ÖĞRENME BOZUKLUĞU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MENAR ABAKÜS MENTAL ARİTMETİK PROGRAMI
Advertisements

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
OTİZM (AUTISM).
Beyin Temelli ve Basamaklı Öğrenme S
Zihinsel Yönden Yetersiz Çocukların Özellikleri
ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ VE EĞİTİM
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
2.Hafta. Kaynaştırma ve Destek Özel Eğitim Hizmetleri
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLAR
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLAR ( OKUDUKLARIM, GÖZLEM VE TECRUBELERİM)
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE
KAYNAŞTIRMA öğrencileri Ölçme ve Değerlendirme Esasları
PSİKOSEKSÜEL GELİŞİMİ
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÖZEL TERCÜMAN LİSESİ ANAOKULUNDAN İLKÖĞRETİME SEMİNER PROGRAMI
ÇOCUKLARDA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE VELİLERE ÖNERİLER
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ.
ZEKA ZEKA: Problem çözme, öğrenme ve soyut düşünme yeteneği.
Çoklu ortam mesajları hazırlanırken “zihin nasıl çalışır?” kavramı neden önemlidir ?
DİSLEKSİ Hakkı CAN Uzm. Psikolojik Danışman
ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
KENDİMİ TANIYORUM Kazanım: Kendini tanımanın ders seçimindeki önemini fark eder. 9. Sınıf 74 nolu kazanım etkinliği.
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
“ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK”
DİSLEKSİ(ÖZEL ÖĞRENME VE ALGILAMA BOZUKLUĞU)
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLAR (ÖZGÜL ÖĞRENME BOZUKLUKLARI) kaynak:Prof
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
MUSTAFA ABAK KASTAMONU R.A.M
Asperger sendromu ya da asperger bozukluğu, sosyal etkileşimde zorluklar ve sınırlı, stereotipik ilgi ve etkinliklerle tanımlanan Otistik Spektrum Bozukluklarından(OSB)
ORTAOKULA GEÇİŞ.
Selda KUTLU Ümraniye RAM Müdürü
Öğrenme Düzeyi Araştırması 3:
BURHAN ŞENOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN. Okul öncesi dönem Çocukların çoğuna kıyasla daha geç konuşmaya başlaması Telaffuzla ilgili sorunlar yaşaması Sözcük.
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL GELİŞİM
OTİZM.
Öğrenme Güçlüğü (Özgül Öğrenme Güçlüğü)
DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ DİSKALKULİ.
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
Ailenin Çocuğun Başarısındaki Rolü ,Sağlıklı İletişim ve Aile Sağlığı
ÇOCUK VE SUÇ.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Tik bozukluğu. Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir.
Okuma bozukluğu olan çocuklar kelime tanıma, okuduğunu anlama ve tipik olarak da yazarken harf karıştırırlar. Bir yazıyı sözlü olarak okuduklarında yaşıtlarından.
Petek Batum Uzm. Klinik Psikolog
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
Çocuklukta Fiziksel Gelişim
RAKAM NEDİR? Rakamlar sayı sembolleridir. Her rakam bir miktarı, yani verilmek istenilen nesnenin ne kadar olduğunu belirtir.
Matematik Öğrenme Bozukluğu/ Güçlüğü
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLANÇOCUKLAR
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE AİLE ETKİSİ
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Erken çocukluk döneminde fen ve matematiğin önemi
Zeka Gerilikleri.
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ Uzm. Psk. Aylin İlden Koçkar
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
İŞİTME YETERSİZLİĞİNE SAHİP ÇOCUKLAR

OKUL DÖNEMİNDE GELİŞİM 6-11 YAŞ
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ Gülçin UYSAL Psikolojik Danışman.
Zihin Haritalama Tekniği. 1.Kavramı merkeze yerleştirin.
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
GELİŞİM.
Sunum transkripti:

ÖĞRENME BOZUKLUĞU

TANIM Zekası normal ya da normalin üstünde olan bireylerin, standart testlere göre, yaş, zeka ve aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda okuma, matematik ve yazılı anlatım düzeyinin beklenenin önemli ölçüde altında olması şeklinde tanımlanır. Bu sorun kişinin okul başarısını ve günlük aktivitelerini etkilemelidir.

GÖRÜLME SIKLIĞI Tanı kriterlerinin farklı ülkelerde farklı ölçütlerle konması sebebiyle sıklık çalışmalarında sonuçlar farklı Görülme sıklığı %5-10 oranındadır. Okuma bozukluğu (%80) E/K:3-4/1 Sol elini kullanan çocuklarda daha sık

ETYOLOJİ GENETİK GEÇİŞ İkiz çalışmalarında %38-%68 Anne –babada varsa çocuklarda risk 5-12 kat artıyor. 6. kromozomla ilgili çalışmalar da mevcuttur.

BEYİNDE YAPISAL VE İŞLEVSEL BOZUKLUK Özellikle temporal bölgede yapısal anomaliler Temporal bölgede işitsel assosiasyon alanı var ve bu alan işitsel uyarımların kavranmasından sorumlu Motor becerilerde sorun cerebellum

Blood Flow Abnormalities 7

ÖĞRENME SÜREÇLERİ GİRİŞ:Bilgilerin duyu organları aracılığı ile beyne girmesi. Bu süreçte simgeleri ters dönmüş (b-d, 6-9 vb.) olarak algılayabilirler. Tüm sözcüğü ters çevirebilirler. Yönleri ve uzaklıkları karıştırabilirler.

