Yıldız Kümeleri, Galaksiler ve Samanyolu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİKROKOSMOSTAN MAKROKOSMOSA SEYAHAT
Advertisements

GÜNEŞ SİSTEMİ ve GEZEGENLERİ
Öğretmen Ziya Kılıçözlü İlköğretim Okulu
Yıldız Kümeleri Yıldızların yalnızca 10 pc uzaklıktaki parlaklıklarını karşılaştırabildiğimiz gibi aynı uzaklıktaki yıldızların parlaklıklarını da karşılaştırabiliriz.
Hayran Olunuz !.
Dünya Güneş Ay.
Güneş Sistemi ve Mars Prof.Dr.D.Ali Ercan.
Güneş Sistemi ve Ötesi:Uzay Bilmecesi
Edited By:Mucahit Hayır
KIYAS Aşağıdaki göz kamaştırıcı kıyasa dikkatle bakın
GÖKADAMIZ VE EVREN GÖKADAMIZ VE EVREN Doç.Dr.Zeynep BOZKURT
Ad : zeynep soyad : demIr sinif : 7-d no : 1944
Güneş Enerjisi Osman ZORBA.  Galaksimizdeki 14 trilyon yıldızdan biri  İç sıcaklık: 40 milyar derece  Yüzey sıcaklık: 6 bin derece  Çap: 1.39 milyon.
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
MİKROKOSMOSTAN MAKROKOSMOSA SEYAHAT
GEZEGENLER VE UYDULARI
DÜNYA ve UZAY.
UZAY.
RABİA GİZEM KURU 3 A SINIFI NO:217.
10’un Gücü Yolculuk Atomdan Evrene ..
Biraz Astronomi.
DÜNYA, GÜNEŞ ve AY.
Gök Cisimlerini Tanıyalım
Ay ve Ayın Şekilleri Şehit Polis İsmail Özbek Ortaokulu Kestel/Bursa.
Enerji Kaynağı Güneş Güneş ve çevresinde dolanan gezegenlerden oluşan güneş sistemi dünya için, temel bir enerji kaynağıdır. Özellikle, dünyada yaşayan.
Dünyanın Günlük Hareketi Ve Sonuçları
DÜNYA HAZIRLAYAN ESRA ARIÇ
Yıldızlar Ankara Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Gökbilim Okulu 2013.
Merkür Venüs Dünya Mars Satürn Jüpiter Uranüs Neptün Plüton
Merve BAĞCI Fen bilgisi Öğretmenliği
GÖKYÜZÜ Lale Bahçesi Yaz Okulu.
Gökyüzünde Gördüklerimiz Dünya’mız Yeryüzü
Yıldızlar.
Yerkürenin Katmanları
KÂİNAT ve İNSAN - 1 (Kâinat Nedir?) Hazırlayan Hüsnü Çeşmeci Ocak 2010.
GÜNEŞ SİSTEMİ. GÜNEŞ SİSTEMİ Gezegenler ve uyduları ile Güneş’in oluşturduğu sisteme güneş sistemi adı verilir. Gezegenlerin tümü Güneş’in çevresinde,
EVRENİN ÖYKÜSÜ Evren atomlardan galaksilere kadar var olan herşeydir. Astronomlar evreni incelemeye başladıktan beri onun nasıl ortaya çıktığını merak.
DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR
Ölçme ve Yanılsama Seyfettin ÇAKMAK TÜBİTAK 4004 DOĞA EĞİTİMİ ve BİLİM OKULLARI GÖKYÜZÜ FARKINDALIĞI-2.
Evren ve Yapıtaşları Tuncay Özdemir
GÖKYÜZÜ Hazırlayan:Murat GÜNDÜZ Sınıf Öğretmenliği 4-B 1. Öğretim
Türkçe’ye çeviren Onur Ayangil Hubble Hubble Uzay Teleskobu atmosferin dışına yerleştirilmiş bir robot teleskoptur.Deniz düzeyinden 593 kilometre yukarda.
Kepler 452b hakkında bilmeniz gereken 6 şey
DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.
ÜNİTE : 5 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.
İçinde yıldızlar,gezegenler,uydular,meteorlar gibi gök cisimlerinin bulunduğu boşluğa UZAY denir. EVREN: İçinde milyarlarca gökcisminin bulunduğu sonsuzluk.
RABİA GİZEM KURU 3 A SINIFI NO:217.
KARA DELİK İdil Eroğlu 7-A 1038.
GÜNEŞ SİSTEMİ EMRE HANGÜL 9/A ANADOLU ASTRONOMI SUNUMU.
GÜNEŞ SİSTEMİ EMRE HANGÜL 9/A ANADOLU ASTRONOMI SUNUMU.
GEZEGENLERİN OLUŞUMU Gezegenler, merkezde oluşan Güneş’in çevresinde artakalan gaz ve tozdan meydana geldi. Bu toz ve gaz bulutu, başlangıçta Güneş’in.
AST207 Güneş Sistemi Prof. Dr. Selim O. SELAM
GEZEGENLER GEZEGENLER İLE İLGİLİ BİLGİLER:. GEZEGEN NEDİR? Gezegen veya planet, bir yıldızın etrafında dolanan gök cismidir. Dar anlamıyla, Güneş Sistemi.
Evrenin yapIsI ve geçmişe bakIş
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ ve GEZEGENLERİ
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
VENÜS DÜNYA MARS JÜPİTER SATÜRN URANÜS NEPTÜN MERKÜR NE YAPMALISIN?
Güneş Sistemi Güneş sistemi, güneşin çekim kuvvetinin etkisiyle; gezegenler, gezegenlerin uyduları, kuyruklu yıldızlar ve meteorların yine güneş etrafında.
GÜNEŞ SISTEMI VE ÖTESI GÖK CİSİMLERİ. Var olan her şeyi içinde bulunduran sonsuz boşluğa uzay denir. Uzay boşluğunda bulunan tüm doğal cisimlerin ortak.
YAKUPHAN GÜLTEKİN 9/C EVRENİ TANIYALIM Evrenin yapısı ve geçmişe bakış  Her bilim dalında olduğu gibi astronominin de kendine özgü terim ve kavramları.
Güneş Sistemi ve Tutulmalar
GÜNEŞ SİSTEMİ İnsanlar çok eski çağlardan beri gökyüzünü merak etmişler. Gökyüzünde birbirinden farklı gök cisimlerinin olduğunu fark etmişler. Yıldızlar,
Gök Cisimleri Soru-Cevap.
GÜNEŞ, DÜNYA ve AY.
AYIN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
YILDIZ NEDİR ? NASIL OLUŞUR? NASIL ÖLÜR?. Yıldız kendi ürettiği enerjiyi kullanarak ışıyan ve bu sayede yüksek sıcaklık ve basınçta kalarak kütle çekimi.
İçinde yıldızlar,gezegenler,uydular,meteorlar gibi gök cisimlerinin bulunduğu boşluğa UZAY denir. EVREN: İçinde milyarlarca gökcisminin bulunduğu sonsuzluk.
Sunum transkripti:

Yıldız Kümeleri, Galaksiler ve Samanyolu Ankara Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Gökbilim Okulu 2013

Yıldızlar evrende yalnız mı yaşıyor?

Bir sistemde 100 lerce yıldız varsa? Bir sistemde 1,000,000,000 larca yıldız varsa?

Güneş oldukça büyük gözükürken milyarlarca yıldız içeren galaksiler oldukça belirsiz gözüküyor. Neden ?

AÇIK YILDIZ KÜMELERİ Açık kümelerde yer alan yıldızların; Yaşları, Kimyasal kompozisyonları, Güneş’e olan uzaklıkları benzerdir. Açık kümelerin hemen hemen hepsi galaktik düzleme yakın bulunurlar. Galaksimizde, 10 Ocak 2013 itibariyle bilinen 2174 açık küme vardır. Açık kümelerdeki yıldız sayısı 100 lerceden bir kaç 1000 lere kadardır. Açık kümelerin hemen hemen hepsi bir kaç 100 milyon yıldan daha genç yaşlara sahiptirler.

KÜRESEL YILDIZ KÜMELERİ Küresel kümelerin çapı ucundan diğer ucuna 100 ışık yılı olan küresel bir hacme yayılan 1000 lerceden 1 000 000 larcaya yıldızdan oluşurlar. Evrende bulunan en yaşlı cisimlerdir (en az 10 milyar yıl). Çoğunlukla galaksimizin halosunda yer almaktadırlar. Küresel bir şekle sahiptirler. Galaksimizde, bilinen 157 tane küresel küme vardır.

GALAKSİLER (GÖKADALAR) Galaksi nedir? Galaksiler şekillerine göre sınıflandırılır; Eliptik, Sarmal, Düzensiz galaksiler 100 milyardan fazla galaksi olduğu düşünülüyor, Sarmal galaksilerden biri ‘’Samanyolu’’:

“Samanyolu” Samanyolu bizim yaşadığımız galaksidir. Samanyolu’na en yakın spiral galaksi Andromeda’dır. Uzaklığı 2.5 milyon ışık yılıdır. Sarmal bir şekle sahiptir ve aralarında Güneş’inde bulunduğu yaklaşık 400 milyar yıldız içermektedir. Işık kirliliğinden uzakta gece gökyüzüne bakıldığında, Samanyolunu gökyüzünde bir yıldız bandı şeklinde görebiliriz. Bir uçtan diğer uca 120 000 ışık yılı uzunluğunda iken kalınlığı 10 000 ışık yılıdır.

Samanyolu’nun kütlesi, Güneş’in kütlesinin 1 trilyon katıdır. Samanyolu’nda bulunan herşey galaktik merkez adı adı verilen kütle merkezi etrafında dönmektedir. Güneş’in galaktik merkez etrafında saniyede 250 km ile seyahat eder. Güneş’in, galaktik merkez etrafındaki bir tam dönüşünü 225 milyon yıl sürer.

Samanyolu’nun Yapısı Galaktik karın Galaktik disk Galaktik halo

Samanyolu’nun Uyduları Samanyolu’nun bugün bilinen uydularının sayısı 20 den fazla! Bu uydular, Samanyolu’nun merkezinde bulunan çok büyük kütleli bir karadeliğin etrafında dönüyor. Samanyolu’nun uydularından biri Leo I’in galaksimizin merkezine uzaklığı 850 bin ışık yılıdır!

Neler Hatırlıyoruz? Kaç farklı yıldız kümesi vardır? Çıplak gözle görebileceğiniz bir yıldız kümesi adı söyleyiniz. Küresel ve açık yıldız kümeleri arasındaki belirgin farklardan biri nedir? Galaksi nedir? Güneş, Samanyolunun hangi bölgesinde bulunur?