilmesine 1926 yılında 755 sayılı KAZANÇ KANUNU ile başlamış ve değişikliklere uğrayarak 1961 yılında 193 sayılı GELİR VERGİSİ KANUNU uygulamaya konmuştur.

Gelir Vergisi Çeşitleri Gelir ya çeşitli kaynaklara göre ayrı ayrı, ya bütün kaynaklardan elde edilen kazanç ve iratların toplamı üzerinden ya da bu iki usulün birleştirilmesi şeklinde, önce ayrı ayrı ve sonra, belirli miktarları aştıkları takdirde, aynı irat ve kazançların toplamı üzerinden vergilendirilir. Buna göre, gelir vergileri, sedüler , üniter (toplam) ve birleşik gelir vergisi olarak üç gruba ayrılır.

1.Sedüler Gelir Vergisi Sedüler vergi sisteminin esasını, sedül adı verilen gelir unsurlarının her birinin diğerlerinden bağımsız (ayrı) olarak düşünülmesi ve bunların ayrı ayrı vergilendirilmesi oluşturur.

Gerçekten de, çeşitli gelir kaynaklarından (ticari kazanç, zirai kazanç, serbest meslek kazancı, ücret, gayrimenkul sermaye iradi, menkul sermaye iradı ve sair kazanç ve iratlar) elde edilen gelirlerden her biri, ayrı ayrı tarifeler üzerinden vergilendirilir. Kaynak teorisini esas almıştır.

2.Toplam( Üniter ) Gelir Vergisi Toplam gelir vergilerinde, gerçek kişilerin, gelir kaynaklarından elde ettikleri gelirlerin safi toplamı esas alınmaktadır. Bu toplamda, mükellefin şahsi ve ailevi durumlarıyla ilgili indirimler yapılmakta ve ödeme gücüne ulaşmak için gerekli araçlar işleme konularak, kalan kısım, artan oranlı vergi tarifesiyle vergilendirilmektedir. Toplam gelir vergisinde, mükellefin gerçek ödeme gücünün göz önünde bulundurulduğu görülecektir. Türkiye’de safi artış teorisi esas alınmıştır.

3.Birleşik (Karma) Gelir Vergisi Birleşik veya karma gelir vergisi, gelir unsurlarının ilk aşamada sedüler nitelikte bir vergilemeyi, daha sonra da toplamlarının alınması ve toplam gelir üzerinden ayrıca vergi alınmasını öngörür . Ayrıca birleşik gelir vergilerinde çeşitli kaynaklardan elde edilen gelirler sabit oranlı ve ayrı ayrı tarifelere tabi tutularak vergilendirilir.