İŞLEM: Gelen bilgilerin işlenmesi aşamasıdır. Yeni bilgilerle eski bilgiler arası bağlantı kurulma aşamasıdır. Bilgiler sıraya konulmalı, soyut kavramlar oluşturulması, neden-sonuç ilişkilerinin kurulması sürecinde sorunlar çıkmaktadır.

BELLEK: Anlaşılan bilginin tekrar kullanılmak üzere depolanmasıdır. Daha çok kısa süreli bellekte sorun yaşarlar. Görsel ve işitsel bellek sorunları genellikle birlikte ortaya çıkar.

ÇIKIŞ: Beynin bilgiyi mesaj olarak hücrelere, kaslara, dil yada motor alanlara göndermesi sürecidir. Konu anlatımı, yazarak anlatım, problem çözerken plan oluşturma aşamalarında sorun yaşarlar.

BELİRTİLER Dil gelişiminde gerilik, konuşma da bozukluk. Kavram gelişiminde zayıflık. Öz bakım becerilerinin yerine getirilmesinde yetersizlik. Hafızada güçlük, hatırda tutamama.

Görsel sembolleri karıştırmak Sözcüğü ters çevirmek Okuduğu satırı takip edememek Okuduğunu anlayamama, hatalı ve yavaş okuma, yavaş ve kötü yazma Harflerin sırasını karıştırma Sözlü yönergeleri izlemede güçlük Sözel ve yazılı ifade güçlüğü

BEBEKLİK VE İLK ÇOCUKLUK YILLARI Psiko-seksüel Gelişim Dönemleri 1. Oral dönem 2. Anal dönem 3. Fallik dönem 4. Gizil dönem 5. Ergenlik dönemi

BEBEKLİK VE İLK ÇOCUKLUK YILLARI Psiko-sosyal Gelişim Dönemleri 7.Üretkenlik-durgunluk *Orta yetişkinlik 8.Bütünlük-umutsuzluk *İleri yetişkinlik

Dikkat ve konsantrasyon sorunları El göz koordinasyonu ve motor koordinasyonda bozukluk (sakarlık) Sağ-sol karıştırma Zaman kavramının zayıf olması (dün, bugün vb.) Matematik güçlükleri Haftanın günlerini, ayları sırasıyla saymada güçlük

Okuma bozukluğu olan bireyler bazen başkasının okuduğunu daha iyi anlarlar. Bu çocuklar sadece görsel olarak değil işitsel olarak da benzer sözcükleri karıştırabilirler.

DSM-IV’e göre Öğrenme Bozukluğu çocuğun sorun yaşadığı alanlara göre 4 alt gruba ayrılır. Okuma Bozukluğu Matematik Bozukluğu Yazılı Anlatım Bozukluğu BTA Öğrenme Bozukluğu

Öğrenme Bozukluğu tanısında en sık kullanılan testler; WISC-R Bender-Gestalt

BİRLİKTE GÖRÜLEN BOZUKLUKLAR DEHB KOKGB DB Depresif Bozukluk Anksiyete Bozukluğu

AYIRICI TANI Görme ve işitme sorunları Anemi Hipotroidi Çinko eksikliği Kurşun intoksikasyonu DM, kanser ve kullanılan ilaçlar Nörolojik Bozukluklar

TEDAVİ Özel eğitim ana tedavidir. Çocuğun durumunun iyi değerlendirilmesi ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ile bu program belirlenmektedir., Komorbid durumlarda medikal tedavi yapılmaktadır.

PROGNOZ Çoğu birey için bozukluk yaşam boyu sürer. Uygun yaklaşımlarla çoğu çocuk Öğrenme Bozukluğu’nu kompanse edecek yöntemler geliştirmeyi öğrenir. Bozukluk erken tanınır ve uygun tedavi programları uygulanırsa prognoz daha iyidir. Zeka düzeyi ve üst sosyoekonomik durumda prognozu belirleyen etkenlerdir.

AİLELERE ÖNERİLER Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin. Çocuğun günlük yaşamını programlamasına yardımcı olun. Sosyal ortamlara katılmasını sağlayın Çocuğunuzun çabalarını övün Çocuğunuzla konuşun ve kitap okuyun(kelime dağarcığı,hayal gücü)

Çocuğun bağımsız hareket etmesini destekleyin Başarması için baskı yapmayın, destek olun Diğer çocuklarla kıyaslamayın Sembolleri karıştırdığında anlayışlı olun Elde ettiği her başarıyı fark edin

ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER Tahtaya yakın oturtun Acele ettirmeyin (yazı, okuma vb.) Kısa ve anlaşılır komutlar verin Sınavları çocuğun özelliğine göre belirleyin Yazı ve okuma hatalarını çok vurgulamayın

Sembolleri karıştırmasına anlayışlı olun Görevleri küçük parçalar halinde verin Arkadaş ilişkilerini destekleyin Değerli bir birey olduğunu hissettirin

ÇOCUĞA KARŞI TUTUMLARDA 2 TEMEL ÖĞE: 1. SEVGİ 2. DİSİPLİN

SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM…